ΘΕΜΑ 31.0 Λήξη κατηχητικών συνάξεων 2021-'22 , Συμβουλές για το καλοκαίρι - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

26 Μαΐου 2022

ΘΕΜΑ 31.0 Λήξη κατηχητικών συνάξεων 2021-'22 , Συμβουλές για το καλοκαίρι

Η Πασχαλινή προσευχή μας μέχρι της Αναλήψεως

Το Χριστός Ανέστη... χρησιμοποιείται ως φράση χαιρετισμού κατά την πασχαλινή περίοδο και για 40 ημέρες, δηλαδή μέχρι την απόδοση του Πάσχα

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση
    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν,
θανάτῳ θάνατον πατήσας,
καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι,
ζωὴν χαρισάμενος! (τρεις φορές)
  
Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι,
προσκυνήσωμεν ἅγιον, Κύριον, Ἰησοῦν
τὸν μόνον ἀναμάρτητον.

Τὸν Σταυρόν σου Χριστὲ προσκυνοῦμεν
καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν ὑμνοῦμεν καὶ δοξάζομεν·
σὺ γὰρ εἶ Θεὸς ἡμῶν, ἐκτὸς σοῦ ἄλλον οὐκ οἴδαμεν,
τὸ ὄνομά σου ὀνομάζομεν.

Δεῦτε πάντες οἱ πιστοί, προσκυνήσωμεν τὴν τοῦ Χριστοῦ ἁγίαν ἀνάστασιν· ἰδοὺ γὰρ ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ.

Διὰ παντὸς εὐλογοῦντες τὸν Κύριον, ὑμνοῦμεν τὴν ἀνάστασιν αὐτοῦ·
Σταυρὸν γὰρ ὑπομείνας δι ̓ ἡμᾶς, θανάτῳ θάνατον ὤλεσεν.


Λήξη κατηχητικών συνάξεων 2021-'22, Συμβουλές για το καλοκαίρι


  


Γνωστοποιήσεις 28-29/5/2022 


1.

 • ΤΥΠΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΝΘΥΜΙΑ των φετινών συνάξεων αλλά όσοι δεν έχετε προλάβει να τα παραλάβετε θα σας ειδοποιήσουμε σχετικά, είτε να τα παραλάβετε από την Ιερά Μητρόπολη, είτε μέσω των Αρχιερατικών επιτρόπων, για να τα διανέμετε στα παιδιά. 


    • Το φετινό ενθύμιο είναι κοινό για μικρούς και μεγάλους και αφορά το έγχρωμο έντυπο με τίτλο: "H Βίβλος σε Κόμικς" [Μέρος Α´, τα Ευαγγέλια] τεύχος 2ο


  • Η λήξη κατηχητικών συνάξεων προγραμματίζεται για το τέλος Μαΐου, καθώς και μία συνάντηση μέσα στον Ιούνιο για να τους δώσουμε τα ενθύμια.

2. 
Αγαπητά μας παιδιά, και όχι μόνο, φέτος το 2022 με την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κου Θεοκτίστου, η Φιλοξενία στην “Γαλιλαία” της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος θα γίνει και πάλι στους χώρους φιλοξενίας του Μοναστηριού του Τρικόρφου Δωρίδος. Προτεραιότητα έχουν τα παιδιά που κατοικούν ή κατάγονται από το νομό Φωκίδος. Και φέτος θα τηρηθούν οι όποιοι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία όροι για τον Κορονοϊό και για την φιλοξενία παιδιών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ: στην ιστοσελίδα της Νεότητας:


1η ΠEPIOΔOΣ:  27 ΙΟΥΝ. - 3 ΙΟΥΛ. 
AΓΟΡΙΑ & ΚΟΡΙΤΣΙΑ  10-12 ετών (Ε & ΣT΄ Δημοτ.)

2η ΠEPIOΔOΣ:  4 - 16 IOYΛIOY
AΓΟΡΙΑ 12-18 ετών  (Γυμνασίου - Λυκείου) 

3η ΠEPIOΔOΣ:  20 - 30 IOYΛ. 
ΚΟΡΙΤΣΙΑ 12-18 ετών (Γυμνασίου - Λυκείου)

4η ΠEPIOΔOΣ:  18 - 21 (ΠΠΣΚ) Αυγ. 
ΕΓΓΑΜΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ        ́ως 50 ΕΤΩΝ

5η ΠEPIOΔOΣ:  22 - 28 Αυγ.
Φοιτητές/Εργαζόμενοι Άνδρες-Γυναίκες 18-40 ΕΤΩΝ 

6η ΠEPIOΔOΣ:  29 - 3 Σεπτ. 
Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Ερευνών Πατρών

Σας έχουμε αποστείλει μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως σχετικές αφίσες και φυλλάδια που αφορούν την ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. Παρακαλούμε αφού τα παραλάβετε να τα μοιράσετε στα παιδιά σας.

3. 
• Στην τελευταία για τη Συντροφιά σας, συνάντηση, αν δεν μπορείτε να κάνετε μια μικρή εκδήλωση, προσπαθείστε να δώσετε περισσότερο ευχάριστο και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, που θα βοηθήσει παράλληλα τα παιδιά να θυμηθούν όσα είπαμε στις φετινές συναντήσεις!.... 

• Επίσης, καλό είναι να μοιράσει ο ιερέας της Ενορίας το ενθύμιο στα παιδιά. 

• Τέλος ανανεώστε το ραντεβού σας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού π.χ. μετά από ένα μήνα... 
 

    Μερικές συμβουλές που αφορούν τον τρόπο ζωής των παιδιών κατά
την διάρκεια του καλοκαιριού, διότι εμείς κάνουμε διακοπές αλλά ο διάβολος δεν διακόπτει τις πονηριές του. 


    Η περίοδος των διακοπών ανάμεσα στα σχολικά έτη συνήθως συνδέεται με παιχνίδι, ξεκούραση και γενικότερα ευχάριστες και ανέμελες στιγμές. Η ζωή του χριστιανού δεν σημαίνει σκυθρωπότητα και αγέλαστο πρόσωπο. Ο Χριστός θέλει να απολαμβάνουμε και να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή της ζωής μας.

    Αν δεν το ήθελε θα μας έβαζε να κατοικούμε σε ένα πλανήτη δίχως θάλασσα, ουρανό, πράσινο, τρεχούμενα νερά και όλες τις φυσικές ομορφιές που έχουμε. Ο Χριστός ένα μόνο δεν θέλει, την αμαρτία. Και αυτή πρέπει εμείς να αποφεύγουμε. Ας καταρτίσουμε, λοιπόν, ένα πνευματικό πρόγραμμα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού:

    1. Η προσευχή είναι η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Και άνθρωπος που δεν προσεύχεται είναι πνευματικά νεκρός. Σημαντικό να προσεύχομαι πρωί και βράδυ, πριν και μετά το φαγητό αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας. Η Αγία Γραφή καθώς και οι άγιοί μας λένε να προσευχόμαστε αδιάλειπτα, δηλαδή συνέχεια, με την φράση “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”.

    Προσοχή, διότι όταν πάμε βραδινή βόλτα με τους φίλους μας, πολλές φορές επιστρέφουμε είτε αργά το βράδυ, είτε επιστρέφουμε πολύ κουρασμένοι και ξεχνάμε να κάνουμε προσευχή. Το καλύτερο από όλα είναι να κάνουμε την προσευχή μας πριν βγούμε την βόλτα μας και πριν πέσουμε για ύπνο να πούμε το Πάτερ Ημών...

    Ωστόσο για όσους θέλουν να μάθουν τις παραπάνω προσευχές, κυκλοφορούν στο εμπόριο βιβλιαράκια με τις καθημερινές προσευχές των πιστών. Επίσης έχουμε μοιράσει στα παιδιά το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙΟ το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

    2. Η Εκκλησία της γειτονιάς ή του χωριού μάς περιμένει κάθε Κυριακή και όποτε έχουμε μεγάλη εορτή, π.χ. αγίων Αποστόλων, αγίας Μαρίνας, προφήτη Ηλία, 15αύγουστος κ.λπ. Όταν λοιπόν ακούμε την καμπάνα καταλαβαίνουμε ότι μάς καλεί ο ιερέας στην Εκκλησία είτε πρωί είτε απόγευμα.

    Και τώρα που θα έχετε διακοπές είναι πιο εύκολο να πάτε στην Εκκλησία, παρά κατά την διάρκεια του έτους. Θα είναι λοιπόν δικαιολογία να λέμε ότι δεν μπορώ να πάω στο ναό γιατί δεν έχω χρόνο... Το ίδιο λέγατε και κατά την διάρκεια του χειμώνα... ”Μια Κυριακή μου μένει να ξεκουραστώ”. Κι έτσι ο Χριστός μπαίνει σε 2η/3η/4η μοίρα... Δεν τον έχουμε τοποθετή σει τον Χριστό σε προτεραιτότητα.

    Εκτός την Κυριακή, η καμπάνα κτυπάει και τα απογεύματα διότι έχει εσπερινό. Και τι είναι ο εσπερινός και κάθε πότε τελείται; Τελείται κάθε απόγευμα και αναφέρεται στην Δεσποτική ή Θεομητορική εορτή ή την μνήμη αγίου της επόμενης ημέρας. Είναι δοξολογία - ευχαριστία προς το Θεό για την ημέρα που πέρασε και δέηση για το υπόλοιπο του απογεύματος και της νύχτας που θα έρθει. Επίσης με τα ανάλογα τροπάρια μάς μιλά σχετικά με την εορτή που ξημερώνει.
Ακόμη, τώρα το καλοκαίρι, από την 1η έως την 13η Αυγούστου τελείται καθημερινά, κάθε απόγευμα, η ακολουθία της Παράκλησης προς την Παναγία μας.

    3. Η νηστεία είναι και αυτή ένα δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Μας βοηθά να είμαστε εγκρατείς, να αντέχουμε στα δύσκολα και να νικάμε τα πάθη που μας σκλαβώνουν και μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε προς τον Παράδεισο.

    Επιπλέον μάς προφυλάσσει από την παχυσαρκία, τη λαιμαργία και αποτοξινώνει τον οργανισμό, κάνοντάς μας υγιείς και δυνατούς.
Στην Εκκλησία μας οι νηστίσιμες ημέρες κατά την διάρκεια κάθε βδομάδας είναι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, και επιπλέον το καλοκαίρι έχουμε τη κινητή νηστεία των Αποστόλων (φέτος διαρκεί μόνο 8 ημέρες) καθώς και τη νηστεία του Δεκαπενταυγούστου. Η νηστεία αυτή εκτείνεται χρονικά από την 1η - 15η Αυγούστου και είναι αφιερωμένη προς την Παναγία μας.

    4. Η Εξομολόγηση είναι το ομορφότερο δώρο του Θεού προς εμάς. Ο ίδιος ο Κύριος κα θιέρωσε το μυστήριο της Εξομολόγησης όταν έδωσε στους Αποστόλους την εξουσία να συγχωρούν αμαρτίες. Αργότερα οι Απόστολοι μετέδωσαν το χάρισμα αυτό στους επισκόπους και ιερείς της Εκκλησίας έως σήμερα. ¨ολοι χρειάζονται εξομολόγηση και μιικροί και μεγάλοι.

    Τα παιδιά είναι καλό να πηγαίνουν στον πνευματικό για εξομολόγηση  από την ηλικία του Δημοτικού διότι αρχίζουν να κάνουν μικρές αμαρτίες, τις οποίες και αντιλαμβάνονται... Βέβαια πάντοτε χωρίς πίεση... Ας γνωρίζουμε όλοι ότι πολλά παιδιά εξομολογούνται από την μικρή τους ηλικία.

    5. Η Θεία Κοινωνία είναι ο ίδιος ο Χριστός. Για να το καταλάβουμε αυτό καλύτερα ας σκεφθούμε τον πυρακτωμένο και λιωμένο χρυσό. Όταν χυθεί σε ένα πλαστικό ποτήρι, θα το λιώσει κατευθείαν και δεν θα πάρει το σχήμα του, θα το χαλάσει, θα το καταστρέψει. Όταν όμως χυθεί σε ένα δυνατό ατσαλένιο ποτήρι-καλούπι, τότε ο χρυσός θα πάρει το σχήμα του.
Έτσι συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Ο χρυσός συμβολίζει τον Χριστό. Το πλαστικό ποτήρι, συμβολίζει τον άνθρωπο που κάνει αμαρτίες, δεν εξομολογείται και ζει μακρυά από τον Θεό. Το ατσαλένιο δυνατό καλούπι συμβολίζει τον άνθρωπο που εξομολογείται, ζει κοντά στο Θεό, τηρεί το θελημά Του, πάει στην Εκκλησία, προσεύχεται κ.λπ. Όταν λοιπόν κοινωνάει ένας άνθρωπος, σωστά προετοιμασμένος, τον Χριστό, Εκείνος γίνεται ένα με τον άνθρωπο και του χαρίζει ευλογίες, την αιώνια ζωή, τον Παράδεισο... Κοινωνούμε πάντοτε με την ευλογία, άδεια ας πούμε, του πνευματικού πατέρα μας.

    6. Η μελέτη της Αγίας Γραφής πρωταρχικά, καθώς και η μελέτη ψυχοφέλιμων, θρησκευτικών βιβλίων είναι πολύ εύκολη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Διαβάστε το βιβλίο των βιβλίων, την Αγία Γραφή, ένα βίο αγίου, προσευχηθείτε, ζωγραφείστε, παίξτε ένα επιτραπέζιο. Κάντε στις γιορτές δώρο ένα βιβλίο, είναι πολύτιμο δώρο. Όχι όλη μέρα να ασχολούμαστε με τα social media.
    
    8. Η μελέτη ψυχοφέλιμων, θρησκευτικών βιβλίωνείναι πολύ εύκολη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Διαβάστε ένα βίο αγίου, ένα βιβλίο που μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει. Ανταλάξτε βιβλία που σας αρέσουν με τους φίλους σας. Κάντε στις γιορτές δώρο ένα βιβλίο, είναι πολύτιμο δώρο. Προσευχηθείτε, ζωγραφείστε, παίξτε ένα επιτραπέζιο.  Μην ασχολείστε όλη μέρα με τα social media.

  (ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρακάτω κείμενο αφορά τα παιδιά Γυμν.-Λυκείου)

    9. Προσοχή στο ντύσιμό μας το καλοκαίρι.
    Στο κατά Ματθ. 5:27-28 διαβάζουμε: "Ακούσατε επίσης πως δόθηκε στους προγόνους μας η εντολή: μη μοιχεύσεις. Εγώ όμως σας λέω πως όποιος βλέπει μια γυναίκα με πονηρή επιθυμία, έχει κιόλας διαπράξει μέσα του μοιχεία μ’ αυτήν."
 
   Άρα, εάν δω μία γυναίκα, ένα κορίτσι ή έναν άνδρα, ένα αγόρι με πονηρή διάθεση έκανα ήδη την μοιχεία μέσα μου. Για τον λόγο αυτό έχω το νου μου μαζεμένο, προσπαθώ το μυαλό μου να μην κοιτάω προκλητικά και με περιέργεια το άλλο φύλο, να μην καλλιεργώ  σεξουαλικού περιεχομένου σκέψεις και φαντασίες, διότι η αμαρτία, μοιχεία ήδη πραγματοποιήθηκε στο μυαλό μου.
   
    Επίσης στο κατά Ματθ.: 18:7-9  διαβάζουμε: "Αλίμονο στον κόσμο από τα σκάνδαλα· διότι ένεκα της διαφθοράς των ανθρώπων, κατ' ανάγκην θα έλθουν σκάνδαλα και πειρασμοί. Αλίμονο όμως στον άνθρωπο εκείνο, δια του οποίου έρχεται το σκάνδαλο."
    
    Άρα, εάν δεν προσέξω πώς ντύνομαι είτε είμαι κορίτσι, είτε αγόρι δίνω αφορμή, σκανδαλίζω το άλλο φύλο και όπως λέει η Αγ. Γραφή αλοίμονό μου, δηλ. συμφορά μου να κάνω ένα τέτοιο αμάρτημα. 

    Για εμάς τους χριστιανούς το πρότυπο ντυσίματος για άνδρες ή γυναίκες αποτελεί το ντύσιμο που έκαναν οι άγιοι και οι αγίες μας, προσπαθώντας να μην σκανδαλίσουν. Φυσικά, σήμερα η εποχή μας είναι διαφορετική, όμως πάντα υπάρχουν λύσεις για να μην σκανδαλίζουμε τους άλλους και γινόμαστε αφορμή να αμαρτήσουν.
  
Πρακτική εφαρμογή
     
    Είναι άδικο για την ψυχή και το πνεύμα σας να αφιερώνετε τόσο χρόνο στη διασκέδαση, στα μπάνια, στη θάλασσα, στη βόλτα, στην άθληση και στον Χριστόοοοοοοοο, ότι ελάχιστο απέμεινε!!!

    Κάντε κάτι και για τον υπόλοιπο εαυτό σας. Κάντε χώρο και για τους άλλους. Κάντε χώρο για το Χριστό”.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση  

Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι,
προσκυνήσωμεν ἅγιον, Κύριον, Ἰησοῦν
τὸν μόνον ἀναμάρτητον.

Τὸν Σταυρόν σου Χριστὲ προσκυνοῦμεν
καὶ τὴν ἁγίαν σου Ἀνάστασιν ὑμνοῦμεν καὶ δοξάζομεν·
σὺ γὰρ εἶ Θεὸς ἡμῶν, ἐκτὸς σοῦ ἄλλον οὐκ οἴδαμεν,
τὸ ὄνομά σου ὀνομάζομεν.

Δεῦτε πάντες οἱ πιστοί, προσκυνήσωμεν τὴν τοῦ Χριστοῦ ἁγίαν ἀνάστασιν· ἰδοὺ γὰρ ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ.

Διὰ παντὸς εὐλογοῦντες τὸν Κύριον, ὑμνοῦμεν τὴν ἀνάστασιν αὐτοῦ·
Σταυρὸν γὰρ ὑπομείνας δι ̓ ἡμᾶς, θανάτῳ θάνατον ὤλεσεν.

Ἀναστὰς ὁ Ἰησοῦς ἀπὸ τοῦ τάφου καθὼς προεῖπεν, ἔδωκεν ἡμῖν τὴν αἰώνιον ζωὴν καὶ μέγα ἔλεος. μήν.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ - ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

    Με την ευλογία και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Πατέρα μας κ.κ. Θεοκτίστου και με φόβο Θεού αναλάβαμε και την δύσκολη αυτή χρονιά, εν μέσω Κορονοϊού, την σύνταξη του παρόντος βοηθήματος, μέσω διαδικτύου προς βοήθεια των συναδελφών ιερέων κατηχητών και λαϊκών κατηχητών. 

    Φέτος, τόσο μας επηρέασε η πανδημία, ώστε αφενός ο αριθμός των παιδιών στις κατηχητικές συντροφιές μειώθηκε, ιδιαίτερα στα παιδιά του Δημοτικού και αφετέρου κατηχητικές συνάξεις έκλεισαν, διότι δεν προσέρχονταν παιδιά, όχι μόνο στα χωριά μας αλλά και στις πόλεις. 
Όμως, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε και να μην αποκάμουμε. Αγωνιζόμαστε, προσπαθούμε και κάνοντας την προσευχή μας δεν σταματάμε τον ιεραποστολικό αγώνα μας.

    Σε αυτή μας την προσπάθεια, στέκεται συμπαραστάτης και οδηγός μας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας και πατέρας μας κ. Θεόκτιστος, τον οποίο θέλουμε να ευχαριστήσουμε και για την εμπιστοσύνη που συνεχίζει να μας δείχνει για ένα τόσο δύσκολο έργο.

    Ελπίζουμε να μην τον απογοητεύσαμε.

    Αγαπητοί συναδελφοί, αγαπητοί αδελφοί, αγαπητές αδελφές,

    Για ό,τι καλό αποκομίσατε από το βοήθημα αυτό, ας δοξάσουμε τον ουράνιο Πατέρα μας που είναι η πηγή κάθε καλού.

    Για ό,τι κακό, αιτία είναι ο εαυτός μας και μόνο.

Παρακαλούμε πολύ, να μας κρίνετε με επιείκεια και να μας
συγχωρέσετε τα λάθη που κάναμε κατά την διάρκεια του κατηχητικού έτους.

    Με αγάπη Χριστού ας αναφωνήσουμε όλοι :

ΤΕΛΟΣ
καί τῶ Θεῶ δόξα

Καλή αντάμωση στις καλοκαιρινές διακοπές

    ΥΓ. Κάνετε και μια προσευχή για όσους προσέφεραν τον κόπο τους για την έκδοση των βοηθημάτων.

Pages