Είσαι ο ιδανικός χαρακτήρας; - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

17 Φεβρουαρίου 2021

Είσαι ο ιδανικός χαρακτήρας;


Υπάρχουν κάποια γνωρίσματα σε ορισμένους τύπους ανθρώπων οι οποίοι καταφέρνουν να είναι ιδιαίτερα συμπαθείς, αγαπητοί στην παρέα και γενικά όλοι να χαίρονται την συντροφιά τους και να θέλουν να είναι κοντά τους.

Διακρίνονται στις παρέες και κερδίζουν την εκτίμηση όλων. Σπανίζουν βέβαια τέτοιοι χαρακτήρες αλλά ωστόσο υπάρχουν! Ποια να είναι άραγε τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου ιδανικού, θα λέγαμε χαρακτήρα που καλό είναι να μιμηθούμε;

Ας τον περιγράψουμε και είναι σίγουρο ότι βρούμε κομμάτια αυτού του χαρακτήρα τριγύρω μας, μπορεί και στον εαυτό μας! Συμφωνείς; ή μήπως όχι;


Ευγενικός. Ενδιαφέρεται για σένα. Σου συμπεριφέρεται με όμορφο τρόπο, ευγενικά χωρίς να σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Σπάνια εκφράζει ακραίες απόψεις που δημιουργούν εντάσεις.

Διακριτικός. Ας πούμε ότι σου διορθώνει τα λάθη με ευγένεια και καλοσύνη, χωρίς υπερβολές, δεν πετάγεται να διακόψει μια συζήτηση ανάμεσα σε 2 ή περισσότερους που μιλούν, δεν μιλά αν δεν του απευθύνουν τον λόγο, άρα δεν είναι παρεμβατικός, αλλά απλά λέει την γνώμη του και δεν επιβάλει την γνώμη του στους άλλους.

Ήρεμος. Είναι ήρεμος χαρακτήρας όχι ακριβώς εκ φύσεως, αλλά όταν τον πιέζουν ή ζορίζεται από μία κατάσταση δεν μεταφέρει το πρόβλημά του στον άλλο, αλλά το αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα.

Αγάπη. Έχει αγάπη και δείχνει αγάπη, αρχικά στο άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον και κατόπιν προς όλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, χωρίς διακρίσεις, φθόνο ή ανταλλάγματα όπως κάνουν τα μικρά παιδιά.

Ευαίσθητος. Όχι με την έννοια της εύκολης συγκίνησης και με το παραμικρό να παρεξηγείται ή να δακρύζει αλλά ευαίσθητος και ενεργητικός μπροστά στα κοινωνικά προβλήματα όπως πείνα, αρρώστια, φτώχειαφτώχια.. κ.λπ. Ο αληθινός ευαίσθητος, και όχι ο ευσυγκίνητος, δεν μένει μόνο στο να βλέπει τον τυχόν δυσάρεστα γεγονότα αλλά προχωρά σε λύσεις.

Εγρήγορση. Με την έννοια ότι βλέποντας τα όποια καθημερινά προβλήματα της οικογένειάς του ή των συγγενών του ή των συνανθρώπων του, βρίσκει τρόπους να τους βοηθήσει και να τους παρέχει ανακούφιση.

Αποφασιστικός. Ας πούμε ότι σκέπτεται, ζυγίζει, ερευνά αν μπορεί να γίνει κάτι εκεί που έχει ευθύνη, και αφού το αποφασίσει τότε προχωρά στην υλοποίηση του στόχου που έθεσε, χωρίς να αφήνει το θέμα να χρονίζει.

Ταπεινός. Δεν υψηλοφρονεί και δεν υπερηφανεύεται αν κάνει κάτι ωφέλιμο ή καλό, είναι χαμηλού προφίλ και είναι έτοιμος να αποδεχθεί το σφάλμα του όταν του το υποδεικνύουν. Επίσης είναι έτοιμος να διορθώσει το σφάλμα του.

Φιλάνθρωπος. Όταν λέμε φιλανθρωπία σήμερα εννοούμε συνήθως οικονομική βοήθεια, αλλά ο ιδανικός χαρακτήρας μπορεί να αντιληφθεί όποιον έχει ανάγκη, ή χρειάζεται ηθική υποστήριξη χωρίς να του πει. Συμπαραστέκεται στο προβλημα.

Έχει ενσυναίσθηση. Δηλαδή, όχι μόνο μπορεί να ακούσει για τον πόνο ή την χαρά του άλλου, αλλά και χαίρεται με την χαρά του και λυπάτει με την λύπη του...

Σεβασμός. Με την έννοια ότι σέβεται τα όρια των συνανθρώπων του, και η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει ο ελευθερία του άλλου.

Φιλότιμος, γίνεται θυσία. Κάνει το καλό, έχει υποδειγματική συμπεριφορά, θυσιάζει ανά πάσα στιγμή ακόμα και την ξεκούρασή του προκειμένου να εξυπηρετήσει τον συνάνθρωπό του, έχει αυταπάρνηση.

Αρκείται, περιορίζεται δηλ. είναι ολιγαρκής σε αυτά που έχει χωρίς να επιζητά κάτι παραπάνω. Νοιώθει αυτάρκης και δεν επιζητά κάτι παραπάνω!

Ανεξίκακος. Δεν ανταποδίδει το κακό που του κάνουν αλλά είναι μακρόθυμος και  ανέχεται το κακό που του έκαναν, χωρίς να κρατά κακία. Προσπαθεί επίσης να συμφιλιώσει τους ανθρώπους, είναι επίσης συγχωρητικός.


Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για τον ιδανικό χαρακτήρα. Βέβαια το θέμα παραμένει ανοιχτό αφού θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να προσθέσει κι άλλα χαρακτηριστικά. Και πιστεύουμε ότι εμμέσως πλην σαφώς ο ιδανικός χαρακτήρας είναι αυτός που περιγράφεται στον Ύμνο της Αγάπης όπως τον έχει καταγράψει ο απόστολος Παύλος (Α Κορ. κεφ. 13).

Το τελικό συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι ότι όλοι μας έχουμε στοιχεία από τον ιδανικό χαρακτήρα, αλλά θα ήταν ιδανικό εάν κι εμείς προσπαθούσαμε να εφαρμόσουμε στην πράξη όσα περισσότερα χαρακτηριστικά μπορούμε, πράγμα που το ευχόμαστε σε όλους.



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :

  1. Πως μπορούμε να απομακρυνθούμε από έναν τοξικό χαρακτήρα με διακριτικό τρόπο;  

  2.  Αλλάζουν οι τοξικοί άνθρωποι;

  3. Όταν ο συζυγός σου έχει τοξική συμπεριφορά απεναντί σου τι πρέπει να κάνεις;

  4. Όταν  κάποιος αναφέρει στον φίλο του αλήθειες σχετικά με την συμπεριφορά του φίλου του μπορεί να θεωρηθεί τοξικός;

Pages