ΘΕΜΑ: 18.2 Ο προφήτης Ησαΐας - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

16 Φεβρουαρίου 2023

ΘΕΜΑ: 18.2 Ο προφήτης Ησαΐας

          ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 

ΘΕΜΑ: Ο προφήτης Ησαΐας



Εισαγωγή

     
   Χαίρετεεεεεε, παιδιά μου καλά!

     Ουφ! Πέρασε και η Τσικνοπέμπτη! Πολύ κρέας, βρε παιδιά! Άντε να ετοιμαζόμαστε σιγά – σιγά για την Καθαρή εβδομάδα -προηγείται βέβαια η Τυρινή. 

    Η Εκκλησία με σοφία φροντίζει όχι μόνο για την ψυχή αλλά και για το σώμα μας, το οποίο είναι αγιασμένο από τη στιγμή που ο Χριστός σαρκώθηκε, έγινε δηλαδή και τέλειος άνθρωπος.
    
    Λοιπόν, παιδιά, συνεχίζοντας την ιστορία της Παλ. Διαθήκης,     σήμερα θα μιλήσουμε για τον προφήτη Ησαΐα.
 
  Ο προφήτης* Ησαΐας, προφήτεψε τη Γέννηση του Χριστού, 800 χρόνια πριν συμβεί! 

    Είναι ο μεγαλύτερος των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης! Ας μάθουμε γι’ αυτόν!

* Για τους Προφήτες βλ. προηγούμενο μάθημα.

Κύρια αφήγηση ή διήγηση
   
    Ο Προφήτης Ησαΐας (η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαΐου) ήταν μορφωμένος και κατείχε θέση σεβαστή. Απευθυνόταν με θάρρος στους βασιλιάδες της εποχής του κηρύττοντας άφοβα τα μηνύματα που του αποκάλυπτε ο Θεός. Στους λόγους του φαίνονται τόσο ξεκάθαρα η Γέννηση, η Βάπτιση, ο Σταυρός κι η Ανάσταση του Χριστού μας, αιώνες πριν συμβούν, που θα ’λεγε κανείς πως έβλεπε τα γεγονότα όπως τα είδαν και τα έγραψαν οι 4 Ευαγγελιστές. 

    Γι’ αυτό και ονομάστηκε τιμητικά 5ος Ευαγγελιστής! Και τ’ όνομά του ακούγεται στους ύμνους κατά τα μυστήρια του Γάμου και της Ιεροσύνης, που φέρνουν τη χαρά του ουρανού στη γη: «Ησαΐα χόρευε, η Παρθένος γέννησε το Θεάνθρωπο!». 

    Ο Θεός τον κάλεσε ν’ αναλάβει το έργο του με θαυμαστό τρόπο: Είδε σε θείο όραμα τον Κύριο σε ψηλό θρόνο και γύρω Του να πετούν τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ ψάλλοντας τον Τρισάγιο ύμνο: «Άγιος, Άγιος, Άγιος Κύριος Σαβαώθ!». Μα αντί να καυχηθεί ο Ησαΐας γι’ αυτή την τιμή που δέχτηκε, συγκινήθηκε βαθιά νιώθοντας ανάξιος και αμαρτωλός μπροστά στον Δημιουργό του σύμπαντος. Ένα από τα Σεραφείμ τότε πήρε με μια λαβίδα ένα λαμπερό κομμάτι κάρβουνο από το ουράνιο θυσιαστήριο και μ’ αυτό άγγιξε τα χείλη του Προφήτη ώστε να πάρει θάρρος και να μεταφέρει στο λαό του Θεού το άγιο θέλημά Του. Οι ύμνοι της Εκκλησίας μάς παρομοιάζουν τη λαβίδα αυτή στο όραμα του Ησαΐα με την Παναγία, που έδωσε σάρκα και αίμα στο λαμπερό Ήλιο της Δικαιοσύνης, τον Χριστό τον οποίο δεχόμαστε μέσα μας με τη Θεία Κοινωνία. 

    Από τότε ο σπουδαίος αυτός άνδρας της Παλαιάς Διαθήκης αφιέρωσε τη ζωή του στη σωτηρία των συνανθρώπων του. Πολλές φορές αποκάλυψε στον λαό και στους βασιλιάδες που πέρασαν απ’ το θρόνο του Ισραήλ τις εντολές του Κυρίου, ώστε να προστατευτούν από τους ειδωλολάτρες εχθρούς τους. Άλλοτε τον άκουσαν κι άλλοτε περιφρόνησαν τα μηνύματά του. Μα εκείνος θαρραλέα συνέχισε να αγωνίζεται για το λαό του, γνωρίζοντας πως απ’ αυτόν θα προερχόταν ο Σωτήρας του κόσμου. 

    Προφήτεψε πως θα γεννιόταν από Παρθένο γυναίκα και πως ο ερχομός Του θα σήμαινε «ο Θεός είναι πια μαζί μας», που στην Ισραηλιτική γλώσσα λέγεται «Εμμανουήλ». 
    
    Μίλησε για τη φωνή που θ’ ακουγόταν στην έρημο ανοίγοντας το δρόμο στο Χριστό, φανερώνοντάς μας έτσι τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. 
    
    Είδε με τα μάτια της ψυχής του τα θαύματα του Αγίου Πνεύματος που θα συνόδευαν παντού τον Ιησού, τη θεραπεία των ψυχών και των σωμάτων και την ελπίδα που θα άνθιζε στις καρδιές των πονεμένων. 

    Τον αντίκρισε προφητικά πληγωμένο και περιφρονημένο επάνω στο Σταυρό, αλλά και Νικητή στο βασίλειο του θανάτου να συντρίβει τις βαριές πόρτες του. 

    Και τέλος, οραματίστηκε την Εκκλησία Του, που θ’ αγκάλιαζε όλα τα έθνη και στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου θα δοξαστεί τιμημένη. 

    Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, μάς λένε πως ο προφήτης Ησαΐας πλήρωσε με μαρτυρικό θάνατο το θάρρος του (πριονίστηκε με ξύλινο πριόνι), μετά από διαταγή του βασιλιά Μανασσή. Μα το αίμα των Προφητών έμοιαζε με του δίκαιου Άβελ· λες και φώναζε μέσα απ’ τη γη, ελέγχοντας τις αμαρτίες των ανθρώπων. 

    Ο Μανασσής μετάνιωσε για το φοβερό του έγκλημα και η Εκκλησία μας μάς παρουσιάζει τη συγκινητική του προσευχή κάθε Μεγάλη Τεσσαρακοστή κατά το Μεγάλο Απόδειπνο, για να θυμόμαστε πως τελικά η αγάπη και η πίστη των Αγίων δεν πεθαίνουν, αλλά νικούν, αλλάζοντας τους ανθρώπους.

Ας διαβάσουμε μερικά από αυτά που προφήτεψε 800 χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός


'Αυτός θα ‘ρθει και θα σας φέρει λύτρωση.
Τότε θ’ ανοίξουνε τα μάτια των τυφλών
και των κουφών τ’ αυτιά θ’ ακούσουν.
Τότε ο κουτσός καθώς το ελάφι θα πηδά
κι η γλώσσα των βουβών θα τραγουδάει.
Η ξεραμένη γη θα γίνει λίμνη,
πηγές νερού θα ξεπηδήσουν
στη διψασμένη γη.
όσους ο Κύριος λευτέρωσε θα επιστρέψουν
και με χαρά θα ‘ρθούνε στη Σιών.
Χαρά αιώνια θα τους πλημμυρίζει,
θα νιώθουν ευτυχία κι αγαλλίαση.
Πόνος και στεναγμός και λύπη θα χαθούν.''


Έτσι λοιπόν, παιδιά θα θυμάστε... Ο προφήτης Ησαΐας:
  1. Ο προφήτης που μίλησε για την Αλήθεια
  2. Ο προφήτης που αγωνίζεται για να υπερασπίσει την αληθινή πίστη και το λαό του Θεού
  3. Αυτός που προφητεύει τον ερχομό του Χριστού και ονομάζεται «Ευαγγελιστής»
  4. προστατεύει και παρηγορεί το λαό
Πρακτική εφαρμογή
    
   Το Άγιο Πνεύμα φώτιζε τους Προφήτες και τους έδινε τη δυνατότητα δουν κάτι από το μέλλον ώστε να το πουν στους ανθρώπους. Το χάρισμα αυτό μόνο ο Θεός μπορεί να το δώσει, όπου Εκείνος κρίνει, γιατί μόνο Αυτός είναι πέρα απ’ το χρόνο (Άχρονος) και γνωρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Οι Προφήτες μιλούσαν για το μέλλον (κοντινό ή μακρινό) και για την έλευση του Μεσσία, έκαναν όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: με τη ζωή και το λόγο τους έλεγχαν την αμαρτία και αφύπνιζαν συνειδήσεις. 

    Δυστυχώς από τα παλιά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας δεν λείπουν αυτοί που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους συνανθρώπους τους λέγοντας πως κατέχουν το προφητικό χάρισμα και γνωρίζουν το μέλλον. Μάντεις, μέντιουμ, αστρολόγοι, χαρτορίχτρες, καφετζούδες κλπ. βασίζονται στην άγνοια του κόσμου και προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν. Πρόκειται φυσικά για απατεώνες. Μακριά από αυτούς! 

    Εννοείται πως κι εμείς οι βαπτισμένοι Χριστιανοί δεν ασχολούμαστε με τέτοιες «αθώες» συνήθειες. Δε γίνεται να είμαστε μέλη της Εκκλησίας και ταυτόχρονα να λέμε τον καφέ, να ρίχνουμε τα χαρτιά, να ξεματιάζουμε, να πιστεύουμε σε ζώδια, να διαβάζουμε ονειροκρίτες κλπ. Σχετικά με τα όνειρα που βλέπουμε ή οπτασίες που ακούμε ότι είχαν κάποιοι, η Εκκλησία δέχεται ότι ο Θεός προβαίνει σε τέτοιες αποκαλύψεις μόνο όταν χρειάζεται και μόνο σε όσους βλέπει ότι δεν κινδυνεύουν να πέσουν στον εγωισμό εξαιτίας μιας τέτοιας τιμής (π.χ. ο προφήτης Ησαΐας ο οποίος, παρά τη μεγαλοπρέπεια των οραμάτων που είχε, αισθανόταν αμαρτωλός και ανάξιος). Τα υπόλοιπα που ακούμε είναι συνήθως διαβολικά τεχνάσματα.
 
    Ακόμα πιο επικίνδυνοι είναι οι ψευδοπροφήτες οι οποίοι προφασιζόμενοι θεία έμπνευση οδηγούν τον άνθρωπο στην καταστροφή. Συνήθως είναι αιρετικοί, ειδωλολάτρες, άθεοι κ.τ.λ. Ο Κύριος στο Ευαγγέλιο μας προειδοποιεί γι΄ αυτούς: είναι προβατόσχημοι λύκοι, όργανα του διαβόλου που προσπαθούν να μας βγάλουν από την Κιβωτό της Εκκλησίας.

    Γι’ αυτό λοιπόν δεν συνομιλούμε με τέτοια άτομα (π.χ. Μάρτυρες του Ιεχωβά, Χιλιαστές κ.ά.) και αρνούμαστε ευγενικά ό,τι μας δίνουν -συνήθως δωρεάν (ωραίο δώρο!). Δεν τους επιτρέπουμε να μπουν στο σπίτι μας και δεν πηγαίνουμε σε σχετικές ομιλίες και συνάξεις από περιέργεια. Μεγάλη προσοχή! Σύμφωνοι;;; 

Πάμε για μπάλα τώρα!

Tι γιορτάζουμε αυτή την εβδομάδα;

   Κυριακή της Απόκρεω.
    Η Κυριακή αυτή, η τρίτη του Τριωδίου, ονομάστηκε «της Απόκρεω», επειδή είναι η τελευταία ημέρα κρεοφαγίας για τους Χριστιανούς. Η Κυριακή αυτή ονομάστηκε «της Απόκρεω», επειδή είναι η τελευταία ημέρα κρεοφαγίας για τους Χριστιανούς. 

    Η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου ονομάζεται και εβδομάδα της Τυροφάγου ή Τυρινής, επειδή όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αυγού, των ψαριών και του ελαιολάδου, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ όμως η κρεοφαγία, εκτός από την Κυριακή των Απόκρεω. 

   Στις Εκκλησίες διαβάζεται η περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κεφ. ιε', 31-46), που αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία και την κρίση που θα ακολουθήσει.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Π Δ επ 12 Η ζωή του προφήτη Ησαΐα




ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Κ.ΛΠ.
1. Χρωματίστε την εικόνα




2. Διαγωνισμός





2. Τραγούδι

        
Καλή Διασκέδαση!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages