Η νηστεία των Χριστουγέννων - Ιερό Σαρανταλείτουργο - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

15 Νοεμβρίου 2019

Η νηστεία των Χριστουγέννων - Ιερό Σαρανταλείτουργο


Προσέγγιση - Εισαγωγή
Χαίρετε αγαπητά μας παιδιά! Καλώς τους! Πώς ήταν η εβδομάδα σας; (...) 
Χαίρομαι ιδιαίτερα! Από χτες (Παρασκευή) ξεκίνησε για την Εκκλησία μας η περίοδος της νηστείας των Χριστουγέννων. 

Ανάπτυξη για παιδιά Μέσου & Ανωτέρου

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Την 15η Νοεμβρίου κάθε χρόνο αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων. Είναι γνωστή ως Μικρή Σαρακοστή για να την ξεχωρίζουμε από τη Μεγάλη Σαρακοστή που μας προετοιμάζει για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Μας προετοιμάζει για τη δεύτερη -μετά το Πάσχα-μεγαλύτερη εορτή της Εκκλησίας, τη Σάρκωση (Ενανθρώπηση) του Θεού και Σωτήρος Ιησού Χριστού, τα Χριστούγεννα.

Πόσες μέρες διαρκεί; (...) Σαράντα, όπως φανερώνει και το όνομά της. Κατά τη μικρή Σαρακοστή τρώμε ψάρι (εκτός Τετάρτης και Παρασκευής) μέχρι τις 17 Δεκέμβρη ή τρώμε ψάρι μόνο Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 12 Δεκέμβρη. Δεν τρώμε κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.

Η νηστεία ὅμως κατὰ τὴν ὑπόδειξη τοῦ Κυρίου μας ἔχει νόημα, ὅταν συνδυάζεται μὲ προσευχὴ καὶ ἐλεημοσύνη. Γιὰ τὸ λόγο αὐτό, ἡ Ἐκκλησία μὲ τὴν ἔναρξη τῆς νηστείας μᾶς προσκαλεῖ σὲ ἐντονότερη λειτουργικὴ ζωή καὶ ἀγαθοεργία.
Έχουμε ξαναπεί ότι η νηστεία κάνει καλό τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή.  Ο αθλητής, όταν προετοιμάζεται για τους αγώνες, πρέπει να προσέχει τη διατροφή του. Συχνά πρέπει να στερείται πολλά και μάλιστα πράγματα που του αρέσουν. Το ίδιο και ο πολεμιστής, όταν προετοιμάζεται για μια μάχη.

Και ο χριστιανός, που είναι πνευματικός αθλητής και πολεμάει ενάντια στις αρνητικές πλευρές του εαυτού του (πάθη) και ενάντια στο κακό και την αδικία που υπάρχει στον κόσμο, προσέχει επίσης τη διατροφή του. Συχνά στερείται πολλά και μάλιστα πράγματα που του αρέσουν. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι «κακό» να τρως ή ότι «το φαγητό είναι αμαρτία», ούτε ότι ο Θεός «μας τιμωρεί» επειδή απολαμβάνουμε κάτι νόστιμο.

Οι Άγιοι Πατέρες καθιέρωσαν τις νηστείες μέσα στη χριστιανική ζωή για να βοηθήσουν στην πνευματική και ηθική καλλιέργεια των χριστιανών, την προσέγγισή τους προς το Θεό και την τελειοποίησή τους στο δρόμο της αγιότητας.
Η νηστεία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, μια ισχυρή βοήθεια στον πνευματικό μας αγώνα. Πρέπει όμως να συνοδεύεται από ταπείνωση, εξομολόγηση και συγχώρηση των αδελφών μας, αλλιώς δεν ωφελεί την ψυχή μας αλλά μόνο το σώμα.

ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ
Σαρανταλείτουργο λέγεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας επί σαράντα συνεχείς ημέρες. Οι σαράντα αυτές λειτουργίες γίνονται υπέρ υγείας των ζώντων και ιδιαιτέρως υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων χριστιανών.

Το Σαρανταλείτουργο υπέρ ζώντων και κεκοιμημένων γίνεται συνήθως τις ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι την 25η Δεκεμβρίου.
Το Σαρανταλείτουργο δεν μπορεί να γίνει κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, γιατί στις πένθιμες και αυστηρές ημέρες της νηστείας δεν γίνονται Λειτουργίες παρά μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.

Pages