Ο Απόστολος Φίλιππος - Η νηστεία των Χριστουγέννων - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

15 Νοεμβρίου 2019

Ο Απόστολος Φίλιππος - Η νηστεία των Χριστουγέννων


Προσέγγιση - Εισαγωγή
Καλώς τους! Πώς ήταν η εβδομάδα σας; (...) Χαίρομαι ιδιαίτερα! Από χτες (Παρασκευή) ξεκίνησε για την Εκκλησία μας η περίοδος της νηστείας των Χριστουγέννων. Πριν μιλήσουμε όμως γι’ αυτή, ας γνωρίσουμε τον βίο, τη ζωή δηλαδή, ενός από τους δώδεκα Μαθητές και Αποστόλους του Χριστού μας.

Ανάπτυξη για παιδιά Κατωτέρου 

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
Ο Άγιος Απόστολος Φίλιππος (ελληνικότατο όνομα) καταγόταν από την πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν συμπατριώτης των Αγίων Αποστόλων Ανδρέα (ο Πρωτόκλητος Απόστολος) και Πέτρου (ο Πρωτοκορυφαίος Απόστολος). Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τον βίο του, τα περισσότερα από το Ευαγγέλιο του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Ο Φίλιππος ακολούθησε αμέσως και χωρίς αντιρρήσεις τον Χριστό όταν του είπε : «Ακολούθησέ με.»(Ιωάν. 1:44). Είναι αυτός που προσκάλεσε τον καλό του φίλο Ναθαναήλ (ή Βαρθολομαίο) στον κύκλο των Μαθητών του Χριστού (Ιωάν. 1:45). Από αυτή την ευαγγελική περικοπή προέρχεται και η φράση «βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ», η οποία λέγεται για ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, ταιριαστούς.

Ήταν παρών στο θαύμα του πολλαπλασιασμού των 5 άρτων (ψωμιών) και των 2 ιχθύων (ψαριών) και των χορτασμό των πέντε χιλιάδων αντρών. Ο Ιησούς μάλιστα τον δοκίμασε πειράζοντάς τον : «Από πού θα αγοράσουμε ψωμιά για να φάνε όλοι αυτοί;» κι ο Φίλιππος απάντησε με αφέλεια: «Ψωμί αξίας διακοσίων δηναρίων (μεγάλο χρηματικό ποσό) δεν αρκεί για να πάρουν από λίγο ο καθένας.» (Ιωάν. 6:6-8).

Στον Φίλιππο απευθύνθηκαν οι Έλληνες όταν θέλησαν να γνωρίσουν τον Ιησού (Ιωάν. 12:21).
Στον Μυστικό Δείπνο είπε στον Ιησού: «Κύριε, δείξε μας τον Πατέρα και μας αρκεί» (Ιωάν. 14:8). Ο Χριστός ομολογεί ότι είναι Ένα με τον Πατέρα και ότι όποιος βλέπει τον Υιό βλέπει και τον Πατέρα (γι’ αυτό ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως: «Πιστεύω εις ένα Θεόν...»).

Κατά την παράδοση της Εκκλησίας, ο Φίλιππος κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους (σημερινό Ιράν), στη Φρυγία (σημερινή κεντρική Τουρκία) και στη Σκυθία (σημερινό Αζερμπαϊτζάν). Πέθανε μαρτυρικά (σταυρώθηκε ανάποδα) στην Ιεράπολη της Συρίας. Η μνήμη του τιμάται στις 14 Νοεμβρίου.

Οι Απόστολοι και οι μαθητές τους, οι Αποστολικοί Πατέρες, και οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας έθεσαν σκοπό της ζωής τους τη διάδοση του Ευαγγελίου σε όλο τον κόσμο -και το κατάφεραν! Παντού ακούστηκε το χαρμόσυνο μήνυμα της Σωτηρίας! 
Ιεραπόστολοι υπάρχουν και στις μέρες μας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το έργο των Αποστόλων όμως χρειάζεται ακούραστους εργάτες και στις μέρες μας... Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι συνεχιστές αυτού του έργου; (...) Οι ιερείς. Οι παπάδες (τι όμορφη και γλυκιά λέξη, σημαίνει μπαμπάς, πατερούλης!) ή αλλιώς πρεσβύτεροι. 

Η Εκκλησία έχει ανάγκη από άξιους ιερείς (με άξιες πρεσβυτέρες) για να συνεχίσει το λυτρωτικό έργο της. 

Αυτοί συνεχίζουν το έργο των αποστόλων και εδώ στην Ελλάδα που είναι χώρα ελευθερίας στην θρησκευτική πίστη, αλλά και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν χώρες όπου δεν αγαπούν τον Χριστό και οι χριστιανοί μαζί με τους ιερείς μας διώκονται.
Μακάρι κάποια παιδιά που έχετε κλίση από τον Θεό να γίνεται Ιερείς για να συνεχίζετε το έργο των αποστόλων και τα κορίτσια πρεσβυτέρες για να βοηθάτε τους ιερείς στο δύσκολο έργο τους... γιατί δεν σας είπα... Δυστυχώς οι νέοι ιερείς σήμερα ιδιαίτερα στην Μητρόπολή μας είναι πολύ λίγοι αφού σε όλη την Μητρόπολη Φωκίδος υπάρχουν 109 ενορίες και έχουμε 69 ιερείς μόνο. Άρα έχουμε 40 κενές θέσεις ιερέων!

Εύχομαι και προσεύχομαι κάποιοι από εσάς, τα παιδιά του κατηχητικού μας, να αξιωθούν από τον Κύριο και Θεό μας να αναλάβουν τους τόσο σημαντικούς αυτούς ρόλους!  

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Την 15η Νοεμβρίου κάθε χρόνο αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων. Είναι γνωστή ως Μικρή Σαρακοστή για να την ξεχωρίζουμε από τη Μεγάλη Σαρακοστή που μας προετοιμάζει για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Μας προετοιμάζει για τη δεύτερη -μετά το Πάσχα-μεγαλύτερη εορτή της Εκκλησίας, τη Σάρκωση (Ενανθρώπηση) του Θεού και Σωτήρος Ιησού Χριστού, τα Χριστούγεννα.

Πόσες μέρες διαρκεί; (...) Σαράντα, όπως φανερώνει και το όνομά της. Κατά τη μικρή Σαρακοστή τρώμε ψάρι (εκτός Τετάρτης και Παρασκευής) μέχρι τις 17 Δεκέμβρη ή τρώμε ψάρι μόνο Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 12 Δεκέμβρη. Δεν τρώμε κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.

Έχουμε ξαναπεί ότι η νηστεία κάνει καλό τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή.  Ο αθλητής, όταν προετοιμάζεται για τους αγώνες, πρέπει να προσέχει τη διατροφή του. Συχνά πρέπει να στερείται πολλά και μάλιστα πράγματα που του αρέσουν. Το ίδιο και ο πολεμιστής, όταν προετοιμάζεται για μια μάχη.

Και ο χριστιανός, που είναι πνευματικός αθλητής και πολεμάει ενάντια στις αρνητικές πλευρές του εαυτού του (πάθη) και ενάντια στο κακό και την αδικία που υπάρχει στον κόσμο, προσέχει επίσης τη διατροφή του. Συχνά στερείται πολλά και μάλιστα πράγματα που του αρέσουν. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι «κακό» να τρως ή ότι «το φαγητό είναι αμαρτία», ούτε ότι ο Θεός «μας τιμωρεί» επειδή απολαμβάνουμε κάτι νόστιμο.

Οι Άγιοι Πατέρες καθιέρωσαν τις νηστείες μέσα στη χριστιανική ζωή για να βοηθήσουν στην πνευματική και ηθική καλλιέργεια των χριστιανών, την προσέγγισή τους προς το Θεό και την τελειοποίησή τους στο δρόμο της αγιότητας.

Η νηστεία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, μια ισχυρή βοήθεια στον πνευματικό μας αγώνα. Πρέπει όμως να συνοδεύεται από ταπείνωση, εξομολόγηση και συγχώρηση των αδελφών μας, αλλιώς δεν ωφελεί την ψυχή μας αλλά μόνο το σώμα.

ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ
Σαρανταλείτουργο λέγεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας επί σαράντα συνεχείς ημέρες. Οι σαράντα αυτές λειτουργίες γίνονται υπέρ υγείας των ζώντων και ιδιαιτέρως υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων χριστιανών.

Το Σαρανταλείτουργο υπέρ ζώντων και κεκοιμημένων γίνεται συνήθως τις ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι την 25η Δεκεμβρίου.

Το Σαρανταλείτουργο δεν μπορεί να γίνει κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, γιατί στις πένθιμες και αυστηρές ημέρες της νηστείας δεν γίνονται Λειτουργίες παρά μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.

Pages