Ο Ιησούς του Ναυή & τα τείχη της Ιεριχούς - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

10 Απριλίου 2020

Ο Ιησούς του Ναυή & τα τείχη της Ιεριχούς


Προσχολική & Α´ Σχολική ηλικία: 

Ανάπτυξη για παιδιά Προσχολικής και Ά σχολικής ηλικίας 
Ο Θεός μίλησε πάλι στο Μωυσή κι αυτή τη φορά τα λόγια Του ήταν πολύ σκληρά: «Ως πότε αυτός ο λαός θα με προκαλεί; Ως πότε θα είναι τόσο αχάριστοι και θα λησμονούν τις ευεργεσίες μου; Επειδή όλοι αυτοί που είδαν τη δόξα μου και τα θαύματά μου στην Αίγυπτο και στην έρημο, δεν υπάκουσαν στη φωνή μου, δεν θα δουν τη χώρα που υποσχέθηκα στους πατέρες τους. Θα αφήσουν τα κόκαλά τους στην έρημο και δεν θα αξιωθούν να μπουν στη Γη της Επαγγελίας».

Μετά από αυτή τη φοβερή απόφαση οι Ισραηλίτες συνέχισαν να περιπλανιούνται στην έρημο για 40 χρόνια. Ο Θεός όμως δεν τους εγκατέλειψε. Τους βοήθησε να νικήσουν πολύ δυνατούς εχθρούς, συνέχισε να τους θρέφει με το μάννα, τους έστελνε νερό εκεί που δεν υπήρχε. Όλη εκείνη η γενιά των Ισραηλιτών που είχαν φύγει από την Αίγυπτο σιγά-σιγά χανόταν. Μόνο τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους θα αξιώνονταν να μπουν στη Γη της Επαγγελίας.

Αργότερα ο Μωυσής προαισθάνθηκε το τέλος του. Κάλεσε όλο τον λαό, για να του αφήσει τις τελευταίες εντολές του. Τους παρακάλεσε να μην ξεχάσουν ποτέ τον αληθινό Θεό και τον Νόμο που τους είχε παραδώσει. Ύστερα ο ίδιος ο Θεός κάλεσε τον Μωυσή ν’ ανεβεί στην κορυφή του βουνού Ναβαύ στη χώρα Μωάβ κι από εκεί του έδειξε τη χώρα Χαναάν, αυτή που προόριζε για τον λαό του Ισραήλ. Ο Μωυσής την είδε από ψηλά. Ούτε αυτός πάτησε στη Γη της Επαγγελίας. Πέθανε εκεί, στη χώρα της Μωάβ. Ήταν 120 χρονών. Τριάντα ημέρες τον θρήνησε όλος ο λαός.

Ο  Θεός όρισε διάδοχό του τον Ιησού του Ναυή, άνδρα συνετό και φωτισμένο, που ο Μωυσής τον είχε για βοηθό του όλα αυτά τα 40 χρόνια της περιπλάνησης των Ισραηλιτών στην έρημο του Σινά.

Ο Ιησούς του Ναυή με φώτιση του Θεού ετοιμάζεται πλέον για την είσοδο στη Γη της Επαγγελίας. Πρώτη πόλη που πρέπει να καταλάβουν είναι η Ιεριχώ με τα ισχυρά κάστρα και τα τείχη της. 

Ο Κύριος τους καθοδηγεί και θα την καταλάβουν χωρίς πολιορκία. Κυκλώνουν την πόλη. Μπροστά πηγαίνει η Κιβωτός της Διαθήκης. Πέντε ιερείς με βούκινα δηλ. σάλπιγγες προηγούνται και σαλπίζουν δυνατά κι ακολουθεί όλος ο λαός. Επί επτά ημέρες γυρίζουν γύρω από την πόλη. Την έβδομη ημέρα, στον έβδομο γύρο, ο Ιησούς δίνει εντολή κι όλοι φωνάζουν δυνατά κι οι ιερείς σαλπίζουν. Τα τείχη της πόλης γκρεμίζονται χωρίς να τ’ αγγίξει κανείς κι η πόλη πέφτει στα χέρια των Ισραηλιτών.

Μετά την Ιεριχώ όλη η Χαναάν κυριεύθηκε και μοιράστηκε με κλήρο στις δώδεκα φυλές του Ισραήλ. (Οι δώδεκα φυλές προήλθαν από τα δώδεκα παιδιά του Ιακώβ). Ο Ιησούς του Ναυή πέθανε σε ηλικία 110 ετών, αφού αξιώθηκε να δει τους Ισραηλίτες να κατοικούν και να ευημερούν στη Γη που τους είχε υποσχεθεί ο Θεός.


Ανάπτυξη για παιδιά Κατωτέρου (Δ´, Ε´, ΣΤ´ Δημοτικού): 

Η σκηνή του Μαρτυρίου* και η Κιβωτός της Διαθήκης
Ο Θεός ζήτησε από τον Μωυσή να κατασκευάσει μια σκηνή για να μένει κοντά στον λαό Του. Η σκηνή αυτή ονομάστηκε «Σκηνή του Μαρτυρίου». Μέσα στη σκηνή υπήρχε ένα κιβώτιο από ξύλο ακακίας, ντυμένο μέσα κι έξω με καθαρό χρυσάφι, μέσα στο οποίο έβαλαν τις πλάκες με τις δέκα εντολές. Αυτό το κιβώτιο ονομάστηκε «Κιβωτός της Διαθήκης» = Οι πλάκες με τις 10 εντολές και στο κάλυμμά της τοποθετήθηκαν δυο χρυσοί άγγελοι. 

Μέσα στη σκηνή υπήρχε ακόμα ένα τραπέζι, η «Τράπεζα της Προθέσεως», πάνω στο οποίο τοποθέτησαν δώδεκα ψωμιά και μια χρυσή λυχνία. Τέλος, έξω από τη σκηνή κατασκεύασαν ένα θυσιαστήριο. Μια νεφέλη σκέπαζε τη Σκηνή του Μαρτυρίου και οδηγούσε τον λαό. Ο Θεός ανακοίνωσε στον λαό Του ότι ο Ααρών και οι γιοι του θα είναι στο εξής ιερείς Του. 

Μόλις ο Μωυσής έμπαινε στη σκηνή, ένα σύννεφο (νεφέλη) κάλυπτε την είσοδο. Με αυτόν τον τρόπο ο Θεός εκεί «μαρτυρούσε», φανέρωνε δηλαδή την παρουσία του και συνομιλούσε με τον Μωυσή. Ο λαός σε ένδειξη σεβασμού την ονόμασε « Σκηνή του Μαρτυρίου»

*Στο βιβλίο της Εξόδου από το κεφ. 26 μέχρι το κεφ. 40, αναφέρονται λεπτομερώς οι οδηγίες για την κατασκευή το στήσιμο και τον καθαγιασμό της σκηνής καθώς και των αντικειμένων που φυλάσσονταν σε αυτή. Επρόκειτο για ξύλινο παράπηγμα σχήματος «Π» διαστάσεων 5x15 μέτρων περίπου, του οποίου ο σκελετός ήταν από επιχρυσωμένα ξύλινα δοκάρια ακακίας. Το στέγαστρο της σκηνής ήταν από στρώσεις ταπήτων. Τοποθετημένη σε μια μεγάλη αυλή χωριζόταν από το στρατόπεδο των Ισραηλιτών με παραπετάσματα κατασκευασμένα από λινό ύφασμα. 

Μπροστά από την σκηνή ευρίσκοντο ο χάλκινος λουτήρας και το θυσιαστήριο των ολοκαυτωμάτων. Εσωτερικά ένα καταπέτασμα από ανθεκτικό λινό ύφασμα με κεντημένα Χερουβείμ χώριζε τη σκηνή σε δύο μέρη.

1. Άγια των Αγίων: Εκεί μακριά από τα μάτια των ανθρώπων ήταν τοποθετημένη η Κιβωτός της Διαθήκης και μόνο ο αρχιερέας έμπαινε μία φορά το χρόνο.

2. Τα Άγια: Εκεί ήταν τοποθετημένα η τράπεζα των Άρτων της προθέσεως, η επτάφωτη λυχνία και το θυσιαστήριο του θυμιάματος.

Το χάλκινο φίδι - Θάνατος του Μωυσή
Οι Ισραηλίτες άρχισαν πάλι να βαρυγκωμούν και να παραπονιούνται. Φίδια δηλητηριώδη άρχισαν τότε να τους δαγκώνουν και πολλοί πέθαιναν μέσα σε φριχτούς πόνους. Οι Ισραηλίτες μετάνιωσαν και ζήτησαν από τον Μωυσή να παρακαλέσει τον Θεό να τους σώσει. Κι ο Κύριος είπε στον Μωυσή: «Φτιάξε ένα χάλκινο φίδι και βάλ’ το σε ένα κοντάρι. Όποιος δαγκώνεται από φίδι, θα κοιτάζει το χάλκινο φίδι και θα σώζεται». Έτσι κι έγινε (το χάλκινο φίδι προτυπώνει τον Τίμιο και ζωοποιό Σταυρό του Χριστού μας).
Ο λαός των Ισραηλιτών περιπλανήθηκε για 40 χρόνια στην Αίγυπτο λόγω της απιστίας του. Ο Μωυσής, γέρος πια, συμβούλεψε για τελευταία φορά τους συμπατριώτες του να υπακούουν στις εντολές του Θεού και τους ευλόγησε. 

Αργότερα ο Μωυσής προαισθάνθηκε το τέλος του. Κάλεσε όλο τον λαό, για να του αφήσει τις τελευταίες εντολές του. Τους παρακάλεσε να μην ξεχάσουν ποτέ τον αληθινό Θεό και τον Νόμο που τους είχε παραδώσει. Ύστερα ο ίδιος ο Θεός κάλεσε τον Μωυσή ν’ ανεβεί στην κορυφή του βουνού Ναβαύ στη χώρα Μωάβ κι από εκεί του έδειξε τη χώρα Χαναάν, αυτή που προόριζε για τον λαό του Ισραήλ. Ο Μωυσής την είδε από ψηλά. Ούτε αυτός πάτησε στη Γη της Επαγγελίας, που είχε υποσχεθεί στον Αβραάμ, τον Ισαάκ και τον Ιακώβ. Πέθανε εκεί, στη χώρα της Μωάβ και θάφτηκε σε κρυφό μέρος. Αυτό έγινε επειδή υπήρχε ο κίνδυνος οι Ισραηλίτες να τον λατρέψουν σαν Θεό, τόσο πολύ τον αγαπούσαν και τον σέβονταν! Ήταν 120 χρονών. Τριάντα ημέρες τον θρήνησε όλος ο λαός.  

Τα τείχη της Ιεριχούς πέφτουν
Ο  Θεός όρισε διάδοχό του Μωυσή τον Ιησού του Ναυή, άνδρα συνετό και φωτισμένο, που ο Μωυσής τον είχε για βοηθό του όλα αυτά τα 40 χρόνια της περιπλάνησης των Ισραηλιτών στην έρημο του Σινά.

Ο Ιησούς, ο γιος του Ναυή, διατάχτηκε από τον Θεό να οδηγήσει τον λαό Του στη Γη της Επαγγελίας. Επιτέλους οι Ισραηλίτες έφτασαν στη χώρα για την οποία είχαν ακούσει τόσα πολλά! Ο λαός έκανε ό,τι έλεγε ο Ιησούς κι ο Θεός τούς προστάτευε από τους εχθρούς. Αφού πέρασαν τον Ιορδάνη ποταμό, έφτασαν μπροστά στα τείχη της πόλης Ιεριχώ. Οι κάτοικοι της Ιεριχώς δεν τους άφησαν όμως να μπούνε μέσα.

Ο Θεός είπε στον Ιησού να παρελάσει με την Κιβωτό της Διαθήκης και όλο τον στρατό γύρω από την πόλη. Μπροστά πήγαιναν εφτά ιερείς που σάλπιζαν με εφτά κεράτινες σάλπιγγες. Αυτό έγινε για έξι μέρες. Την έβδομη μέρα έκαναν εφτά κύκλους και σάλπισαν παρατεταμένα ενώ ο λαός φώναξε με όλη του τη δύναμη. Τα τείχη σωριάστηκαν και οι Ισραηλίτες όρμησαν και κατέλαβαν την πόλη! Τα τείχη της πόλης γκρεμίζονται χωρίς να τ’ αγγίξει κανείς! Σύντομα κατέλαβαν όλη τη γη Χαναάν. Η μεγάλη πορεία τους είχε πια τελειώσει! 

Μετά την Ιεριχώ όλη η Χαναάν κυριεύθηκε και μοιράστηκε με κλήρο στις δώδεκα φυλές του Ισραήλ. (Οι δώδεκα φυλές προήλθαν από τα δώδεκα παιδιά του Ιακώβ). Ο Ιησούς του Ναυή πέθανε σε ηλικία 110 ετών, αφού αξιώθηκε να δει τους Ισραηλίτες να κατοικούν και να ευημερούν στη Γη που τους είχε υποσχεθεί ο Θεός.

Pages