ΘΕΜΑ 22.1 Oι Τρεις Παίδες στο καμίνι - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

15 Μαρτίου 2023

ΘΕΜΑ 22.1 Oι Τρεις Παίδες στο καμίνι

  ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, 
πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, 
ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, 
καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, 
ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”

ΘΕΜΑ: Οι Τρεις Παίδες στο καμίνι 


Εισαγωγή
    
    Αγαπημένοι μου μικροί συναθλητές τι κάνετε;

     Αυτή την εβδομάδα ήρθαμε αντιμέτωποι με το αγώνισμα της μετάνοιας και της συν χωρητικότητας !!! 
Πώς σας φάνηκε;
 
 Μικρή λεξούλα το ''συγνώμη'' αλλά έχει τεράστια δύναμη ,εεεε;
 Όταν την λέμε κάνουμε πάντα τον Άγγελό μας να γελάει και να χαίρεται! Το ίδιο χαίρονται και οι γύρω μας και έρχεται χαρά και ηρεμία και μέσα μας!!! Βέβαια μερικοί δεν την λέμε εύκολα , δυσκολευόμαστε τόσο σαν να έχει αγκάθια!!! Εκεί είναι και ο αγώνας μας!

    Φτάσαμε κιόλας στα μισά της Σαρακοστής! Αύριο είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως!!! Από νωρίς όλοι στην εκκλησία να πάρουμε την δύναμη του Σταυρού που θα βγει στην μέση του Ναού να τον προσκυνήσουμε!!! 
     Λοιπόν , τι κάθεστε; Κόψτε και το τρίτο ποδαράκι της κυρά- Σαρακοστής και πάμε να γνωρίσουμε Τρία γενναία παλληκάρια που αγαπούσαν αληθινά τον Θεό!!!

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

   Τον καιρό της αιχμαλωσίας των Εβραίων από τους Βαβυλώνιους, όταν βασιλιάς των Βαβυλωνίων ήταν ο Ναβουχοδονόσορας, ζούσε ανάμεσα στους Ισραηλίτες κι ο προφήτης Δανιήλ. Ο βασιλιάς είχε εκτιμήσει το ήθος, την τιμιότητα, τη γνώση του Δανιήλ και τον έκανε μεγάλο άρχοντα, αρχηγό όλων των σατραπών του.

     Ο Δανιήλ διάλεξε για συνεργάτες τρεις σπουδαίους νέους Ισραηλίτες, τον Σεδράχ, τον Μισάχ και τον Αβδεναγώ και τους τοποθέτησε σε μεγάλες θέσεις του βασιλείου.

    Κάποτε, ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορας έβαλε κι έφτιαξαν ένα τεράστιο άγαλμά του, 40 μέτρα ψηλό και διέταξε: «Όταν σαλπίσουν οι σάλπιγγες, όλοι οι υπήκοοί μου να πέσουν στη γη, να προσκυνήσουν το άγαλμά μου. Όποιος δεν προσκυνήσει, να ριχτεί στο καμίνι και να καεί».

    Σάλπιζαν οι σαλπιγκτές κι όλος ο λαός έπεφτε στα γόνατα και προσκυνούσε το χρυσό άγαλμα του βασιλιά. Οι τρεις νέοι όμως, ο Σεδράχ, ο Μισάχ κι ο Αβδεναγώ (των οποίων τα εβραϊκά ονόματα ήταν Ανανίας, Αζαρίας και Μισαήλ), δεν προσκυνούσαν. Αυτοί ήξεραν ότι μόνο τον Θεό τον αληθινό πρέπει να προσκυνούμε.

Κάποιος πρόδωσε στον βασιλιά τους τρεις νέους. Εκείνος τους κάλεσε να παρουσιαστούν μπροστά του:

– Γιατί παραβαίνετε την εντολή του βασιλιά σας και δεν προσκυνάτε το χρυσό άγαλμά μου; Δε σέβεστε τη διαταγή μου;

– Βασιλιά, και σε σεβόμαστε και σε υπηρετούμε πιστά. Η πίστη μας όμως στον αληθινό Θεό λέει πως δεν πρέπει να προσκυνούμε κανέναν άλλον, παρά μόνον τον Θεό.

– Όσο κι αν σας εκτιμώ, θα διατάξω να σας ρίξουν στη φωτιά. Δεν ξέρετε ότι η απόφασή μου είναι, όποιος δεν προσκυνήσει, να ριχτεί στο καμίνι; Θα πάτε τώρα κιόλας να συναντήσετε τον Θεό σας. Γιατί, τι νομίζετε; Απ΄ το καμίνι ποιος μπορεί να σας σώσει;

– Έχουμε απάντηση, βασιλιά. Εκείνος που έπλασε το σύμπαν, τη γη, τον ήλιο και τ΄ αστέρια, τα φυτά, τα ζώα, τους ανθρώπους. Εκείνος μπορεί κι απ΄ τη φλόγα του καμινιού να μας σώσει.

   Θύμωσε ο Ναβουχοδονόσορας. Διέταξε ν΄ αναφτεί το καμίνι επτά φορές περισσότερο. Οι φλόγες του να φτάνουν ψηλά, ως 30 μέτρα και σ΄ αυτό το φοβερό καμίνι να ριχτούν οι τρεις νέοι. Όπως το είπε ο βασιλιάς, έτσι έγινε.

    Ο κόσμος που μαζεύτηκε περίμενε να δει να καίγονται στη στιγμή τα τρία παλικάρια. Μα έγινε το θαύμα, όπως το πίστευαν ο Ανανίας, ο Αζαρίας κι ο Μισαήλ: Άγγελος Κυρίου φανερώθηκε μαζί τους στη μέση της φωτιάς. Οι φλόγες παραμέρισαν. Σαν δροσερό αεράκι, σαν τη δροσιά που πέφτει από τον ουρανό τα ξημερώματα, έτσι ήταν το κέντρο του καμινιού.

    Τρέξαν οι άνθρωποι του βασιλιά να πουν το θαύμα: «Τρεις βάλαμε μέσα στο καμίνι, τώρα τέσσερις είναι. Όχι μόνο δεν καίγονται, αλλά τριγυρίζουν μέσα στις φλόγες χαρούμενοι και ψάλλουν».

    Όλοι το είδαν το θαύμα. Οι τρεις νέοι, στη μέση της καμίνου με τις μεγάλες φλόγες, σώοι και χαρωποί έψαλλαν: «Εὐλογεῖτε πάντα τά ἔργα Κυρίου τόν Κύριον. Τόν Κύριον ὑμνοῦμεν καί ὑπερυψοῦμεν εἰς πάντας τούς αἰώνας».

     Η μνήμη τους εορτάζεται στις 17 Δεκεμβρίου.

    Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω, παιδιά, είναι προστάτες Άγιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελλάδας και Κύπρου και η μνήμη τους τιμάται με σειρά εκδηλώσεων. Έτσι λοιπόν πάνω από τους φιλότιμους πυροσβέστες είναι η προστασία του Θεού που μας φυλάει από την ΠΥΡΚΑΪΑ!!! 

Το τροπάριο των Αγίων:
«Προστάται θερμοί, πυροσβεστών υπάρχοντες, ω Παίδες Θεού και θείοι αντιλήπτορες, πυροσβεστών επαρήγεις αεί τω σώματι, και δύναμιν και θάρρος αεί τούτοις παρέχεις, ορμωσι πρός τήν σβέσιν πυρκαϊών, μη ελλείπητε Άγιοι ότι υμάς αντιλήπτηρας και θερμούς, εν παντί έχομεν φύλακας».


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Π Δ επ 15 Οι Τρείς Παίδες



ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Χρωματίστε την εικόνα







2. Φτιάχνουμε την σημαία των Τριών Παίδων!



    Υλικά: κόλλα, χαρτόνι, ψαλίδι, καλαμάκι από σουβλάκι!
    Κόβουμε και κολλάμε την σημαία μας σ' ένα σκληρό χαρτόνι και στην μία άκρη του κολλάμε ένα καλαμάκι από σουβλάκι!!! Έτοιμη η σημαία μας για να την έχουμε πάνω στο γραφείο μας και οι Άγιοι να μας προστατεύουν !!!

3. Βowling

  Το ξέρατε ότι για να παίξετε το γνωστό παιχνίδι δεν χρειάζεται να τρέξετε στο κέντρο της περιοχής σας ή να μπείτε σε έξοδα για να αγοράσετε ένα σετ;
  Γεμίζοντας 10 μπουκάλια νερού ή αναψυκτικού με μικρά αντικείμενα φτιάχνετε τις δικές σας κορίνες. Τα παιδιά πρέπει να απομακρυνθούν από τις κορίνες (περίπου 10 βήματα μακριά) και να κυλήσουν μια μπάλα προς αυτές με στόχο να ρίξουν όσες περισσότερες γίνεται. Κάθε παίκτης έχει δύο ευκαιρίες τη φορά. Όταν έρθει η σειρά του επόμενου, οι κορίνες πρέπει να ξαναστιθούν στην αρχική τους θέση!
Καλή επιτυχία!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Μετά από κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαίμοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”

Pages