Ο Προπάτορας Πατριάρχης Αβραάμ - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

23 Νοεμβρίου 2019

Ο Προπάτορας Πατριάρχης Αβραάμ


Προσέγγιση - Εισαγωγή
[Ρωτάμε τυχαία ένα παιδί, κατόπιν ένα δεύτερο τρίτο. κ.λπ.... Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συζήτησης...]
- Ποιο είναι για σένα το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή σου;;;; (....)
- Ποιο είναι για σένα το σημαντικότερο αντικείμενο, ή ασχολία στη ζωή σου;;;;; (....)
-Τι αγαπάς περισσότερο στη ζωή σου με διαφορά από όλα τα άλλα;;;; (....)
1. Αυτό το αντικείμενο ή την ασχολία που λατρεύεις (π.χ. την αγαπημένη σου μουσική) θα μπορούσες να την θυσιάσεις εάν σου μιλούσε και στο ζητούσε ο Θεός αυτοπροσώπως;
1α. Ή ακόμα κι αν ήταν ένα πρόσωπο που αγαπούσες περισσότερο από όλα όσα υπάρχουν στον κόσμο, θα το θυσίαζες εάν στο ζητούσε ο Θεός;;;
2. Αλήθεια, γνωρίζουμε από μαρτυρίες ότι ο Θεός μιλούσε απευθείας στους ανθρώπους και τους έλεγε το θέλημά Του;;; Και αν ναι ποιοί ήταν;;;;
3. Γιατί σήμερα ο Θεός δεν μιλάει στους ανθρώπους απευθείας;
4. Ή μήπως υπάρχουν άνθρωποι που τους μιλάει ο Θεός σήμερα;;;

Ανάπτυξη για παιδιά Μέσου & Ανωτέρου
Συνεχίζοντας την ανάγνωση του βιβλίου της Γενέσεως, μαθαίνουμε ότι μακρινός απόγονος του Σημ (υιού του Νώε) ήταν ο Άβραμ. Ο Άβραμ εγκαταστάθηκε στη γη Χαρράν μαζί με τη σύζυγό του, Σάρα, και τον ανιψιό του, Λωτ.

Όταν ο Άβραμ ήταν εβδομήντα πέντε χρονών, ο Θεός του είπε να εγκαταλείψει τη χώρα που ζούσε και να μεταφερθεί με την οικογένειά του και όλα τα υπάρχοντά του στη γη Χαναάν (σημερινό Ισραήλ - Παλαιστίνη). Ο Άβραμ υπάκουσε αμέσως και  κατασκήνωσε στα νότια της Χαναάν. Έγινε πλούσιος και απέκτησε πολλά ζώα. Μαζί του ζούσε και ο Λωτ με δικά του κοπάδια. Σύντομα όμως άρχισαν να τσακώνονται οι βοσκοί τους επειδή ο χώρος δεν έφτανε για όλους. Ο Άβραμ (αν και μεγαλύτερος) άφησε τον ανιψιό του να διαλέξει το μέρος που θα ήθελε να μεταφερθεί. Ο Λωτ διάλεξε να πάει στα Σόδομα, μια εύφορη αλλά αμαρτωλή περιοχή και  Άβραμ κατασκήνωσε δίπλα στη δρυ του Μαμβρή, στη Χεβρώνα. 

Πόσο φρόνιμα και γενναιόδωρα φέρθηκε ο Άβραμ! Αντί να τσακωθεί και να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, ταπεινώνεται και αφήνει τον ανιψιό του να επιλέξει τι θα γίνει. Άρα εμείς του μοιάζουμε ή προσπαθούμε εγωιστικά να γίνεται συνέχεια το δικό μας θέλημα; 

Ο Θεός ευχαριστήθηκε από την καλοσύνη και την πίστη του Άβραμ και υποσχέθηκε ότι η γη Χαναάν (η «Γη της Επαγγελίας» δηλ. της υπόσχεσης) θα δοθεί στους απογόνους του, οι οποίοι θα είναι αμέτρητοι σαν την άμμο της θάλασσας και σαν τα αστέρια του ουρανού. Επίσης του είπε ότι πλέον θα ονομάζεται Αβραάμ και θα είναι πρόγονος και πατριάρχης πολλών λαών.

Πράγματι ο Αβραάμ είναι πατριάρχης και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών: Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού και Ισλάμ (αβρααμικές θρησκείες). Η Πίστη μας, η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία βέβαια είναι η Ορθοδοξία.

Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ
Ο Αβραάμ ήταν πολύ φιλόξενος και θεωρούσε μεγάλη τιμή να υποδέχεται στη σκηνή του και να περιποιείται κάθε περαστικό. Μια μέρα εμφανίστηκαν μπροστά του τρεις άντρες τους οποίους παρακάλεσε να δεχτούν τη φιλοξενία του. Αμέσως ετοίμασε τραπέζι και τους περιποιήθηκε όσο καλύτερα μπορούσε. Ένας από αυτούς τον ρώτησε: «Πού είναι η γυναίκα σου, η Σάρρα;». «Μέσα στη σκηνή» αποκρίθηκε ο Αβραάμ. «Όταν του χρόνου επιστρέψω, η γυναίκα σου θα έχει αποκτήσει παιδί». Η Σάρρα, όταν άκουσε αυτά τα λόγια, γέλασε από μέσα της -ήταν γέροι και οι δυο τους, πώς θα αποκτούσαν παιδί; Ο ξένος, ο οποίος ήταν ο ίδιος ο Θεός, είπε: «Γιατί γέλασε η Σάρρα; Υπάρχει τίποτα αδύνατο για τον Θεό; Θα γίνει όπως σου είπα!».

Η Αγία Τριάδα, ο Θεός μας,  αγιογραφείται στους Ιερούς Ναούς και τις ιερές εικόνες με τη μορφή τριών Αγγέλων οι οποίοι φιλοξενούνται από τον Αβραάμ.
Για τον Θεό τίποτα δεν είναι αδύνατο. Γι΄ αυτό κι εμείς πρέπει να προσευχόμαστε με πίστη σ’ Αυτόν για ό,τι έχουμε πραγματικά ανάγκη. Σαν καλός Πατέρας θα κάνει τα πάντα για τη σωτηρία μας, αρκεί να αφεθούμε στο θέλημά Του.

Πράγματι η Σάρρα έμεινε έγκυος και γέννησε τον Ισαάκ, όπως είχε πει ο Θεός. Ο Αβραάμ είχε άλλον υιό από μια δούλη, την  Άγαρ, που ονομαζόταν Ισμαήλ. Η Σάρρα είπε στον Αβραάμ να διώξει την Άγαρ και τον Ισμαήλ, αφού πλέον είχε κληρονόμο. Ο Αβραάμ στενοχωρήθηκε αλλά ο Θεός του είπε ότι θα τους φροντίσει και θα τους προστατέψει.

Ο δίκαιος Αβραάμ λυπάται για την σκληρή απόφαση που πρέπει να πάρει. Ο Θεός όμως συμφωνεί με τη Σάρρα γιατί οι απόγονοι που υποσχέθηκε στον Αβραάμ θα προέρχονταν από τον Ισαάκ, τον υιό της υπόσχεσης. Είμαστε όλοι εμείς οι πιστοί!

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ
Κάποια μέρα ο Θεός θέλοντας να δοκιμάσει την πίστη του Αβραάμ του είπε: «Πάρε τον υιό σου τον Ισαάκ που τόσο αγαπάς, ανέβα σε ύψωμα και θυσίασέ τον σε μένα!». Ο Αβραάμ το πρωί ετοίμασε ότι χρειαζόταν για τη θυσία και ξεκίνησε με τον Ισαάκ για το μέρος που του έδειξε ο Θεός. Μόλις έφτασε, στοίβαξε ξύλα, έβαλε πάνω τους τον Ισαάκ και ετοιμάστηκε να τον θυσιάσει με μαχαίρι. Τη στιγμή εκείνη, Άγγελος Κυρίου τον σταματά λέγοντάς του: «Μην πειράξεις το παιδί, τώρα ξέρω καλά ότι σέβεσαι και λατρεύεις αληθινά τον Θεό.» Ο Αβραάμ σήκωσε το βλέμμα και είδε ένα κριάρι μπλεγμένο σε έναν θάμνο, το οποίο και πρόσφερε θυσία στον Θεό.

Πόσο πιστός στάθηκε ο Αβραάμ! Δε δίστασε ούτε στιγμή να εκπληρώσει το θέλημα του Θεού, όσο σκληρό και οδυνηρό κι αν ήταν αυτό! Αγαπούσε πάρα πολύ τον μονάκριβο υιό του, αλλά αγαπούσε ακόμα περισσότερο τον Θεό! Γεννηθήτω τω θέλημά Σου!
Και ο Άγγελος συνέχισε: «Επειδή τόσο πρόθυμα υπάκουσες στην εντολή μου, σου υπόσχομαι ότι με έναν από τους απογόνους σου, τον Χριστό, θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης» (Γεν. 22:18)!

Από το πρώτο κιόλας βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης (γράφτηκε από τον Προφήτη Μωυσή περίπου 15 αιώνες προ Χριστού) ακούμε για τον Κύριο! Ο Υιός του Θεού όμως, σε αντίθεση με τον Ισαάκ, θα θυσιαστεί πάνω στον Σταυρό, κάνοντας υπακοή έως το τέλος στο θέλημα του Πατέρα Θεού.

Ο Αβραάμ έζησε εκατόν εβδομήντα πέντε έτη. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αβραάμ στις 9 Οκτωβρίου (Δικαίων Αβραάμ και Λωτ) καθώς και δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα (Κυριακή των Αγίων Προπατόρων).

ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ (1924- 1994) 
.... Ἐδῶ στήν Κόνιτσα ἔφηβος ἕνδεκα ἐτῶν, ἀξιώθηκε θείας θεοπτίας. Ἄκουσε κάποια ἡμέρα ἕναν δῆθεν μορφωμένο, τόν Κώστα, νά μιλάει περιφρονητικά γιά τήν πίστη, ὑποστηρίζοντας τήν ἀνόητη θεωρία τοῦ Δαρβίνου, ὅτι δῆθεν ὁ ἀνθρωπος κατάγεται ἀπό τον πίθηκο.  Ὁ ἴδιος ὁ Ἅγιος ἀφηγεῖται: «Κλονίστηκα τότε καί εἶπα: «Θά πάω νά προσευχηθῶ καί ἄν ὁ Χριστός εἶναι Θεός θά μοῦ παρουσιαστῆ νά πιστέψω. Μιά σκιά, μιά φωνή, κάτι θά μοῦ δείξει» τόσο μοὔκοβε. 

Πῆγα καί ἄρχισα μετάνοιες καί προσευχή γιά ὧρες, ἀλλά τίποτε. Στό τέλος τσακισμένος σταμάτησα. Μοῦ ἦρθε τότε στήν σκέψη κάτι πού μοῦ ’χε πεῖ ὁ Κώστας: «Παραδέχομαι ὅτι ὁ Χριστός εἶναι ἕνας σπουδαῖος ἄνθρωπος, δίκαιος, ἐνάρετος, τόν ὁποῖο ἐμίσησαν ἀπό φθόνο γιά τήν ἀρετή του καί τόν κατεδίκασαν οἱ συμπατριῶτες του». Τότε εἶπα: Ἀφοῦ εἶναι τέτοιος καί ἄνθρωπος νά ἦταν, ἀξίζει νά τόν ἀγαπήσω, νά τόν ὑπακούσω καί νά θυσιασθῶ γι’ Αὐτόν. Δέν θέλω οὔτε παράδεισο, οὔτε τίποτα. Γιά τήν ἁγιότητά του καί τήν καλοσύνη του ἀξίζει κάθε θυσία. 

Ο Θεός περίμενε τήν ἀντιμετώπισή μου. Ὕστερα ἀπό αὐτό παρουσιάσθηκε ὁ ἴδιος ὁ Χριστός μέσα σέ ἄφθονο φῶς. Φαινόταν ἀπό τήν μέση καί πάνω. Μέ κοίταξε μέ πολλή ἀγάπη καί μοῦ εἴπε: «Ἐγώ εἰμί ἡ ἀνάστασις καί ἡ ζωή. Ὁ πιστεύων εἰς ἐμέ κἄν ἀποθάνῃ ζήσεται». Δηλ. Αὐτός ὁ ὁποῖος πιστεύει σέ μένα και ἄν ἀκόμη πεθάνει θά ζήσει. Τά λόγια αὐτά ἦταν γραμμένα καί στό Εὐαγγέλιο πού κρατοῦσε ἀνοικτό στό ἀριστερό χέρι Του». 
Ἔτσι μέσα στό ἐξωκκλήσι τῆς Ἁγίας Βαρβάρας ἔζησε αὐτή τήν θαυμαστή ἐμπειρία, πού τοῦ διάλυσε κάθε ἀμφιβολία καί ἦταν ἡ ἀπαρχή στίς ἰδιαίτερες ἀποκαλύψεις τῆς χάριτος τοῦ Χριστοῦ, πού θά ελάμβανε κατόπιν σέ ὅλη τήν ὁσιακή ζωή του. Το γεγονός αυτό διέλυσε στον δεκαπενταετή Αρσένιο τους λογισμούς αμφιβολίας, που τάραζαν την παιδική του ψυχή, και γνώρισε με την χάρι του Θεού τον Χριστό ως Θεό αληθινό και Σωτήρα του κόσμου. Βεβαιώθηκε για τον Θεάνθρωπο, όχι από άνθρωπο ή από βιβλία, αλλά από τον ίδιο τον Κύριο, που του αποκαλύφθηκε και μάλιστα σε τέτοια ηλικία. Στερεωμένος πλέον στην πίστη μονολογούσε: «Κώστα, άμα θέλης τώρα, έλα να συζητήσουμε».
Μετά τήν ἀποφοίτησή του ἀπό τό Δημοτικό Σχολεῖο, ἄν καί ἦταν ἔξυπνος καί καλός μαθητής, δέν θέλησε νά συνεχίσει σπουδές, ἀλλά στράφηκε πρός τήν τέχνη τοῦ ξυλουργοῦ, μιμούμενος ἔτσι τόν Κύριο.

3. Ερωτήσεις για μάθημα, παιχνίδι και αφορμές για συζήτηση 


  • Ποιοί είναι οι άγιοι Προπάτορες; Είναι όλοι οι Πατριάρχες, Κριτές, Προφήτες και Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης.
  • Τι υποσχέθηκε ο Θεός στον Αβραάμ; (Γη της επαγγελίας - αμέτρητους απογόνους)
  • Πότε έχουμε την πρώτη εμφάνιση της Αγ. Τριάδας στη γη;;;
  • Ποιο μεγάλο θαύμα έκανε ο Θεός στον Αβραάμ; - Του έδωσε την δυανατὀτητα να κάνει παιδί σε μεγάλη ηλικία
  • Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα που έβαλε ο Θεός στον Αβραάμ;;; 
  • Τι γνωρίζεις για τη Θυσία του Αβραάμ;
  • Εσείς, τι θα κάνατε παιδιά εαν ο Θεός σας ζητούσε να θυσιάσετε το πιο αγαπηνένο σας πρόσωπο ή πράγμα;;;;
  • Γιατί σήμερα ο Θεός δεν μιλάει στους ανθρώπους απευθείας;
  • Ή μήπως υπάρχουν άνθρωποι που τους μιλάει ο Θεός σήμερα;;;
  • Ας γνωρίσουμε έναν...

Pages