ΘΕΜΑ: 14.1 Η πορεία του Ισραήλ στην έρημο! - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

18 Ιανουαρίου 2023

ΘΕΜΑ: 14.1 Η πορεία του Ισραήλ στην έρημο!

     ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 

ΘΕΜΑ: Η πορεία του Ισραήλ στην Έρημο!    Χαιρετώ τα καλά μας παιδιά!!!
Πώς περάσαμε την εβδομάδα που μας πέρασε;

    Τρελαθήκατε στις επισκέψεις,ε;;;
Από Αντώνιο σε Αθανάσιο και από Αθανάσιο σε Ευθύμιο!!!
Να τους χαιρόμαστε όλους παιδάκια και οι Άγιοι βοήθειά μας!!!

    Θυμάστε που βρισκόμασταν πριν τα Χριστούγεννα;;;
Μα ναι καλέ! Εδώ κάνατε ολόκληρη επανάληψη για το "Πάτα το"!!!
Ωραία λοιπόν... Βρισκόμαστε στο σημείο που οι Ισραηλίτες μαζί με τον Μωυσή διέσχησαν, με θαυμαστό τρόπο, την Ερυθρά θάλασσα!!!ε
  Πάμε να δούμε την συνέχεια; Φύγαμεεε!!!

    Μετά τη διάβαση της Ερυθράς θάλασσας οι Ισραηλίτες βάδισαν στην έρημο Σουρ τρεις μέρες δρόμο, χωρίς να βρουν νερό. Μετά έφτασαν στη Μερρά, αλλά δεν μπόρεσαν να πιουν απ' τα νερά της γιατί ήταν πικρά. Τότε ο λαός τα 'βαλε με το Μωυσή και τον ρωτούσε: «Τι θα πιούμε τώρα;»  Ο Μωυσής προσευχήθηκε με δυνατή φωνή στον Κύριο, κι αυτός του υπέδειξε ένα κομμάτι ξύλο. Ο Μωυσής το 'ριξε στα νερά και τα νερά έγιναν γλυκά.

   Αργότερα σώθηκαν ότι τροφές είχαν μαζί τους και δεν έβρισκαν πια τίποτε να φάνε. Άρχισαν τότε να βασανίζονται από την πείνα, να στενοχωρούνται και να παραπονούνται στο Μωυσή, πού τους είχε φέρει εκεί, και γύρευαν να γυρίσουν πάλι στην Αίγυπτο. Του έλεγαν: «Καλύτερα να μας είχε θανατώσει ο Κύριος στην Αίγυπτο, εκεί που είχαμε άφθονο το κρέας και χορταίναμε το ψωμί, παρά που μας φέρατε εδώ στην έρημο, για να πεθάνει όλο αυτό το πλήθος από την πείνα».

   Ο Μωυσής στενοχωρήθηκε πολύ και, ύστερα από εντολή του Θεού, τους είπε: «Ο Κύριος άκουσε τα παράπονα σας. Το βράδυ θα σας δώσει κρέας να φάτε, και το πρωί θα σας δώσει όσο ψωμί θέλετε για να χορτάσετε. Τα παράπονα σας δεν στρέφονται ενάντια σ' εμάς, αλλά ενάντια στον Κύριο».

   Το βράδυ ήρθε ένα σμήνος από ορτύκια και σκέπασε το στρατόπεδο και το πρωί τριγύρω στο στρατόπεδο υπήρχε ένα στρώμα δροσιάς. Όταν διαλύθηκε η δροσιά, σχηματίστηκε πάνω στην επιφάνεια της ερήμου κάτι λεπτό σαν πάχνη και η γεύση του ήταν σαν γλύκισμα από μέλι. Αυτό ήταν το "μάννα" και ήταν το ψωμί που τους έδωσε ο Κύριος να φάνε. Ο καθένας πήρε όσο του χρειαζόταν για την ίδια μέρα. Δεν έπρεπε να το κρατήσουν για την επόμενη μέρα. Όσοι φύλαξαν και για την άλλη μέρα, αυτό σκουλήκιασε και βρώμισε.

   Έτσι οι Ισραηλίτες κάθε πρωί μάζευαν το μάννα, ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του. Την έκτη μέρα, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου,  μάζευαν διπλάσια ποσότητα για κάθε άτομο, γιατί την επόμενη μέρα ήταν ήμερα ανάπαυσης και αφιερωμένη στον Κύριο. Αυτό που φύλαξαν για την έβδομη μέρα ούτε βρώμισε, ούτε σκουλήκιασε. Ωστόσο την έβδομη μέρα, βγήκαν μερικοί από το λαό να μαζέψουν μάννα, αλλά δε βρήκαν. Ο Μωυσής είπε στον Ααρών να πάρει μια στάμνα, να βάλει μέσα λίγο μάννα ώστε να φυλαχθεί για τις επόμενες γενιές. Ο Ααρών έπραξε όπως διέταξε ο Κύριος το Μωυσή, και την τοποθέτησε μπροστά στην Κιβωτό της Διαθήκης.

    Έτσι οι Ισραηλίτες σώθηκαν από την πείνα και για σαράντα χρόνια έτρωγαν το μάννα, ωσότου ήρθαν σε κατοικημένη περιοχή, στα σύνορα της Χαναάν.
 
   Οι Ισραηλίτες έφτασαν, με ενδιάμεσους σταθμούς, στη Ραφιδείν. Εκεί στρατοπέδευσαν, αλλά στην περιοχή δεν υπήρχε καθόλου νερό να πιουν. Άρχισαν τότε να διψούν και να υποφέρουν πολύ και να παραπονιούνται στο Μωυσή πώς σώθηκαν από τους Αιγυπτίους και ήρθαν να πεθάνουν στην έρημο: «Δώσε μας νερό να πιούμε. Τι μας ξεσήκωσες από την Αίγυπτο; Για να πεθάνουμε από τη δίψα εμείς και τα παιδιά μας και τα ζώα μας;» του έλεγαν.

    Τότε ο Μωυσής προσευχήθηκε στον Κύριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Θεός του παράγγειλε να χτυπήσει με το ραβδί του σ' ένα βράχο, στο όρος Χωρήβ, κι αμέσως θα βγει άφθονο νερό.  Έτσι κι έκανε ο Μωυσής και ο λαός ήπιε από το καθαρότατο νερό κι έσβησε τη δίψα του.

    Στη Ραφιδείν ήρθαν οι Αμαληκίτες να πολεμήσουν τους Ισραηλίτες. Ο Μωυσής έστειλε τον Ιησού του Ναυή με πολεμιστές ικανούς για να πολεμήσουν τους Αμαληκίτες. Ο Μωυσής κρατώντας το ραβδί του ανέβηκε στην κορυφή ενός λόφου.  Όσο ο Μωυσής είχε υψωμένα τα χέρια του, νικούσαν οι Ισραηλίτες όταν τα κατέβαζε, νικούσαν οι Αμαληκίτες. Τα χέρια όμως του Μωυσή κουράζονταν. Τότε ο Ααρών και ένας Ισραηλίτης, ο Ωρ, πήραν μια πέτρα, την έβαλαν εκεί που στεκόταν ο Μωυσής, κι αυτός κάθησε πάνω της. Ο Ααρών και ο Ωρ ο ένας από τη μια μεριά κι ο άλλος από την άλλη, στήριζαν τα χέρια του. Μ' αυτό τον τρόπο, τα χέρια του Μωυσή έμειναν σταθερά υψωμένα ως τη δύση του ήλιου. Έτσι, ο Ιησούς του Ναυή κατατρόπωσε τους Αμαληκίτες.

 

    Στη μακρόχρονη πορεία τους προς τη Γη της Επαγγελίας, παιδιά μου καλά,  οι Ισραηλίτες συνάντησαν πολλές δυσκολίες και δοκιμασίες. Σε κάθε δοκιμασία τα έβαζαν με το Μωυσή και έλεγαν πώς προτιμούσαν να δουλεύουν σκλάβοι στην Αίγυπτο, παρά να πεθάνουν στην έρημο.

    Ο Μωυσής όμως, που είχε ακλόνητη πίστη στο Θεό, υπέμενε τους γογγυσμούς των συμπατριωτών του με καρτερία. Σε κάθε δυσκολία απευθυνόταν με θερμή προσευχή στο Θεό και Εκείνος με θαυμαστή επέμβασή Του, για χάρη του Μωυσή και για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο της σωτηρίας της ανθρωπότητας, τους προστάτευε και τους φρόντιζε σαν Πατέρας!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ:


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Χρωματίστε τις εικόνες!!! Τι παρατηρείτε;2. Τα Φανάρια


    Ένα διασκεδαστικό ομαδικό παιχνίδι για τα παιδιά στο κατηχητικό είναι τα φανάρια. Και ο λόγος είναι ότι εκτός από διασκέδαση προσφέρει και βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς. Οι παίκτες στέκονται σε σειρά στη μια πλευρά του χώρου και ο κατηχητής στέκεται ακριβώς απέναντι στην άλλη πλευρά. Εκείνος λοιπόν λέει φωναχτά “ΠΡΑΣΙΝΟ”, όπου τα παιδιά πρέπει να τρέξουν, “ΚΙΤΡΙΝΟ”, όπου πρέπει να περπατήσουν αργά ή “ΚΟΚΚΙΝΟ” για να σταματήσουν. Όποιος κινείται ακόμα όταν το φως είναι κόκκινο πρέπει να επιστρέψει πίσω στην αρχή. Κερδίζει εκείνος που θα φτάσει πρώτος στο τέρμα!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages