Οι υιοί του Νώε και ο πύργος της Βαβέλ - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

02 Νοεμβρίου 2019

Οι υιοί του Νώε και ο πύργος της Βαβέλ


Προσέγγιση - Εισαγωγή
Μετά τον κατακλυσμό του Νώε, την έξοδο από την κιβωτό και την υπόσχεση του Θεού με το Ουράνιο τόξο που είναι η σφραγίδα ότι δεν θα καταστρέψει πάλι τη γη, ο Νώε ζούσε με την οικογένειά του...

Ανάπτυξη για παιδιά Μέσου & Ανωτέρου
Ο Νώε ήταν γεωργός, αγρότης, φύτεψε μάλιστα και αμπέλια. Μια μέρα ήπιε κρασί, μέθυσε και, και χωρίς να το αντιληφθεί κυκλοδορούσε γυμνός μέσα στο σπίτι του. (Γεν.9,20-21).
Πόσο άσχημο είναι να μεθάει κάποιος! Σίγουρα έχουμε δει κάποιον γνωστό μας να έρχεται σε αυτή τη λυπηρή κατάσταση. Ακόμα κι ο δίκαιος και πιστός Νώε παρασύρθηκε από το ποτό και δεν καταλαβαίνει τι κάνει. Μακριά από το αλκοόλ, δίνει ψεύτικη χαρά οδηγώντας τον άνθρωπο σε παράλογες, εξευτελιστικές ή επικίνδυνες πράξεις. Επίσης μακρυά από τις κρεπάλες αλκοόλ που έχουν πολύ δυσάρεστες και μόνιμες δυσάρεστες συνέπειες γαι τον οργανισμό. Επίσης επικίνδυνο πολύ το αλκοόλ διότι οδεγεί στον αλκοολισμό.

Ο Χαμ, είδε τον πατέρα του χωρίς ρούχα και αμέσως έτρεξε να γνωστοποιήσει εμπαικτικά στους αδελφούς του, Σημ και Ιάφεθ, για το γεγονός. Εκείνοι πήραν τα ρούχα του πατέρα τους με προσοχή και, περπατώντας ανάποδα, τον έντυσαν χωρίς να τον δουν γυμνό. 
Μόλις ο Νώε ξεμέθυσε κι έμαθε τι είχε γίνει, ευλόγησε τον Σημ και τον Ιάφεθ  που του έδειξαν σεβασμό ενώ καταράστηκε τον Χαμ να είναι δούλος των αδελφών του (Γεν.9,22-27).

Ο σεβασμός στους γονείς μας (και γενικότερα στους μεγαλύτερους) είναι κάτι πολύ σημαντικό, αποτελεί καθήκον των παιδιών προς τους γονείς τους. Άλλωστε μια από τις Δέκα εντολές μάς διατάζει: Να τιμάς τον πατέρα και τη μητέρα σου. 
Η μη τιμή και η ασέβεια απέναντι στους γονείς είναι μεγάλο αμάρτημα και το συναντάμε σε αρκετά σημεία στην Αγία Γραφή. 

Στο κατά Ματθ. Ευαγγέλιο στο 19 κεφ. διαβάζουμε για έναν νεαρό που ρώτησε τον Χριστό τι να κάνει για να κερδίσει την αιώνια ζωή. Ο Χριστός του απάντησε: αν θέλεις να εισέλθεις στην αιώνια ζωή τότε να τηρήσεις τις εντολές. Και ρωτάει ο νεαρός ποιες εντολές; Και του απαντά ο Χριστός τις γνωστές, δηλαδή το να μη φονεύσης, να μη μοιχεύσης, να μη κλέψης, να μη ψευδομαρτυρήσης, τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου. Και να αγαπήσης τον πλησίον σου, όπως τον εαυτόν σου”.

Στις 10 εντολές που έδωσε ο Θεός στο Μωυσή διαβάζουμε την 5η εντολή ολόκληρη που λέει ακριβώς: Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, δια να ευημερήσης και γίνης μακροχρόνιος εις την πλουσίαν και εύφορον χώραν, την οποίαν θα σου δώση ο Κυριος.
Στο βιβλίο της εξόδου της Π. Δ. στο ΚΑ κεφ. διαβάζουμε: Εκείνος που κτυπά τον πατέρα του η την μητέρα του, να τιμωρείται με θάνατο. Εκείνος επίσης που βρίζει τον πατέρα του ή την μητέρα του, να τιμωρείται με θάνατον.

Στην Παλαιά Διαθήκη το αμάρτημα αυτό έχει αποτέλεσμα το θάνατο ενώ στην Καινή Διαθήκη όπως λέει ο Χριστός στο νεαρό, το αμάρτημα αυτό αποκλείει τον άνθρωπο από την αιώνια ζωή. Γι αυτό και ο Απ. Παύλος στην Κολασ. Επιστολή στο Γ’ κεφ. Λέει τα παιδιά να ακούνε τους γονείς διότι αυτό είναι αρεστό στον Θεό.
Τέλος στο Μυστήριο του γάμου διαβάζει ο ιερέας την ευχή που λέει ευχές γονέων στηρίζουν τα θεμέλια των σπιτιών των παιδιών. Για να μας θυμίζει την τιμή και τον σεβασμό που πρέπει να έχουμε προς τους γονείς.
Ο Χαμ βλέποντας τη γύμνια του πατέρα του, αντί να ντραπεί και να τον βοηθήσει να ντυθεί ή έστω να την κρατήσει μυστική, τρέχει να ειδοποιήσει εμπαικτικά τους αδελφούς του για το «αστείο» γεγονός.

Αλήθεια κι εμείς όταν βλέπουμε στην τηλεόραση κάποιον άνθρωπο μισόγυμνο τι κάνουμε; Ντρεπόμαστε και κλείνουμε την τηλεόραση ή όχι; Δυστυχώς η τηλεόραση είναι γεμάτη με τέτοιες άσχημες εικόνες... και επίσης κι εσείς που είστε έφηβοι χρειάζαται και στο διαδίκτυο που είναι γεμάτο προρνογραφικό υλικό να μην μπαίνετε στον πειρασμό και τα βλέπετε κι έτσι χάνεται την αγνότητα των ματιών σας με τις όποιες συνέπειες.

Ο χριστιανός οφείλει να ντύνεται σεμνά αλλά και να συμπεριφέρεται με σεμνότητα. Σαν παράδειγμα πρέπει να έχει την Παναγία, τους Αγίους και τις Αγίες της Εκκλησίας μας. Άρα χρειάζεται προσοχή στον τρόπο που ντυνόμαστε έτσι ώστε να μην προκαλούμε την οργή του Θεού.
Η ευλογία στα δύο παιδιά είναι αποτέλεσμα της σεμνότητας, δηλαδή της αγνότητας του μυαλού των δύο παιδιών καθώς και της τιμής και του σεβασμού απέναντι στον πατέρα τους. 
Ενώ αντίθετα η κατάρα στον εγγονό Χαναάν είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας του Χάμ, ο οποίος ήταν άσεμνος και όχι αγνός στο μυαλό καθώς και ασεβής απέναντι στον πατέρα του.

Ο Νώε έζησε μετά τον κατακλυσμό 350 χρόνια και συνολικά 950 (!). Μετά τον κατακλυσμό έχουμε την αύξηση του ανθρωπίνου γένους από τα παιδιά του Νώε. Και καθώς οι άνθρωποι αυξανόντουσαν και είχαν διάφορα πάθη, ανάμεσα στα άλλα πάθη που κυρίεψαν τις ψυχές τους, ήταν και η υπερηφάνεια, το χειρότερο από όλα τα είδη της αμαρτίας. Οι άνθρωποι τότε, μιλούσαν όλοι μια γλώσσα. Οι περισσότεροι από αυτούς κατοικούσαν στη χώρα Σεναάρ.

Τότε σκέφτηκαν να χτίσουν μια πόλη με έναν ψηλό πύργο (τον γνωστό πύργο της Βαβέλ) ο οποίος θα φτάνει μέχρι τον ουρανό για να αποκτήσουν φήμη και να αποδείξουν πόσο σημαντικοί ήταν. 

Η υπερηφάνειά τους δηλ. τους έσπρωξε στην ιδέα να χτίσουν ένα πύργο τόσο ψηλό, ώστε η κορυφή του ν’ αγγίζει τον ουρανό. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έδειχναν στο Θεό ότι δεν τον λογάριαζαν. 
Αυτό έκανε τον Κύριο να θυμώσει και να πει: «Οι άνθρωποι είναι ανόητοι και ασεβείς. Αν φτιάξουν έναν τέτοιο πύργο, τα μυαλά τους θα πάρουν αέρα και η περηφάνια που έχουν θα τους οδηγήσει στα χειρότερα. Ας συγχύσω λοιπόν τη γλώσσα τους, ώστε να μην καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο». 

Το αμάρτημά τους αυτό στην ουσία είναι το ίδιο με του Αδάμ και της Εύας που έφαγαν τον καρπό για να γίνουν θεοί και να μην έχουν ανάγκη τον Θεό.
Ο Θεός πράγματι μπέρδεψε τις γλώσσες που μιλούσαν και δεν μπορούσαν πια να συνεννοηθούν για να χτίσουν τον πύργο. Ό,τι έλεγε ο ένας, δεν το καταλάβαινε ο άλλος. Χωρίς λοιπόν να συνεννοούνται, πως ήταν δυνατόν να χτίσουν; Έτσι αναγκάστηκαν να σχηματίσουν ομάδες σύμφωνα με τη γλώσσα που μιλούσαν και να διασκορπιστούν σε όλη τη γη (Γεν.11,1-9).

Αναγκάστηκαν λοιπόν να σταματήσουν και παράτησαν την ανόητη προσπάθειά τους. Το μέρος εκείνο όπου θα χτιζόταν ο πύργος λεγόταν Βαβέλ δηλαδή σύγχυση.
Η τιμωρία αυτή ήταν δίκαιη. Ο Θεός θέλησε μ’ αυτό τον τρόπο να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι δεν μπορούν να τα βάλουν μαζί Του. 
Ο Θεός είναι παντοδύναμος. Ο άνθρωπος είναι ένα τίποτα μπροστά του. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ταπεινοί μπροστά στο Θεό.

Σε πόσα προβλήματα οδηγεί η υπερηφάνεια τον άνθρωπο! Είναι πραγματικά η βασίλισσα όλων τον αμαρτιών, όλων των κακών! Όχι μόνο δεν κατάφεραν να χτίσουν την πόλη και τον πύργο, αλλά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν συγγενείς και φίλους και να διασκορπιστούν σε όλη τη γη.

Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι ο Θεός δεν είναι τιμωρός, ο Θεός δεν οργίζεται, ο Θεός δεν έχει νεύρα είναι απαθής. Είναι Θεός της αγάπης. Ό,τι κάνει το κάνει από αγάπη για να προστατεύσει τον άνθρωπο. Ο Θεός είναι ο ίδιος και στην Παλαιά και στη Καινή Διαθήκη.

Όμως την εποχή εκείνη οι άνθρωποι ήταν χαμηλού πνευματικού επιπέδου και με χαμηλότερη νοημοσύνη και έτσι εξηγούσαν την κάθε ενέργεια και κίνηση του Θεού. Οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής έδιναν στον Θεό ανθρωπομορφικές ιδιότητες ώστε να αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι το τι ζητά ο Θεός από αυτούς. 

Ο Θεός ήταν δίκαιος όπως είναι και σήμερα. Αν ο Θεός τους μιλούσε για ταπείνωση, αγάπη και για άλλες αρετές που μίλησε στη Κ.Δ. όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, λόγω της πρωτόγονης και άγριας κατάστασής τους δεν θα ήταν κατανοητός σε αυτούς.

Pages