Big Brother vs The Bachelor: Ορατότης (και ποιότης) μηδέν - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

29 Σεπτεμβρίου 2020

Big Brother vs The Bachelor: Ορατότης (και ποιότης) μηδέν


Big Brother

Ρώμη 80 μ.Χ. Κολοσσαίο: Η περίφημη ιστορική φράση“panem et circenses” , δηλαδή  “άρτον και θεάματα”, γεννήθηκε εδώ και ουσιαστικά περιγράφει τους αγώνες που διεξάγονταν στο περίφημο αυτό στάδιο. Όταν λέμε αγώνες, εννοούμε και τις θυσίες ανθρώπων, που κατασπαράζονταν από άγρια θηρία και στη συνέχεια  την θανάτωση των ίδιων αυτών ζώων. Αυτές οι φρικαλεότητες συνέβαιναν υπό το βλέμμα χιλιάδων θεατών που πανηγύριζαν, με το πρόσχημα της γιορτής και της διασκέδασης! Οι Ρωμαίοι, για να είμαστε ακριβείς, ανάμεσα στην πληθώρα των διασκεδάσεων που τους προσφέρονταν, προτιμούσαν να παρακολουθούν ανθρώπους να θανατώνονται μπροστά τους! Ενίοτε ο Αυτοκράτορας τους πρόσφερε και ένα κομμάτι ψωμί….

Τώρα θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τον τίτλο του άρθρου μας…

Η αναδρομή αυτή στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μας αποδεικνύει ότι η παραπάνω ιστορική φράση θα μπορούσε κάλλιστα να βρει τέλεια εφαρμογή και στην Ελλάδα (και στον υπόλοιπο κόσμο φυσικά) του 2020!

Ένα από τα ‘θεάματα’, λοιπόν, του σήμερα που έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, κριτικών και αμφισβητήσεων είναι και το reality Big Brother, ελληνιστί Μεγάλος Αδερφός. Μεγάλος είναι σίγουρα, αφού η τηλεθέασή του, και την πρώτη φορά που μεταδόθηκε στην Ελλάδα, αλλά και τώρα, είναι από τις πιο υψηλές. Τώρα για την αδελφοσύνη… ουδέν σχόλιον!

Δεκαεπτά, λοιπόν, ενήλικες, κλείνονται μέσα σε ένα σπίτι, προσπαθώντας να κάνουν τα εν οίκω… εν δήμω=(οι οικογενειακές υποθέσεις κοινολογούνται στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον) με μοναδικό σκοπό την διασημότητα και το χρηματικό έπαθλο… Και όσο περισσότερες κακίες, εξευτελισμοί, προσβολές και γελοιοποίηση δοθεί στο πόπολο, τόσο μεγαλύτερη τηλεθέαση προκύπτει… Και φτάνουμε στο σημείο να κατασπαραζόμαστε όλοι μεταξύ μας, έτσι για την διασκέδαση… Και όλα καλά, όλα ωραία!

- Και είναι τόσο κακό θα πει κάποιος να βλέπουμε reality;

-Να περνάμε λίγο ξέγνοιαστα τον ελεύθερο χρόνο μας;

-Να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας βρε αδερφέ!

Το πρόβλημα ξεκινάει ακριβώς εδώ, με τις παραπάνω ερωτήσεις. Όταν δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η διάθεση του ελεύθερου χρόνου μας είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό για την υγεία μας, την διάθεσή μας, την ζωή μας. Δεν είναι χρόνος πεταμένος στα σκουπίδια. Έχει μεγαλύτερη επίδραση, ίσως, πάνω μας και μέσα μας από ότι έχει ο χρόνος που είμαστε απασχολημένοι με εργασίες, καθότι τις περισσότερες φορές αυτός είναι υποχρεωτικός. Η επιλογή όμως της διάθεσης του ελεύθερου χρόνου μας δείχνει το ποιοι πραγματικά είμαστε, τι στα αλήθεια θέλουμε και πόσο κενό υπάρχει στην ψυχή μας..

Δεν επιχειρούμε να κρίνουμε τους παίκτες αυτών των παιχνιδιών (αν και μόνοι τους οικειοθελώς προσφέρουν τον εαυτό τους για κριτική) αλλά τις συνέπειες στη ζωή και στον ψυχισμό μας από την θέαση τους.

Χρειαζόταν, θα αναρωτηθεί κανείς να δει όλα αυτά τα τηλεσκουπίδια, για να διαπιστώσει πως η σήψη της κοινωνίας είναι πολύ βαθιά και πώς η ανθρωπότητα απέτυχε στον σκοπό της (που δεν είναι άλλος από τον αγιασμό και την θέωση) και φτάνει όλο και πιο κοντά στον όλεθρό της;

Ναι χρειαζόταν. Γιατί μέσα σε όλον αυτό τον διαγωνισμό σκουπιδιού αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η πραγματική εικόνα του σημερινού ανθρώπου. Το άγχος και η αγωνία του για επικράτηση, φιλοδοξία, εύκολο και γρήγορο πλουτισμό. Η ανάγκη και η κραυγή του για αποδοχή και αγάπη, που πιθανότατα  στερήθηκε από την οικογένειά του και προσπαθεί να καλύψει το κενό τους με την διασημότητα, το χρήμα και εντέλει με το να τρώει τις σάρκες του ίδιου του τού Αδερφού… Και κάποιοι να τον παρακολουθούν με ευχαρίστηση, σπαταλώντας απλώς τον ελεύθερο χρόνο τους…

Τα πρότυπα των περισσοτέρων σημερινών νέων είναι πλέον αυτά που βλέπουμε στις οθόνες μας. Βασιλεύει η διαστροφή, η απαξίωση, η πορνεία, η κατάκριση, η περιέργεια, η φιλοδοξία, η εκμετάλλευση, η πονηριά, η κενότητα…

Και, ναι, δεν είναι πλέον πρότυπα οι Άγιοι και οι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας. Προφανώς γιατί το να αγωνίζεσαι για την ψυχή σου, για την ψυχή του αδερφού σου, για την πατρίδα και την οικογένεια είναι ντεμοντέ και ανάγεται πλέον στη σφαίρα της φαντασίας… Όλα γίνονται προς δόξαν του ανθρώπου και όχι προς δόξαν Θεού…

Η κλειδαρότρυπα, όμως, το κουτσομπολιό, η βία, η κακία και η παντός είδους προβολή της ερωτικής ζωής είναι αυτά που πουλάνε. Φέρνουν διαφήμιση και λεφτά.

Αυτό, όμως, που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι το εμπόρευμα είμαστε εμείς… Μας πουλάνε οι διάφοροι καναλάρχες ή ιδιοκτήτες των πάσης φύσεως Μ.Μ.Ε. στους διαφημιστές για να αποκτήσουν περισσότερη τηλεθέαση ή κλικ. Και εμείς γινόμαστε βορά με την δική μας συναίνεση..

Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η απογύμνωση των ηθών και των ιδανικών, η αποκτήνωση και η εξαθλίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, μας οδηγεί σε πνευματική ασφυξία.

Το κόλπο, όμως, πέτυχε! Το κοινωνικό μούδιασμα από τις αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εισβολές αυτού του είδους, οδήγησε στην ολική απενοχοποίησή τους. Παρακολουθούμε βροχηδόν κάθε νέο προϊόν που βγαίνει και οι αντίθετες φωνές καταπνίγονται ως οπισθοδρομικές και ξεπερασμένες!

The Bachelor

Άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα αυτού του είδους τηλεσκουπιδιών είναι και το The Bachelor!  Όχι σε 1 αλλά σε 31 χώρες, λένε τα στατιστικά, προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία και κάνει θραύση!

Στο νέο παιχνίδι συμμετέχουν ένας άνδρας, ο εργένης,  και 20 γυναίκες οι οποίες υποτίθεται θα διαγωνιστούν για να κερδίσουν την ...καρδιά του.

Το μοτίβο του σόου είναι γνωστό, ψεύτικές ή αληθινές ίντριγκες, τσακωμοί και μπόλικος αυτοεξευτελισμός από τις 20 διαγωνιζόμενες.

Το έτερο αυτό “διαμαντάκι” του εξαιρετικού τηλεοπτικού μας τοπίου γνωρίζει μεγάλη αποδοχή και θα συνεχίζει να λάμπει για όσο φέρνει τηλεθέαση.

Κατά τα άλλα δεν χάνουμε ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε τον “αναχρονιστικό” χριστιανισμό και την θέση που τοποθετεί την γυναίκα. Ότι, δήθεν, την υποτιμά! Και πού είναι ο Φεμινισμός  με τους εκπροσώπους του να υπερασπιστεί την γυναίκα; Ή μήπως συμφωνεί με αυτό το reality;

Και δεν μας πειράζει που τόσα κορίτσια υποβιβάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό… Αυτό δεν είναι υποτίμηση του γυναικείου φύλου; Όταν κλείνονται σε ένα σπίτι και μοιράζονται ουσιαστικά το ίδιο αγόρι προσπαθώντας να κατακτήσουν τάχα την καρδιά και την αγάπη του μέσα από ξεμαλλιάσματα, αλληλοκαρφώματα, τσακωμούς και ίντριγκες. Αυτό λέγεται πρόοδος ή οπισθοδρόμηση και επιστροφή στην χειραγώγηση της γυναίκας;

Και ωραία όλα όσα είπαμε. Η λύση όμως ποια είναι; Τι πρέπει να κάνουμε για να το αποφύγουμε όλο αυτό από την στιγμή που η τηλεόραση έχει κατακλυστεί από αυτά τα προϊόντα;

Πέρα από τις δεκάδες άλλες ασχολίες (διάβασμα ενός καλού βιβλίου, μια εκδρομή, παρακολούθηση μιας καλής ταινίας, γυμναστική, βόλτα κ.α.) που μπορεί κάποιος να επιλέξει, υπάρχει και μια επιλογή που λίγοι κάνουν… ένα κόκκινο κουμπάκι πάνω στο τηλεκοντρόλ… ON/OFF λέγεται…

ΠΑΤΑ ΤΟ!

Και πού ξέρεις; Μπορεί να αλλάξει η ζωή σου! Μπορεί και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος..!

- Γραφείο Νεότητας –

       Ι. Μ. Φωκίδος

 Υ.Γ. Κριτικές τηλεθεατών:

Είδα μόνο trailer κ ανατρίχιασα! Η κατάντια της γυναίκας!! Όπως θα ήταν και του άντρα στο αντίστροφο σενάριο.

Σεβασμός και αξιοπρέπεια. Λέξεις που ειπώθηκαν από κοπέλες στα μέσα του πρώτου επεισοδίου. Η πλήρης αντίθεση όμως. Όταν επιτρέπεις στον ίδιο σου τον εαυτό να ευτελίσει την προσωπικότητα σου, βρίζοντας κοπέλες άγνωστες για έναν μαϊντανό, αυτό σε καθιστά αυτόματα το αντίθετο.

Κι εκεί που νόμιζες ότι το #BigBrother είναι ότι πιο trash στην ελληνική TV ήρθε το #TheBachelorGR να σου υπενθυμίσει ότι υπάρχουν και χειρότερα. Πόσο πίσω γυρίζουμε. Είκοσι κοπέλες που δε σέβονται τον εαυτό τους ούτε την γυναικεία τους υπόσταση μαλλιοτραβιούνται για έναν άντρα.

 

Pages