Θέμα 26.2 Τι είναι ο Ακάθιστος Ύμνος; - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

07 Απριλίου 2022

Θέμα 26.2 Τι είναι ο Ακάθιστος Ύμνος;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

1. ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Επειδή πλησιάζουν οι άγιες ημέρες του Πάσχα, καλό είναι να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης και να κανονίσουμε με τους πνευματικούς να έρθουν για εξομολόγηση.

3. ΦΕΣΤΙΒΑΛ 20 ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ. Παρακαλούμε τους κατηχητές να προτρέψουν τα παιδιά Σχολικής ηλικίας 6-18 ετών να συμμετάσχουν στην παρακάτω εκδήλωση, Παρασ. 29 Απριλίου 2022 ώρα 5:00 μ.μ. (δείτε την αφίσα στο τέλος της ανάρτησης) αλλά και να γνωστοποιήσουν στο Γραφείο Νεότητας πόσα παιδιά από κάθε σύναξη θα συμμετάσχουν για να κάνουμε την ανάλογη προετοιμασία. 

Η προσευχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.  Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαίμοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”


Τι είναι ο Ακάθιστος Ύμνος;

¥ Παιδάκια μου καλά, την Παρασκευή θα πάμε στους Χαιρετισμούς! Τέλεια!

¥ Θα συναντηθούμε όλοι μαζί και θα πάμε στην Εκκλησία. 

¥ Λοιποόοοοοοοννννν….

¥ Αυτή την Παρασκευή αλλά και κάθε Παρασκευή της Μεγάλης Σαρακοστής στις Εκκλησίες μας ψέλνουμε τον Ακάθιστο Ύμνο.

¥ Αλλά τι είναι ο Ακάθιστος Ύμνος παιδάκια μου καλά;

¥ Εἰναι ένας ύμνος της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, της Παναγίας μας δηλαδή, ο οποίος ψέλνεται στους ναούς κάθε Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Οι πιστοί κάθονται σε όρθια στάση και γι αυτό πήρα το όνομα Ακάθιστος Ύμνος.

¥ Για τον λόγο αυτό όλοι μας πρέπει να πηγαίνουμε στο Ναό να ευχαριστήσουμε την Παναγία που μας έχει προστατέψει από τους εχθρούς πολλές φορές.

¥ Ο Ακάθιστος ύμνος είναι ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας.

¥ Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου. 

¥ Το περιεχόμενο του ύμνου έχει να κάνει με την γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού μέσω της Παναγίας μας, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης και έτσι του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.


Αλλά ποια είναι η ιστορία του Ακαθίστου Ύμνου παιδιά μου;

¥ Πριν πολλά πολλά χρόνια το έτος 626 μετά Χριστόν ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος μαζί με τον στρατὀ του εκστράτευσε κατά των Περσών.

¥ Στην Κωνσταντινούπολη είχαν μείνει λίγοι υπερασπιστές στρατιώτες και ξαφνικά η πόλη πολιορκήθηκε από βάρβαρους λαούς, τους Αβάρους και τους Πέρσες.

¥ Η μάχη ήταν πολύ δύσκολη διότι οι Έλληνες ήταν πολλοί λίγοι σε αριθμό και οι εχθροί πάάάάάάάααααααααρα πολλοί!!!!

¥ Ενώ, λοιπόν, οι εχθροί ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ο Πατριάρχης Σέργιος πήρε την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και την λειτάνευσε στα τείχη της Πόλης και έτσι έδωσε κουράγιο το λαό που έλπιζε στην βοήθεια της Παναγίας.

Και τι συνέβηκε τότε;;;

¥ Το βρἀδυ εκείνο, φοβερός ανεμοστρόβιλος δημιούργησε τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο και ταυτόχρονα μια αντεπίθεση των αμυνόμενων προξένησε τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες.

¥ Έτσι οι εχθροί νικήθηκαν και αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

¥ Η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη ως τότε απειλή της ιστορίας της.

¥ 
Ο λαός πίστεψε ότι αυτό το αποτέλεσμα ήρθε με την βοήθεια της Θεοτόκου. ¥ Γι᾽ αυτό το λόγο όλοι οι χριστιανοί συγκεντρώθηκαν στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη και μένοντας όρθιοι και όχι καθιστοί έψαλλαν τον «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντάς της τη νίκη, τα νικητήρια εναντίον των εχθρών στην Χάρη της. Θαυμάσιο έ;;;; Δοξασμένο το όνομα της Παναγίας μας!!! ¥ Πώ πω πω τι ωραίος που είναι ο ύμνος!!! Τον έψαλαν τόσο ωραία οι πατέρες!!! Αυτἠ λοιπόν παιδάκια μου καλά ήταν η Ιστορία του Ακάθιστου Ύμνου. ¥ Ως συμπέρασμα από αυτή την ιστορία μπορούμε να πούμε ότι χρειαζόμαστε είτε μικρό είτε μεγάλο μπορούμε να το ζητάμε από την Παναγία μας.
Γιατί η Παναγία είναι η μανούλα μας είναι η πιο γλυκιά μανούλα από όλες. Και... εκείνη μας ακούει. Αυτά λοιπόν ... ​ ¥ Ραντεβού στο επόμενο βίντεο που θα κάνουμε για εσάς! Μέχρι τότε να προσέχετε να προσεύχεστε στην Παναγία και να είστε αγαπημένοι! Φιλάκια πολλά!

Πρακτική εφαρμογή

    Οι πρόγονοί μας απέδωσαν το θαυμαστό γεγονός της σωτηρίας της Κωνσταντινούπολης από τις ενωμένες δυνάμεις Αβάρων και Περσών στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την Παναγία Μητέρα του Χριστού, την Υπεραγία Θεοτόκο. Το θαύμα ήταν μεγάλο, ο αυτοκράτορας και ο στρατός βρίσκονταν πολύ μακριά και την Πόλη υπερασπιζόταν μικρή φρουρά, γέροντες και γυναικόπαιδα.
    Όλη νύχτα οι κάτοικοι της Πόλης ευχαριστούσαν όρθιοι (ακάθιστοι) στον Ναό των Βλαχερνών την Παναγία που σκέπασε την Βασιλεύουσα και την έσωσε από βέβαια καταστροφή.
    Πολλά πράγματα διδασκόμαστε από το ιστορικό αυτό γεγονός, το οποίο θυμόμαστε την Παρασκευή της Ε΄ εβδομάδας των Νηστειών, τιμώντας τη Θεοτόκο. Ας επικεντρωθούμε σε μερικά από αυτά:
    1ον Οι άνθρωποι είχαν αγνή και σταθερή Πίστη. Για τους κατοίκους της Πόλης δεν υπήρχε καμία αμφιβολία: η Παναγία έσωσε την Πόλη. Εμείς; Πιστεύουμε αληθινά; «Δε γίνονται θαύματα σήμερα», θα πουν κάποιοι. Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι, είπε ο Κύριος στο Ευαγγέλιο της προηγούμενης Κυριακής (Μαρκ. θ’ 17-31). Όποιος έχει έστω και λίγη Πίστη, μπορεί να πετύχει τα πάντα, ακόμα και να βιώσει πραγματικά θαύματα. Κύριε, βοήθησέ μας να πιστέψουμε σ’ Εσένα!
    2ον Αμέσως μετά τη σωτηρία της πόλης, οι κάτοικοί της σπεύδουν να ευχαριστήσουν την Θεοτόκο και μάλιστα όλη νύχτα την υμνούν όρθιοι. Η ευγνωμοσύνη είναι μια αρετή που στις μέρες μας κοντεύει να εξαφανιστεί. Εμείς, αντί να ευγνωμονούμε τον Κύριο για τις άπειρες ευλογίες που μας έχει χαρίσει, λησμονούμε τα πάντα και στην παραμικρή δυσκολία απογοητευόμαστε ή Τον κατηγορούμε. Ένα ευχαριστώ, μια δοξολογία στην προσευχή μας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Ακόμα κι αν ευεργετηθούμε φανερά από τον Θεό, αμελούμε να Τον ευχαριστήσουμε και συνεχώς αναβάλλουμε την οφειλόμενη ανταπόδοση λόγω οκνηρίας (τεμπελιάς).
3ον Η Παναγία πάντα σκεπάζει το έθνος των Χριστιανών. Η αγάπη μας     στο πρόσωπό της δεν την αφήνει ασυγκίνητη. Είναι η πιο σίγουρη μεσίτρια του ανθρωπίνου γένους προς τον ελεήμονα Θεό. Παρακαλεί τον Υιό της σαν δούλη αλλά και σαν Μητέρα Του. Πρεσβεύει στον Κύριο μέρα και νύχτα για χάρη μας. Είναι η πρώτη που επικαλούμαστε στις ανάγκες και στις δυσκολίες της ζωής. Τη τιμούμε και την παρακαλούμε: Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς!
4ον Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου είναι ένα υπέροχο ποίημα, ίσως το πιο όμορφο ποίημα που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα. Διαβάζοντάς τους ερχόμαστε σε επαφή με το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, του θεϊκού σχεδίου για τη Σωτηρία μας. Αποτελεί ψυχωφελέστατη συνήθεια η καθημερινή ανάγνωσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Διαβάζει κανείς τους Χαιρετισμούς; (...) Ξεκινήστε και θα δείτε θαύματα! Χαίρε Νύμφη, ανύμφευτε!

Σχετικά βίντεο:

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ



Τι είναι ο Ακάθιστος Ύμνος -παιδικό-


ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ:






Παιχνίδι
Μπαλονοδρομίες!




    Μπορείς να χωρέσεις δύο... μπαλόνια σε μία μασχάλη; Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και σχηματίζουν δυο σειρές (το ένα πίσω από το άλλο). Το πρώτο παιδί κάθε ομάδας έχει από δύο φουσκωμένα μπαλόνια κάτω από κάθε μασχάλη και ένα ακόμα μπαλόνι ανάμεσα στα γόνατά του. 

    Πρέπει να διανύσει μια προκαθορισμένη διαδρομή χωρίς να του πέσουν τα μπαλόνια και να επιστρέψει στην ομάδα, δίνοντάς στο δεύτερο παιδί τα μπαλόνια. Αυτό με τη σειρά του κάνει την ίδια διαδρομή κ.ο.κ. Νικήτρια η ομάδα της οποίας όλα τα μέλη θα κάνουν την διαδρομή. Αν ένα ή περισσότερα μπαλόνια πέσουν, το παιδί πρώτα τα  τοποθετεί στη σωστή θέση (2 σε κάθε μασχάλη και 1 στα γόνατα) και μετά συνεχίζει τη διαδρομή. 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

   Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
    
    Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

    “Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

    Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαίμοι τῷ σῷ δούλῳ.

    Ναι, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.


Pages