Τι είναι οι τοξικοί άνθρωποι και πώς θα τους αναγνωρίσεις; - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

16 Φεβρουαρίου 2021

Τι είναι οι τοξικοί άνθρωποι και πώς θα τους αναγνωρίσεις;Τι είναι οι τοξικοί άνθρωποι;:

  • Οι τοξικοί άνθρωποι είναι σαν τις μαύρες τρύπες. Σε “ρουφάνε” στη δίνη τους. Σε στραγγίζουν από ενέργεια.

  • Σου χαλάνε τη διάθεση, σου κλέβουν το χαμόγελό σου και σε διαβρώνουν, αφήνοντας μια αίσθηση πικρίας.

  •  Έχουν ένα τρόπο να σου χαλάνε τη στιγμή, να μη σε αφήνουν να χαρείς τη ζωή σου, τη δουλειά σου κι ό, τι σε ευχαριστεί.

  • Δημιουργούν μια αίσθηση βαριάς ατμόσφαιρας.

  • Εμμένουν στα αρνητικά και συχνά τα κατασκευάζουν και τα αναπαράγουν.

  • Είναι οι άνθρωποι που διαβάλουν, υπονομεύουν, πλάθουν ιστορίες και αρέσκονται σε κουτσομπολίστικες τακτικές εις βάρος των άλλων.

  • Μπορεί να σου δημιουργήσουν την αίσθηση ότι κάνεις κάποιο λάθος εσύ, ότι κάπου φταις. 

  • Ο τοξικός άνθρωπος μπορεί να έχει τα πάντα κι όμως να μην είναι εντάξει μέσα του, να μην τα έχει βρει με τον εαυτό του και να αντλεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση καταστρέφοντας την ευτυχία και την ηρεμία του διπλανού του.


Σχετικά Βίντεο:10 κατηγορίες τοξικών ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγεις με κάθε τρόπο

Πολλοί λένε ότι είμαστε προϊόν των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας. Αν επιτρέψεις έστω και σε έναν από αυτούς να είναι τοξικός, σύντομα θα ανακαλύψεις πόσο εύκολα αυτός ή αυτή μπορεί να σε κρατήσει πίσω. Οι τοξικοί άνθρωποι σε οδηγούν στην τρέλα γιατί η συμπεριφορά τους είναι τόσο ενοχλητική. Μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να βασίζεται στη λογική.

Δε μπορείτε να περιμένετε να μην έχετε τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας αν πρώτα δεν αναγνωρίσετε ποιοι είναι. Το κόλπο είναι να διαχωρίσετε αυτούς που είναι ενοχλητικοί ή απλώς δύσκολοι άνθρωποι, από αυτούς που είναι πραγματικά τοξικοί. Ακολουθούν δέκα κατηγορίες τέτοιων ανθρώπων τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγεις με κάθε τρόπο, ώστε να μη γίνεις ένας κι εσύ.

 

1. Ο κουτσομπόλης

«Τα σπουδαία μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια μυαλά γεγονότα, τα μικρά μυαλά συζητούν για άλλους ανθρώπους», Έλεανορ Ρούσβελτ.

Οι κουτσομπόληδες αντλούν ευχαρίστηση από τις δυστυχίες των άλλων ανθρώπων. 

Ίσως είναι διασκεδαστικό στην αρχή να παρατηρείς τις κακές στιγμές κάποιου, αλλά στο τέλος της μέρας γίνεται κουραστικό, σε κάνει να νιώθεις αγενής και πληγώνει τους άλλους. 

Υπάρχουν πολλοί θετικοί άνθρωποι εκεί έξω και πολλά να μάθεις από ενδιαφέροντες ανθρώπους για να χάνεις το χρόνο σου μιλώντας για τις δυστυχίες των άλλων.


2. Ο κυκλοθυμικός

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν κανένα έλεγχο στα συναισθήματά τους. 

Θα σου επιτεθούν και θα προβάλλουν τα συναισθήματά τους πάνω σου, σκεπτόμενοι ότι εσύ τους προκαλείς κάθε δυστυχία. 

Αυτοί οι άνθρωποι είναι δύσκολο να βγουν από τη ζωή σου γιατί η έλλειψη ελέγχου στα συναισθήματά τους σε κάνει να νιώθεις άσχημα για αυτούς. 

Όταν όμως ζορίζουν τα πράγματα, οι κυκλοθυμικοί άνθρωποι θα σε χρησιμοποιήσουν σαν τη «συναισθηματική τους τουαλέτα» και πρέπει να τους αποφεύγετε με κάθε τρόπο.


3. Το θύμα

Είναι δύσκολο να αναγνωρίζεις τους ανθρώπους-θύματα γιατί στην αρχή συμμερίζεσαι τα προβλήματά τους. 

Όσο όμως περνάει ο καιρός, αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι έχουν συνεχώς μια «ανάγκη». 

Τα θύματα διώχνουν από πάνω τους κάθε προσωπική ευθύνη κάνοντας κάθε εμπόδιο που συναντάνε στη διαδρομή τους να μοιάζει με βουνό. Δεν αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις σαν ευκαιρία από την οποία μπορούν να μάθουν και να ωριμάσουν. 

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει «ο πόνος είναι αναπόφευκτος, η ταλαιπωρία είναι προαιρετική». Αυτό περιγράφει τέλεια την τοξικότητα του θύματος, που επιλέγει να υποφέρει κάθε φορά.


4. Ο Εγωκεντρικός

Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι σε ρίχνουν μέσα από την παθιασμένη απόσταση που κρατούν από τους ανθρώπους. 

Καταλαβαίνεις όταν τους έχεις γύρω σου γιατί αρχίζεις να νιώθεις εντελώς μόνος. 

Αυτό συμβαίνει γιατί σε ό,τι τους αφορά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουν πραγματική σχέση με οποιονδήποτε άλλο. 

Για αυτούς είσαι απλώς ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους.


5. Ο ζηλόφθονας

Για τους ζηλόφθονες, πάντα τα πράγματα είναι καλύτερα για τους άλλους. Ακόμη κι αν κάτι υπέροχο τους συμβαίνει, δεν αντλούν ευχαρίστηση από αυτό. 

Αυτό συμβαίνει επειδή συγκρίνουν τη δική τους τύχη σε σχέση με αυτή του υπόλοιπου κόσμου, όταν κανονικά θα έπρεπε να αντλούν την ικανοποίηση μόνο από τον εαυτό τους. 

Και ας είμαστε ειλικρινείς, πάντα υπάρχει κάποιος εκεί έξω που τα πηγαίνει καλύτερα από εμάς. 

Το να περνάς πολύ χρόνο κοντά σε τέτοιους ανθρώπους είναι επικίνδυνο γιατί συνηθίζεις να υποβαθμίζεις τα επιτεύγματά σου.

 

6. Ο εκμεταλλευτής

Οι εκμεταλλευτές ρουφάνε χρόνο και ενέργεια από τη ζωή σου υπό το προσωπείο της φιλίας. Είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις γιατί σου φέρονται σαν φίλοι. 

Ξέρουν τι σου αρέσει, τι σε κάνει ευτυχισμένο και τι βρίσκεις αστείο, το θέμα είναι όμως πως χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες σαν μυστικό όπλο. 

Οι εκμεταλλευτές θέλουν πάντα κάτι από εσάς και αν ξαναδείτε τη σχέση σας μαζί τους, θα δείτε ότι όλο προσφέρετε χωρίς να παίρνετε τίποτα ή ελάχιστα. 

Θα κάνουν τα πάντα για να σας «κερδίσουν» προκειμένου να σας εκμεταλλευτούν.

Η διατήρηση μιας συναισθηματικής απόστασης απαιτεί επαγρύπνηση. Δε μπορείς να εμποδίσεις κάποιον που σε φέρνει στα όριά σου, αν δεν αναγνωρίζεις τι συμβαίνει.


7. Ο υπερβολικά αρνητικός («the Dementor»)

Στη σειρά Harry Potter της J.K. Rowling, ο "Dementor" είναι ένα μοχθηρό πλάσμα που ρουφά την ψυχή των ανθρώπων από το σώμα τους. 

Όποτε ένας τέτοιος χαρακτήρας μπαίνει στο δωμάτιο, σκοτεινιάζει, οι άνθρωποι κρυώνουν και αρχίζουν να θυμούνται τις χειρότερες αναμνήσεις τους. 

Η Rowling είπε ότι ανέπτυξε την ιδέα του "Dementor" βασισμένη στους πολύ αρνητικούς ανθρώπους - το είδος των ανθρώπων που έχουν την ικανότητα να μπαίνουν σε ένα δωμάτιο και να σου ρουφάνε αμέσως την ενέργεια.

Το κάνουν αυτό επιβάλλοντας την αρνητικότητά τους και την απαισιοδοξία τους σε όποιον συναντούν. 

Οι απόψεις τους τους κάνουν να βλέπουν πάντα το ποτήρι μισοάδειο και προκαλούν φόβο και ανησυχία ακόμη και στις πιο καλές καταστάσεις. 

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Notre Dame έδειξε ότι φοιτητές που είχαν συγκατοίκους που σκέφτονται αρνητικά, ήταν πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν και οι ίδιοι αρνητικές σκέψεις και ακόμα και κατάθλιψη.

 

8. Ο διεστραμμένος

Κάποιοι τοξικοί άνθρωποι έχουν κακές προθέσεις, αντλώντας βαθιά ικανοποίηση από τον πόνο και τη δυστυχία των άλλων. 

Θέλουν είτε να σε πληγώσουν, να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα, είτε να κερδίσουν κάτι από σένα. Διαφορετικά, δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για σένα. 

Το μόνο καλό με αυτή την κατηγορία είναι ότι μπορείς πολύ γρήγορα να διαπιστώσεις τις προθέσεις τους, κάτι που σας διευκολύνει στο να τους βγάλετε από τη ζωή σας.

 

9. Ο επικριτικός

Οι επικριτικοί άνθρωποι σου λένε με απόλυτο τρόπο τι είναι καλό και τι όχι. 

Έχουν τον τρόπο να σου παίρνουν αυτό που σε παθιάζει περισσότερο και να σε κάνουν να νιώθεις απαίσια για αυτό. 

Αντί να εκτιμούν και να μαθαίνουν από ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτούς, οι επικριτικοί άνθρωποι κοιτάζουν αφ' υψηλού τους άλλους. 

Καταπνίγουν την επιθυμία σου να είσαι παθιασμένος, εκφραστικός άνθρωπος, οπότε είναι καλύτερα να ξεκόβεις από αυτούς και να μένεις μόνος σου.

 

10. Ο αλαζόνας

Οι αλαζόνες είναι χάσιμο χρόνου γιατί βλέπουν ότι κάνεις σαν προσωπική πρόκληση. 

Η αλαζονεία είναι ψεύτικη αυτοπεποίθηση και συνεχώς καλύπτει μεγάλες ανασφάλειες. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Akron έδειξε ότι η αλαζονεία συνδέεται με σωρεία προβλημάτων στο χώρο εργασίας. 

Οι αλαζονικοί άνθρωποι έχουν συνήθως χαμηλότερη απόδοση, είναι πιο δυσάρεστοι και έχουν περισσότερα διανοητικά προβλήματα από το μέσο άνθρωπο.

 

Πώς να προστατευθείτε;

Οι τοξικοί άνθρωποι σε οδηγούν στην τρέλα γιατί η συμπεριφορά τους είναι τόσο ενοχλητική. 

Μόλις αναγνωρίσεις ένα τοξικό άτομο, θα ξεκινήσεις να βλέπεις ότι η συμπεριφορά τους είναι περισσότερο προβλέψιμη και ευκολονόητη. 

Αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να σκέφτεσαι λογικά για το πότε και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τους ανέχεσαι και σε ποιες όχι. 

Μπορείς να βάλεις τα όρια σου, αλλά θα πρέπει να το κάνεις συνειδητά και ενεργώντας προληπτικά. Αν αφήσεις τα πράγματα να συμβούν φυσιολογικά, είναι σίγουρο πως θα μπλεχτείς σε δύσκολες συζητήσεις. 

Αν βάλετε όρια και αποφασίσετε πότε και πού θα βρείτε ένα δύσκολο άτομο, μπορείτε να ελέγξετε σε μεγάλο βαθμό το χάος. 

Το μόνο κόλπο είναι να εμμείνετε στις θέσεις σας και να κρατήσετε τα όρια όταν το άτομο αυτό προσπαθεί να τα περάσει (που θα συμβεί).

Έχετε συναντήσει κάποια από τις κατηγορίες αυτές τοξικών ανθρώπων; Παρακαλώ μοιραστείτε τις σκέψεις σας στα σχόλια, καθώς θεωρώ ότι όπως μαθαίνετε από μένα, έτσι μαθαίνω κι εγώ από εσάς.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost και μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Pages