Ομάδες, παρέες εφήβων - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

18 Ιουλίου 2020

Ομάδες, παρέες εφήβων


“ Εγώ με τους φίλους μου είμαι δεμένος...
Δεν κάνω χωρίς αυτούς, υπάρχει αλληλοκατανόηση…”

Οι έφηβοι δημιουργούν ομάδες, παρέες. Ο νέος έχει την ανάγκη να ανήκει κάπου την περίοδο που αποκακρύνεται από την οικογένειά του. Και φυσικά οι πρώτες πραγματικές παρέες που δημιουργούνται είναι στη γειτονιά ή στο σχολείο. Στις παρέες δημιουργείται ένα ωραίο, ευχάριστο και χαρούμενο κλίμα με αστεία, ανέκδοτα, συζητήσεις, συμφωνίες, διαφωνίες, παιχνίδι, διασκέδαση, χορό, χαρά, πλάκα. Ειδικά όταν υπάρχει αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμός αυτή η συντροφιά και η παρέα γίνεται πολύ καλή. 
Χαίρονται τα παιδιά να βρίσκονται μεταξύ  τους και να περνούν ώρες μαζί. Εκεί διαπιστώνουν ότι υπάρχουν παιδιά με διαφορετικούς χαρακτήρες από από αυτούς που έχει στο στενό του οικογενειακό περιβάλλον. Έτσι μαθαίνει να ανέχεται, να τον ανέχονται, μαθαίνει και παρατηρεί διαφορετικές συμπεριφορές που τον βοηθούν στην κοινωνικοποίηση.

Πολλές φορές οι φιλίες σταδιακά παύουν να έχουν προσωπικό χαρακτήρα. Πολλά παιδιά βρίσκουν “φίλους”με την βοήθεια του κινητού τους τηλεφώνου χρησιμοποιώντας το facebook ή το messenger ή κάποιο από αυτά που ονομάζουμε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή Αποβλάκωσης. Δυστυχώς επικοινωνούν με αγνώστους υποτιθέμενους νέους φίλους, αν είναι φιλία αυτό... 

Παράλληλα με αυτό γίνεται πλέον και το εξής: Πάνε δυο φίλοι για καφέ, κάθονται απέναντι ο ένας στον άλλο και δεν μιλούν κατά πρόσωπο παρά συνομιλούν μέσω μηνυμάτων! Και νομίζουν ότι έτσι κάνουν παρέα... Για σκέψου να βγαίνεις με την παρέα σου για καφέ, να μην έχεις ανταλλάξει καμμία κουβέντα και κατόπιν να γυρνάς σπίτι πιο μόνος...

Στην πορεία της ζωής, η ευρύτερη παρέα σου θα αποκτήσει ένα στενότερο κύκλο. Πρόκειται για το λεγόμενο “παρεάκι σου”, που θα αποτελείται από παιδιά με τα οποία θα σας δένει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή σχέση. Δεν κάνεις χωρίς αυτό. Με αυτά τα πρόσωπα είσαι πιο δεμένος και πιο ¨εξαρτημένος¨ κατά μια έννοια. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε υγιείς, καλές και δυνατές φιλίες, που βοηθούν πράγματι τον νέο να ανεβάσει το κοινωνικό και το πνευματικό του επίπεδο. Μάλιστα αν οι φίλοι έχουν και ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς η φιλία τους μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα γεράματα. Η παρέα και η ομάδα συνομηλίκων παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της εφηβείας και σου δίνει έναν άλλο “αέρα”. 

Για να γίνεις αποδεκτός από την παρέα, πρέπει να υιοθετήσεις τον τρόπο συμπεριφοράς της ή να έχεις παρόμοια ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα να χτενίζεις ή να κόβεις τα μαλλιά σου με συγκεκριμένο τρόπο, να ακούς την ίδια μουσική κ.λπ., δηλαδή να αλλάξεις τον εαυτό σου και να τον προσαρμόσεις σε ό,τι κάνει η υπόλοιπη παρέα. Αυτό “δένει” την παρέα περισσότερο. 

Ωστόσο, μια καλά οργανωμένη ομάδα μπορεί να θέσει απαγορεύσεις του τύπου: “σαν παρέα θα ντυνόμαστε με αυτό το στυλ”. Με αυτόν τον τρόπο καθορίζει  συγκεκριμένο τρόπο ζωἠς και συμπεριφοράς. Βέβαια, η παρέα μπορεί να υιοθετήσει συμπεριφορές μέσα στα όρια του κοινωνικά αποδεκτού π.χ. θεατρική ομάδα ή έξω από τα όρια του αποδεκτού π.χ. κλοπές. Ταυτόχρονα, ο έφηβος έχει μεγάλη υποστήριξη από την ομάδα, η οποία καλλιεργεί ανάλογα με την ιδεολογία της συγκεκριμένα πρότυπα.

Επίσης, όταν είμαστε έφηβοι, φτιάχνουμε για τον εαυτό μας μια ιδανική εικόνα, η οποία στηρίζεται στα κριτήρια της παρέας, στη μόδα της, στις αξίες της. Νοιώθουμε όμορφα όταν μας αποδέχεται η παρέα μας και όταν φοράμε τα ρούχα που πολλές φορές οι άλλοι επιλέγουν για εμάς. Επιδιώκουμε να αρέσουμε στον εαυτό μας μέσα από το βλέμμα των άλλων. Ρωτάμε: “Σου αρέσει αυτό το ρούχο; Μου πάει; Πώς σου φαίνεται;” Κι ανάλογα με την απάντηση να ρυθμίζουμε τις διαθέσεις μας. Καμμιά φορά μας δημιουργείται η ανάγκη να προκαλέσουμε την προσοχή των άλλων μέσα από τα ρούχα ή το μακιγιάζ, ακόμη κι αν αγγίζει τη γελοιότητα. Όμως δεν το αντιλαμβανόμαστε ότι είναι γελοίο. Και όλα αυτά τα κάνουμε κάτω από την πίεση της ομάδας.

Οι γονείς μας έλεγαν: “πες μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι”. Είναι σημαντικό να βρούμε φίλους πραγματικούς, διότι η πραγματική φιλία είναι θησαυρός και έχει υψηλούς στόχους, εαν είναι αληθινή. Προσοχή βέβαια, διότι υπάρχει και η κάλπικη φιλία ή η φιλία η οποία απαρτίεζεται από πρόσωπα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους όσο κι αν το θέλουν. Οπότε οι τσακωμοί δίνουν και παίρνουν, μέχρι τη διάλυση της φιλίας.

Η ομάδα ανάλογα με τους στόχους της ανεβάζει ή κατεβάζει την ποιότητα της παρέας. Παρέες με χαμηλή ποιότητα δημιουργούν αντικοινωνικές συμπεριφορές. Ένας έφηβος που νοιώθει την ανάγκη να εξωτερικεύσει τις επιθετικές διαθέσεις του σπάζοντας τα πράγματα στο σπίτι του, αν δεν καταφέρει να το κάνει, διοχετεύει την επιθετικότητά του σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, προστατευόμενος από την ομάδα. Συνήθως αρχηγός της ομάδας είναι ο πιο βίαιος, ο πιο επιθετικός, καθώς αποτελεί πρότυπο ταύτισης με τον καταπιεσμένο έφηβο.

Συχνά ακραίες, προκλητικές ή καταστροφικές συμπεριφορές θεωρούνται μεγαλειώδεις. Όμως, πόσο σωστό είναι να καταστρέφεις αυτά που κάποιοι άλλοι κουράστηκαν, κοπίασαν και ξόδεψαν τόσα χρήματα για να φτιάξουν;

Pages