ΘΕΜΑ 21.Δ Κυριακή της Τυρινής, Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

11 Μαρτίου 2021

ΘΕΜΑ 21.Δ Κυριακή της Τυρινής, Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή

  Ανάπτυξη για παιδιά Προσχολικής και Ά σχολικής ηλικίας 

Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρά Δευτέρα, καλά μου παιδάκια ξεκινά η Σαρακοστή, ενώ πριν μια εβδομάδα είχαμε το τέλος των Αποκριών (από + κρέας). Αυτή την μέρα συνήθως, μικροί και μεγάλοι πάνε στην εξοχή για να πετάξουν χαρταετό και να χαρούν την όμορφη πλάση που μας χάρισε ο Θεός μας! Η Καθαρά Δευτέρα και όλη η εβδομάδα, ονομάστηκε έτσι γιατί εμείς οι Χριστιανοί «καθαριζόμαστε» στην ψυχή και στο σώμα. Πώς;

Η ημέρα αυτή γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία. Οι οικογένειες και οι φίλοι βγαίνουν εκτός σπιτιού και πετούν χαρταετό τον οποίο είτε αγοράζουν είτε κατασκευάζουν μόνοι τους. Επίσης συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, θαλασσινά, λαχανικά και φασολάδα χωρίς λάδι.

Η Σαρακοστή

Το σώμα μας το καθαρίζουμε από τις τροφές ως εξής: Σταματάμε να τρώμε αυτές τις τροφές που προέρχονται από ζώα (με εξαίρεση τα ασπόνδυλα) όπως το κρέας, το γάλα, τα αυγά, το τυρί κ.τλ. Τις υπόλοιπες τροφές (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά…) τις τρώμε κανονικά! 

Καλό είναι εσείς τα παιδάκια  επειδή βρίσκεστε σε φάση ανάπτυξης, να τρώτε ότι  λέει η μαμά. Μπορείτε βέβαια να στερηθείτε το κρέας κάποιες συγκεκριμένες μέρες (Καθαρά Δευτέρα, Μεγάλη Παρασκευή κτλ.) και αρτύσιμες σοκολάτες, γαριδάκια μπισκότα  και να προτιμάτε τα νηστίσιμα!

Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι να κατανοήσουμε ότι νηστεία δε σημαίνει μόνο απόχη από συγκεκριμένα φαγητά αλλά κυρίως αποχή από κακές συνήθειες στις οποίες είμαστε επιρρεπείς! Είπαμε πρέπει να καθαρίσουμε και την ψυχή μας…. 

Συνεπώς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής είναι να αποφύγουμε κάθε άσχημη συμπεριφορά (να χτυπάμε, να λέμε ψέματα κ.τ.λ.) 

Να δίνουμε την αγάπη μας στους άλλους, να συγχωρούμε, να πηγαίνουμε στις ακολουθίες της εκκλησίας μας καθώς να προσευχόμαστε να έρθει ο Χριστός στην καρδιά την δικιά μας και σε όλους τους ανθρώπους!

Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού μας στην έρημο. Η νηστεία τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα τότε που καθαροί πια και καλά προετοιμασμένοι θα πάρουμε το Σώμα και το Αίμα του Αναστημένου Χριστού μας!

Κατά την διάρκεια της Μ. Σαρακοστής μπορούμε να πηγαίνουμε στις κατανυκτικές ακολουθίες της εκκλησίας μας όπως στον κατανυχτικό Εσπερινό, στις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες κάθε Τετάρτη και Παρασκευή καθώς και στους Χαιρετισμούς της Παναγιάς μας για να παίρνουμε δύναμη!

Μπορεί να είμαστε μικροί αλλά έτσι γινόμαστε μεγάλοι αθλητές του Χριστού!  Γι' αυτό παιδάκια σας περιμένω όλους στην Εκκλησία να ενώνουμε τις προσευχές μας!!!

Το έθιμο της κυρά Σαρακοστής

Η ετυμολογία της λέξης Σαρακοστής σχετίζεται με τη διάρκεια της νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα (40 μέρες), κι ένας εύκολος τρόπος για να την υπολογίζουμε σαν είδος ημερολογίου είναι αυτό που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Πρόκειται για τη γνωστή μας κυρά Σαρακοστή. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).

Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν μοναχή, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι. 

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.

Ελάτε τώρα να πούμε το τραγουδάκι της κυρά Σαρακοστής και να την φτιάξουμε από ζυμάρι:

Την Κυρά Σαρακοστή, που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό!

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό!

Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!


3. Ερωτήσεις για μάθημα, παιχνίδι και αφορμές για συζήτηση 

 • Σήμερα και ποιος δεν ξέρει να απαντήσει!!!
 • Τι συνηθίζουμε να κάνουμε την Καθαρά Δευτέρα;
 • Γιατί αυτή  η Δευτέρα ονομάζεται ΄΄Καθαρά'' και γενικά όλη αυτή η εβδομάδα;
 • Τι ονομάζουμε ''Σαρακοστή'';
 • Ποιος είναι Εκείνος που μας έμαθε την νηστεία;
 • Τι σημαίνει η λέξη '' νηστεία'';
 • Νηστεία κάνουμε μόνο στα φαγητά;
 • Ποιες ακολουθίες έχει η Εκκλησία μας την Μ. Σαρακοστή που μας βοηθούνε να προετοιμάσουμε την ψυχή μας;
 • Και για ποιο σημαντικό σκοπό καθαρίζουμε την ψυχή μας;
 • Ποιος ξέρει να περιγράψει την κυρά Σαρακοστή; 

4. Συμπέρασμα:

 • Σκοπός μας, εμάς των Χριστιανών, είναι να μοιάσουμε στον χαρταετό που πετάμε την Καθαρά Δευτέρα! 
 • Μέσα από τον αγώνα της Μ. Σαρακοστής, με την προσευχή και τη νηστεία, να πετάξει η ψυχή μας ψηλά ώστε το Πάσχα να συναντήσει τον Αναστημένο Χριστό.

 ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ: Η ωφέλεια της νηστείας. Galilaia T.V.

ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ: 


ΟΙ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ: 

Pages