Σήμερα παιδιά θα επισκεφτούμε ένα στάδιο. Έχετε πάει ποτέ σε στάδιο που γίνονται αγώνες στίβου;
Φαντάζομαι όλοι θα έχετε πάει να παρακολουθήσετε κάποιο αγώνισμα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τρέξιμο κλπ ή θα έχετε παρακολουθήσει από την τηλεόραση όταν γίνονται αγώνες.
Έχετε προσέξει πως αγωνίζονται οι αθλητές; Τρέχουν, αγωνίζονται, ιδρώνουν, κουράζονται αλλά όταν βγουν νικητές βραβεύονται με τα μετάλλια και χειροκροτούνται.
Γνωρίζετε ότι τη Μεγάλη Σαρακοστή, που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα, όλοι οι Χριστιανοί μπαίνουμε σ’ ένα στάδιο;
Σήμερα λοιπόν, θα επισκεφτούμε ένα στάδιο. Ένα στάδιο διαφορετικό, που δεν είναι σαν κι αυτά που ξέρετε ή έχετε ακούσει.
Κυριακή της Τυρινής
Η Κυριακή, πριν από την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι γνωστή και ως Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.
Στις Εκκλησίες διαβάζεται, κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία, η περικοπή του Ευαγγελίου του Ματθαίου (κεφ. στ', 14-21), που αναφέρεται στην αξία της συγχώρεσης και της νηστείας. Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο κατανυκτικός εσπερινός της συγγνώμης, κατά τον οποίο ιερείς και πιστοί αλληλοασπάζονται, ζητώντας συγχώρεση ο ένας από τον άλλο, ενόψει της επερχόμενης Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και ελαιολάδου, απαγορεύει όμως την κρεοφαγία.
Καθαρά Δευτέρα
Την Καθαρά Δευτέρα, καλά μου παιδάκια ξεκινά η Σαρακοστή, ενώ πριν μια εβδομάδα είχαμε το τέλος των Αποκριών (από + κρέας). Αυτή την μέρα συνήθως, μικροί και μεγάλοι πάνε στην εξοχή για να πετάξουν χαρταετό και να χαρούν την όμορφη πλάση που μας χάρισε ο Θεός μας! Η Καθαρά Δευτέρα και όλη η εβδομάδα, ονομάστηκε έτσι γιατί εμείς οι Χριστιανοί «καθαριζόμαστε» στην ψυχή και στο σώμα. Πώς;
Η ημέρα αυτή γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία. Οι οικογένειες και οι φίλοι βγαίνουν εκτός σπιτιού και πετούν χαρταετό τον οποίο είτε αγοράζουν είτε κατασκευάζουν μόνοι τους. Επίσης συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, θαλασσινά, λαχανικά και φασολάδα χωρίς λάδι.
Η Μεγάλη Τεσ-σαρακοστή
Α. Περίοδος νηστείας
Πρώτα-πρώτα, να πούμε ότι Μεγάλη Τεσσαρακοστή (ή Σαρακοστή) ονομάζεται "Μεγάλη" γιατί μας οδηγεί στα σπουδαία και μεγάλα γεγονότα των Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου μας.
Είναι μια περίοδος 40 ημερών, κατά την οποία οι πιστοί νηστεύουν. Το παράδειγμα αυτό της νηστείας το παίρνουμε μέσα από τις σελίδες της Αγίας Γραφής: Ο Μωυσής πριν να πάρει από τα χέρια του Θεού τις πλάκες με τις δέκα εντολές, νήστεψε 40 μέρες. Αλλά και ο ίδιος ο Χριστός, πριν βγει στον κόσμο να κηρύξει και να κάνει θαύματα, νήστεψε 40 μέρες.
Καταλαβαίνω βέβαια πως εσείς είστε μικρά παιδιά και μπορεί να μην αντέχετε την αυστηρή νηστεία. Ας προσπαθήσουμε όμως, τουλάχιστον την Τετάρτη και την Παρασκευή, να τρώμε κάτι νηστίσιμο. Μπορούμε να το ζητήσουμε ευγενικά από τους γονείς μας.
Αλλά και μόνοι μας μπορούμε να αγωνιστούμε, προσπαθώντας τις ημέρες αυτές να ΜΗΝ παίρνουμε στα διαλείμματα στο σχολείο φαγητά που δεν είναι νηστίσιμα - σοκολάτες, γλυκά, ζαμπονοτυρόπιτες κλπ. Άλλωστε παιδιά, πολλές έρευνες τελευταία έχουν δείξει ότι η νηστεία, όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά ωφελεί τον οργανισμό μας.
Β. Στάδιο αρετών
Αλλά η Μεγάλη Σαρακοστή, εκτός από περίοδος νηστείας, είναι κυρίως ένα υπέροχο στάδιο αρετών. Μέσα σ’ αυτό το στάδιο, οι αθλητές γυμνάζονται στις αρετές. Και να ξέρετε ότι για να αποκτήσουμε τις αρετές χρειάζεται αγώνας και μάλιστα αγώνας συστηματικός και έντονος.
Μπαίνοντας μέσα στο στάδιο των αρετών, τώρα τη Μεγάλη Σαρακοστή, δεν καθόμαστε στις κερκίδες. Όχι, δεν είμαστε θεατές. Είμαστε εμείς οι ίδιοι, αθλητές. Αθλητές και αγωνιστές στον αγώνα του Χριστού μας, στον καλό αγώνα της απόκτησης των αρετών.
✓ Πρέπει να παλέψουμε με τις κακές μας επιθυμίες, με τον εγωισμό και το θυμό μας.
✓ Ν’ αντισταθούμε στον πονηρό διάβολο.
✓ Να τρέξουμε να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας που χρειάζονται τη βοήθειά μας.
✓ Να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια της ολιγοπιστίας, της λαιμαργίας, της περιέργειας.
✓ Να δώσουμε τη σκυτάλη της πίστης και σ’ άλλα παιδιά, που δεν έχουν ακούσει τίποτε για τον Χριστό και την Εκκλησία Του.
✓ Να κάνουμε άλμα εις ύψος, με την προσευχή μας, που φθάνει μέχρι τον Ουρανό.
Αυτοί οι τόσο όμορφοι αγώνες, ξεκινούν ήδη από την Καθαρή Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και συνεχίζονται μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.
Μην καθυστερούμε, λοιπόν, ας μπούμε στο στάδιο, ας αγωνιστούμε φιλότιμα, ας ιδρώσουμε∙ τα μετάλλια είναι για μας!! Κάθε αγωνιστής, που προπονήθηκε στο στάδιο των αρετών, παίρνει βραβείο! Κι ας μην ήρθε πρώτος, δεύτερος ή τρίτος! Αρκεί να αγωνίστηκε νόμιμα, δηλαδή σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού μας. Ο Χριστός βραβεύει τη θέληση και την προσπάθεια κάθε πιστού! Έχει στεφάνι νίκης για όλους!
Γ. Κάθε Κυριακή και μια γιορτή!
Και επειδή ο αγώνας αυτός είναι έντονος και απαιτεί κόπους και θυσίες, κάθε Κυριακή μέσα στη Σαρακοστή η Εκκλησία μας, μας προσφέρει και μια σπουδαία γιορτή, για να ανανεώσει τις δυνάμεις μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Μας προβάλλει Αγίους ή γεγονότα από τα οποία μπορούμε να πάρουμε μεγάλη δύναμη και έμπνευση.
Η 1η Κυριακή είναι της Ορθοδοξίας, γιορτάζουμε την ορθή πίστη μας δηλαδή που είναι η μόνη τέλεια και αληθινή πίστη στον κόσμο.
Την 2η Κυριακή τιμάμε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος ήταν επίσκοπος Θεσσαλονίκης και πολέμησε ιδιαίτερα τους αιρετικούς Παπικούς και τις πλανεμένες διδασκαλίες τους.
Η 3η Κυριακή είναι της Σταυροπροσκυνήσεως.Την τρίτη Κυριακή η Εκκλησία προβάλλει μπροστά μας το πιο ισχυρό όπλο του χριστιανού: τον Τίμιο Σταυρό. Προσκυνούμε τον Τίμιο Σταυρό και παίρνουμε δύναμη για τον αγώνα που κάνουμε.
Την 4η Κυριακή τιμάμε τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος. Η Εκκλησία μας, προβάλλει την εικόνα του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος. Λέγεται έτσι γιατί έγραψε ένα βιβλίο, την Κλίμακα, (Κλίμακα σημαίνει Σκάλα) στο οποίο παρουσιάζει τις αρετές σαν σκαλοπάτια που ανεβάζουν τον άνθρωπο μέχρι τον Ουρανό.
Η 5η Κυριακή είναι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.Μια γυναίκα που ήταν κάρβουνο και έγινε διαμάντι - ήταν πολύ αμαρτωλή, αλλά μετάνιωσε και έγινε οσία δηλαδή Αγία.
Κι έτσι φτάνουμε στην Κυριακή των Βαΐων που μας φέρνει στη Μεγάλη Εβδομάδα για την οποία θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε επόμενη συνάντησή μας.
Μέσα σ’ αυτή την περίοδο παιδιά μου, οι χριστιανοί έχουν την συμπαράσταση και της Παναγίας.
Δ. Πλούσιες Ακολουθίες
Επίσης, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, στην Εκκλησία μας τελούνται, εκτός από τις τακτικές ακολουθίες (εσπερινός, όρθρος, θ. Λειτουργία) και κάποιες ιδιαίτερες ακολουθίες:
Όλοι γνωρίζετε ότι κάθε Παρασκευή απόγευμα, γεμίζουν οι ιεροί ναοί από τους πιστούς, που έρχονται για να τιμήσουν την Παναγία μας, ψάλλοντάς της την τόσο όμορφη σε νοήματα Ακολουθία των Χαιρετισμών
Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή της Μεγάλης Σαρακοστής τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Είναι μια κατανυκτική Θεία Λειτουργία, που τελείται μόνο αυτήν την περίοδο και γίνεται συνήθως το απόγευμα.
Τα απογεύματα των Κυριακών της Σαρακοστής, τελούνται οι κατανυκτικοί Εσπερινοί. Περίοδος νηστείας και πλούσιων ακολουθιών και στάδιο αρετών και αγώνων είναι λοιπόν, παιδιά, η Μεγάλη Σαρακοστή που αρχίζει.
Κάθε εβδομάδα κι εμείς εδώ στο Κατηχητικό θα βάζουμε ένα ωραίο πνευματικό «αγώνισμα», στο οποίο θα αγωνιζόμαστε όλη την εβδομάδα. Έτσι θα γίνουμε κι εμείς μικροί αγωνιστές στο στάδιο των αρετών και θα φτάσουμε καλύτερα προετοιμασμένοι στη Μεγάλη Εβδομάδα και στη μεγάλη εορτή του Πάσχα. Σύνθημα: Αγωνιστές στο στάδιο των αρετών!
Τι πρέπει να κάνουμε, καλά μου παιδιά, εμείς αυτή την περίοδο;
- Να ζήσουμε πιο κοντά στην Εκκλησία παρακολουθώντας τις Ακολουθίες, όπως τους χαιρετισμούς, τις προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες και φυσικά την Κυριακάτική Θ. Λειτουργία!
- Να κάνουμε όσες πιο πολλές καλές πράξεις γίνεται και να μην στεναχωρούμε τους γύρω μας!
- Να μελετάμε κάθε μέρα την Αγία μας Γραφή και όμορφα βιβλία με τους βίους των Αγίων μας και να προσευχόμαστε να αποκτήσουμε κι εμείς τις αρετές της αγάπης, της υπομονής, της υπακοής, της καλοσύνης , της χαράς κ.α.
- Να συμμετέχουμε στα έθιμα των ημερών αυτών.
- Να νηστεύουμε τα γλυκά και τα σνακ που είναι από γάλα, αυγά, τυριά, σοκολάτα γάλακτος και να προτιμάμε τα νηστίσιμα όπως σοκολάτα υγείας, παστέλια, ξηρούς καρπούς κ.α. Όσο για το φαγητό μας ακούμε πάντα τους γονείς μας! Εξάλλου η υπακοή μας είναι εξάσκηση της νηστείας!
- Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε μόνοι μας;
- Όχι! Θα έχουμε την βοήθεια του Χριστού, αρκεί να Του το ζητήσουμε με την προσευχή μας!!!
Και φυσικά να μην κάνουμε καμιά απουσία στο κατηχητικό μας, εεεε ;;;;
ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ:
Η ωφέλεια της νηστείας. Galilaia T.V.
Τι σημαίνει Καθαρά Δευτέρα και τι Σαρακοστή -παιδικό-
Προσευχές της Σαρακοστής
Παιχνίδια- δραστηριότητες:
1. Χρωματίζουμε τα τρόφιμα που θα φάει η κυρά-Σαρακοστή και μαθαίνουμε όλοι μαζί το τραγουδάκι!!!
2. Κατασκευάζουμε τον χαρταετό όπως μας δείχνει η εικόνα και πάνω του, σε κάθε φτερό, γράφουμε τις αρετές ΑΓΑΠΗ- ΠΙΣΤΗ- ΧΑΡΑ- ΠΡΟΣΕΥΧΗ-ΝΗΣΤΕΙΑ- ΥΠΑΚΟΗ- ΣΥΓΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ!!
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ!
3. Θα μπορούσαμε στην αρχή αυτού του μαθήματος να έχουμε τυπωμένο ένα στάδιο (π.χ. το Καλλιμάρμαρο) και να το δείξουμε στα παιδιά. Αν υπάρχει τοίχος διαθέσιμος ή πινακίδα στο Κατηχητικό μπορούμε να κρεμάσουμε αυτό το στάδιο και να πούμε στα παιδιά ότι κάθε φορά (για την περίοδο της Σαρακοστής) θα κρεμάμε δίπλα στο στάδιο κάποια από τις αρετές ή τα αγωνίσματα που θα συζητάμε στο Κατηχητικό, ώστε να αγωνιζόμαστε λίγο πιο πολύ, κατά την αγωνιστική αυτή περίοδο της Σαρακοστής.
Δηλαδή θα φτιάξουμε κάτι τέτοιο:
(Στα μικρά ορθογώνια θα έχουμε κάθε φορά γραμμένο το αγώνισμα ή τις αρετές της εβδομάδας).