ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ του ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ & ένα βήμα παραπέρα
Οκτώ αρχές λοιπόν για το ποδόσφαιρο και τη ζωή, με την ευχή σε κάθε γήπεδο που θα βρεθείς, ποδοσφαιρικό, καθημερινό και πνευματικό, ο Θεός να σε αναδείξει νικητή.
1. ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΠΑΙΧΤΗΣ
Πρόβλημα μεγάλο ο εγωισμός. Ο μεγάλος για το ποδόσφαιρο Γιόχαν Κρόιφ αριθμώντας τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου ξεκινάει με την ίδια αρχή: “Για να πετύχετε κάτι, πρέπει να το κάνετε όλοι μαζί”. Δηλαδή, ξέχνα τον εαυτούλη σου! Μπορεί να είσαι χρυσός, ταλαντούχος και ό,τι άλλο θές, αλλά εδώ δεν κερδίζει το ΕΓΩ αλλά το ΕΜΕΙΣ.
2. ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
Τέρμα, άμυνα, επίθεση, κέντρο, δεξιά ή αριστερά, σίγουρα μέσα στο γήπεδο έχεις ένα ρόλο. Σου έχουν αναθέσει κάποιες υποχρεώσεις μέσα στο σύστημα της ομάδας. Η συνέπεια και η αίσθηση της ευθύνης είναι βασικά θεμέλιά ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Σίγουρα θα σας έχει τύχει την ώρα του αγώνα να δημιουργηθεί πρόβλημα για την ομάδα σας, επειδή κάποιος δεν ήταν στην θέση του. Ο ρόλος μας στο ποδόσφαιρο, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στην εργασία, στην εκκλησία, έχει ευθύνες και υποχρεώσεις. Αν δεν τις αναλαμβάνουμε προκαλούμε ζημιές και προβλήματα στο άμεσο περιβάλλον μας.
3. ΣΕΒΑΣΜΟΣ
Μέσα στο γήπεδο θα καταλάβεις πως ο καθένας είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Χαρακτήρας, ταλέντα, προτερήματα και αδυναμίες ανά πρόσωπο διαφέρουν. Γρήγοροι, αργοί, τεχνίτες, άτεχνοι, δυνατοί, αδύναμοι, εύστροφοι, αργόστροφοι.
Σεβάσου τον συμπαίκτη σου για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα ήθελες εσύ να είναι. Προσπάθησε να καταλάβεις τι μπορεί και τι δεν μπορεί. Γνώριζε πως λάθη γίνονται ΠΑΝΤΑ. Δείξε κατανόηση. Τα “Ρε άμπαλε”, “Ρε τραχανοπλαγιά”, “Ρε μαλ...”, δεν βοηθούν κανέναν. Όπως μαθαίνουμε και στο κατηχητικό ο κάθε άνθρωπος είναι εικόνα Θεού. Αυτό και μόνο αρκεί για να τον σέβεσαι. Ποτέ μην ξεχνάς πως ο κάθε άνθρωπος που έχεις δίπλα σου είναι ότι πολυτιμότερο έχεις για τη συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή σου. Λεεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα:
4. ΗΤΤΑ
Όσα θα σε μάθει δεν θα καταφέρουν ποτέ να σε μάθουν όλες οι νίκες μαζί. Τα προβλήματα, οι δυσκολίες και οι αποτυχίες στην ζωή μας είναι όπως η ήττα στο ποδόσφαιρο. Όλα τα παραπάνω σου μαθαίνουν την ταπείνωση, αρκεί να τα αποδεχτείς όπως λέει ο Πεπ. “Λένε όλοι για τα γκολ που έχω βάλει, κανένας όμως δεν λέει για τα γκολ που έχω χάσει” λέει ο Λιονέλ Μέσσι, θέλοντας να τονίσει πως οι αποτυχίες είναι συντριπτικά περισσότερες από τις επιτυχίες στη ζωή. Οι άγιοί μας, γνωρίζοντας σε βάθος το μυστήριο της ζωής, ξέρουν πως τίποτα δεν γίνεται αν δεν το επιτρέψει ο Θεός. Για αυτό μας λένε να δεχόμαστε τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τι αποτυχίες σαν δώρα. Ο Θεός, ο μεγάλος “προπονητής” όλων των ανθρώπων, κάτι θέλει να μας διδάξει μέσα από αυτά.
“Το σημαντικότερο πράγμα που έμαθα μέσω του ποδοσφαίρου είναι να αποδέχομαι την ήττα, όταν κάποιος άλλος είναι καλύτερος. Και ασφαλώς να βελτιώνομαι ώστε να μπορέσω να νικήσω την επόμενη φορά.”
5. ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
Φυσικό και επόμενο είναι να γνωρίζω τις δυνατότητές μου αλλά συμαντικότερο το πότε ο άλλος είναι καλύτερος. Ποτέ δεν θα χάσεις άδικα, ποτέ δεν θα αποτύχεις χωρίς λόγο. Μέσα στις ήττες, στις δυσκολίες και στις αποτυχίες βλέπεις ποιος πραγματικά είσαι. Δεν φταίει ο διαιτητής, ο προπονητής, οι συμπαίκτες σου γιατί έχασες. Δεν φταίει ο δάσκαλος που έβαλε δύσκολα θέματα και γι’αυτό έγραψες χάλια. Δεν φταίει ο διπλανός που σου μίλησε απότομα και δικαιολογημένα εκνευρίστηκες. Κοίταξε τα λάθη σου! Που έφταιξες εσύ; Έχασες, γιατί οι άλλοι ήταν καλύτεροι. Δεν έγραψες, γιατί δεν διάβασες. Εκνευρίστηκες γιατί είσαι εγωιστής.
6. ΜΑΘΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣ
Για αυτούς που δεν το γνωρίζουν, o επιθετικός του Παναθηναϊκού Φεντερίκο Μακέντα, στα 18 του χρόνια έπαιζε στην Manchester United.
Για τον θρυλικό Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν το επόμενο μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου. Κάτι φυσικά που δεν έγινε ποτέ. Ο λόγος; Μας απαντά ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε δώσει: “Με ήθελαν ομάδες όπως η Έβερτον...Εγώ ήθελα να παίξω στην Ιταλία. Ο Φέργκιουσον μου είπε ότι προτιμούσε να παραμείνω στην Αγγλία, για να μπορεί να με παρακολουθεί, καθώς θα εξελισσόμουν. Εγώ επέμεινα κι αυτό ήταν το τεράστιο λάθος της καριέρας μου... Γλυκάθηκα από τη Σαμπντόρια, που έπαιζε τότε στα πλέι-οφ του Champions League και είχε καλή ομάδα... Ξεκίνησα καλά, μέχρι που άρχισα να παίρνω ευθύνες, που δεν μπορούσα να αντέξω. Κατρακυλήσαμε στη βαθμολογία και άρχισα να δέχομαι σκληρή κριτική. Άρχισα να γεμίζω αμφιβολίες για το πόσο καλός είμαι και τότε άρχισαν οι τραυματισμοί.” “Κάποτε έκανα απλά τα... βασικά και το έχω μετανιώσει πικρά που δεν άκουγα τον προπονητή μου. Πλέον προσέχω τι τρώω, δουλεύω σκληρά, όσο δεν δούλευα μικρότερος. Θα το μετανιώνω σε όλη μου τη ζωή. Εύχομαι πραγματικά σε όλα τα παιδιά να μάθουν να ακούνε. Το ταλέντο δεν φτάνει. Δεν έχεις το μυαλό να το διαχειριστείς. Να ακούτε για το καλό σας. Να είστε προσγειωμένοι.”
7. ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΕΣΑΙ
Εάν ρωτήσεις κάποιους τι είναι αυτό που τους αρέσει στον Κριστιάνο Ρονάλντο, άλλοι θα σου πουν τα γκολ, άλλοι η ταχύτητά του, άλλοι το γυμνασμένο σώμα του κλπ. Ρωτώντας τους συμπαίκτες του σχεδόν όλοι θα απαντήσουν: “Η εργατικότητά του στην προπόνηση”. Όταν όλοι έχουν αποχωρήσει, αυτός είναι ακόμα εκεί. Τι κι αν είναι ένας από τους καλύτερους του κόσμου, ας έχει κατακτήσει τόσο τρόπαια, αυτός ακόμα και τώρα στα 33 του χρόνια, προσπαθεί να βελτιώνεται. Δεν επαναπαύεται! Και έχει γίνει ζωντανό παράδειγμα για όλους τους συμπαίκτες του. Έχει εφαρμόσει στο ποδόσφαιρο αυτό που ο Χριστός προτρέπει εμάς τους πιστούς στη ζωή. Να αγωνιζόμαστε. Η εκκλησία μας πάντα παρομοίαζε τους χριστιανούς με αθλητές που αγωνίζονται για το στεφάνι της νίκης. Αν αγωνιστείς σκληρά ο Χριστός θα μπορέσει να σε στέψει και εσένα νικητή. Δηλαδή, να σε κάνει άγιο.
2010. ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Στο 116ο λεπτό ο Αντρές Ινιέστα στέλνει την Ισπανία στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου με ένα υπέροχο γκολ. Ταυτοχρόνος όμως, στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του, στέλνει στον κόσμο, που παρακολουθεί, ένα τεράστιο μήνυμα. Γέννημα θρέμμα της Μπαρτσελόνα, ο Ινιέστα την ώρα του πανηγυρισμού, βγάζοντας τη φανέλα της Ισπανίας, αποκαλύπτει ένα μήνυμα γραμμένο πάνω στο φανελάκι του. Ήταν αφιερωμένο στον Ντάνι Χάρκε, γέννημα θρέμμα της Εσπανιόλ, “θανάσιμης εχθρού” της Μπαρστελόνα. “Ντάνι Χάρκε, πάντα μαζί μας”. Αρχηγός της Εσπανιόλ, ο Ντάνι είχε χάσει την ζωή του, μόλις ένα χρόνο πριν, από ανακοπή καρδιάς, την ώρα που μιλούσε στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του, 7 μηνών έγκυο στο πρώτο παιδί τους.
Για τον Αντρές, ο θάνατος του Χάρκε ήταν ένα μεγάλο και σκληρό μάθημα, αφού, όπως λέει ο ίδιος, έφτασε στα όρια της κατάθλιψης. Με τη βοήθεια του Θεού, βγήκε πιο δυνατός μέσα από αυτή τη δυσκολία, θέλοντας να μας υπενθυμίσει πως τελικά, στην πρόσκαιρη αυτή ζωή όλα τα ισοπεδώνει ο θάνατος. Μην κρατάτε έχθρες για κανέναν λόγο. Δεν είναι το ποδόσφαιρο για να μας χωρίζει και να σκοτωνόμαστε, μα ένα απλό παιχνίδι για να ευχαριστιόμαστε. Όταν ο θάνατος κλέβει τους ανθρώπους από γύρω σου, τότε καταλαβαίνεις πως τίποτα δεν έχει σημασία, όλα αυτά που εν τέλει μας χωρίζουνε είναι μικρότητες και εγωισμοί που μας κρατάνε μακριά από την ευτυχία που προσφέρει η αγάπη. Η αγάπη που ο Ιησούς Χριστός δίδαξε στην ανθρωπότητα πριν 2019 χρόνια. Η αγάπη βάσει της οποίας θα κριθεί η σωτηρία της ψυχής μας. Η αγάπη που είναι ο ίδιος ο Χριστός!
Ο αριθμός 8 ήταν ο αριθμός που φορούσε στην Μπαρτσελόνα o Αντρές . Επίσης, τo νούμερο 8 συμβόλιζει την αιωνιότητα. Όπως άλλωστε και το μάθημα που μας υπενθύμισε είναι αιώνιο.