Μήπως είσαι αχάριστος; - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

09 Φεβρουαρίου 2021

Μήπως είσαι αχάριστος;

Στη σημερινή μας συνάντηση συζητήσαμε το θέμα της αχαριστίας το οποίο αφορά λίγο-πολύ όλους μας. Όταν κάποιος είναι αχάριστος δεν εκτιμά και δεν αναγνωρίζει το καλό που του έκανε κάποιος άλλος, καθώς και δεν εκτιμά αυτά που έχει.


αχάριστος -η -ο

 1. που δεν εκτιμά και δεν αναγνωρίζει το καλό που του έκανε κάποιος άλλος
  συνώνυμα: αγνώμων
  αντώνυμα: ευγνώμων
  τι αχάριστη γυναίκα!

 2. που δεν προσφέρει ηθική ικανοποίηση
  η μετάφραση είναι μια πολύ αχάριστη δουλειά

παροιμίες:

 • Η θάλασσα και ο αχάριστος ποτέ τους δε χορταίνουν.

 • Ο αχάριστος είναι σαν ένα βάζο χωρίς πάτο. Ό,τι κι αν βάλεις μέσα του πάλι άδειο θα είναι.

Αφορμή από το Ευαγγέλιο των 10 λεπρών

 1. Μήπως Αυτός δεν ήταν, που κάποτε καθάρισε τα σώματα από τις πληγές της λέπρας;

 2. Μήπως Αυτός δεν ήταν κάποτε, που τους άνοιξε τα μάτια από τις τσίμπλες της τύφλας;

 3. Μήπως Αυτός δεν ήταν, που τους σήκωσε από το κρεβάτι της τσίκνας, που χρόνια έμειναν πάνω ξαπλωμένοι παράλυτοι;

 • Ο αχάριστος αποδεικνύεται πιο ανόητος κι από τα ανόητα γαϊδούρια, αφού δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει το καλό με το οποίο ευεργετήθηκε.

 • Γιατί εδώ βλέπουμε καθαρά, οτι και τα ζώα με κάποια έμφυτη διάκριση που διαθέτουν, μπορούνε να ξεχωρίσουν τον ευεργέτη τους και δείχνουν απέναντί του κάποια ευαισθησία.

 • Αντίθετα ο αχάριστος άνθρωπος δε συγκρίνεται με τίποτα και έτσι αποδεικνύεται πιο βόδι κι απ’ τα βόδια και χειρότερος ακόμη κι αυτά τα συμπαθητικά ανόητα γαϊδούρια.


 • Πόσο εύκολα μερικές φορές ξεχνά ο άνθρωπος τις ευεργεσίες που του έχουν κάνει! 

 • Λένε πως η αχαριστία δεν έχει ούτε μάτια για να δει, ούτε μνήμη για να θυμηθεί. Ούτε καρδιά για να ευγνωμονήσει, ούτε σπλάχνα για να συμπονέσει και να λυπηθεί.

 • Πράγματι, πόσο γρήγορα ξεχνά ο άνθρωπος τα καλά που του έχουν κάνει!

 • Με μίσος ξεπληρώνει την αγάπη. Με κατατρεγμό τη βοήθεια. Με ζημία την ωφέλεια που κάποτε του πρόσφεραν.

 • Δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός στον κόσμο από τον άνθρωπο που κάποτε ευεργετήθηκε και τώρα βγαίνει σκληρός και αχάριστος, χωρίς μνήμη, χωρίς τύψεις, χωρίς ντροπή.

 • Και σκέπτομαι, στο σημείο αυτό, το μεγάλο και δίκαιο παράπονο του Σωτήρα Χριστού, που ανεβασμένος στο Σταυρό του Γολγοθά, ατενίζει με απογοήτευση την αχαριστία σ’ όλη της την αποθέωση.

 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η αχαριστία του ανθρώπου σήμερα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Για να δούμε ενδεικτικά μερικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι είναι αχάριστοι. 
 • Η αχαριστία του ανθρώπου σήμερα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Για να δούμε ενδεικτικά μερικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι είναι αχάριστοι.
 • Η δουλειά τους. Επιζητούμε μεγάλες καριέρες και δόξα, ακόμα και αν έχουμε μια καλή δουλειά με έναν αξιοπρεπή μισθό.
 • Η οικογένειά τους. Δεν ακούμε τους μας και δεν τους σεβόμαστε. Δεν τους δείχνουμε την αγάπη που μας τρέφογονείς μας.
 • Η εξωτερική τους εμφάνιση. Ζηλεύουμε την εμφάνιση των άλλων.
 • Τα ταλέντα τους. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ταλέντα, δηλαδή χαρίσματα, τα οποια του τα έχει δώσει ο Θεός. Όλοι έχουν χαρίσματα αρκεί να τα ανακαλύψουμε και να τα αξιοποιήσουμε προς δόξα Θεού.
 • Την καθημερινότητά τους. Κάποιοι από μας έχουν την δυνατότητα για ταξίδια και καθημερινές εξόδους. Αυτοι όμως που δεν έχουν αυτη την δυνατότητα το ζηλεύουν αυτό.

Αναλυτικότερα, στα πλαίσια της οικογένειας, της δουλειάς, της εξωτερικής εμφάνισης, των χαρισμάτων αλλά και γενικότερα στη καθημερινότητα οι άνθρωποι συνεχώς ζητούν αλόγιστα υλικά και μη αγαθά. 

Εκτός από αυτό μας λείπει η ευγνωμοσύνη. Δηλαδή δεν εκτιμάμε τις προσφορές των άλλων ή ακόμα και του Θεού… παρά μόνο θέτουμε τα αιτήματά μας. 

Αναφέραμε σε αυτό το σημείο το παράδειγμα με τους 10 λεπρούς όπου μονάχα ο ένας από αυτούς γύρισε να ευχαριστήσει το Χριστό για τη θεραπεία του.

Άρα, θα πρέπει να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο στη ζωή μας αλλά να ευχαριστούμε πάντα το Θεό και τους ανθρώπους γύρω μας χωρίς να είμαστε αχάριστοι.

Δείτε σχετικά βίντεο με το παραπάνω θέμα:Τέλος, έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Χριστώ τω Θεώ Παραθώμεθα» το οποίο απαρτίζεται από πλήθος πνευματικών λόγων και συμβουλών.Υγ. Όσοι επιθυμείτε να εγγραφείτε στις διαδικτυακές συναντήσεις θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω:

 1. Να δείτε το παρόν βίντεο που αφορἀ τις διαδικτυακές συναντήσεις μας και να κάνετε ότι λέει.

 2. Να είστε γνωστός με ένα τουλάχιστον μέλος της παρέας μας.

 3. Να είστε 18-29 ετών, φοιτητής, εργαζόμενος ή άνεργος κ.λπ…

Ραντεβού κάθε Κυριακή στις 5:00 το απόγευμα.

Pages