Άγχος και κατάθλιψη - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

23 Σεπτεμβρίου 2020

Άγχος και κατάθλιψη


Το άγχος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και αντίστοιχα από νέο σε νέο. Όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα άγχους, τα οποία διαφέρουν στην ποιότητα, στην ποσότητα και στην ένταση. Ως ένα σημείο είναι φυσιολογικό και θα ᾽λεγα χρήσιμο στοιχείο. Όμως το πρόβλημα αρχίζει, όταν το ἀγχος ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια.
Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους; Άλλα είναι ψυχολογικά και άλλα είναι σωματικά. 

Στα ψυχολογικά περιλαμβάνονται:
η ανησυχία,
η ανυπομονησία,
ο απροσδιόριστος φόβος και η αγωνία,
η νευρικότητα,
η δυσκολία στην αυτοσυγκέντρωση,
η διάσπαση της προσοχής,
η μειωμένη αντίληψη κ.α.

Στα σωματικά περιλαμβάνονται:
η δύσπνοια,
το αίσθημα του πνιγμού,
ο “κόμπος” στο λαιμό,
ο πόνος στο κεφάλι και στο στήθος,
η λιποθυμική τάση, 
τα κρύα και ιδρωμένα χέρια,
η ανορεξια,
η ναυτία,
η ξηροστομία
η αδυναμία,
η εφίδρωση (ιδρώτας)
η συχνουρία,
η δυσκολία κατάποσης,
οι αυξημένοι παλμοί της καρδιάς,
οι πόνοι στην κοιλιά και στο στομάχι,
η ζαλάδα, η ανησυχία κ.α.

Ειδικά για τα παιδιά της Γ´Λυκείου η αγωνία αυξάνεται όταν πρόκειται για την εισαγωγή τους στις Ανώτατες Σχολές, γιατί επιφορτίζεται αυτό με τις προσδοκίες ή τις απαιτήσεις των γονιών.

Αν το άγχος θέλει την προσοχή του, τότε πολύ περισσότερο πρέπει να προσἐξουμε την υπερβολική θλίψη, για όσα συμβαίνουνπου θα μας οδηγήσει στην κατάθλιψη.
Η καθημερινή παρατήρηση προσφέρει πολλά παραδείγματα εφήβων που περνούν ώρες ατέλειωτες απομονωμένοι, ξαπλωμένοι ή καθιστοί, νιώθοντας ανία και αδιαφορία για καθετί που συμβαίνει γύρω τους. Η απότομη αλλαγή διάθεσης είναι γνωστό χαρακτηριστικό της εφηβείας, αλλά οι περισσότεροι έφηβοι παρουσιάζουν συχνά ένα σταθερό καταθλιπτικό συναίσθημα.

Η καταφυγή στα ναρκωτικά είναι συχνά παρατηρούμενη συμπεριφορά ενός καταθλιπτικού εφήβου. Πάντως, όπως και να έχει, το άγχος θα έρθει, αλλά η αντιμετώπισή του είναι μέρος του παιχνιδιού. Η εφηβική ηλικία δεν είναι δυστύχημα, αλλά μια ευλογημένη ηλικία από τον Θεό, που μέσα από τις δυσκολίες της θα σε ωριμάσει. Μην ξεχνάς ότι η ωριμότητα δεν αποκτάται στις σχολές και τα Πανεπιστήμια αλλά μέσα στην πάλη, στο στίβο της ζωής. Μην ξεχνάς να προσεύχεσαι στον Θεό, διότι αυτό θα σε ανακουφίσει αλλά και θα σε βοηθήσει να σταθείς στα πόδια σου.

Pages