ΘΕΜΑ: 19.3. Άγιος Παΐσιος: Σχόλια στη νέα τηλεοπτική σειρά - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

17 Φεβρουαρίου 2022

ΘΕΜΑ: 19.3. Άγιος Παΐσιος: Σχόλια στη νέα τηλεοπτική σειρά

 ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.


 
    ΘΕΜΑ: Άγιος Παΐσιος: Σχόλια στη νέα τηλεοπτική σειρά
   ΕΙΣΑΓΩΓΗ   
    Οι πατρίδες που χάθηκαν τότε, που δεν καταφέραμε να τις ελευθερώσουμε δεν είναι χαμένες, αλλά αλύτρωτες και δουλωμένες. Μακάρι κάποια στιγμή ο Άγιος Θεός, εάν είναι στο Άγιο θέλημά Του, να ευλογήσει να μεγαλώσει ξανά το δέντρο του ελληνισμού. 

     Στην σειρά, «Άγιος Παΐσιος, από τα Φάρασα στον Ουρανό», φαίνεται ξεκάθαρα ότι για αιώνες ζούσε το γένος μας στηριζόμενο στην αληθινή πίστη του Θεού και στις ελληνικές παραδόσεις μας. Για 3000 χρόνια που ζούσαν εκεί οι Έλληνες κρατήθηκαν ζωντανοί σε αυτές τις δυο αξίες, την πίστη στον Θεό και την ελληνική παράδοση. Αυτό θα παρουσιάσουμε σήμερα.
   
   Η σειρά αυτή είναι στηριγμένη στην πίστη μας και στις ελληνικές παραδόσεις. Φέτος συμπληρώνουμε 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ασίας, οι οποίοι ζούσαν εκεί για 3.000 χρόνια. Η Μικρά Ασία είναι γη αγιοτόκος. 

   Αγαπητά μου μου παιδιά ας δούμε μερικές από τις σκηνές αυτού του έργου. Για πείτε μου αρχικά ποιοι είδατε το πρώτο επεισόδιο; (...) Πολύ ωραία. Την επόμενη φορά θα την δούμε όλοι μας, Εντάξει; (....)

   ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
   Η οικογένεια που μεγαλώνει με Χριστό δεν περνάει κρίση, όπως περνάνε όλοι οι άλλοι που δεν έχουν Χριστό. Ο Χριστός είναι ο θεμέλιος λίθος στον οποιο στηρίζεται η οικογένεια, το χωριό και η πατρίδα. Εμείς είμαστε σαν την οικογένεια του Αγίου Παϊσίου; Βγαίνουν άγιοι τα παιδιά και τα εγγόνια μας; Πιστεύει όλη οι οικογένεια στο Θεό;
 
   Η τηλεόραση έχει χωρίσει τους ηθοποιούς, με την μέθοδο του σαλαμιού, σε 2 κατηγορίες. Σε παραδοσιακούς και σε μοντέρνους. Οι μοντέρνοι άρχισαν να φέρνουν την αλλοίωση από το ντύσιμο μέχρι την συμπεριφορά και με αυτόν τον τρόπο φύγαμε μακριά από τον Χριστό. Το αποτέλεσμα; Προγαμιαίες σχέσεις, ναρκωτικά, διαζύγια, γεμάτες οι φυλακές, τα παιδιά δεν σέβονται τους γονείς τους και περνάνε όλες τις κρίσεις. Ας αναρωτηθούμε εάν θέλουμε οίκο ανοχής ή οίκο Θεού!


   ΙΕΡΕΑΣ
   Ο Άγιος Αρσένιος, είναι ο ιερέας που παρουσιάζεται, έκανε θαύματα εν ζωή ακόμα και σε τούρκους. Στην σκηνή που τραβούσε τα αυτιά του μικρού είπε με ταπείνωση και αυτογνωσία …"Τα δικά μας τα αυτιά για τις ανομίες, τις παρανομίες και τις αμαρτίες μας ποιος θα τα τραβήξει παιδιά μου"; Είναι εύκολο να κρίνουμε, να ελέγχουμε και να καταδικάζουμε τους άλλους για τις αμαρτίες και τις ανομίες τους,  αλλα ποιος θα κρίνει εμ´ς για τις δικές μας;
    
   Σε μια άλλη σκηνή όπου ο βοσκός λέει<<Πού είναι ο Θεός να κατέβει; Τι δικαιοσύνη είναι αυτή;>>. Ο Άγιος απαντά: << Παιδί μου, ήρθε ο Χριστός στην γη κι εμείς τον σταυρώσαμε. Που είναι η δικαιοσύνη η δική μας>>;  
    
    Βλέπουμε πως τον σέβεται όλο το χωριό! Ο ιερέας δεν είναι ο τελευταίος του χωριού, αλλά ο πρώτος. Όλοι έκαναν ό,τι τους είπε. Ο ιερέας ήταν ο πνευματικός ηγέτης και γι΄ αυτό όταν τον παρουσίασε πάνω στο βουνό θύμισε τον Μωυσή. Ο κάθε ιερέας στην δική του ενορία είναι σαν τον Μωυσή, ένας ηγέτης. Αλλά για να είναι ο ηγέτης πρέπει να αποκτήσει αυτόν τον σεβασμό από τους ενορίτες του. Εάν ο κληρικός δεν σέβεται το ράσο του και δεν ζει πνευματική ζωή , πως θα ζει το χωριό; Η πόλη; Η ενορία; Από τον κληρικό εξαρτάται! Αλλιώς θα γίνει ο τελευταίος του χωριού. Ενώ ο Άγιος Αρσένιος με την Αγία του ζωή κερδίζει όλο το χωριό.    
    
   Στην σειρά τον βλέπουμε να προφητεύει δύο φορές:
    1. Εάν έρθει τούρκος εγώ θα τον σφάξω του είπε ένας χωριανός. Και του απαντά ο Άγιος πως δεν θα έρθει τούρκος μέχρι να φύγουν. 
    2. Μετά την βάφτιση λέει: <<Θα φύγουμε από εδώ, θα πάμε σε ένα νησί και μετά θα σκορπίσετε>>. Δεν γνωρίζει από μόνος του τι θα συμβεί, αλλά τον φωτίζει ο Θεός και μιλάει με το προορατικό του χάρισμα. 

   Καλεί όλο το χωριό για εξομολόγηση και θεία κοινωνία. << Βαπτίστε όλα τα παιδιά, για να μην φύγει κανένα αβάπτιστο>>. Πόσο ουσιώδη είναι αυτά τα μυστήρια! Εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου να μεγαλώνετε τα παιδιά σας! Αυτό αποτελούσε προτεραιότητα και είχε μεγάλη σημασία, για τον κόσμο τότε. Γραφή και συναξάρι. 
    
   Στον δρόμο όταν φεύγουν τους λέει << Προσέξτε μην χάσουμε τον Χριστό μας. Τα σπίτια, τις περιουσίες και την ζωή μας μπορεί να τα χάσουμε, αλλά μην χάσουμε τον Χριστό μας>>! Έχουμε εμείς αυτά τα μηνύματα στην καρδιά μας σήμερα; Παίρνουν, οι χωριανοί,  τις εικόνες μαζί τους και τους μιλάνε απλά και ταπεινά. Δείτε την ελπίδα που έχουν. Αυτό δείχνει ότι η Παναγία και ο Χριστός πρέπει να είναι μέσα μας κυρίως! Όταν φεύγουν προπορεύονται οι εικόνες , τα άγια λείψανα και ο ιερέας, σαν λιτανεία. Όλα αυτά τα μετέφεραν εδώ και γι’ αυτό έχουμε λείψανα από την Μικρά Ασία, Πόντο κ.λπ. 

   Όταν ο δήμαρχος το χωριού του είπε <<ευχαριστώ που με βοήθησες>> του απαντά ο ιερέας ,<<Μην ζητάς από εμένα ευχαριστώ, αλλά από τον Κύριο>>. Είναι σαν να απευθύνεται στους κυβερνήτες της χώρας μας λέγοντας ότι η βοήθεια παρά Κυρίου έρχεται. Εκείνος μας βοηθάει και μας συμπαραστέκεται με τις προσευχές μας. Χωρίς Χριστό ό,τι και να κάνουμε θα είναι μάταιο. 

  ΓΙΑΓΙΑ
  Όταν η μεγάλη κόρη την ρώτησε με παράπονο <<Κι άλλο παιδί γιαγιά>>; Η γιαγιά δεν μιλάει για εκτρώσεις, ούτε για προφυλάξεις. Χαρακτηριστικά λέει πως όσα παιδιά σου δώσει ο Θεός… κανένα; Κανένα!  πολλά; Πολλά! Λίγα; Λίγα!  Θα αποκτήσεις όσα παιδιά θέλει ο Θεός και όχι με προγραμματισμό όσα σηκώνει η τσέπη σου. Εκείνος που δίνει τα παιδιά θα φροντίσει για το πώς θα μεγαλώσουν. Αλλα εμείς  έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό; Πλέον οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά και για αυτόν τον λόγο έρχονται ξένοι λαοί στον τόπο μας. 

  Ο ρόλος της γιαγιάς μέσα στο σπίτι είναι σημαντικός. Σήμερα η γιαγιά είναι είτε στο γηροκομείο, είτε σε ένα άλλο διαμέρισμα, με αποτέλεσμα να μην έχει κανέναν ρόλο μέσα στο σπίτι.

  Επίσης δείτε την γιαγιά-πεθερά με την νύφη τι αγάπη και σεβασμό έχουν! Την φωνάζει μάνα και την αγκαλιάζει η πεθερά την νύφη της με τρυφερότητα. Χάθηκε σήμερα αυτός ο σεβασμός μεταξύ πεθεράς και νύφης. 

  Ο σεβασμό που είχε απέναντι στους κεκοιμημένους. Μιλάει η ψυχή της και δεν τους θεωρεί νεκρούς, γιατί είναι ζώντες. Ζουν οι κεκοιμημένοι και αναμένουν την ανάστασή τους. Δείτε την αγάπη στους γονείς και την επιθυμία να κοιμηθεί δίπλα τους , αλλά ταυτόχρονα αισθάνεται ότι την ξεριζώνουν. Δεν πιστεύει ότι οι νεκροί είναι νεκροί και περιμένει την ανάσταση με ελπίδα. 

  Τέλος όταν ο μικρός λέει να σκοτωθούν όλοι οι τούρκοι, η γιαγιά απαντά. <<Τι είναι αυτά που λες παιδί μου>>; Δείτε ανεξικακία και αγάπη προς όλους. Λέει Ο Χριστός πάνω στον σταυρό είπε άφες αυτοίς και όχι σκότωσον αυτοίς! 

    ΣΚΗΝΗ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ
    -Θα μας πάνε στην Ελλάδα!
    -Γιατί; Κι εδώ Ελλάδα δεν είναι;
    Ο τόπος είναι ελληνικός. Αυτό το <<Πάλι με χρόνια, με καιρούς, πάλι δικά μας θα είναι>> χάθηκε από τα σχολεία μας. Πλέον δεν μιλάνε για τις αλύτρωτες πατρίδες, διότι τις χάσαμε και τελειώσαμε. Έφυγε ο όρος αλύτρωτες πατρίδες από τα βιβλία των παιδιών. 

    ΖΕΥΓΑΡΙ
    Δείτε το ζευγάρι. Ο άνδρας είναι η κεφαλή και η γυναίκα ο λαιμός. Άρα αφού η γυναίκα είναι ο λαιμός, αυτή αποφασίζει κιόλας προς τα που θα γυρίσει το κεφάλι. Όμως σέβεται, ότι ο άνδρας της είναι η κεφαλή του σπιτιού. Η δε γυνή ίνα σέβεται τον άνδρα της, δηλ. ίνα φοβήται τον άνδρα. Η λέξη φόβος μεταφράζεται σεβασμός και όχι φόβος και τρόμος. <<Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης>> όπως λέμε στην Θεία κοινωνία, δηλαδή μετά σεβασμού, πίστεως και αγάπης. Όπως βέβαια και ο άνδρας θα σέβεται και θα αγαπά την γυναίκα. 
    
    Δείτε τι ωραία που αγκαλιάζονται,  πόσο σέβεται ο ένας τον άλλον και αγαπά ο ένας τον άλλον. Όταν ο άνδρας παίρνει αγκαλιά την γυναίκα του την Ευλογία! (Τι ωραίο όνομα!) Δείτε πως ο άνδρας έχει κουρνιάσει πάνω στην γυναίκα του όταν την αγκάλιασε. Γίνεται μια φωλιά η γυναίκα. Από την γυναίκα εξαρτάται εάν το σπίτι του θα είναι φωλιά ή θα είναι ένα ξενοδοχείο που θα έρχεται θα τρώει, θα πίνει τον καφέ, θα κοιμάται και θα φεύγει. Η γυναίκα κρατά το σπίτι με την συμπεριφορά και την αγάπη της. Είναι το σπίτι μας φωλιά;; Ή σκορποχώρι;;;

    Βλέπετε που όταν η νύφη λέει << Γιατί Θεέ μου>>! Γυρίζει και λέει ο άντρας της <<Μην ρωτάς τον Θεό γιατί, είναι αμαρτία>> Και είπε << Συγγνώμη άντρα μου>>. Δεν ρωτάμε γιατί. Εκείνος ξέρει το γιατί και εμείς πορευόμαστε σύμφωνα με το Άγιο θέλημά Του.  Έτσι κάνει η Άγια οικογένεια. Για αυτό η Μικρά Ασία είναι αγιοτόκος. Όλοι οι κάτοικοι έλεγαν <<ευλόγησον>> και <<ευλογείται>>! 
    
    Είδατε την βαθιά τους πίστη. Έτσι κάναμε κι εμεις όταν ήρθαν οι Τούρκοι εδώ και γι΄αυτο είπαμε πρώτα για του Χριστού την πίστη την Αγία και μετά για της πατρίδος την ελευθερία.

   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
   Έτσι ήταν και αυτή η χώρα, η χώρα μας η Ελλάδα. Διαλέξτε λοιπόν τι θέλετε! Άγια ή διεφθαρμένα παιδιά; Από το σπίτι εξαρτάται, τον ιερέα του χωριού και από όλους εμάς… Εμείς τι παιδιά θέλουμε να είμαστε; Παιδιά που ακολουθούν το θέλημα του Θεού, ή το θἐλημα των ανθρώπων;;;


Ομιλία του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεώς μας, Νεκταρίου Μουλατσιώτη με θέμα: "ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ"
   
ΣΧΕΤΙΚΟ ΤΡΕΪΛΕΡ ΒΙΝΤΕΟ:


Tι γιορτάζουμε αυτή την εβδομάδα;

 Αυτήν την Κυριακή, καλά μου παιδιά, γιορτάζουμε στην εκκλησία μας την επιστροφή του Ασώτου Υιού! 


Ενσωματωμένη εικόνα

  Ήταν ένας πατέρας που είχε δυο γιους , όταν μεγάλωσαν οι γιοί του, ο δεύτερος ζήτησε από τον πατέρα του να πάρει την περιουσία του και να φύγει!
  Ο πατέρας του στεναχωρημένος έκανε ότι του είπε! Ο γιος του  έφυγε και μάλιστα εκεί που πήγε έζησε ζωή μέσα στην αμαρτία και μέσα στην δυστυχία!
  Ο πατέρας δεν έπαψε ποτέ να τον σκέφτεται και να τον περιμένει! Πράγματι  ο Άσωτος  Υιός μετά από χρόνια γύρισε και ο πατέρας τον δέχτηκε όλο χαρά, με ανοιχτή την αγκαλιά του!!!



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages