Η κυρά των Αθηνών - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

19 Φεβρουαρίου 2021

Η κυρά των Αθηνών



Αγία Φιλοθέη η Αθηναία (19 Φεβρ.)

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το 1522 μ.Χ. στην Αθήνα από ευσεβείς γονείς, τον Άγγελο Μπενιζέλο και τη Συρίγα Παλαιολογίνα, γόνου της ιστορικής βυζαντινής οικογένειας. Η μητέρα της δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδιά, όμως μετά από θερμή και συνεχή προσευχή το θαύμα έγινε. Η χαριτωμένη κόρη βαπτίσθηκε Παρασκευή και την φώναζαν χαϊδευτικά Ρεβούλα ή Ρηγούλα (Παρασκευούλα). Οι γονείς της, μαζί με την χριστιανική ανατροφή, έδωσαν στη μοναχοκόρη τους και κάθε δυνατή, για την εποχή εκείνη, μόρφωση. Έτσι η Ρηγούλα εκτός από πλούτη, είχε πολλά σωματικά και ψυχικά χαρίσματα.

Σε ηλικία 14 ετών οι γονείς της αποφάσισαν να την παντρέψουν με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της Ανδρέα Χειλά, ο οποίος ανήκε σε αρχοντική οικογένεια της Αθήνας (ίσως για να την προστατέψουν από τους Τούρκους που έπαιρναν τις μικρές κοπέλες στα χαρέμια τους), με τον οποίο δεν πέρασε καλά διότι της φερόταν βάναυσα. Στα 17 της χρόνια έμεινε χήρα και οι σημαντικότερες οικογένειες της Αθήνας την διεκδικούν για νύφη τους. Η Ρεβούλα όμως επιθυμεί να ακολουθήσει ασκητική ζωή. Έτσι, μετά το θάνατο των γονιών της, αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στον Χριστό, έγινε μοναχή και έλαβε το όνομα Φιλοθέη.

Με εντολή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, τον οποίο είχε δει σε όραμα, οικοδόμησε ένα γυναικείο μοναστήρι με αρκετά κελιά, στο οποίο και έδωσε το όνομα του Αγίου Ανδρέα για να τον τιμήσει. Το παράδειγμά της, να αφιερωθεί στον Χριστό, ακολουθούν και άλλες νέες.

Η Οσία, παρά τις αντιδράσεις των Τούρκων, οικοδομεί νοσοκομεία, σχολεία, ξενώνες, ορφανοτροφεία. Διδάσκει με τα λόγια και με τη ζωή της και στηρίζει τους πονεμένους σκλάβους με την προσευχή της. Ιδιαίτερες είναι οι φροντίδες της για να σώσει από τον εξισλαμισμό ή την αρπαγή από τον κατακτητή τις νέες Ελληνίδες. Το έργο της ξεπέρασε τα όρια της Αθήνας και έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Η δράση της Αγίας Φιλοθέης εξαγρίωσε τους κατακτητές. Κατηγορείται και συλλαμβάνεται αλλά αφήνεται ελεύθερη έπειτα από διαμαρτυρίες των χριστιανών. Τη νύχτα της 2ας προς 3ης Οκτωβρίου του 1588, κατά τη διάρκεια ιερής ολονυχτίας που επιτελούσαν οι μοναχές προς τιμή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (πολιούχου Αγίου της Αθήνας), οι Τούρκοι εφορμούν στον ιερό ναό, συλλαμβάνουν τη Φιλοθέη και έπειτα από βασανιστήρια την εγκαταλείπουν μισοπεθαμένη έξω από τη μονή.

Έξω από τον ιερό ναό, στα δεξιά της εισόδου του, σώζεται η κολόνα όπου η Φιλοθέη δέθηκε και μαστιγώθηκε. Οι μοναχές της την μετέφεραν μισοπεθαμένη στην κρύπτη της στην Καλογρέζα. Εκεί η Φιλοθέη υποκύπτει στα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589.

Στο μέρος όπου παρέδωσε το πνεύμα της, στην περιοχή της Καλογρέζας, υψώνεται ο Ι. Ν. της Αγίας Φιλοθέης, ενώ το όνομά της φέρει και ολόκληρο το γνωστό προάστιο των Αθηνών, η Φιλοθέη.

Είκοσι ημέρες μετά από την κοίμηση της Αγίας, ο τάφος της ευωδίαζε. Όταν μετά από ένα έτος έγινε η ανακομιδή, το τίμιο λείψανό της βρέθηκε σώο και ακέραιο. Το άφθαρτο λείψανο της Αγίας βρίσκεται σε λάρνακα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (Ευαγγελίστρια). Εκεί βρίσκεται και η λάρνακα με το σώμα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ (10 Απριλίου).

Η Αγία Φιλοθέη, η οποία ανήκει στον χορό τον Νεομαρτύρων, είναι πολιούχος Αθηνών μαζί με τον Άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη (3 Οκτωβρίου).

ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CE%25BF%25CC%2581%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF%2B2021-02-11%252C%2B8.05.51%2B%25CF%2580%25CE%25BC

Πρακτική εφαρμογή

Η Αγία Φιλοθέη ανήκει στον χορό των Νεομαρτύρων. Νεομάρτυρες ονομάζονται όλοι όσοι μαρτύρησαν για την Πίστη του Χριστού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. 

Ονομάζονται έτσι για να τους ξεχωρίζουμε από τους πρώτους, τους αρχαίους Μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τον Χριστό τα χρόνια των σκληρών διωγμών από τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες (1ος -3ος αι. μ.Χ.).

Η Αγία, όταν έμεινε ορφανή βρέθηκε με μια τεράστια περιουσία. Ποιος δε θα ζήλευε την τύχη της; Ήταν η πιο περιζήτητη νύφη της εποχής: νέα, όμορφη, μορφωμένη και πάμπλουτη. Η Αγία όμως έχει άλλα σχέδια: γίνεται μοναχή και αρχίζει να ξοδεύει την περιουσία της για να ανακουφίσει τους συνανθρώπους της. Σώζει από τη σκλαβιά και τον εξισλαμισμό δεκάδες Ελληνίδες και χτίζει ναούς και ιδρύματα ανακουφίζοντας τις ψυχές και τα σώματα των σκλαβωμένων Ελλήνων. Αφιερώνει όλη της τη ζωή στον Χριστό τηρώντας την εντολή της αγάπης.

Ο ίδιος ο Χριστός έθεσε ως μοναδικό κριτήριο σωτηρίας την συμπεριφορά μας προς τους άλλους.  «Σας βεβαιώνω πως αφού τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδερφούς μου, τα κάνατε για μένα, είπε».

Αν καταλάβουμε τι πραγματικά ζητάει από εμάς ο Κύριος, θα βρεθούμε μπροστά σε μια έκπληξη! Όποιος δεν κάνει τα παραπάνω, δεν έχει θέση στη Βασιλεία των Ουρανών! Τα λόγια του Κυρίου είναι σκληρά αλλά ξεκάθαρα: «Φύγετε από μπροστά μου, καταραμένοι πηγαίνετε στην αιώνια φωτιά, που έχει ετοιμαστεί για το διάβολο και τους δικούς του. Γιατί, πείνασα και δε μου δώσατε να φάω, δίψασα και δε μου δώσατε να πιω, ήμουν ξένος και δε με περιμαζέψατε, γυμνός και δε με ντύσατε, άρρωστος και φυλακισμένος και δεν ήρθατε να με δείτε»!

Η Αγία Φιλοθέη (όπως και όλοι οι Άγιοι) αγάπησαν και φρόντισαν τον συνάνθρωπο. Εμείς; Μπορεί να μην είμαστε πλούσιοι, όμως σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από εμάς.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνανθρώπους μας; Μια επίσκεψη σε έναν άρρωστο, ένα απλό δώρο ή μια κάρτα στους φυλακισμένους π.χ. του Μαλανδρίνου, δυό λόγια παρηγοριάς σε κάποιον που εχει ανάγκη, λίγα τρόφιμα ή έστω ένα ποτήρι νερό σε κάποιον που υποφέρει δεν είναι απλώς μια πράξη φιλανθρωπίας, είναι εντολή του Κυρίου που οδηγεί στη σωτηρία. Να βοηθήσω τα αδέλφια μου ή τους φίλους μου σε κάτι που έχουν ανάγκη, σε μια αγγαρεία, σε μία εργασία, να παρέχω βοήθεια πλένοντας κανα πιάτο, να σκουπίσω, να τακτοποιήσω το δωμάτιό μου για να ξεκουράσω την μητέρα μου, να κουβαλήσω κανα ξύλο να ξεκουράσω τον πατέρα μου  κ.λπ.

Η ελεημοσύνη, ακόμα και η πιο μικρή, είναι κλειδί που ανοίγει την πύλη του Παραδείσου.

Pages