“Η Μικρασία στα Θρανία” Η Παράσταση - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

21 Μαρτίου 2023

“Η Μικρασία στα Θρανία” Η Παράσταση

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η καθηγήτρια κα Φανή Περούλη αγωνίζεται να διδάξει στους μαθητές της, τα περί της Μικρασιατικής καταστροφής σε μία σχολική τάξη που δεν έχει καμία διάθεση να μάθει το οτιδήποτε. Ώσπου μια φαεινή ιδέα μιας μαθήτριας κυριολεκτικά φέρνει τα πάνω-κάτω...


Μετά από πρόσκληση της Σχολικής Μονάδας Γυμνασίου & Λυκείου Ευπαλίου Δωρίδος η Νεανική Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος παρουσίασε την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 την θεατρική παράσταση με τίτλο: ‘‘Η ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ 1922-2022, 100 χρόνια εθνικής μνήμης”, στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ευπαλίου.

Τη θεατρική παράσταση παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες του σχολείου, απολαμβάνοντας ένα θέαμα που συνδυάζει χιούμορ, σοβαρότητα και εναλλαγή συναισθημάτων, καθώς επίσης και δρώμενα με μουσική και προβολή βίντεο.

Παρουσιάστηκε ένα οδοιπορικό της καταστροφής, το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Χρυσοστόμου επισκόπου Σμύρνης, αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την Μικρασιατική Καταστροφή, την αντιμετώπιση και προσφορά των προσφύγων στην Ελλάδα καθώς και την προσφορά της αείμνηστης Σμυρνιάς δασκάλας Ουρανίας Παναγιωτοπούλου στο χωριό Κροκύλειο Δωρίδος!!!

Την εκδήλωση οργάνωσε το Γραφείο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος και παρουσίασε η θεατρική ομάδα με μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στο Γυμνάσιο και Λύκειο του Ευπαλίου.

Με το πέρας της παράστασης και μέσα σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού του κοινού ο διευθυντής του σχολείου εκδηλώνοντας το θαυμασμό του για το ταλέντο των μαθητών/ τριων, συνεχάρη τους συντελεστές αλλά και τον υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητος Αρχιμ. Αυγουστίνο Σύρρο για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Σημείωσε πως ήταν ένα αφυπνιστικό θέαμα με πλήθος μηνυμάτων, που ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια του κοινού τις φρικαλεότητες της Μικρασιατικής Καταστροφής, προκαλώντας συγκίνηση και προβληματισμό.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Γωγώ Α. (ΦΑΝΗ ΠΕΡΟΥΛΗ )
Ηρώ Βέλιου (ΔΗΜΗΤΡΑ)
Κων/να Δικμπασάνη (ΚΑΤΕΡΙΝΑ)
Μάνος Ψαροκωστόπουλος (ΝΙΚΟΛΑΣ)
Μαρία Μπάτζιου (ΟΥΡΑΝΙΑ)
Γεωργία Κωνσταντίνοβα (ANNA)

ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΗΧΟΣ:
Δημήτρης Λάμπρου

ΒΙΝΤΕΟ-ΠΡΟΒΟΛΗ, ΦΩΤΙΣΜΟΣ:
Μαρία-Ραφαηλία Βέλιου

1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:
Σχολική Mονάδα Ευπαλίου, Γυμν.-Λυκ., Μάρτιος 2023

ΠΡΟΒΟΛΗ:
Galilaia music and theater

ΤΗΛΕΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Γραφείο Νεότητας Ι.Μ. Φωκίδος

Την θεατρική παράσταση "Η ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ" πλαισίωσε και η νεοσύστατη Νεανική Μουσική Παρέα της Μητροπόλεώς μας, το οποίο αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Άμφισσας, τραγουδώντας γνωστά παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια…

Pages