Η καταστροφή στα Σόδομα και Γόμορρα - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

30 Νοεμβρίου 2019

Η καταστροφή στα Σόδομα και Γόμορρα


Προσέγγιση - Εισαγωγή
Χαίρετε! Τελευταία μέρα του Νοέμβρη! Ποιον Άγιο τιμά σήμερα η Εκκλησία μας; (...) Τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο! Ο τόπος μαρτυρίου και ο τάφος του βρίσκονται στην Πάτρα! Επίσης εκεί βρίσκονται ιερά λείψανα του Αγίου καθώς και του  σταυρού του. Είναι μεγάλη ευλογία το ότι ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου μαρτύρησε και τάφηκε στη χώρα μας. Όσοι από εμάς δεν έχουν πάει νομίζω ότι επιβάλλεται... 

Ανάπτυξη για παιδιά Προσχολικής και Ά σχολικής ηλικίας 
Τα Σόδομα και τα Γόμορρα, μαζί με άλλες τρεις πόλεις (την Αδαμά, τη Σεβωΐμ και τη Σηγώρ) αποτελούσαν την Πεντάπολη της κοιλάδας Σιδδίμ (Σιντίμ), κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στη χώρα του Ισραήλ που βρίσκεται στην Ασιατική Ήπειρο, κοντά στο νησί της Κύπρου.

Στην Παλαιά Διαθήκη θα δούμε, σήμερα, την απόφαση του Θεού να καταστρέψει τις πόλεις αυτές, τα Σόδομα και τα Γόμορρα, εξαιτίας των μεγάλων αμαρτιών  των κατοίκων τους.
Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά... Ο Κύριος, αφού φιλοξενήθηκε από τον Αβραάμ με την μορφή τριών Αγγέλων, θυμάστε;  Θέλησε να πάει ο ίδιος, να επισκεφτεί τα Σόδομα και τα Γόμορρα γιατί η ανηθικότητα και η αμαρτία των δύο αυτών πόλεων ήταν πολύ μεγάλη.

Όταν ο Αβραάμ ρώτησε τον Κύριο: Θα καταστρέψεις, Κύριε, τις πόλεις αυτές εάν υπάρχουν μερικοί δίκαιοι ανάμεσα στους αμαρτωλούς;
Ο Κύριος του απάντησε: Αν υπάρχουν έστω και δέκα δίκαιοι, μέσα σε αυτές τιε πέντε πόλεις, τότε δεν θα προχωρήσω στην καταστροφή των δύο πόλεων για χάρη τους. 

Αφού αναχώρησε ο Κύριος από τον Αβραάμ με τη μορφή δύο αγγέλων έφτασε στα Σόδομα το βράδυ και φιλοξενήθηκε από τον Λωτ, ανιψιό του Αβραάμ. Αργά το βράδυ, οι άντρες των Σοδόμων περικύκλωσαν από παντού το σπίτι. Ήταν εκεί όλος ο αντρικός πληθυσμός της πόλης, νέοι και γέροι. Εκείνοι λοιπόν φώναζαν στο Λωτ και του ζητούσαν να τους παραδώσει τους ξένους, για να διασκεδάσουν μαζί τους και να κάνουν άσχημες πράξεις μαζί τους.

Ο Λωτ, όμως, τους παρακαλούσε να μην τους πειράξουν, γιατί είναι φιλοξενούμενοι του. Εκείνοι  επέμεναν και έσπρωχναν με βία το Λωτ, και προσπάθησαν να παραβιάσουν την πόρτα.

Τότε οι δύο άγγελοι τράβηξαν το Λωτ μέσα στο σπίτι και έκλεισαν την πόρτα. Κατόπιν τύφλωσαν όλους όσους ήταν απ' έξω, μικρούς και μεγάλους, και είπαν στο Λωτ να πάρει τη γυναίκα του, τους γαμπρούς του και τις κόρες του και να φύγουν από την πόλη, χωρίς να κοιτάξουν πίσω, γιατί ο Κύριος θα καταστρέψει αυτό τον τόπο.

Ο Λωτ μάταια προσπάθησε να πείσει τους γαμπρούς του, να φύγουν από την πόλη. Τότε πήρε την γυναίκα του και τις κόρες του και έφυγε από την πόλη.


Όταν ο Λωτ απομακρύνθηκε, τότε ο Κύριος άφησε από τον ουρανό να βρέξει θειάφι και φωτιά στα Σόδομα και στα Γόμορρα. Οι πόλεις εκείνες και οι κάτοικοί τους καθώς και όλη η γύρω περιοχή και η βλάστηση της καταστράφηκαν. Η γυναίκα όμως του Λωτ δεν άκουσε την προειδοποίησή και κοίταξε πίσω για να δει τι συνέβαινε και αμέσως έγινε στήλη άλατος. Έχετε δει στήλη άλατος; Φανταστείτε σαν το άγαλμα! Σε όλη την περιοχή λοιπόν ανέβαινε από τη γη καπνός, σαν να έβγαινε από καμίνι .

Προσέγγιση - Εισαγωγή
Χαίρετε! Τελευταία μέρα του Νοέμβρη! Ποιον Άγιο τιμά σήμερα η Εκκλησία μας; (...) Τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο! Ο τόπος μαρτυρίου και ο τάφος του βρίσκονται στην Πάτρα! Επίσης εκεί βρίσκονται ιερά λείψανα του Αγίου καθώς και του  σταυρού του. Είναι μεγάλη ευλογία το ότι ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου μαρτύρησε και τάφηκε στη χώρα μας. Όσοι από εμάς δεν έχουν πάει νομίζω ότι επιβάλλεται... 

Ανάπτυξη για παιδιά Κατωτέρου 
Στο προηγούμενο μάθημα μιλήσαμε για τον Προπάτορα Αβραάμ. Ήταν τόσο δίκαιος και πιστός ώστε αξιώθηκε να φιλοξενήσει τον ίδιο τον Θεό, την Αγία Τριάδα! Όταν, λοιπόν, οι τρεις Άγγελοι σηκώθηκαν από το τραπέζι, κοίταξαν προς τα Σόδομα και τα Γόμορρα και άρχισαν να κατευθύνονται προς τις δύο αυτές αμαρτωλές πόλεις. Στον Αβραάμ, ο οποίος ακολουθούσε, είπε ο Θεός: «Οι αμαρτίες αυτών των πόλεων είναι πολύ μεγάλες. Θα πάω εκεί.» Οι δύο Άγγελοι αναχώρησαν για τα Σόδομα και ο τρίτος έμεινε μαζί με τον Αβραάμ.

Τα Σόδομα και τα Γόμορρα, μαζί με άλλες τρεις πόλεις (την Αδαμά, τη Σεβωΐμ και τη Σηγώρ) αποτελούσαν την Πεντάπολη της κοιλάδας Σιδδίμ (Σιντίμ), κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στα σύνορα του Ισραήλ με την Ιορδανία που βρίσκται στην Ασιατική Ήπειρο.
Ο Αβραάμ πλησίασε τον Κύριο και ρώτησε: «Θα καταστρέψεις τον δίκαιο μαζί με τον ασεβή; Αν βρεθούν πενήντα δίκαιοι άνθρωποι στην πόλη θα τους εξαφανίσεις μαζί με τους άδικους;» Ο Θεός υποσχέθηκε πως αν βρεθούν πενήντα δίκαιοι δε θα καταστρέψει την πόλη. Ο Αβραάμ παίρνει θάρρος και  μειώνει τον αριθμό των δικαίων σε σαράντα πέντε, έπειτα σε σαράντα, σε τριάντα, σε είκοσι, σε δέκα. Ο Θεός υπόσχεται ότι για χάρη έστω δέκα δίκαιων ανθρώπων δε θα καταστρέψει την πόλη. Αλλά δεν βρέθηκαν δυστυχώς ούτε τόσοι δίκαιοι σε όλες τις πόλεις μαζί.

Ο Αβραάμ, αν και γνωρίζει ότι ο Θεός είναι δίκαιος, προσπαθεί να γλιτώσει τους αμαρτωλούς κατοίκους των Σοδόμων. Δεν νοιάζεται μόνο για τους συγγενείς του, ούτε σκέφτεται: «Αξίζουν αυτή την τιμωρία, ας πρόσεχαν». Αγαπάει και συμπονάει τους συνανθρώπους του παρά τα λάθη τους. Εμείς, άραγε, του μοιάζουμε καθόλου

Ο Λωτ, ο δίκαιος ανιψιός του Αβραάμ, ζούσε στην είσοδο της πόλης. Μόλις είδε τους δύο ξένους να πλησιάζουν στα Σόδομα, τους προσκύνησε και τους παρακάλεσε να τους φιλοξενήσει στο σπίτι του για το βράδυ. Έφαγαν και την ώρα που ετοιμάζονταν να κοιμηθούν, μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του Λωτ όλοι οι άντρες της πόλης, νέοι και γέροι, και άρχισαν να φωνάζουν στον Λωτ: «Ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι; Βγάλε έξω αυτούς για να τους κακοποιήσουμε!» Ο Λωτ βγήκε έξω και τους παρακάλεσε να μην πειράξουν τους επισκέπτες του, πρότεινε μάλιστα να κακοποιήσουν τις δύο κόρες του αρκεί να μην πειράξουν τους φιλοξενούμενούς του. Οι Σοδομίτες αγρίεψαν και άρχισαν να τον χτυπούν. 

Οι Άγγελοι άνοιξαν την πόρτα τράβηξαν τον Λωτ μέσα και τον έσωσαν από τους κακοποιούς, τους οποίους μάλιστα τύφλωσαν!

Ο Λωτ θυσιάζει τον εαυτό του και την οικογένειά του για να προστατέψει δύο ξένους! Αυτή είναι η αληθινή αγάπη προς τον πλησίον, τον συνάνθρωπο, η αγάπη που φτάνει στην αυτοθυσία. Αυτό φυσικά το έμαθε κοντά στον θείο του, Αβραάμ.

Έπειτα συμβούλεψαν τον Λωτ να πάρει την οικογένειά του και να εγκαταλείψουν αμέσως την πόλη γιατί θα καταστρεφόταν. Οι μέλλοντες γαμπροί του όμως δεν τον άκουσαν. Οι δυο Άγγελοι τότε πήραν από το χέρι τον Λωτ, τη γυναίκα του και τις δυο κόρες του και τους οδήγησαν έξω από την πόλη, γιατί τους λυπήθηκε ο Θεός. Τους προειδοποίησαν : «Φύγετε μακριά και μη γυρίσετε να κοιτάξετε πίσω γιατί θα καταστραφείτε κι εσείς!»

Ο Θεός γνωρίζει τα πάντα. Επειδή είναι πολυέλεος και μακρόθυμος, κάνει υπομονή, περιμένει ο κάθε άνθρωπος να μετανοήσει για τα λάθη του. Είναι όμως και δίκαιος και αμερόληπτος. Η αμετανοησία έχει βαρύ τίμημα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Το πρωί έφτασαν με ασφάλεια στην πόλη Σηγώρ και ο Θεός άρχισε να βρέχει θειάφι και φωτιά πάνω στις πόλεις Σόδομα και Γόμορρα οι οποίες καταστράφηκαν μαζί με ότι υπήρχε γύρω τους. Η σύζυγος του Λωτ, περίεργη καθώς ήταν, γύρισε να δει την καταστροφή παρά την εντολή του Αγγέλου. Αμέσως έμεινε «στήλη άλατος», έγινε άγαλμα από αλάτι! Ο Λωτ και οι κόρες του, αν και λυπήθηκαν πολύ, δεν κοίταξαν πίσω και σώθηκαν.

Πολύ κακή συνήθεια η περιέργεια! Αντί να προσέχουμε τον εαυτό μας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αγωνιζόμαστε ώστε να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα, ασχολούμαστε με τη ζωή και τα λάθη των συνανθρώπων μας με μια αρρωστημένη περιέργεια και χαιρεκακία.

Οι πόλεις Σόδομα και Γόμορρα ήταν χτισμένες εκεί που σήμερα βρίσκεται η Νεκρά Θάλασσα, στην χώρα του Ισραήλ, μια λίμνη με πολύ αλάτι στην οποία δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ζωή.

Pages