Ο Προπάτορας Πατριάρχης Αβραάμ - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

16 Νοεμβρίου 2019

Ο Προπάτορας Πατριάρχης Αβραάμ


Προσέγγιση - Εισαγωγή

Στο σπίτι μας φιλοξενήσαμε τον παππού και την γιαγιά για τις διακοπές των Χριστουγέννων! Συνέχεια η γιαγιά μας έλεγε:
-Αχ! Να σας έχει ο Θεός καλά... Στο σπίτι σας ζούμε την Αβραμιαία φιλοξενία! 
-Τι είναι αυτό γιαγιά; Της λέω...
-Ξέρεις παιδάκι μου ποιος ήταν ο Αβραάμ;
-Όχι!
-Μμμ.... άκου να σου εξηγήσω!

Ανάπτυξη για παιδιά Προσχολικής και Ά σχολικής ηλικίας 
Ο Άβραμ ήταν άνθρωπος, ταπεινός, ειρηνικός, γαλήνιος, αγνός, με καλή ψυχή, πολλή αγάπη και πολύ πιστός απέναντι στο Θεό. Ταυτόχρονα πολύ ευλογημένος από το Θεό και πολύ πλούσιος.  Ο Θεός τον έκαμε αρχηγό και γενάρχη ενός λαού εκλεκτού. Ο λαός αυτός θα διατηρούσε την πίστη στον αληθινό Θεό και έτσι θα προετοίμαζε την ανθρωπότητα για τον ερχομό του Σωτήρα, δηλαδή του Χριστού μας! 

Ο Άβραμ ήταν γιος του Θάρρα. Σύζυγός του ήταν η Σάρρα. Ενώ γύρω του όλοι ζούσαν βουτηγμένοι στην αμαρτία, κάνοντας άδικες πράξεις, ο Άβραμ είχε στην καρδιά του τη δικαιοσύνη και την ευσέβεια. Λάτρευε το Θεό κι άκουγε πάντα το θέλημα του.

Ο Θεός, επειδή θέλησε να δείξει την αγάπη του στον Άβραμ, του λέει μια μέρα: « Άβραμ, πάρε τη γυναίκα σου τη Σάρρα και τον ανιψιό σου το Λωτ και φύγε απ' αυτή τη χώρα. Θα πας στη Χαναάν και στον τόπο αυτό να κατοικήσεις. Τον τόπο αυτό θα σου τον χαρίσω και θα ευλογήσω τη γενιά σου, πού θα γίνει ένας μεγάλος λαός».

Έτσι ο Άβραμ, σύμφωνα με τη διαταγή του Θεού άλλαξε το όνομά του, από "Άβραμ" που λεγόταν και σήμαινε "ο υψηλός ή υπέροχος πατέρας", σε "Αβραάμ" που σημαίνει "πατέρας πολλών".
Ξέρεις παιδί μου γιατί λέμε για κάποιον πως έχει ''Αβραμιαία φιλοξενία'';

Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ
Άκουσε την ιστορία... Λίγα χρόνια αργότερα ο Κύριος παρουσιάστηκε και πάλι στον Αβραάμ, ενώ αυτός καθόταν στο άνοιγμα της σκηνής του κατά το μεσημέρι.

Ο Αβραάμ είδε τρεις αγγέλους να στέκονται απέναντί του. Αμέσως έτρεξε να τους προϋπαντήσει και τους προσκύνησε ως τη γη. Ο Αβραάμ είπε: «Κύριε μου, αν έχω την εύνοια σου, μην προσπεράσεις το δούλο σου. Ας φέρουν λίγο νερό να πλύνετε τα πόδια σας, και μετά μπορείτε ν' αναπαυθείτε κάτω από το δέντρο. Θα φέρω και λίγο ψωμί να πάρετε δύναμη, και μετά μπορείτε να πηγαίνετε».

Εκείνοι απάντησαν: «Κάνε όπως είπες». Τότε ο Αβραάμ έτρεξε στη σκηνή και είπε στη Σάρρα: «Πάρε γρήγορα αλεύρι εκλεκτό, ζύμωσε το και κάνε πίτες». Μετά πήρε ένα μοσχάρι τρυφερό και καλό, το έδωσε στον υπηρέτη, κι εκείνος το ετοίμασε στα γρήγορα. Πήρε ακόμα βούτυρο, γάλα και το μοσχάρι που είχε ετοιμάσει και τα έβαλε μπροστά στους άνδρες. Αυτός στεκόταν απέναντί τους κάτω από τα δέντρα ενώ εκείνοι έτρωγαν.

Τότε ρώτησαν τον Αβραάμ: «Πού είναι η Σάρρα η γυναίκα σου;» Αυτός απάντησε: «Εκεί, στη σκηνή». Και ο Κύριος είπε: «Του χρόνου τέτοια εποχή θα ξανάρθω και η γυναίκα σου η Σάρρα θα έχει γιο».

Η Σάρρα τα άκουγε όλα αυτά, γιατί στεκόταν από πίσω του, στο άνοιγμα της σκηνής. Ο Αβραάμ και η Σάρρα ήταν γέροντες προχωρημένης ηλικίας, και γι' αυτό η Σάρρα γέλασε κρυφά.

Αλλά ο Κύριος είπε στον Αβραάμ: «Γιατί γέλασε η Σάρρα; Γιατί αμφιβάλλει ότι θ' αποκτήσει γιο τώρα που γέρασε; Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Κύριο! Όταν την ίδια εποχή ύστερα από ένα χρόνο θα ξανάρθω σπίτι σου, η Σάρρα θα έχει γιο».

Ο Αβραάμ και η γυναίκα του η Σάρρα ζούσαν ειρηνικά και δίκαια με την ευλογία του Θεού. Η Σάρρα όμως δεν μπορούσε να κάνει παιδιά. Ο Κύριος λοιπόν άκουσε τις προσευχές τους και έτσι σύμφωνα με την υπόσχεση του, η Σάρρα έμεινε έγκυος και γέννησε ένα γιο, τον Ισαάκ.

Το παιδί αυτό πού το όνομά του σημαίνει γέλιο, τους έδωσε μεγάλη χαρά και ολοκλήρωσε την ευτυχία τους. Το ανέθρεψαν από τα πρώτα του βήματα με φόβο Θεού και το μάθαιναν να πιστεύει και να υποτάσσεται στο θείο θέλημα. Με τη γέννηση του Ισαάκ η υπόσχεση του Θεού άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ
 Όταν ο Ισαάκ ήταν σε μικρή ηλικία, ο Κύριος θέλησε να δοκιμάσει την πίστη του Αβραάμ, να δει αν ήταν πάντα πρόθυμος στις εντολές του. Του έδωσε λοιπόν την εντολή ν’ ανεβεί στο βουνό με το γιο του κι εκεί να προσφέρει τον Ισαάκ για θυσία. Έτσι του είπε: «Αβραάμ! Πάρε το γιο σου το μονογενή, που τον αγαπάς, τον Ισαάκ, και πήγαινε να τον θυσιάσεις στη γη Μορία, σ’ ένα από τα βουνά που εγώ θα σου δείξω».
Ο Αβραάμ ανταποκρίθηκε για μια ακόμη φορά χωρίς δισταγμό και υπακούει στο θέλημα του Κυρίου και είπε: «Ο Θεός μου έδωσε το παιδί μου, η ζωή του ανήκει σ’ αυτόν».
 Έτσι σηκώθηκε νωρίς το πρωί, πήρε μαζί του το γιο του τον Ισαάκ και ξεκίνησε για τον τόπο που του είπε ο Κύριος. Μετά από τρεις μέρες έφτασαν στο λόφο Μορία, όπου χίλια τόσα χρόνια αργότερα χτίστηκε ο ναός του Σολομώντα. Όταν έφτασαν στον τόπο που τους είχε πει ο Κύριος, ο Αβραάμ έχτισε εκεί το θυσιαστήριο, ετοίμασε τα ξύλα, έδεσε το γιο του τον Ισαάκ και τον έβαλε στο θυσιαστήριο πάνω από τα ξύλα. Ύστερα άπλωσε το χέρι του και πήρε το μαχαίρι για να σφάξει το παιδί του. Αλλά ο άγγελος του Κυρίου του φώναξε από τον ουρανό και του είπε: «Αβραάμ, Αβραάμ! Ο Θεός είδε την πίστη σου. Μην απλώσεις χέρι στο παιδί και μην του κάνεις τίποτε, αλλά σφάξε αυτό το κριάρι, που είναι δεμένο στο βωμό».
 Ο Αβραάμ κοίταξε τριγύρω και είδε ένα κριάρι έτοιμο για θυσία. Έτρεξε, το πήρε και το θυσίασε αντί για το γιο του.
Ο Κύριος φώναξε στον Αβραάμ από τον ουρανό και του είπε: “Εγώ ο Κύριος ορκίζομαι στον εαυτό μου, ότι επειδή έκανες την πράξη αυτή και δε μου αρνήθηκες το μοναχογιό σου, θα σε ευλογήσω με το παραπάνω και θα σου δώσω αναρίθμητους απογόνους σαν τ’ αστέρια”.

-Η θυσία του Αβραάμ! Τώρα γιαγιά το θυμήθηκα! Σ' ευχαριστώ ! Το είχαμε πει παλιά στο κατηχητικό!!

Ανάπτυξη για παιδιά Κατωτέρου 
Προσέγγιση - Εισαγωγή
Καλησπέρα σας! Όλα καλά; Πώς πέρασε η εβδομάδα σας στο σχολείο; Την Πέμπτη εορτάσαμε μια μεγάλη Θεομητορική εορτή, ξέρει κανείς ποια; (Εισόδια της Θεοτόκου). Μπορεί κάποιος «παλιός» να μας πει δυο λόγια; (....)
(Οι Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα αφιερώνουν την τρίχρονη Παναγία στον Θεό και ο Δίκαιος Ζαχαρίας -πατέρας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου- την υποδέχεται και την οδηγεί μέσα στο Ιερό του Ναού, στα Άγια των Αγίων.)
Πώς ονομάσαμε τους γονείς της Παναγίας, Ιωακείμ και Άννα; (...) Σωστά, Θεοπάτορες! Είναι ο παππούς και η γιαγιά του Χριστού! Όλοι οι πρόγονοι του Χριστού (ξεκινώντας από τον πρώτο άνθρωπο, τον Αδάμ) ονομάζονται Προπάτορες. Στο σημερινό μας μάθημα θα μιλήσουμε για έναν μακρινό πρόγονο του Χριστού, τον Προπάτορα Αβραάμ. 

Συνεχίζοντας την ανάγνωση του βιβλίου της Γενέσεως, μαθαίνουμε ότι μακρινός απόγονος του Σημ (υιού του Νώε) ήταν ο Άβραμ. Ο Άβραμ εγκαταστάθηκε στη γη Χαρράν μαζί με τη σύζυγό του, Σάρα, και τον ανιψιό του, Λωτ.

Όταν ο Άβραμ ήταν εβδομήντα πέντε χρονών, ο Θεός του είπε να εγκαταλείψει τη χώρα που ζούσε και να μεταφερθεί με την οικογένειά του και όλα τα υπάρχοντά του στη γη Χαναάν (σημερινό Ισραήλ - Παλαιστίνη). Ο Άβραμ υπάκουσε αμέσως και  κατασκήνωσε στα νότια της Χαναάν. Έγινε πλούσιος και απέκτησε πολλά ζώα. Μαζί του ζούσε και ο Λωτ με δικά του κοπάδια. Σύντομα όμως άρχισαν να τσακώνονται οι βοσκοί τους επειδή ο χώρος δεν έφτανε για όλους. Ο Άβραμ (αν και μεγαλύτερος) άφησε τον ανιψιό του να διαλέξει το μέρος που θα ήθελε να μεταφερθεί. Ο Λωτ διάλεξε να πάει στα Σόδομα, μια εύφορη αλλά αμαρτωλή περιοχή και  Άβραμ κατασκήνωσε δίπλα στη δρυ του Μαμβρή, στη Χεβρώνα. 

Πόσο φρόνιμα και γενναιόδωρα φέρθηκε ο Άβραμ! Αντί να τσακωθεί και να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, ταπεινώνεται και αφήνει τον ανιψιό του να επιλέξει τι θα γίνει. Άρα εμείς του μοιάζουμε ή προσπαθούμε εγωιστικά να γίνεται συνέχεια το δικό μας θέλημα; 

Ο Θεός ευχαριστήθηκε από την καλοσύνη και την πίστη του Άβραμ και υποσχέθηκε ότι η γη Χαναάν (η «Γη της Επαγγελίας» δηλ. της υπόσχεσης) θα δοθεί στους απογόνους του, οι οποίοι θα είναι αμέτρητοι σαν την άμμο της θάλασσας και σαν τα αστέρια του ουρανού. Επίσης του είπε ότι πλέον θα ονομάζεται Αβραάμ και θα είναι πρόγονος και πατριάρχης πολλών λαών.

Πράγματι ο Αβραάμ είναι πατριάρχης και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών: Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού και Ισλάμ (αβρααμικές θρησκείες). Η Πίστη μας, η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία βέβαια είναι η Ορθοδοξία.

Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ
Ο Αβραάμ ήταν πολύ φιλόξενος και θεωρούσε μεγάλη τιμή να υποδέχεται στη σκηνή του και να περιποιείται κάθε περαστικό. Μια μέρα εμφανίστηκαν μπροστά του τρεις άντρες τους οποίους παρακάλεσε να δεχτούν τη φιλοξενία του. Αμέσως ετοίμασε τραπέζι και τους περιποιήθηκε όσο καλύτερα μπορούσε. Ένας από αυτούς τον ρώτησε: «Πού είναι η γυναίκα σου, η Σάρρα;». «Μέσα στη σκηνή» αποκρίθηκε ο Αβραάμ. «Όταν του χρόνου επιστρέψω, η γυναίκα σου θα έχει αποκτήσει παιδί». Η Σάρρα, όταν άκουσε αυτά τα λόγια, γέλασε από μέσα της -ήταν γέροι και οι δυο τους, πώς θα αποκτούσαν παιδί; Ο ξένος, ο οποίος ήταν ο ίδιος ο Θεός, είπε: «Γιατί γέλασε η Σάρρα; Υπάρχει τίποτα αδύνατο για τον Θεό; Θα γίνει όπως σου είπα!».

Η Αγία Τριάδα, ο Θεός μας,  αγιογραφείται στους Ιερούς Ναούς και τις ιερές εικόνες με τη μορφή τριών Αγγέλων οι οποίοι φιλοξενούνται από τον Αβραάμ.
Για τον Θεό τίποτα δεν είναι αδύνατο. Γι΄ αυτό κι εμείς πρέπει να προσευχόμαστε με πίστη σ’ Αυτόν για ό,τι έχουμε πραγματικά ανάγκη. Σαν καλός Πατέρας θα κάνει τα πάντα για τη σωτηρία μας, αρκεί να αφεθούμε στο θέλημά Του.

Πράγματι η Σάρρα έμεινε έγκυος και γέννησε τον Ισαάκ, όπως είχε πει ο Θεός. Ο Αβραάμ είχε άλλον υιό από μια δούλη, την  Άγαρ, που ονομαζόταν Ισμαήλ. Η Σάρρα είπε στον Αβραάμ να διώξει την Άγαρ και τον Ισμαήλ, αφού πλέον είχε κληρονόμο. Ο Αβραάμ στενοχωρήθηκε αλλά ο Θεός του είπε ότι θα τους φροντίσει και θα τους προστατέψει.
Ο δίκαιος Αβραάμ λυπάται για την σκληρή απόφαση που πρέπει να πάρει. Ο Θεός όμως συμφωνεί με τη Σάρρα γιατί οι απόγονοι που υποσχέθηκε στον Αβραάμ θα προέρχονταν από τον Ισαάκ, τον υιό της υπόσχεσης. Είμαστε όλοι εμείς οι πιστοί!

Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ

Κάποια μέρα ο Θεός θέλοντας να δοκιμάσει την πίστη του Αβραάμ του είπε: «Πάρε τον υιό σου τον Ισαάκ που τόσο αγαπάς, ανέβα σε ύψωμα και θυσίασέ τον σε μένα!». Ο Αβραάμ το πρωί ετοίμασε ότι χρειαζόταν για τη θυσία και ξεκίνησε με τον Ισαάκ για το μέρος που του έδειξε ο Θεός. Μόλις έφτασε, στοίβαξε ξύλα, έβαλε πάνω τους τον Ισαάκ και ετοιμάστηκε να τον θυσιάσει με μαχαίρι. Τη στιγμή εκείνη, Άγγελος Κυρίου τον σταματά λέγοντάς του: «Μην πειράξεις το παιδί, τώρα ξέρω καλά ότι σέβεσαι και λατρεύεις αληθινά τον Θεό.» Ο Αβραάμ σήκωσε το βλέμμα και είδε ένα κριάρι μπλεγμένο σε έναν θάμνο, το οποίο και πρόσφερε θυσία στον Θεό.

Πόσο πιστός στάθηκε ο Αβραάμ! Δε δίστασε ούτε στιγμή να εκπληρώσει το θέλημα του Θεού, όσο σκληρό και οδυνηρό κι αν ήταν αυτό! Αγαπούσε πάρα πολύ τον μονάκριβο υιό του, αλλά αγαπούσε ακόμα περισσότερο τον Θεό! Γεννηθήτω τω θέλημά Σου!

Και ο Άγγελος συνέχισε: «Επειδή τόσο πρόθυμα υπάκουσες στην εντολή μου, σου υπόσχομαι ότι με έναν από τους απογόνους σου, τον Χριστό, θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης» (Γεν. 22:18)!

Από το πρώτο κιόλας βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης (γράφτηκε από τον Προφήτη Μωυσή περίπου 15 αιώνες προ Χριστού) ακούμε για τον Κύριο! Ο Υιός του Θεού όμως, σε αντίθεση με τον Ισαάκ, θα θυσιαστεί πάνω στον Σταυρό, κάνοντας υπακοή έως το τέλος στο θέλημα του Πατέρα Θεού.

Ο Αβραάμ έζησε εκατόν εβδομήντα πέντε έτη. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αβραάμ στις 9 Οκτωβρίου (Δικαίων Αβραάμ και Λωτ) καθώς και δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα (Κυριακή των Αγίων Προπατόρων).

Pages