ΘΕΜΑ 3.3. Το πρότυπο σωστής & χριστιανικής οικογένειας (Γυμν. Λυκ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

14 Οκτωβρίου 2021

ΘΕΜΑ 3.3. Το πρότυπο σωστής & χριστιανικής οικογένειας (Γυμν. Λυκ.)

 ΠΡΟΣΕΥΧΗ: 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.


ΘΕΜΑ 3.3. Το πρότυπο σωστής & χριστιανικής οικογένειας (Γυμν. Λυκ.)

Όταν τα προβλήματα είναι λιγότερα στο σπίτι…



ΑΝ ΕΝΑΣ ΓΟΝIOΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ


Είναι σημαντικό ο γονιός να καταλάβει και να αποδεχτεί ότι είναι ένας, όχι τέλειος άνθρωπος, αλλά έχει τα καλά και τα κακά του, και πώς λάθη είναι απόλυτα λογικό να γίνονται ΚΑΙ από μέρους των γονιών.

Με αυτό τον τρόπο ο έφηβος, ενδιαφέρεται περισσότερο για τα έργα και τις πράξεις των γονιών του παρά για την αυτοπροβολή τους, θεωρεί και αυτός (ο νέος) αντίστοιχα ότι είναι φυσιολογικό να γίνονται λάθη και από την πλευρά των γονιών του και μπορεί έτσι να συνεχίσει με περισσότερο πείσμα και θάρρος αποκτώντας νέες εμπειρίες.

Επιπλέον, ένας υπεύθυνος γονιός πιστεύει ότι το παιδί του μπορεί να πάρει αποφάσεις και το ενθαρρύνει με αποτέλεσμα ο νέος να νιώθει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, να συνεισφέρει και να προσπαθεί να επιλύει προβλήματα.

Τέλος, αν ο γονιός θέτει κανόνες, αλλά είναι και ζεστός και γεμάτος αποδοχή για το παιδί του, το ίδιο το παιδί το αντιλαμβάνεται αυτό και επιδρά θετικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Παίρνει το παράδειγμα ενός υπεύθυνου γονέα, ο οποίος προσπαθεί και κάνει το καλύτερο για το παιδί του επειδή το αγαπάει.

 

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΩΣΤΗΣ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 

ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ


Είναι σημαντικό να τεθούν από τους γονείς οι βασικές χριστιανικές βάσεις από νωρίς, ώστε τα παιδιά από μικρή κιόλας ηλικία να έχουν μία άποψη και εικόνα περί Χριστιανισμού. Οι βάσεις αυτές θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των δύο βασικών εντολών του Χριστιανισμού. Η πρώτη και μεγαλύτερη εντολή είναι να αγαπάμε τον Θεό πάνω από όλους και όλα και η δεύτερη το να αγαπάμε τον πλησίον μας σαν τον εαυτό μας.

Αρχικά να μάθουν οι γονείς στα παιδιά τους ότι είναι παιδιά του Θεού πρώτα και μετά παιδιά των γονιών τους, είναι χριστιανοί και βαπτίστηκαν στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Το όνομα χριστιανοί το πήραν από τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό. 

Να μάθουν στα παιδιά από μικρά την καθημερινή πρωϊνή και βραδινή προσευχή, καθώς πριν και μετά το φαγητό. Επίσης και οι ίδιοι να παροτρύνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στην Κυριακάτικη Θεία λειτουργία, να πηγαίνουν στο κατηχητικό αλλά και να εξομολογούνται και να κοινωνούν.

Επίσης η ανάγνωση αρχικά της Καινής Διαθήκης και κάποιου  χριστιανικού βιβλίου, αποτελούν σημαντικά εφόδια διατήρησης της ισορροπίας τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και με τις άλλες κοινωνικές σχέσεις, καθώς επωφελείται ο νέος.

Όλα αυτά βέβαια δεν πρέπει να γίνονται κάτω από πίεση αλλά με την θέληση των ιδίων των παιδιών. Αν γίνονται με το ζόρι τότε φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα και δημιουργούνται αφενός μεν τσακωμοί, αφετέρου δε απομάκρυνση των νέων από την οικογένεια!


ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ & ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ



«Τα τέκνα (τα παιδιά) υπακούετε (να υπακούτε) τοις γονεύσιν (τους γονείς σας) υμών». (Εφεσ. 5, 21-33). Η υπακοή των παιδιών στους γονείς τους είναι κάτι που το συνιστά και η φύση και η κοινωνία και ο Θεός. Τα παιδιά είναι μικρά, άπειρα, ανεκπαίδευτα και χρήζουν προστασίας, εκπαιδεύσεως, κοινωνικοποιήσεως, αναπτύξεως των φυσικών και πνευματικών αρετών τους. 

Είναι θέλημα Θεού να σέβονται και ν’ αγαπούν τους γονείς τους. Ο δεκάλογος του Μωυσή, με την πέμπτη του εντολή λέει: "Τίμησε τον πατέρα σου και την μητέρα σου, για να ευημερήσης και να ζήσεις μακροχρόνια στην πλουσία και εύφορη χώρα, την οποία θα σου δώση ο Κύριος" (Έξοδ. 20,12). 

Είναι σωστό, τα παιδιά, να δέχονται την κηδεμονία που έχει δώσει ο Θεός στους γονείς τους, να τους φέρονται με σεβασμό που περιλαμβάνει τα όσα λένε και τον τρόπο που τα λένε (προς τους γονείς τους), αποφεύγοντας το υβρεολόγιο για τον γονιό τους, είτε εσωτερικά (από μέσα τους δηλ.) είτε εκφώνως σε απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ τους. Τιμούν τον πατέρα και τη μητέρα τους όταν δείχνουν ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουν κάνει για αυτά, όταν τους υπακούουν έστω και αν δεν συμφωνούν μαζί τους.

Από την άλλη μεριά δεν θα πρέπει και οι γονείς να εκνευρίζουν και να προκαλούν τα παιδιά ή να τους φέρονται υποτιμητικά ή να τα ταπεινώνουν ή να τα βρίζουν προσπαθώντας να δείξουν ότι ξέρουν περισσότερα ή έχουν δίκιο «Μην παροξύνετε τα παιδιά σας, αλλά να τα ανατρέφετε με τη διαπαιδαγώγηση και τη νουθεσία του Κυρίου».[Εφεσίους 6:4:] Οι γονείς να διδάσκουν τι λέει η ορθόδοξη πίστη μας και να συμπεριφέρονται με αγάπη και διάκριση απέναντι στα παιδιά τους, απονέμοντες δικαιοσύνη όσο είναι δυνατόν, ανάλογα πάντα την ηλικία των παιδιών.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Είναι σημαντικό να κάνει όλη η οικογένεια μαζί προσευχή, κάτω από το  καντήλι, με το θυμίαμα αναμμένο, και τις εικόνες στον τοίχο. Όσο, βέβαια, τα παιδιά είναι μικρά δεν μπορούν να συμμετέχουν για πολύ. Αρκούν 2-3 λεπτά προσευχής για αυτά και μετά όσο αυτά θέλουν. 

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κάνουν 5,10 και 15 λεπτά προσευχής, τόσο όσο αντέχουν. Ωστόσο ο οικογενειακή προσευχή με πρώτον τον πατέρα και μετά την μητέρα και τα παιδιά γονατιστά είναι το ιδανικότερο. Ευλογεί ο Θεός την οικογένεια αυτή και την βοηθά να ξεπεράσει τα προβλήματα που θα προκύψουν στο μέλλον.

Φυσικά στις περιπτώσεις που δεν είναι εφιστή η οικογενειακή προσευχή, η προσωπική προσευχή είναι καθημερινό μέλημα γονέων και παιδιών και δεν παραλείπεται.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 

Είναι σημαντικό στην οικογένεια -εφόσον είναι δυνατόν- να τρώνε όλοι μαζί, έστω την Κυριακή αν δεν μπορούν τις καθημερινές.
Ωστόσο εστω ας τρώνε τουλάχιστον όσοι βρίσκονται σπίτι, αλλά να μην ξεκινούν το φαγητό εάν πρώτα δεν κάνουν την ανάλογη προσευχή πριν και μετά το φαγητό. Δεν είναι αρκετό να κάνουμε μόνο τον σταυρό μας. Υπάρχει ανάλογη προσευχή για το κάθε γεύμα.


ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ - ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ

Βασικό είναι, αν οι δύο γονείς είναι μεταξύ τους ενωμένοι και αγαπημένοι το αντιλαμβάνονται τα παιδιά, κι έτσι τα ίδια είναι πιο ήρεμα και δεν παρουσιάζουν κάποια ακραία συμπεριφορά. Μιμούνται αυτό το παράδειγμα με αποτέλεσμα να είναι το ίδιο αγαπημένα και με τα αδέρφια τους.


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΛΑ...

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Στα πλαίσια μιας φυσιολογικής, σύγχρονης, χριστιανικής οικογένειας οι γονείς είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο και παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις γνώμες όλων των μελών της οικογένειας. Ο διάλογος, η συχνή επικοινωνία και η επαφή με τα παιδιά αποτελούν εργαλεία αποτελεσματικά για την ομαλή λειτουργία της οικογένειας, όπως επίσης η αλληλοκατανόηση και ο αλληλοσεβασμός.

Επίσης από την κοινή συμβίωση με την οικογένεια προκύπτουν κάποιες ανάγκες για κοινή εργασία στο σπίτι, όπως η καθαριότητα, το στρώσιμο του τραπεζιού, το πλύσιμο των πιάτων, το πλυντήριο, ο κήπος κ.λπ. στις οποίες συμμετέχουν με ευχαρίστηση τα παιδιά και προσφέρουν ανάλογα τις δυνάμεις τους. Αυτό βέβαια τους βοηθάει στην μελλοντική ενήλικη ζωή τους, έτσι ώστε να γίνουν υπεύθυνα. 


ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΤΑΣΕΙΣ

Είναι απόλυτα φυσιολογικό στις μέρες μας, όπως προαναφέρθηκε, να υπάρχουν εντάσεις, τσακωμοί ή διαφωνίες μέσα στην οικογένεια, οι γονείς να μην συμφωνούν είτε με μεταξύ τους είτε με κάποιες αποφάσεις ή επιλογές των νέων, που αφορούν το ντύσιμο, τις παρέες τους, το λεξιλόγιό τους ή ακόμα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. 


ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Το σημαντικό όμως είναι, όλα να κυμαίνονται γύρω από ένα φυσιολογικό πλαίσιο και να επικρατεί η αγάπη, δηλαδή ο Χριστός. 

Οι γονείς εφόσον έχουν και τον ρόλο της παιδαγωγίας είναι φυσιολογικό να μιλούν με τα παιδιά τους με σεβασμό, να τα επιπλήττουν όταν σφάλλουν, εξηγώντας τι έχει γίνει λάθος και εάν χρειαστεί να δέχονται τα παιδιά τις συνέπειες των σφαλμάτων τους χωρίς να "κρατούν μούτρα" όπως λέμε. Αντίθετα ζητούν συγγνώμη από τους γονείς τους και προσπαθούν να μην επαναλάβουν το λάθος που έκαναν!

Φυσικά, αμφότεροι γονείς και παιδιά, δεν βρίζουν, δεν αισχρολογούν, δεν κτυπούν, δεν υποτιμούν, δεν ειρωνεύονται δεν πετάνε και δεν σπάνε αντικείμενα δεν φθάνουν στα άκρα. Σε κάθε περίπτωση το κάθε μέλος συγχωρεί το ένα το άλλο, δείχνει την αγάπη του απέναντι στο άλλο μέλος και το στηρίζει. 

Αλήθεια, οι γονείς, πόσες φορές -στις περιπτώσεις που κάνουν λάθος- ζητούν συγγνώμη από τα παιδιά τους; Είναι αφενός σωστό και αφετέρου χριστιανικό να ζητούν οι γονείς συγγνώμη από τα παιδιά τους. Δεν το υποτιμούν αυτό τα παιδιά. Αντίθετα αναγνωρίζουν την γνησιότητα και την δικαιοσύνη των γονέων. Έτσι δημιουργείται ένα κλίμα αλληλοεπίδρασης και αλληλοβοήθειας μεταξύ παιδιών και γονέων.


ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 

Κρίνεται απαραίτητο και καθοριστικό σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι γονείς να ασχολούνται με τα παιδιά τους και να περνούν πολύτιμο χρόνο μαζί. Να συζητούν μαζί με τα παιδιά τους, να τα συμβουλεύουν και όχι μόνο να μιλούν μαζί τους όταν είναι να τα επιπλήξουν!

Οι μονοήμερες εξορμήσεις, οι εκδρομές, η κοινή συμμετοχή σε δραστηριότητες ακόμα και ένα οικογενειακό τραπέζι, αποτελούν κάποια από τα πράγματα που φέρνουν πιο κοντά την οικογένεια και την δυναμώνουν. 

Επίσης ο κοινός εκκλησιασμός, η Θεία Κοινωνία, το να πάνε μαζί για εξομολόγηση, να πάνε στον ιερέα να τον συμβουλευτούν για διάφορα θέματα βοηθούν πολύ στην ενότητα της οικογένειας.
Όσο δύσκολο κι αν είναι για έναν έφηβο να ταυτιστεί με έναν ενήλικα, πόσο μάλλον με τον γονιό του (χάσμα γενεών), και να βρει κοινά, τόση μεγάλη είναι η ικανοποίηση ύστερα όταν καταφέρουν να συνδεθούν.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Από τα παραπάνω που είναι ενδεικτικά μόνο, καταλαβαίνουμεότι για να βρούμε μια ΣΩΣΤΗ ή ΙΔΑΝΙΚΗ χριστιανική οικογένεια που να εφαρμόζει όλα τα παραπάνω είναι δύσκολο, αλλά όχι απίθανο!

Υπάρχουν, σήμερα, έστω και λίγες χριστιανικές οικογένειες οι οποίες προσπαθούν να ζουν όπως θέλει ο Θεός και αγωνίζονται τον καλόν αγώνα. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχει και η εξομολόγηση. Ένα restart στην πνευματική μας ζωή.

Εμείς ως χριστιανοί έχουμε τον ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ, τον τρόπο ζωής που δίδαξε ο Χριστός και εφάρμοσαν οι άγιοι της Εκκλησίας μας, ο οποίος μάς φέρνει ηρεμία, γαλήνη, αγάπη, χαρά, ευτυχία, κατανόηση και τις υπόλοιπες χριστιανικές αρετές.

Αλλά τι μπορούν να κάνουν οι νέοι;

Οι νέοι βλέποντας και κατανοώντας τα λάθη των γονιών τους είναι δύσκολο έως απίθανο να διορθώσουν τους γονείς τους, εφόσον εκείνοι επιλέγουν έναν τρόπο ζωής μακρυά από τον τρόπο ζωής του Χριστού.

Ωστόσο προσπαθούν ΝΑ ΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ και όταν σφάλλουν, ζητούν συγγνώμη και προσπαθούν να μην επαναλάβουν το ίδιο λάθος. Προσεύχονται καθημερινά όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά για την οικογένειά τους, για τους γονείς και τα αδέλφια τους, ώστε να διατηρηθούν αυτές οι καλές σχέσεις που έχουν και προσπαθούν να ζουν όπως θέλει ο Χριστός! 



ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Μετά από την κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)


Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

 
 ΤΕΣΤ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ:



Pages