Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα (4 Δεκ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

03 Δεκεμβρίου 2020

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα (4 Δεκ.)

 Η Αγία Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου)

Η Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.), δηλ. περίοδο διωγμών και ήταν κόρη του πλούσιου και φανατικού ειδωλολάτρη Διόσκορου. 

Δεν γνωρίζουμε πώς και από ποιον έγινε Χριστιανή. Ο πατέρας της, επειδή ήταν πολύ όμορφη, την κρατούσε κλεισμένη σε έναν πύργο. Διέταξε μάλιστα να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά. Ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα, εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. 

Εκείνος εξοργίστηκε τόσο που την κυνήγησε με το ξίφος του για να τη σκοτώσει. Η Αγία κατέφυγε στα βουνά, αλλά ο πατέρας της τη συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα, Μαρκιανό, κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με θάρρος την πίστη της στον Χριστό και περιφρόνησε τα είδωλα. 

Μετά από πολλά και φρικτά βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τον πατέρα της σύμφωνα με δική του επιθυμία. Τη στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. 

Λόγω αυτού του θαυμαστού γεγονότος, η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού. Στις αγιογραφίες εικονίζεται να κρατά Άγιο Ποτήριο, κλαδί φοίνικα ή σταυρό μαρτυρίου. Σε άλλες αγιογραφίες βρίσκεται μπροστά σε πύργο με τρία παράθυρα.

https://youtu.be/1giVq2z7jC8



Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’.

Βαρβάραν τὴν Ἁγίαν τιμήσωμεν· ἐχθροῦ γὰρ τὰς παγίδας συνέτριψε, καὶ ὡς στρουθίον ἐῤῥύσθη ἐξ αὐτῶν, βοηθείᾳ καὶ ὅπλῳ τοῦ Σταυροῦ ἡ πάνσεμνος.


Πρακτική εφαρμογή

Στο σημερινό βίο γνωρίσαμε την ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας. Παρατηρούμε ότι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τόσο η Εκκλησία, μας προετοιμάζει για τη μεγάλη γιορτή και μας στηρίζει στον αγώνα της νηστείας και του πολέμου κατά των παθών. Αυτό γίνεται προβάλλοντας Αγίους, οι οποίοι με το παράδειγμά τους γίνονται οδοδείκτες, πινακίδες που μας οδηγούν με ασφάλεια κοντά στον Χριστό.

Κοινός παρονομαστής όλων των Αγίων είναι η Πίστη και η Αγάπη προς τον Κύριο:  Η Αγία Βαρβάρα αψήφισε την οργή του πατέρα της και τα άγρια βασανιστήρια για χάρη του αγαπημένου της Ιησού. 

Εμείς με ποιον τρόπο αποδεικνύουμε την Πίστη μας και την Αγάπη μας προς τον Χριστό; 

Προσπαθούμε άραγε με κάποιον τρόπο να Τον ευχαριστήσουμε ή όλο το αναβάλλουμε για το μέλλον; Προσευχόμαστε; Αγαπάμε τον διπλανό μας; Νηστεύουμε; Προσοχή: Πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή (Ιακ. 2:20). 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφερόμενος στη νηστεία ζητά αποδείξεις με έργα: 

«Νηστεύεις; Απόδειξέ το μου με έργα: Αν δεις φτωχό, να τον ελεήσεις. Αν δεις εχθρό, να συμφιλιωθείς μαζί του. Ας μη νηστεύει λοιπόν μόνο το στόμα, αλλά και το μάτι και η ακοή και τα πόδια και τα χέρια και όλα τα μέλη του σώματός μας. Να νηστεύουν τα χέρια, παραμένοντας καθαρά από αρπαγή και πλεονεξία. Να νηστεύουν τα πόδια, ξεκόβοντας από δρόμους που οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα. Να νηστεύουν τα μάτια, εξασκούμενα να μην πέφτουν ποτέ λάγνα πάνω σε όμορφα πρόσωπα, ούτε να περιεργάζονται τα κάλλη των άλλων… Ας νηστεύει και η ακοή μη δεχόμενη κακολογίες και διαβολές… Ας νηστεύει και το στόμα από αισχρά λόγια και κοροϊδίες. Διότι τι όφελος έχουμε, όταν δεν τρώμε πουλερικά και ψάρια, δαγκώνουμε όμως και κατατρώμε τούς αδελφούς μας;».

Καλή συνέχεια στον αγώνα!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ (για τα μεγαλύτερα παιδιά)
Πρέπει να έχω συγκεκριμένο τύπο χαρακτήρα ή πρέπει να επιλέξω συγκεκριμένο επάγγελμα για να μπορέσω να ακολουθήσω τον Χριστό; 

Μελετώντας τους βίους των Αγίων διαπιστώνουμε, εκτός από κοινά που υπάρχουν, έχουν και μεγάλες αντιθέσεις στην ηλικία, το επάγγελμα, την καταγωγή, την ιστορία και τον χαρακτήρα των Αγίων.

Τι μας διδάσκει αυτό; 
Μας διδάσκει πρώτα από όλα ότι η πίστη μας είναι η μία και μοναδική αληθινή πίστη. Ωστόσο οι Άγιοι της Ορθόδοξης εκκλησίας δεν είναι ρομπότ με αυτόματη συμπεριφορά, πανομοιότυπο χαρακτήρα, ίδιο επάγγελμα, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε έναν ιερό πόλεμο εναντίον των απίστων. 

Είναι ελεύθεροι άνθρωποι, με δική τους σκέψη και βούληση και διαφορετικές καταβολές. Κατάγονται από άλλες χώρες, άλλες οικογένειες… Άλλοι ήταν άπιστοι, άλλοι ήταν πιστοί από τα γεννοφάσκια τους, άλλοι ήταν πολύ νεαροί και άλλοι πιο μεγάλοι σε ηλικία. Άλλοι ήταν ψαράδες και άλλοι πανεπιστήμονες γεμάτοι από την σοφία αυτού του κόσμου.

Άλλοι υπήρξαν πολύ αμαρτωλοί και άλλοι αφιερώθηκαν στον Θεό εξ’ απαλών ονύχων…

ΆΡΑ: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και «κατάλογος» προτερημάτων και επαγγελμάτων για να ακολουθήσεις τον Χριστό. Ο Χριστός είναι ο μοναδικός στον κόσμο αυτό (και στον άλλο!) που θα σε δεχτεί έτσι ακριβώς όπως είσαι… Δεν τον ενδιαφέρει αν είσαι νέος ή γέρος, σοφός ή επιπόλαιος, γιατρός ή τεχνίτης, εσωστρεφής ή εξωστρεφής, πλούσιος ή φτωχός, μελαγχολικός ή χολερικός… Και η σύγκριση δεν έχει τελειωμό!

Ένα πράγμα είναι αυτό που θα πρέπει να έχεις: Χριστοκεντρικό προσανατολισμό! Ένα πράγμα πρέπει να κάνεις: Να αγαπάς τον Χριστό άνευ όρων! Ένα πράγμα απασχολεί τον Χριστό σε σχέση με τους ανθρώπους: Η καρδιά και η αγάπη των ανθρώπων να πηγάζει από τα βάθη της ύπαρξής τους για το Πρόσωπό Του!
Κι αν τα παραπάνω σου φαίνονται τρία πράγματα, αν το σκεφτείς καλύτερα, θα δεις ότι ουσιαστικά είναι ένα! Κοινό! Αυτό δηλαδή που είχαν και οι χιλιάδες Άγιοί μας, παρόλες τις φαινομενικές αντιθέσεις τους. 

Αυτό το «ένα πράγμα» είναι που τους συνέδεε με τον Έναν και Μοναδικό Θεάνθρωπο στους αιώνας των αιώνων, στην υπηρεσία του Οποίου έθεσαν το επάγγελμα και το χαρακτήρα τους.


Εσύ και οι σκέψεις σου: 
Μήπως δεν πρέπει να είμαι εσωστρεφής; Μήπως πρέπει να είμαι πιο χαρούμενος; Μήπως είμαι υπερβολικά χαρούμενος; Μήπως πρέπει να είμαι μελαγχολικός; Πώς θέλει να είμαι ο Χριστός; Να γίνω αρχιτέκτονας ή ποδοσφαιριστής; Μήπως αντί για τα σχολικά μου βιβλία πρέπει να διαβάζω μόνο θρησκευτικά; Πρέπει να γίνω ιερέας ή δεν έχω τα προσόντα; Μήπως… μήπως… μήπως…

Πάψε να ασχολείσαι συνεχώς με σκέψεις που σε βασανίζουν και σου στερούν την χαρά του βιώματος της πίστης μας… Ο Χριστός σου ζητάει να είσαι αυθεντικός και όχι ψεύτικος… Να Τον αγαπάς και αυτό να φαίνεται στην καθημερινή σου συμπεριφορά. Να προσπαθείς να φέρεσαι με αγάπη στους φίλους και συμμαθητές σου, στους γονείς, αδέλφια, συγγενείς, φίλους γείτονες συμπολίτες κ.λ.π. Ο χριστιανικός τρόπος ζωής ΕΙΝΑΙ τρόπος ζωής, δεν είναι απλά μια πίστη! 

Ο Χριστός δεν θα σου ζητήσει ποτέ να κάνεις κάτι που θα υπερβεί τις δυνάμεις και τον χαρακτήρα σου. Ζήτα από τον Θεό να σε βοηθήσει στον δρόμο σου και Εκείνος θα σου ανοίξει όλες τις πόρτες που πρέπει να ανοιχθούν! Επαγγελματικά και προσωπικά. Ό,τι σε συμφέρει ο Θεός θα στο δώσει!

Και να θυμάσαι: Αν έχουμε πίστη, μπορούμε να μετακινήσουμε βουνά και τίποτε δεν είναι αδύνατο για μας αρκεί να το ζητήσουμε από το Θεό. Αυτό το είπε ο ίδιος ο Χριστός στους μαθητές Του: "αμήν γάρ λέγω υμίν, εάν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως, ερείτε τώ όρει τούτω, μετάβηθι εντεύθεν εκεί, και μεταβήσεται και ουδέν αδυνατήσει υμίν." (Ματθ. 17, 20)

Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν• ζητείτε, και ευρήσετε• κρούετε, και ανοιγήσεται υμίν. 8 πάς γάρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τώ κρούοντι ανοιγήσεται." (Ματθ. 7, 7-8.)

Pages