Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας (6 Δεκεμβρίου) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

05 Δεκεμβρίου 2020

Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας (6 Δεκεμβρίου)

 Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας



Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας την οποία διέθετε την για να ανακουφίζει φτωχούς, χήρες, ορφανά και γενικά ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη. 

Αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο και, χωρίς να το επιδιώξει, χειροτονήθηκε Ιερέας στα Πάταρα και έπειτα Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας (περιοχή της Μικράς Ασίας απέναντι από το Καστελόριζο). Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με θάρρος την αλήθεια. Για τον λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή.

Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. 

Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία του και τη θερμή του πίστη. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με το χαστούκι που έδωσε στον αιρεσιάρχη Άρειο, ο οποίος υποστήριζε ότι ο Χριστός δεν είναι τέλειος Θεός, αλλά κτίσμα του Πατρός. Ο Άγιος Νικόλαος φυλακίστηκε και, ενώ προσευχόταν, βλέπει σε όραμα τον Κύριο και την Παναγία μητέρα Του. Στην ερώτησή τους για ποιο λόγο βρίσκεται στη φυλακή ο Άγιος απαντά: «Για τη δική σας αγάπη!». Ο Χριστός τότε του δίνει ένα Άγιο Ευαγγέλιο και η Παναγία ένα Αρχιερατικό Ωμοφόριο. Την άλλη μέρα οι έκπληκτοι φύλακες βρίσκουν τον Άγιο ελεύθερο από τα δεσμά να φοράει το Ωμοφόριο και να διαβάζει το Ευαγγέλιο! Ο αυτοκράτορας ζήτησε συγνώμη από τον Άγιο και τον ελευθέρωσε.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προικισμένος και με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του. Όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος σε θαλασσοταραχή και επικαλέστηκε το όνομα του Αγίου σώθηκε και βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του! Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου.

 Έκτοτε, ο Άγιος προστατεύει τους ναυτικούς και γι’ αυτό τον λόγο οι ακτές της χώρας μας είναι γεμάτες με εκκλησάκια αφιερωμένα στον Άγιο και όλα τα ελληνικά πλοία έχουν μια εικόνα του Αγίου, μπροστά από την οποία καίει ένα καντηλάκι.

Ο Άγιος Νικόλαος κοιμήθηκε το 330 μ.Χ. και τάφηκε στα Μύρα. Το άφθαρτο και μυροβλύζον λείψανο του μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας το 1087μ.Χ., όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τα Μύρα. Στην Ιταλία, ο Άγιος επέτρεπε μόνο στους Ορθόδοξους ιερείς να του κάνουν παράκληση και στερούσε τη φωνή από τους ρωμαιοκαθολικούς! Έδειχνε έτσι ο υπέρμαχος της Ορθοδοξίας ποια είναι η Αληθινή Πίστη. Άγια Λείψανα του Αγίου υπάρχουν ως ευλογία για τους πιστούς σε όλη την οικουμένη, είναι από τους πιο αγαπητούς Αγίους, κάθε Πέμπτη είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και τους Αγίους Αποστόλους.

https://youtu.be/6TsVJa7hgto (βίντεο με την ζωή του Αγἰου Νικολάου)


https://youtu.be/6FOktzygYT0 (Το θαύμα του Αγίου Νικολάου στη Μονή)


Ἀπολυτίκιον  Ἦχος δ’.

Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Πρακτική εφαρμογή


Πώς μπορώ να μιμηθώ κι εγώ τον βίο του Αγίου που τιμά και αγαπά τόσο η Εκκλησία (το σύνολο των πιστών); Ποια στοιχεία της δικής του ζωής μπορώ να τα μιμηθώ κι εγώ; Ας απομονώσουμε κάποια από τα πολλά χαρίσματα που είχαν και ας προσπαθήσουμε να τα μιμηθούμε.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν φιλάνθρωπος και πράος. Στα θέματα της πίστης όμως δεν σήκωνε κουβέντα! Με ιερό θυμό και αγανάκτηση αντιμετώπιζε δυναμικά τους εχθρούς της Πίστης και της Αλήθειας, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, γι’ αυτό άλλωστε πέρασε πολλά από τα χρόνια της ζωής του διωκόμενος και κλεισμένος σε φυλακές. 

Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Κύριος έδιωξε τους εμπόρους από τον Ναό, κατακρίνοντας την ασεβή πράξη τους και προξενώντας τους φόβο. (Ο ανεξίκακος και απαθής Κύριος βέβαια δεν οργίστηκε αλλά τους έδωσε ένα καλό μάθημα.)

Εμείς; Είμαστε δυναμικοί όταν πρέπει; 
Αντιδρούμε όταν ακούμε κάποιον να βλασφημεί; 
Όταν κάποιος μιλάει κατά της Εκκλησίας και των ιερέων; 
Ή οργιζόμαστε μόνο όταν προσβάλλουν τον «υπέροχο» εαυτό μας; 

Προσοχή: η αγανάκτησή μας πρέπει να κατευθύνεται εναντίον της ασέβειας και όχι εναντίον του προσώπου του αδελφού μας -ο θυμός σύμφωνα με τους Πατέρες πρέπει να κατευθύνεται εναντίον της αμαρτίας και κατά του διαβόλου.

Pages