ΘΕΜΑ: 8.1 Ο πάγκαλος Ιωσήφ, γιος του Ιακώβ! - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

23 Νοεμβρίου 2022

ΘΕΜΑ: 8.1 Ο πάγκαλος Ιωσήφ, γιος του Ιακώβ!

      ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

ΘΕΜΑ: Ο πάγκαλος Ιωσήφ, γιος του Ιακώβ!




    Τι κάνει η γλυκιά μας παρεούλα ;
    Χρόνια πολλά στην Δέσποινα μας! 
    Δέσποινα ποια μέρα γιόρταζες; 
    Πολύ σωστά! Στα Εισόδια της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου! Πάλι γλυκάκι, εεε;

        Για θυμήστε μου ποιους τρεις Πατριάρχες γνωρίσαμε μέχρι στιγμής;;;
    Τον Αβραάμ, τον Ισαάκ, τον Ιακώβ! Τέλεια! 
    Ελάτε να τους φωνάξουμε δυνατά! Ποπόοοοο... με ξεκουφάνατε!!!

    Σήμερα καλά μου παιδάκια θα γνωρίσουμε έναν από τα δώδεκα παιδιά του Ιακώβ, τον Ιωσήφ!

   Απ’ όλα τα παιδιά του ο Ιακώβ αγαπούσε τον Ιωσήφ, γιατί ήταν γιος της αγαπημένης του γυναίκας Ραχήλ, αλλά και γιατί ήταν πολύ χαρούμενο και αγαπητό παιδί. Του χάρισε λοιπόν έναν πολύ όμορφο, πολύχρωμο χιτώνα. Κάποτε ο Ιωσήφ διηγήθηκε στ’ αδέλφια του και στον πατέρα του δυο παράξενα όνειρα που είχε δει. «Δέναμε», λέει, «δεμάτια από άχυρα στους αγρούς. Ξάφνου το δικό μου δεμάτι σηκώθηκε και στάθηκε όρθιο και τα δικά σας δεμάτια περικύκλωσαν και προσκύνησαν το δικό μου». Κι ύστερα διηγήθηκε και το δεύτερο όνειρο: «Ο ήλιος και το φεγγάρι και έντεκα αστέρια με προσκύνησαν». Μετά από αυτό το γεγονός τα μεγαλύτερα αδέρφια του τον φθόνησαν πολύ και γύρευαν ευκαιρία για να του κάνουν κακό. Η ευκαιρία δεν άργησε να έρθει. Κάποια μέρα ο Ιακώβ έστειλε τον Ιωσήφ να βρει τ’ αδέρφια του, που έβοσκαν τα κοπάδια τους κι έλειπαν μέρες από το σπίτι και να τους εφοδιάσει με τρόφιμα. Εκείνα μόλις τον είδαν από μακριά να πλησιάζει σκέφτηκαν πως εκεί στην ερημιά θα μπορούσαν πολύ εύκολα να απαλλαγούν από τον «ονειροφαντασμένο» αδελφό τους.

   Τον έπιασαν, του έβγαλαν τον πολύχρωμο χιτώνα και τον έριξαν σ’ ένα ξεροπήγαδο. Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Ρουβήν, είχε σκοπό αργότερα να τον ελευθερώσει, οι άλλοι ήθελαν να τον σκοτώσουν. Πέρασε όμως από εκεί ένα καραβάνι με εμπόρους που πήγαιναν στην Αίγυπτο. Ο Ρουβήν έλειπε εκείνη την ώρα. Τα άλλα αδέρφια του πούλησαν τον Ιωσήφ για δούλο στους εμπόρους. Το καραβάνι έφυγε, μαζί τους κι ο Ιωσήφ. Τ’ αδέρφια του ξέσχισαν το χιτώνα του, τον έβαψαν με το αίμα ενός κατσικιού κι όταν επέστρεψαν τον έδειξαν στον πατέρα τους ως απόδειξη ότι τον Ιωσήφ τον είχαν καταβροχθίσει άγρια θηρία. Ο Ιακώβ πίστεψε στην ιστορία των παιδιών του. Απαρηγόρητη λύπη τον κατέλαβε. Βυθίστηκε σε βαρύ πένθος.

Όμως τι απέγινε ο Ιωσήφ;
    Ο Θεός δεν τον εγκατέλειψε, γιατί ήταν αγαθό και συνετό και τίμιο παιδί. Όταν οι έμποροι που τον είχαν αγοράσει έφθασαν στην Αίγυπτο, τον πούλησαν στον Πετεφρή, που ήταν αρχηγός της σωματοφυλακής του Φαραώ. Ο κύριός του τον εκτίμησε πολύ, γιατί ήταν έξυπνος, πολύ ικανός και τίμιος στη δουλειά του και τον έκανε επιστάτη. Με τη βοήθεια του Θεού ο Ιωσήφ τα πήγαινε πολύ καλά και το σπίτι του Πετεφρή ήταν ευλογημένο εξαιτίας του Ιωσήφ. Η γυναίκα του Πετεφρή όμως συκοφάντησε τον Ιωσήφ στον άντρα της. Εκείνος την πίστεψε κι έριξε στη φυλακή τον Ιωσήφ. Ο Ιωσήφ δεν απελπίστηκε. Πίστευε ακλόνητα πως ο Θεός δεν θα τον εγκαταλείψει.

Πράγματι στη φυλακή ο αρχιδεσμοφύλακας εκτίμησε την ικανότητα και την τιμιότητά του και του ανέθεσε να φροντίζει τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Δεν έμεινε για πάντα ταπεινωμένος ο Ιωσήφ. Από την ταπείνωση του λάκκου και της φυλακής οδηγήθηκε στη δ ό ξ α. Ο Φαραώ τον ανέστησε από τα βάθη της φυλακής και τον κατέστησε άρχοντα!

O Ιωσήφ κυβέρνησε με πολλή σύνεση αλλά και καλοσύνη. Έφτιαξε μεγάλες αποθήκες, στις οποίες συγκέντρωσε τους περίσσιους καρπούς, που για επτά χρόνια η αιγυπτιακή γη χάριζε άφθονα στους κατοίκους της. Κι ύστερα, όταν ήρθαν τα χρόνια της δυστυχίας, ο Ιωσήφ πουλούσε από τους συγκεντρωμένους καρπούς. Έτσι και ο λαός δεν πείνασε και τα θησαυροφυλάκια του Φαραώ γέμιζαν χρήματα και χρυσάφι!

 Ο Ιωσήφ σαν άρχοντας της Αιγύπτου σε καιρό πείνας άνοιξε τις αποθήκες του και έγινε σιτοδότης και έθρεψε τους πεινασμένους αδελφούς του!!!Παρότι του είχαν κάνει, εκείνος έδειξε αγάπη!!!

 Παιδιά μου, σήμερα είδαμε   δύο μεγάλα παραδείγματα. 

 Την συμπεριφορά του Ιωσήφ (παράδειγμα προς μίμηση) πόσο σημαντικό είναι η Πίστη μας στο Θεό, γιατί μαθαίνει τους ανθρώπους να συγχωρούν και αυτό είναι σπουδαίο. Σε αντίθεση η συμπεριφορά των αδελφών του,(παράδειγμα προς αποφυγήν), μας δείχνει ότι η ζήλεια μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε πολύ άσχημα πράγματα, γιατί η ζήλεια δηλητηριάζει την αγάπη!

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ:






ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ...

1. Χρωματίζουμε την εικόνα !!!




2. Χρωματίζουμε την εικόνα, την κολλάμε σε χοντρό χαρτόνι και κόβουμε και φτιάχνουμε το πάζλ.

2.Σκυταλοδρομία με βιβλία στο κεφάλι!



Είναι το παιχνίδι που αγαπούν όλα τα παιδιά. Το πιο κλασσικό από τα παιχνίδια εσωτερικού χώρου!

 Χωρίζουμε τα παιδία σε δύο ομάδες. Στο πρώτο παιδί από κάθε  ομάδα  τοποθετούμε από ένα χοντρό βιβλίο! Όταν φτάσουν στο τέρμα και γυρίσουν δίνουν το βιβλίο στο επόμενο παιδί μέχρι να φτάσουν πάλι στον πρώτο! Προσοχή τα χέρια σε στάση ισορροπίας !!! 

 Επίσης μπορούμε για να σταματήσει το παιχνίδι βάζουμε ένα τραγούδι και στο τέλος του τραγουδιού να σταματάμε. Οι παραλλαγές για μικρό χώρο μπορεί να είναι: Πηγαίνουμε κουτσό, μπουσουλώντας, περπατώντας ανάποδα κλπ.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μετά από την κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages