ΘΕΜΑ: 17.1 Η ζωή του βασιλιά Δαβίδ! - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

08 Φεβρουαρίου 2023

ΘΕΜΑ: 17.1 Η ζωή του βασιλιά Δαβίδ!

        ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν. 

ΘΕΜΑ: Η ζωή του βασιλιά Δαβίδ!






Εισαγωγή
    
    Τι κάνετε παιδάκια μου καλά ;
Πώς περάσατε αυτή την εβδομάδα;
Χρόνια πολλά στον Χαράλαμπο!!! Έχουμε μπει ήδη στο Τριώδιο!!!
Αλήθεια τι είναι το Τριώδιο; 

    Πολύ ωραία!!! Είναι λοιπόν ένα βιβλίο της εκκλησίας μας που άνοιξε την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου και που θα κλείσει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μας προετοιμάζει, μέσα από τους ύμνους για το Πάσχα!!!

    Χαίρομαι παιδάκια μου που τα γνωρίζετε γιατί οι ποιο πολλοί νομίζουν ότι το Τριώδιο σημαίνει ότι ήρθε το καρναβάλι!!!

Κύρια αφήγηση ή διήγηση

    Η εποχή των βασιλέων του Ισραήλ αρχίζει με τον Σαούλ και συνεχίζεται με τον Δαβίδ, πιθανόν τον 10ο αιώνα π.Χ. Από τη γενιά του Δαβίδ θα γεννηθεί ο Χριστός!
   
     Όταν ο Σαμουήλ γέρασε, ανέθεσε στα παιδιά του το έργο του, τους όρισε δηλαδή κριτές. Εκείνα όμως δεν ήταν σαν τον πατέρα τους. Ήταν άδικοι και δεν ακολουθούσαν το θέλημα του Θεού. Ο λαός αγανάκτησε και ζήτησε από τον Σαμουήλ να ορίσει άλλον διάδοχό του, που, μάλιστα, θα ήταν βασιλιάς, θα είχε δηλαδή μεγαλύτερη εξουσία πάνω στο λαό από τους κριτές. Με φώτιση του Θεού ο Σαμουήλ διάλεξε τον Σαούλ, έναν νέο που διακρινόταν για την πίστη και το ήθος του, και τον έχρισε βασιλιά. Τον παρουσίασε στους προεστούς των Ισραηλιτών λέγοντάς τους: «Ο Θεός σας στέλνει τον πιο καλό βασιλιά!» και όρισε τον τρόπο με τον οποίον θα κυβερνούσε. Μάλιστα τα καθήκοντά του τα έγραψε σ’ ένα βιβλίο, που φυλαγόταν στον Ναό του Θεού.

    Στην αρχή ο Σαούλ κυβέρνησε με πολλή σοφία και δικαιοσύνη. Νίκησε τους Φιλισταίους και απάλλαξε τον λαό από τη σκλαβιά. Ύστερα όμως τον κατέλαβε μεγάλη περηφάνια κι άρχισε να μην υπακούει στο θέλημα του Θεού που του το φανέρωνε ο προφήτης Σαμουήλ.

    Ο Θεός πρόσταξε τον Σαμουήλ να πάει στη Βηθλεέμ, στο σπίτι του Ιεσσαί, και να χρίσει βασιλιά ένα από τα παιδιά του. Ο Σαμουήλ πήρε μαζί του ένα μπουκαλάκι λάδι κι ένα μικρό μοσχαράκι, για να κάνει θυσία. Ζήτησε από τον Ιεσσαί να του παρουσιάσει τους γιους του. Του παρουσίασε έναν-έναν τους επτά γιους του, αλλά το πνεύμα του Θεού που τον φώτιζε του υπέδειξε ότι κανένας από αυτούς δεν ήταν ο διαλεχτός του Θεού. Τέλος ήρθε και ο μικρός Δαβίδ, που έβοσκε τα πρόβατα του πατέρα του. Ο Δαβίδ ήταν ξανθός και όμορφος και πολύ ήρεμος. Ο Θεός φώτισε τον Σαμουήλ και του είπε: «Αυτόν χρίσε για βασιλιά, είναι ο εκλεκτός μου». Πράγματι ο Σαμουήλ τον έχρισε με το λάδι και έκανε θυσία στο Θεό. Από τότε το Πνεύμα του Θεού ήρθε στον νεαρό Δαβίδ, τον φώτιζε και οδηγούσε τα βήματά του.

    Λόγω της παρακοής ο βασιλιάς Σαούλ έπεσε σε μελαγχολία. Οι φίλοι του τον συμβούλεψαν να φέρει στο παλάτι κάποιον να του παίζει μουσική και να του ξαλαφρώνει την ψυχή. Ένας υπηρέτης του σύστησε τον μικρό γιο του Ιεσσαί, τον Δαβίδ από τη Βηθλεέμ, που ήταν νεαρό και γενναίο παλικάρι και ήξερε να παίζει πολύ όμορφα τη λύρα. Έτσι κι έγινε. Ο Δαβίδ ήρθε στο παλάτι. Ο Σαούλ τον έκανε υπασπιστή του. Με τη λύρα και τα τραγούδια του έδιωχνε τη στεναχώρια από τον Σαούλ.

    Όπως είδαμε οι Φιλισταίοι ήταν οι φοβερότεροι εχθροί των Ισραηλιτών. Κάποια φορά οι στρατοί των δύο αντιπάλων ήταν έτοιμοι για μάχη. Ενώ ετοιμάζονταν για την επίθεση, παρουσιάστηκε ένας πανύψηλος και γεροδεμένος Φιλισταίος, πολύ άγριος στην όψη με ισχυρότατη πανοπλία, ο Γολιάθ, και ζήτησε να μονομαχήσει με όποιον Εβραίο θα τολμούσε να τα βάλει μαζί του. Μάλιστα, αυτή η μονομαχία θα έκρινε όλη τη μάχη. Αν νικούσε ο Γολιάθ, θα νικούσαν όλοι οι Φιλισταίοι κι αν νικούσε ο αντίπαλός του, όλοι οι Εβραίοι. Όλοι όμως έτρεμαν τον φοβερό γίγαντα. Μόνον ο νεαρός Δαβίδ, παρόλο που ήταν πολύ μικροκαμωμένος, πλησίασε τον βασιλιά Σαούλ και είπε: «Ποιος είναι αυτός ο άπιστος που ντροπιάζει τον λαό του Θεού; Εγώ θα παλέψω μαζί του. Ο Κύριος θα με σώσει». Ο Σαούλ του είπε: «Πήγαινε, παιδί μου, κι ο Θεός ας είναι μαζί σου». Έντυσαν τον Δαβίδ με πανοπλία, αλλά του ήταν πολύ βαριά και δεν μπορούσε να κινηθεί σβέλτα. Έβγαλε λοιπόν όλα τα όπλα και πήρε μόνο ένα ραβδί, τη σφεντόνα του και μερικά βότσαλα. Με θάρρος και πίστη στον Θεό βγήκε μπροστά στον Γολιάθ. Εκείνος περιφρονητικά του είπε: «Για σκυλί με πέρασες και ήρθες να με χτυπήσεις με ραβδί; Θα δώσω το κουφάρι σου στα κοράκια». Κι ο Δαβίδ του απάντησε: «Εσύ έρχεσαι εναντίον μου με τη δύναμη των όπλων σου κι εγώ έρχομαι με τη δύναμη του Θεού. Αυτός θα νικήσει». Πήρε ένα βότσαλο και το έβαλε στη σφεντόνα του. Πριν ο Γολιάθ πιάσει το σπαθί του, το βότσαλο τον χτύπησε στο μέτωπο κι ο Γολιάθ σωριάστηκε νεκρός.

    Μετά από αυτή τη φοβερή μονομαχία, παιδιά μου, και την απίστευτη νίκη του ο Δαβίδ έγινε αρχηγός του στρατού και παντρεύτηκε την κόρη του Σαούλ. Όλοι τον αγαπούσαν και κατάφερνε με επιτυχία όποιο έργο του ανέθετε ο βασιλιάς. Φοβερή ζήλια όμως κυρίεψε τον Σαούλ, που αποφάσισε να θανατώσει τον Δαβίδ, αλλά με πολλές επεμβάσεις του Θεού δεν τα κατάφερε.  Αργότερα, σε πόλεμο με τους Φιλισταίους, ο Σαούλ νικήθηκε και πληγώθηκε βαριά. Για να μην πέσει στα χέρια των εχθρών του, αυτοκτόνησε. Σκοτώθηκαν επίσης και τα τρία παιδιά του. Ένα από αυτά, ο Ιωνάθαν, ήταν αδελφικός φίλος του Δαβίδ. Ο Δαβίδ θρήνησε πικρά και τον φίλο του και τον βασιλιά Σαούλ, παρόλο που του είχε φερθεί με φθόνο και μίσος.

    Τώρα γίνεται βασιλιάς ο Δαβίδ σε ηλικία τριάντα χρόνων. Αναδείχτηκε εξαίρετος βασιλιάς. Κυβέρνησε με σύνεση και πίστη, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Πάντα ήταν νικητής στους πολέμους εναντίον των εχθρών του Ισραήλ. Έκανε την Ιερουσαλήμ  εθνικό και θρησκευτικό κέντρο των Ισραηλιτών. Το εβραϊκό κράτος στη διάρκεια της βασιλείας του γνώρισε τη μεγαλύτερη δύναμη και δόξα. Ήταν και άριστος ποιητής και μουσικός. Σώζονται εκατόν πενήντα τραγούδια του που τα συνόδευε με τη λύρα του. Αυτά είναι οι Ψαλμοί του Δαβίδ, που μέχρι σήμερα τους ακούμε στις ιερές ακολουθίες. Ο Δαβίδ πέθανε σε ηλικία εβδομήντα ετών, αφού βασίλεψε σαράντα χρόνια.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Π Δ επ 11 Δαυίδ και Σαούλ


Π Δ επ 11 Δαυίδ και Γολιάθ


Π Δ επ 11 Δαυίδ και Σολομών





ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Περιγράψτε ποιους βλέπετε στην εικόνα και στην συνέχεια χρωματίστε την



2. Μην πατήσεις στο πάτωμα




         Πρόκειται για μια δραστηριότητα που είναι πολύ διασκεδαστική για παιδιά κάθε ηλικίας. Χωρίζονται τα παιδιά σε ομάδες και στέκονται ο ένας πίσω από τον άλλον. Ο πρώτος παίκτης παίρνει στα χέρια ένα μπαλόνι και το δίνει στον παίκτη από πίσω περνώντας το κάτω από τα πόδια του.
    Εκείνος που παίρνει το μπαλόνι πρέπει να το δώσει στον επόμενο παίκτη που βρίσκεται πίσω του περνώντας το αυτή τη φορά πάνω από το κεφάλι του. Συνεχίζεται το παιχνίδι με το εναλλάξ πέρασμα του μπαλονιού μέχρι να το πάρει στα χέρια ο τελευταίος, να τρέξει μπροστά και να το σπάσει!!!


Καλή Διασκέδαση!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages