Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος (30 Νοεμ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

29 Νοεμβρίου 2020

Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος (30 Νοεμ.)


Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος (30 Νοεμβρίου)

    Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας ήταν ψαράς από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, μια μικρή πόλη στις όχθες της λίμνης Γεννησαρέτ. Ήταν ο μεγάλος αδελφός του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου και υπήρξε πρώτα μαθητής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή. Ονομάζεται Πρωτόκλητος, επειδή είναι ο πρώτος που ο Ιησούς Χριστός κάλεσε στο αποστολικό αξίωμα. 

    Μια μέρα, άκουσε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή να λέει δείχνοντας τον Ιησού Χριστό: «Ίδε ο αμνός του Θεού». Ο Ανδρέας κι ο Ιωάννης (ο Θεολόγος, ο Απόστολος και Ευαγγελιστής) ακολούθησαν τον Κύριο και κουβέντιασαν μαζί του μέχρι το απόγευμα. Ο Αντρέας αμέσως μετά πήγε στον Πέτρο και του είπε γεμάτος χαρά: «Βρήκαμε τον Μεσσία!». Έπειτα παρουσίασε στον Κύριο τον αδελφό του. 

    Όταν φυλακίστηκε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, τότε ο Ιησούς Χριστός κάλεσε οριστικά τους Μαθητές που θα γίνονταν Απόστολοι. Και πάλι τότε πρώτο κάλεσε τον Ανδρέα με τον αδελφό του τον Πέτρο, που τους βρήκε να ψαρεύουν. Εκείνοι παράτησαν τη βάρκα και τα δίχτυα και ακολούθησαν τον Κύριο για να γίνουν «ψαράδες ανθρώπων» όπως τους είχε υποσχεθεί. 

    Ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας στο αρχαίο Βυζάντιο, που κατέληξε να γίνει η Βασιλεύουσα Πόλη, η Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας των Πατρών. Θεωρείται ακόμα ιδρυτής της Γεωργιανής Εκκλησίας και προστάτης της Ρωσίας και της Σκωτίας, η σημαία της οποίας φέρει τον χιαστί σταυρό του Αγίου. Τόσο ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως όσο και ο Επίσκοπος Πατρών είναι διάδοχοι του Αποστόλου Ανδρέα. 

    Στην Αχαΐα η διδασκαλία του βρήκε πρόσφορο έδαφος, αφού έκανε πολλά θαύματα θεραπεύοντας πολλούς ασθενείς με τη δύναμη της προσευχής του. Σύμφωνα με την παράδοση, ακόμα και η Μαξιμίλλα, η σύζυγος του ανθυπάτου Αιγεάτη, αφού τη θεραπεύτηκε από τη βαριά αρρώστια που είχε, πίστεψε στον Χριστό. 

    Το γεγονός όμως αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο που συνέλαβε τον Άγιο, τον φυλάκισε και τον οδήγησε στο μαρτύριο με σταυρικό θάνατο σε σχήμα Χ. Ο Άγιος αγιογραφείται έχοντας αγκαλιά τον σταυρό του που είχε σχήμα Χ. Πέθανε μαρτυρικά στις 30 Νοεμβρίου 60 μ.Χ. στη Πάτρα.

    Στην αποστολική πόλη των Πατρών υπάρχει ο τάφος του και το σημείο του μαρτυρίου του. Ο ναός του είναι μεγαλοπρεπής και ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός των Βαλκανίων, κατέχει δε ως ανεκτίμητο θησαυρό μέρος της κάρας του Αγίου, οστά του και μέρος του σταυρού του.

    Στο σημερινό μάθημα γνωρίσαμε τον βίο τριών πολύ μεγάλων Αγίων. Παρατηρούμε ότι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τόσο η Εκκλησία μας προετοιμάζει για τη μεγάλη γιορτή και μας στηρίζει στον αγώνα της νηστείας και του πολέμου κατά των παθών. Αυτό γίνεται προβάλλοντας Αγίους οι οποίοι με το παράδειγμά τους γίνονται οδοδείκτες, πινακίδες που μας οδηγούν με ασφάλεια κοντά στον Χριστό.

    Τρεις διαφορετικοί βίοι με κοινό παρονομαστή την Πίστη και την Αγάπη προς τον Κύριο: Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας κήρυξε στον μισό σχεδόν κόσμο το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού, ίδρυσε Εκκλησίες και τελικά μαρτύρησε σταυρικά για χάρη του Δασκάλου του. Η Αγία Βαρβάρα αψήφισε την οργή του πατέρα της και τα άγρια βασανιστήρια για χάρη του αγαπημένου της Ιησού. Ο Άγιος Σάββας από μικρός αφιερώθηκε στον Κύριο και με υπεράνθρωπους αγώνες κατάφερε να θαυματουργεί τόσο εν ζωή όσο και μετά θάνατον.

    Εμείς με ποιον τρόπο αποδεικνύουμε την Πίστη μας και την Αγάπη μας προς τον Χριστό;

    Προσπαθούμε άραγε με κάποιον τρόπο να Τον ευχαριστήσουμε ή όλο το αναβάλλουμε για το μέλλον; Προσευχόμαστε; Αγαπάμε τον διπλανό μας; Νηστεύουμε; Προσοχή: Πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή (Ιακ. 2:20).

    Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφερόμενος στη νηστεία ζητά αποδείξεις με έργα:
«Νηστεύεις; Απόδειξέ το μου με έργα: Αν δεις φτωχό, να τον ελεήσεις. Αν δεις εχθρό, να συμφιλιωθείς μαζί του. Ας μη νηστεύει λοιπόν μόνο το στόμα, αλλά και το μάτι και η ακοή και τα πόδια και τα χέρια και όλα τα μέλη του σώματός μας. Να νηστεύουν τα χέρια, παραμένοντας καθαρά από αρπαγή και πλεονεξία. Να νηστεύουν τα πόδια, ξεκόβοντας από δρόμους που οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα. Να νηστεύουν τα μάτια, εξασκούμενα να μην πέφτουν ποτέ λάγνα πάνω σε όμορφα πρόσωπα, ούτε να περιεργάζονται τα κάλλη των άλλων… Ας νηστεύει και η ακοή μη δεχόμενη κακολογίες και διαβολές… Ας νηστεύει και το στόμα από αισχρά λόγια και κοροϊδίες. Διότι τι όφελος έχουμε, όταν δεν τρώμε πουλερικά και ψάρια, δαγκώνουμε όμως και κατατρώμε τούς αδελφούς μας;».

Καλή συνέχεια στον αγώνα!

https://youtu.be/6vw6o6WlBNs


Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’.

Ὡς τῶν Ἀποστόλων Πρωτόκλητος, καὶ τοῦ Κορυφαίου αὐτάδελφος, τῷ Δεσπότῃ τῶν ὅλων Ἀνδρέα ἱκέτευε, εἰρήνην τῇ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.

Pages