O Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

26 Οκτωβρίου 2020

O Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

 


Στις 26 Οκτωβρίου η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη. Είναι από τους πιο γνωστούς κι αγαπητούς Αγίους στη χώρα μας.

Ο Άγιος Δημήτριος καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του ρωμαϊκού στρατού, με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλίαρχου (=είχε δηλ. υπό τις διαταγές του 1.000 στρατιώτες)! 

Συνελήφθηκε και φυλακίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., (σε ηλικία 23 ετών) επειδή αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα, λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής –ήταν δηλαδή κατηχητής! Έκανε αυτό που εμείς σήμερα σε εσάς κάνουμε... δηλ. κατηχητικό! Ο διωγμός των Χριστιανών από τον αυτοκράτορα Διοκλη τιανό ήταν από τους πιο σκληρούς. Χιλιάδες Άγιοι Μάρτυρες βασανίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για χάρη του Χριστού.

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας (27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. 

Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και σφράγισε με το σημείο του Σταυρού το Νέστορα και του είπε «Και τον Λυαίο θα νικήσεις και για το Χριστό θα μαρτυρήσεις». 

Το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διέταξε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.

Ο τάφος του Δημητρίου βρίσκεται σε κρύπτη κάτω από τον μεγαλοπρεπή Ναό του στη Θεσσαλονίκη. Είναι πολιούχος της πόλης (όπως και της Ναυπάκτου) και από τον τάφο του αναβλύζει με θαυμαστό τρόπο ευωδιαστό μύρο (εξου και Μυροβλύτης). Εικονογραφείται συνήθως καβαλάρης πάνω σε κόκκινο ή καφέ άλογο να σκοτώνει με το δόρυ του έναν άγριο αντίπαλο, μάλλον τον Λυαίο.

Άλλες φορές τον βλέπουμε πά νοπλο πεζό ή με τη στολή του διακόνου (με οράριο, στιχάριο και επιμάνικα) κρατών τας θυμιατό. Η πόλη της Θεσσαλονίκης ελευθερώθηκε από τους Τούρκους ανήμερα της εορτής του Αγίου στις 26 Οκτωβρίου 1912 (Βαλκανικός Πόλεμος)! 




Pages