ΘΕΜΑ: 9.1. Η νηστεία των Χριστουγέννων (Προσχ.-Ά Σχολ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

24 Νοεμβρίου 2021

ΘΕΜΑ: 9.1. Η νηστεία των Χριστουγέννων (Προσχ.-Ά Σχολ.)

 ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 


ΘΕΜΑ: 9.1. Η νηστεία των Χριστουγέννων


 
Έχετε πάει παιδιά ποτέ σε γενέθλια ή σε κάποια γιορτή;
(...) - Πριν πάτε, τι κάνετε για να προετοιμαστείτε;
- Παίρνετε ένα δώρο για αυτόν που σας κάλεσε, ντύνεστε με τα καλά σας ρούχα κτλ.

Σε λίγες μέρες παιδιά θα έχουμε και στην Εκκλησία μας μια μεγάλη γιορτή! Θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα! 
- Πώς θα προετοιμαστούμε για αυτήν τη γιορτή;
- Θα στολίσουμε το σπίτι μας, θα ετοιμάσουμε γλυκά και νόστιμα φαγητά, θα βάλουμε τα καλά μας ρούχα, θα πάρουμε την οικογένειά μας και θα πάμε στην Εκκλησία. Οι μεγάλοι επίσης προετοιμάζονται έχοντας νηστέψει κάποιες μέρες πριν τα  Χριστούγεννα. Ίσως και κάποιοι από εσάς να έχουνε νηστέψει έστω και λίγο κάποια φορά.

- Ξέρετε όμως τι είναι η νηστεία; 
- Νηστεύω σημαίνει δεν τρώω για μερικές μέρες κάποια φαγητά: κρέας (και κοτόπουλο), ψάρι, γάλα, αυγό, γιαούρτι, τυρί και ό,τι άλλο γίνεται με αυτά τα υλικά (όπως τυρόπιτες, σουβλάκια, σοκολάτες...) 

    Η Εκκλησία μας λέει να νηστεύουμε συγκεκριμένες μέρες το χρόνο. Οι κυριότερες είναι:
  • Κάθε Τετάρτη και ότι πρόδωσαν τον Χριστό
  • Κάθε Παρασκευή για να θυμόμαστε ότι σταύρωσαν τον Χριστό
  • 15 μέρες πριν από την Κοίμηση της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου 
  • 40 μέρες πριν από το Πάσχα
  • 40 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, γι' αυτό και τις μέρες αυτές τις λέμε "Σαρακοστή"
    Θα μου πείτε τώρα: "μα τι σχέση έχει η νηστεία που κάνουμε με τη γιορτή που λέγαμε;
 
    Έχει γιατί μας προετοιμάζει να γιορτάσουμε πιο έντονα και πιο ωραία.
Σκέφτομαι για παράδειγμα, "να μη φάω σοκολάτα, για να γιορτάσω σωστά τα Χριστούγεννα", κι έτσι θα θυμάμαι κάθε μέρα τα Χριστούγεννα και θα τα περιμένω με αγωνία και χαρά!

    Με βοηθάει να σκέφτομαι πιο πολύ τον Θεό και να προσεύχομαι πιο εύκολα.

    Με βοηθάει να εκτιμώ και να σέβομαι πιο πολύ τα "ωραία" φαγητά και να λέω "δόξα τω Θεώ" που μπορώ και τα χαίρομαι. Και ξέρετε κάτι ακόμα;

    Με τη νηστεία γίνομαι πιο "δυνατός"! Αν μάθω να λέω "όχι" στο σουβλάκι ή τη σοκολάτα για λίγες μέρες, θα μάθω πιο εύκολα να λέω "όχι" σε πιο δύσκολα πράγματα, στον θυμό, ή στη ζήλεια κτλ.

    Εξάλλου νήστεψε και ο ίδιος ο Χριστός μας στο Σαραντάριο Όρος! Έτσι κι εμείς οι μικροί μαθητές Του ... οφείλουμε να μιμηθούμε τον Δάσκαλό μας!!! 



Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα... 

Ο Απόστολος Ανδρέας (30 Νοεμβρίου) 


   


      Ο απόστολος Ανδρέας γεννήθηκε στη Βηθσαϊδά και ήταν αδελφός του αποστόλου Πέτρου. Οι δύο αδελφοί ήταν ψαράδες στη λίμνη της Γαλιλαίας, μαζί με άλλους δύο από τους αποστόλους, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Μάλλον ήταν νεότερος από τον Πέτρο και δεν ήταν παντρεμένος. 

    Το όνομα Ανδρέας είναι ελληνικό, και συνδέεται με τη λέξη «ανδρεία». 

     Ο Ανδρέας ήταν διαφορετικός χαρακτήρας από τον αδερφό του τον Πέτρο: ο Πέτρος ήταν ορμητικός και ενθουσιαζόταν εύκολα, ενώ ο Ανδρέας ήταν ήσυχος και λιγόλογος. 

    Από νωρίς ο Ανδρέας έχει τον πόθο να γνωρίσει το Θεό, και γι' αυτό, μαζί με τον Ιωάννη, είχαν γίνει μαθητές του Ιωάννη του Προδρόμου. Μια μέρα που βρίσκονταν στις όχθες του Ιορδάνη, ο Πρόδρομος είδε τον Χριστό να περπατά και τον έδειξε στους δύο μαθητές του λέγοντας: «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού». 

    Τότε οι δύο μαθητές ακολούθησαν τον Χριστό και συνομίλησαν μαζί του. Αργότερα, όταν ο Χριστός περπατούσε στις όχθες της λίμνης της Γαλιλαίας, είδε τον Ανδρέα μαζί με τον αδερφό του Πέτρο να ρίχνουν τα δίχτυα στη λίμνη και τους κάλεσε να εγκαταλείψουν τα ψάρεμα και να γίνουν μαθητές του. 

    Επειδή ο Ανδρέας κλήθηκε από τον Χριστό πρώτος για να γίνει μαθητής του ονομάστηκε Πρωτόκλητος. 
 

Η Αγία Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου)



    Η Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε στην Ηλιούπολη τέλος του 3ου αιώνα, από τον πατέρα της Διόσκορο, φανατικό ιερέα των ειδώλων.

    Η Αγία είχε ομορφιά, σεμνότητα, άριστη μόρφωση, δυνατό μυαλό που διακρίνει την τελειότητα της δημιουργίας, είχε αμφιβολίες για την ειδωλολατρία.
    
    Αγάπησε πολύ τον Θεό , κατηχήθηκε και βαπτίστηκε χριστιανή. Ο πατέρας της, Διόσκορος, την καταγγέλλει στον Μαρκιανό, ο οποίος διατάζει να της κάνουν σκληρά βασανιστήρια.
 
    Στο τέλος ο πατέρας αποκεφαλίζει την κόρη του. Κεραυνός τον σκοτώνει μετά την εκτέλεση της Αγίας.

    Η Αγία Βαρβάρα γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου, τίμια λείψανα σώζονται και σήμερα.



ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1.Ο βοσκός και το αρνί του




    Τα παιδιά είναι σε κύκλο. 

    Στη μέση του κύκλου βρίσκεται το παιδί -βοσκός και λέει: "Ποιός είδε το αρνί μου;" "Πώς είναι το αρνί σου;" ρωτούν τα παιδιά. Ο βοσκός περιγράφει ένα παιδί, το οποίο μόλις καταλάβει ότι μιλάει γι' αυτό σηκώνεται και τρέχει γύρω από τον κύκλο. Ο βοσκός το κυνηγάει και όταν το πιάσει , το παιδί- αρνί γίνεται βοσκός και συνεχίζεται έτσι το παιχνίδι για όλα τα παιδιά.


2. Η τυφλή αλεπού και η κότα:   


   
 Στη μέση υπάρχουν δύο παιδιά, το ένα είναι η κότα και το άλλο η αλεπού που όμως είναι τυφλή (δένουμε τα μάτια της αλεπούς με ένα μαντήλι για να μη βλέπει). 

    Η κότα αρχίζει να κακαρίζει και να τρέχει μέσα στον κύκλο και η αλεπού προσπαθεί να την πιάσει καθοδηγούμενη από τη φωνή της κότας. Όταν η αλεπού πιάσει την κότα, τη θέση τους παίρνουν δύο άλλα παιδιά
     

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!



ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages