Άγιος Αθανάσιος και Κύριλλος πατριάρχες Αλεξαδρείας (Σχολιασμός, πρακτική εφαρμογή) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

20 Ιανουαρίου 2020

Άγιος Αθανάσιος και Κύριλλος πατριάρχες Αλεξαδρείας (Σχολιασμός, πρακτική εφαρμογή)

 


Σχολιασμός

ΜΕΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: 

Ο Μέγας Αθανάσιος παρότι στερήθηκε την δυνατότητα για ανώτερες σπουδές εξαιτίας της μειωμένης οικονομικής ευχέρειας των γονέων του, δεν το έβαλε κάτω, ούτε και απελπίστηκε. Τελικά ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα από τον πανάγαθο Θεό. Ο Κύριος τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα και έφτασε σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η χειροτονία του ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε ηλικία μόλις 33 ετών! Τι μας διδάσκει το παράδειγμα του;

1. Οι σπουδές και η μόρφωση δεν είναι το παν για την ζωή και σίγουρα δεν εξαρτώνται μόνο από την δική μας θέληση ή δυνατότητες. Μπορεί κάποιος να κάνει όνειρα για υψηλού κύρους σπουδές με παχυλές απολαβές και αναγνώριση. 

Το μείζον όμως δεν είναι να σπουδάσεις και να αναγνωριστείς στον τομέα σου από τον κόσμο. Είναι το να αναγνωριστείς από τον Θεό, να τον εμπιστευτείς απόλυτα και να ακολουθήσεις το δικό Του θέλημα ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που ακριβώς θέλεις. 

Σίγουρα και ο Μέγας Αθανάσιος δεν ήξερε εκ των προτέρων ότι θα μπορούσε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα γνώσης και σοφίας, αφού όπως είπαμε δεν είχε την δυνατότητα. Τι έκανε όμως; Εμπιστεύτηκε τον εαυτό του στον Θεό, απολύτως και εγκαρδίως, και Εκείνος βλέποντας τις προθέσεις του ως Καρδιογνώστης, του έδωσε πολλά παραπάνω από ότι ενδεχομένως είχε ονειρευτεί. 


ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ:


Ο Άγιος Κύριλλος σε αντίθεση με τον Μέγα Αθανάσιο καταγόταν από εύπορους γονείς, έλαβε μεγάλη και αξιόλογη μόρφωση και μάλιστα διαδέχθηκε τον θείο του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αλεξανδρείας. 

Θα μπορούσε κάποιος να σχολιάσει πως εφόσον είχε όλα τα απαραίτητα εφόδια από παιδί, δεν δυσκολεύτηκε και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια πέτυχε τους στόχους του και έκανε πραγματικότητα τα όνειρά του. 

Πόσοι, αλήθεια, έχουν όλα τα εφόδια ειδικά σε μια σύγχρονη και προηγμένη κοινωνία όπως η δική μας, με πολλά περιθώρια εξέλιξης και γνώσης; -Πολλοί είναι η απάντηση. 

-Και πόσοι άραγε από αυτούς που έχουν όλα τα παραπάνω είναι άγιοι και μάλιστα μεγάλοι; -Λίγοι έως ελάχιστοι είναι η απάντηση. Πόσα παιδιά εύπορων γονέων καταλήγουν να μην κάνουν τίποτα στην ζωή τους; Ή πολλές, δυστυχώς, φορές καταλήγουν να πέφτουν θύματα των ναρκωτικών ουσιών;

Το γιατί μας το διδάσκει ο Άγιος Κύριλλος. Θα μπορούσε και αυτός να επαναπαυτεί στα πλούτη και στην άνεση και να μην κάνει απολύτως τίποτα, να μην δώσει κανέναν αγώνα και ιδιαιτέρως για την Ορθοδοξία. Εκείνος όμως έδωσε πολλούς αγώνες, διακρίθηκε στα πνευματικά κατορθώματα και πατριάρχευσε για περισσότερα από 30 ολόκληρα χρόνια.


Πρακτική εφαρμογή 


1. Το κοινό και των δύο αυτών μεγάλων Αγίων της Ορθοδοξίας μας είναι η εμπιστοσύνη στον Θεό. Και ο μεν θα μπορούσε να απελπιστεί που δεν μπορεί να λάβει μόρφωση και ο δε θα μπορούσε να μην εξελιχθεί και να επαναπαυτεί στα δεδομένα που ήδη είχε. 

Τίποτα, όμως, πέραν του Θεού δεν είναι δεδομένο στην ζωή του ανθρώπου. Ούτε η φτώχεια μπορεί να τον σταματήσει, ούτε και η άνεση μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη, όταν εμπιστεύεσαι απόλυτα τον Θεό.  

2. Ο Μέγας Αθανάσιος υποστήριξε την Ορθόδοξη άποψη ενάντια στην διδασκαλία του αιρετικού πρεσβυτέρου Αρείου, που δίδασκε ότι (δήθεν) ο Χριστός δεν ήταν θεός, αλλά κτίσμα του Θεού. Ενώ φυσικά ο Χριστός είναι Θεός και άνθρωπος μαζί, άρα Θεάνθρωπος. Άρα γνώριζε πολύ καλά την Θεία Αλήθεια και την υποστήριξε ανάλογα.

Επίσης ο Άγιος Κύριλλος υποστήριξε την Ορθόδοξη άποψη ενάντια στην διδασκαλία του αιρετικού Νεστορίου θεωρούσε την Παναγία όχι ως Θεοτόκο, αλλ' ως « Χριστοτόκο» ή « ανθρωποτόκο». Ο Άγιος Κύριλλος υποστήριξς σωστά ότι η Παναγία είναι Θεοτόκος, διότι γέννησε Θεό και άνθρωπο μαζί.

Εμείς ως νέοι ξέρουμε να απαντήσουμε σε κάθε αιρετικό ποια είναι η ορθόδοξη άποψη στα δόγματα της Εκκλησίας; Εμείς ξέρουμε τα δόγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας; Ξέρουμε να τα υποστηρίξουμε και να τα υπερασπιστούμε; Ή μήπως μόνο τους κανόνες των ποδοσφαιρικών ομάδων γνωρίζουμε;

Μήπως θα πρέπει να μάθουμε μερικά από τα δόγματα της Εκκλησίας, τα οποία μάλιστα είναι πολύ σημαντικά για εμάς, διότι εαν δεν τα γνωρίζουμε κινδυνεύουμε να πέσουμε σε αιρεση;



Pages