ΘΕΜΑ: 21.1. Κυριακή της Τυρινής, Καθαρά Δευτέρα & Μεγάλη Σαρακοστή - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

02 Μαρτίου 2022

ΘΕΜΑ: 21.1. Κυριακή της Τυρινής, Καθαρά Δευτέρα & Μεγάλη Σαρακοστή

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

    Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.
  


Κυριακή της Τυρινής 

    Η Κυριακή, πριν από την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι γνωστή και ως Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.

    Στις Εκκλησίες διαβάζεται, κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία, η περικοπή του Ευαγγελίου του Ματθαίου (κεφ. στ', 14-21), που αναφέρεται στην αξία της συγχώρεσης και της νηστείας. Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο κατανυκτικός εσπερινός της συγγνώμης, κατά τον οποίο ιερείς και πιστοί αλληλοασπάζονται, ζητώντας συγχώρεση ο ένας από τον άλλο, ενόψει της επερχόμενης Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

    Η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και ελαιολάδου, απαγορεύει όμως την κρεοφαγία. 


Καθαρά Δευτέρα

    Την Καθαρά Δευτέρα, καλά μου παιδάκια ξεκινά η Σαρακοστή, ενώ πριν μια εβδομάδα είχαμε το τέλος των Αποκριών (από + κρέας). Αυτή την μέρα συνήθως, μικροί και μεγάλοι πάνε στην εξοχή για να πετάξουν χαρταετό και να χαρούν την όμορφη πλάση που μας χάρισε ο Θεός μας! Η Καθαρά Δευτέρα και όλη η εβδομάδα, ονομάστηκε έτσι γιατί εμείς οι Χριστιανοί «καθαριζόμαστε» στην ψυχή και στο σώμα. Πώς;


    Η ημέρα αυτή γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία. Οι οικογένειες και οι φίλοι βγαίνουν εκτός σπιτιού και πετούν χαρταετό τον οποίο είτε αγοράζουν είτε κατασκευάζουν μόνοι τους. Επίσης συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, θαλασσινά, λαχανικά και φασολάδα χωρίς λάδι.

Η Τεσ-σαρακοστή

   Λέγεται «Μεγάλη» γιατί κρατάει περισσότερες μέρες;;; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!

     Α. Είναι μεγάλα τα γεγονότα στα οποία οδηγούμαστε (Πάθη – Ανάσταση). 

    Β. Οι Χριστιανοί νηστεύουμε κάποιες τροφές (κρέας, γάλα, τυρί, αυγό, ψάρια κ.α.) 

    Η Εκκλησία για να μας βοηθήσει τιμά, στις επόμενες πέντε Κυριακές που ακολουθούν, πρόσωπα και γεγονότα. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να μας δώσει παραδείγματα και δύναμη.


    Πάμε να δούμε με λίγα λόγια τι γιορτάζουμε τις επόμενες Κυριακές:


     Η 1η Κυριακή είναι της Ορθοδοξίας και γιορτάζουμε την αναστήλωση των εικόνων (843 μ.χ.) από την Αγία Θεοδώρα και τον Πατριάρχη Μεθόδιο. Ξαναέδωσαν στις εικόνες την θέση τους στους ναούς και στην λατρεία, για να έχουμε σήμερα την ευλογία να τις προσκυνούμε. Τις εικόνες όταν τις προσκυνάμε, τιμάμε το πρόσωπο ή το γεγονός που εικονίζεται. Αυτήν την Κυριακή λιτανεύουμε τις εικόνες για να δείξουμε πόσο δυνατή και ζωντανή είναι η πίστη μας. 


    Την 2η Κυριακή τιμάμε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Είναι ένας από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, που και αυτός αγωνίστηκε για την θεμελίωση της πίστης. Έχοντας δυνατή πίστη μέσα του, αγωνίστηκε με προσευχή, άσκηση, νηστεία και ελεημοσύνη ζητώντας πάντα από τον Θεό τον φωτισμό και το έλεος Του. 


    Η 3η Κυριακή είναι της Σταυροπροσκυνήσεως. Το νόημα αυτής της Κυριακής είναι εμφανές. Καθώς βρισκόμαστε στην μέση της νηστείας χρειαζόμαστε βοήθεια και ενθάρρυνση. Αυτήν την βοήθεια την παίρνουμε ατενίζοντας τον Σταυρό του Χριστού που υψώνεται στο μέσο των ναών και καλούμαστε να τον προσκυνήσουμε. 


    Την 4η Κυριακή τιμάμε τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος. Είναι ένας μεγάλος ασκητής του 7ου αιώνα που με την ζωή του έδειξε πως η πορεία μας στον κόσμο αυτό, είναι σαν σκαλοπάτια προς τον ουρανό. Με τους λόγους του μας εξηγεί πως μπορεί να ανεβεί κανείς τα σκαλοπάτια του ουρανού και να συναντηθεί με τον Χριστό. 


    Η 5η Κυριακή είναι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Είναι ένα μεγάλο παράδειγμα μετάνοιας αλλά και αγάπης του Χριστού για κάθε άνθρωπο. Έζησε μια ζωή μακριά από τον Χριστό, αλλά εκείνος σαν «καλός Ποιμένας» την αναζήτησε και εκείνη τον ακολούθησε και έζησε  κοντά Του. Γι’ αυτό να μην ξεχνάμε, πως δεν υπάρχει κακό που δεν συγχωρείται από τον Χριστό μας, αρκεί και εμείς να νιώσουμε την διάθεση να αλλάξουμε τρόπο ζωής. 


    Μέσα σ’ αυτή την περίοδο παιδιά μου, οι χριστιανοί έχουν την συμπαράσταση και της Παναγίας.

     Τις πρώτες τέσσερεις Παρασκευές στους ναούς, ψάλλονται οι «Χαιρετισμοί», όπου μικροί και μεγάλοι λένε το «Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε» μπροστά στην εικόνα Της. 

    Την Πέμπτη Παρασκευή ψάλλεται ο «Ακάθιστος Ύμνος», το σύνολο των Χαιρετισμών. Τον λέμε έτσι γιατί δεν καθόμαστε καθόλου στην λειτουργία από σεβασμό προς την Παναγία.
 
    Την έκτη εβδομάδα την λέμε βουβή ή κουφή και στην εκκλησία δεν γίνεται καμιά λειτουργία και συνήθως οι νοικοκυρές βρίσκουν ευκαιρία και κάνουν τις δουλειές του Πάσχα και φυσικά βοηθάνε τα παιδάκια!!!

    Το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα είναι το Σάββατο του Λαζάρου.
     Είναι η μέρα που πέθανε ο αγαπημένος φίλος του Χριστού και ενώ έγινε η κηδεία και τον θάψανε, ήρθε ο Χριστός και τον ανάστησε μετά από τρείς ημέρες.

     Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, πάνω σε ένα γαϊδουράκι.

 Ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα, για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλη συνάντησή μας.

- Πόσο καιρό λοιπόν διαρκεί η Μεγάλη Σαρακοστή;

- Διαρκεί επτά εβδομάδες, όσα τα ποδαράκια της κ. Σαρακοστής! Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και φτάνει μέχρι το βράδυ της Ανάστασης.

Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής

    Ελάτε τώρα να πούμε το τραγουδάκι της κυρά Σαρακοστής και να την φτιάξουμε από ζυμάρι:


Την Κυρά Σαρακοστή, που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό!

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό!

Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!


Τι πρέπει να κάνουμε, καλά μου παιδιά, εμείς αυτή την περίοδο;

   - Να ζήσουμε πιο κοντά στην Εκκλησία παρακολουθώντας τις Ακολουθίες, όπως τους χαιρετισμούς, τις προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες και φυσικά την Κυριακάτική Θ. Λειτουργία!

- Να κάνουμε όσες πιο πολλές καλές πράξεις γίνεται και να μην στεναχωρούμε τους γύρω μας! 

- Να μελετάμε κάθε μέρα την Αγία μας Γραφή και όμορφα βιβλία με τους βίους των Αγίων μας και να προσευχόμαστε να αποκτήσουμε κι εμείς τις αρετές της αγάπης, της υπομονής, της υπακοής, της καλοσύνης , της χαράς κ.α.

- Να συμμετέχουμε στα έθιμα των ημερών αυτών.

- Να νηστεύουμε  τα γλυκά και τα σνακ που είναι από γάλα, αυγά, τυριά, σοκολάτα γάλακτος και να προτιμάμε τα νηστίσιμα όπως σοκολάτα υγείας, παστέλια, ξηρούς καρπούς κ.α. Όσο για το φαγητό μας ακούμε πάντα τους γονείς μας! Εξάλλου η υπακοή μας είναι εξάσκηση της νηστείας!

- Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε μόνοι μας; 

- Όχι! Θα έχουμε την βοήθεια του Χριστού, αρκεί να Του το ζητήσουμε με την προσευχή μας!!!

Και φυσικά να μην κάνουμε καμιά απουσία στο κατηχητικό μας, εεεε ;;;;


ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ: 
Η ωφέλεια της νηστείας. Galilaia T.V.


Τι σημαίνει Καθαρά Δευτέρα και τι Σαρακοστή -παιδικό-





Προσευχές της Σαρακοστής 


Σταυρόλεξο: 

Παιχνίδι

Δυο παιδιά στέκονται το ένα απέναντι από το άλλο λέγοντας τη συγκεκριμένη στιχομυθία:
    -Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ.
    -Που με βάζεις;
    -Πάνω στο (...) μπαλκόνι.
    -Κι αν πέσω από το (...) μπαλκόνι;
    -Να φας ένα (...) πεπόνι!
Το παιχνίδι συνεχίζεται με τα παιδιά να προσπαθούν να βρουν ομοιοκαταληξίες π.χ. σκαμνί-αρνί, καλάθι-αγκάθι, ελιά-κουτσουλιά κτλ.



ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Μετά από κάθε συνάντηση

    Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.


Pages