Πώς οι λογισμοί καθορίζουν την ζωή μας; - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

19 Ιανουαρίου 2021

Πώς οι λογισμοί καθορίζουν την ζωή μας;




Στη σημερινή μας διαδικτυακή παρέα ασχοληθήκαμε με το θέμα των λογισμών και το πώς αυτοί καθορίζουν τη ζωή μας. Πρώτα από όλα είπαμε τι σημαίνει η έννοια του λογισμού. Όταν λέμε λογισμούς, δεν εννοούμε απλώς τις σκέψεις, αλλά τις εικόνες και τις παραστάσεις κάτω από τις οποίες υπάρχουν κάθε φορά και οι κατάλληλες σκέψεις. Οι εικόνες, λοιπόν, μαζ με τις σκέψεις λέγονται λογισμοί. Έπειτα αναφέραμε και αναλύσαμε τα 4 αίτια που οι άνθρωποι σήμερα βομβαρδίζονται συνεχώς από λογισμούς. Οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:
  1. Το προπατορικό αμάρτημα, δηλ. το αμάρτημα του Αδάμ και της Εύας. Από τη στιγμή του προπατορικού αμαρτήματος άρχισε να δουλεύει ο λογισμός της αμφισβητήσεως και στη συνέχεια όλοι οι άλλοι λογισμοί.
  2. Οι 5 αισθήσεις. Σήμερα, μάλιστα, λόγω της τεχνολογίας οι αισθήσεις δέχονται πολύ περισσότερα ερεθίσματα από ό,τι παλαιότερα. Γι' αυτό και ο αγώνας με τους λογισμούς είναι πιο έντονος.
  3. Τα πάθη μας. Από αυτά οι δαίμονες παίρνουν αφορμή, για να κινήσουν εναντίον μας τους κακούς λογισμούς.
  4. Ο διάβολος. Τέταρτη και βασικώτερη αιτία είναι οι δαίμονες. Οι λογισμοί είναι λόγια των δαιμόνων και πρόδρομοι των παθών.
  5. Επίσης τονίζει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος, λογισμούς δημιουργεί και «το φυσικόν θέλημα» που υπάρχει μέσα μας, αλλά και οι κλίσεις, οι αμαρτωλές ροπές που έχει η ψυχή μας.


Στο πρώτο βίντεο που παρακολουθήσαμε έγινε αντιληπτό πως οι λογισμοί τους οποίους δεν επεξεργαζόμαστε και δεν θέλουμε να αποδεχτούμε, δεν αποτελούν αμαρτία. Ενώ οι λογισμοί που μας ευχαριστούν είναι αμαρτία.



1

Ας σημειωθεί και ένας τρόπος διάκρισης των αγαθών και των μη αγαθών λογισμών. << Οι λογισμοί που προέρχονται από τον Θεό προξενούν στον άνθρωπο μία εσωτερική ειρήνη και χαρά. Αντίθετα οι λογισμοί, που προέρχονται από τον διάβολο, είναι γεμάτοι από ταραχή και λύπη. >>

Έπειτα στα άλλα 2 βίντεο αυτό που συμπεράναμε είναι πως οι λογισμοί μας φέρνουν συνεχώς σε μια στενάχωρη κατάσταση αν δεν τους πολεμίσουμε. 





Πώς όμως μπορούμε να αποφύγουμε τους λογισμούς;

  1. 1.Να τους διώχνουμε και να μην πιάνουμε κουβέντα μαζί τους
  2. 2.Να σκεφτόμαστε τι πέρασε ο Χριστός και το πόση αγάπη είχε για εμάς
  3. 3.Να τους εκφράζουμε στον Πνευματικό μας πάτερα όταν επιμένουν.
  4. 4.Να προσευχόμαστε.

Τέλος παίξαμε το kahoot με νικήτρια και πάλι την Χαρίκλεια!


Υγ. Όσοι επιθυμείτε να εγγραφείτε στις διαδικτυακές συναντήσεις θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω:

  1. Να δείτε το παρόν βίντεο που αφορἀ τις διαδικτυακές συναντήσεις μας και να κάνετε ότι λέει.

  2. Να είστε γνωστός με ένα τουλάχιστον μέλος της παρέας μας.

  3. Να είστε 18-29 ετών, φοιτητής, εργαζόμενος ή άνεργος κ.λπ…

Ραντεβού κάθε Κυριακή στις 5:00 το απόγευμα.


Pages