ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
1. ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Επειδή πλησιάζουν οι άγιες ημέρες του Πάσχα, καλό είναι να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολόγησης και να κανονίσουμε με τους πνευματικούς να έρθουν για εξομολόγηση.
3. ΦΕΣΤΙΒΑΛ 20 ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ. Παρακαλούμε τους κατηχητές να προτρέψουν τα παιδιά Σχολικής ηλικίας 6-18 ετών να συμμετάσχουν στην παρακάτω εκδήλωση, Παρασ. 29 Απριλίου 2022 ώρα 5:00 μ.μ. (δείτε την αφίσα στο τέλος της ανάρτησης) αλλά και να γνωστοποιήσουν στο Γραφείο Νεότητας πόσα παιδιά από κάθε σύναξη θα συμμετάσχουν για να κάνουμε την ανάλογη προετοιμασία.
Η προσευχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής:
Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση
Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου
“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.
Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαίμοι τῷ σῷ δούλῳ.
Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”
ΘΕΜΑ: Ο Ακάθιστος ύμνος
Υπάρχουν πολλά τραγούδια στον κόσμο, παιδιά. Το τραγούδι είναι ξεχείλισμα της ψυχής. Αν μέσα στην ψυχή υπάρχουν ωραίες ιδέες και ωραίες πράξεις, παράγονται χαρούμενα τραγούδια.
Πόσα χρόνια, πιστεύετε ότι μπορεί να διατηρηθεί ένα τραγούδι; Υπάρχουν τραγούδια, που ζούνε δεκάδες χρόνια, πιο σπάνια υπάρχουν ορισμένα που ξεπερνούν τον αιώνα. Για παράδειγμα, ο Εθνικός μας Ύμνος, υπάρχει για σχεδόν διακόσια χρόνια.
Υπάρχει, όμως, και κάποιος άλλος Ύμνος, που ζει χίλια τρακόσια περίπου χρόνια! Και πάντα συγκινεί, μέχρι και σήμερα, εκατομμύρια ψυχές.
Ποιος είναι αυτός ο Ύμνος;
Και πώς προέκυψε στην ιστορία;
Σ’ αυτές τις ερωτήσεις, θ’ απαντήσουμε σήμερα!
Βρισκόμαστε στο 626 μ.Χ.
Η Κωνσταντινούπολη, η όμορφη και ισχυρή πρωτεύουσα του Βυζαντίου, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Ο αυτοκράτοράς της, ο Ηράκλειος, απουσιάζει σε μια μεγάλη εκστρατεία, με το πιο επίλεκτο μέρος του στρατού και πολεμάει τους Πέρσες, που ήταν γνωστοί εχθροί του Βυζαντίου. Κι έτσι η Πόλη έχει σχεδόν αδειάσει από στρατιώτες.
Σκοπός του αυτοκράτορα, να φέρει πίσω τον Τίμιο Σταυρό, που τον είχαν πάρει για λάφυρο οι Πέρσες. Κι ενώ τα μάτια όλων είναι στραμμένα στα μακρινά σύνορα του Κράτους, εκεί όπου πολεμούσε ο Ηράκλειος, ξαφνικά θλιβερές ειδήσεις αναστατώνουν τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Τι είχε συμβεί; Οι Πέρσες κατόρθωσαν να παραπλανήσουν τον Ηράκλειο. Κι ενώ αυτός πολεμούσε μαζί τους, Περσικός στρατός ήρθε από την ξηρά, περικύκλωσε την Κωνσταντινούπολη, ενώ ταυτόχρονα από τη θάλασσα παρουσιάστηκε κι άλλος εχθρός, οι Άβαροι, που συμμάχησαν με τους Πέρσες.
Η πολιορκία ήταν τρομερή: οι Πέρσες πολιορκούσαν από τη στεριά και οι Άβαροι από τη θάλασσα. Η θέση της Πρωτεύουσας γινόταν πολύ δύσκολη, καθώς ήταν περικυκλωμένη από 100.000 περίπου στρατιώτες. Οι πολιορκητές, με περισσή αλαζονεία έστειλαν το μήνυμά τους, στους
κατοίκους: «Μόνο αν γίνετε πουλιά για να πετάξετε ή ψάρια για να κολυμπήσετε, θα σωθείτε από την καταστροφή που σας περιμένει».
Όμως στην Πόλη βρισκόταν ένας γενναίος και άγιος άνθρωπος: ο πατριάρχης Σέργιος, ο οποίος αναπτέρωσε το ηθικό των πιστών, με τα φτερά της πίστης στη βοήθεια του Θεού.
Χωρίς να χάσει καιρό έκανε δύο επιστρατεύσεις:
α. Κάλεσε όλους όσοι μπορούσαν να πάρουν όπλα, να τρέξουν στα τείχη, στις επάλξεις για να πολεμήσουν γενναία. Και κρατώντας στα χέρια του, μια θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, ευλογούσε τους ηρωικούς υπερασπιστές και τους εμψύχωνε. Πόσο συγκινητικό θέαμα!
β. Ταυτόχρονα, έκανε και μια δεύτερη επιστράτευση, σπουδαιότερη από την πρώτη. Όσοι δεν μπορούσαν να πολεμήσουν, γέροντες, γυναίκες και μικρά παιδιά, επιστρατεύτηκαν στη μεγάλη μάχη της προσευχής. Την ώρα, που γονατιστοί οι στρατιώτες, πάνω στα τείχη, με το χέρι στο όπλο, πολεμούσαν, γονατιστός κι ο λαός, μέσα στις εκκλησιές, με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό, έστελνε θερμή ικεσία και προσευχή στον Θεό και στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους των χριστιανών, παρακαλώντας την να λυπηθεί την Πόλη της και να σπεύσει σε βοήθεια.
Δύο στρατόπεδα λοιπόν: το ένα του πολέμου και το άλλο της προσευχής!
Και το θαύμα έγινε. Η Παναγία απάντησε!
Ο Θεός σήκωσε σφοδρό άνεμο στη θάλασσα του Βόσπορου και υψώθηκαν πελώρια κύματα. Φοβερός ανεμοστρόβιλος παρασύρει τα πάντα. Πρωτοφανής θαλασσοταραχή. Το ένα μετά το άλλο, τα καράβια των εχθρών αρχίζουν να βουλιάζουν. Πανικός καταλαμβάνει τους εχθρούς. Τρομαγμένοι λύνουν την πολιορκία και αναχωρούν. Οι χριστιανοί από τα τείχη βλέπουν αυτή την απότομη έκβαση της μάχης και κλαίνε από χαρά και συγκίνηση. Κανένας δεν αμφιβάλλει, πως αυτό που έγινε ήταν ένα θαύμα, ένα μεγάλο θαύμα, που έκανε η Παναγία Μητέρα του Χριστού. Αυτή άκουσε τις προσευχές!
Το επόμενο βράδυ, όλοι οι πιστοί μαζεύτηκαν στον ναό της Παναγίας Βλαχερνών.
Ο Άγιος Πατριάρχης Σέργιος, οι άρχοντες, οι γενναίοι υπερασπιστές, όλος ο κλήρος και οι χιλιάδες του λαού, εκεί μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, που σώζεται μέχρι σήμερα, όρθιοι όλη τη νύχτα, έψαλλαν τον Ύμνο προς την Παναγία, ευχαριστώντας την για τη μεγάλη νίκη.
Τι έψαλλαν, παιδιά;
Τον Ακάθιστο Ύμνο, τους Χαιρετισμούς, δηλαδή, όπως τους λέμε.
Ήταν γραμμένος λίγα χρόνια πριν, ο Ακάθιστος Ύμνος, μα εκείνο το βράδυ τον έψαλλαν όλοι μαζί όρθιοι, χωρίς να κάθεται κανένας. Γι’ αυτό και λέγεται Ακάθιστος, επειδή κανένας δεν καθόταν. Κι εκείνο το βράδυ έγινε η σύνθεση του γνωστού μας τροπαρίου: «Τῇ Ὑπερμάχῳ Στρατηγῷ τά νικητήρια...».
Τι είναι αυτός ο Ακάθιστος Ύμνος;
Είναι ένα τραγούδι, άλλωστε αυτό σημαίνει ύμνος. Ύμνος χιλιοτραγουδισμένος από τότε μέχρι και σήμερα. Ένα τραγούδι χαράς, γι’ αυτό λέγονται και Χαιρετισμοί. Τα θαυμάσια «Χαίρε», 144 τον αριθμό (!), που απευθύνουμε προς την Παναγία επαναλαμβάνοντας το «Χαίρε» του αρχαγγέλου Γαβριήλ, όταν παρουσιάστηκε την Παναγία και της είπε ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου.
«Χαίρε Κεχαριτωμένη» της είπε ο άγγελος.
Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ότι οι Χαιρετισμοί αποτελούνται από 24 τροπάρια, που το καθένα αρχίζει από ένα γράμμα του αλφαβήτου. Αρχίζει από το Α και τελειώνει στο Ω. Όλα αυτά τα τροπάρια, παιδιά, έχουν σαν περιεχόμενό τους, τα σπουδαιότερα γεγονότα της ανθρωπότητας:
τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τη Γέννηση του Χριστού μας, που είχαν θαυμάσια και σωτήρια αποτελέσματα για όλη την ανθρωπότητα.
Αυτό τον Ακάθιστο Ύμνο τον ακούμε τη Μεγάλη Σαρακοστή. Κάθε Παρασκευή ψέλνεται μια στάση του Ακάθιστου Ύμνου, με 6 γράμματα. Και την τελευταία Παρασκευή ψέλνεται ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος, δηλαδή και τα 24 γράμματα του. Είναι το γλυκύτερο τραγούδι εδώ στη γη.
(Θα μπορούσαμε να κρατάμε μία εικόνα της Παναγίας που να δείχνει και στάσεις των Χαιρετισμών και να εξηγούμε στα παιδιά τι βλέπουν!).
Αλλά «ο Ακάθιστος Ύμνος», δηλαδή οι «Χαιρετισμοί» δεν είναι μόνο ένας θαυμάσιος ύμνος, είναι και μια θερμή προσευχή με την οποία ζητάμε από την Παναγία να μάς δώσει δύναμη, να μας προστατεύσει από κάθε κακό και να μας ενισχύσει στους αγώνες μας.
Η Παναγία είναι το πιο ασφαλές λιμάνι της ζωής μας. Γιατί η ζωή μας μοιάζει με θάλασσα, στην οποία ταξιδεύει και το πλοιαράκι της δικής μας ζωής. Και όπως η θάλασσα έχει κύματα άλλοτε μικρά κι άλλοτε μεγάλα, που απειλούν να βυθίσουν το πλοίο, έτσι και η ζωή μας έχει άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες δυσκολίες.
Σ' όλες αυτές τις δυσκολίες, έχουμε ένα καταφύγιο, ένα ευλογημένο λιμάνι: τη βοήθεια της Παναγίας μας, η οποία, σαν Μάνα στοργική που είναι, πάντοτε είναι έτοιμη να μας βοηθήσει και να μας προστατέψει. Γι’ αυτό και ο λαός μας το έχει καταλάβει αυτό και σε κάθε δύσκολη στιγμή, καταφεύγει με πίστη και με αγάπη στην Παναγία. «Παναγία μου», είναι η πιο συχνή φράση που έρχεται στο στόμα μας, μόλις βρεθούμε μπροστά σε κάποια δυσκολία.
Λοιπόν παιδιά,
στο κέντρο της καρδιάς μας, δίπλα από τον Χριστό, να είναι η Παναγία μας, η στοργική μας μητέρα. Σ’ αυτήν να προσευχόμαστε και αυτήν να υμνούμε!
Παιχνίδι
1. Χρωματίζουμε την εικόνα:
2. Τυφλή εμπιστοσύνη
Φτιάχνουμε με κολλητική ταινία στο πάτωμα έναν λαβύρινθο.
Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες των 2.
Κλείνουμε τα μάτια ενός παιδιού και το άλλο παιδί προσπαθεί να το οδηγήσει στο τέλος του λαβύρινθου χωρίς να ακουμπήσει στα όρια της ταινίας.
Αν ακουμπήσει χάνει και συνεχίζει άλλη ομάδα!
Καλή επιτυχία!!!
Μετά από κάθε συνάντηση
Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου
“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.
Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαίμοι τῷ σῷ δούλῳ.
Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”
Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.