ΘΕΜΑ 23.1 Ο Ακάθιστος Ύμνος και η ζωή του Ιώβ - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

30 Μαρτίου 2023

ΘΕΜΑ 23.1 Ο Ακάθιστος Ύμνος και η ζωή του Ιώβ

   ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, 
πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, 
ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, 
καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, 
ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”

ΘΕΜΑ: Ο Ακάθιστος Ύμνος 
 και η ζωή του Ιώβ



Εισαγωγή
    
  Χαιρετώ τα γενναία Ελληνόπουλα!

Πώς περάσατε; Σας καμαρώσαμε στην παρέλαση!!! Μπράβο παιδάκια!
Δόξα τω Θεώ! Είμαστε χαρούμενοι για σας!!!

Πώς πάει το στάδιο των Αρετών; Αυτήν την εβδομάδα, με την βοήθεια του Θεού, θα εξασκηθούμε στο αγώνισμα της Υπομονής και θα γνωρίσουμε τον Ιώβ! Παράδειγμα υπομονής!!!

Με τις γιορτές λίγο ξεχαστήκαμε!!! Ας μπούμε πάλι δυναμικά! Εξάλλου έφτασε ο καιρός! Το Πάσχα πλησιάζει!!! Η κυρά Σαρακοστή έχει κουτσαθεί για τα καλά!!!

Φτάσαμε και στον Ακάθιστο Ύμνο! Αλήθεια για να θυμηθούμε τι σημαίνει;

Ο Ακάθιστος Ύμνος

   Κατά τήν περίοδο αὐτή τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, κάθε Παρασκευή ἀπόγευμα τελεῖται μία ἀπό τίς ὡραιότερες ἀκολουθίες τῆς Ἐκκλησίας μας. Θυμάστε πῶς λέγεται;…

«Ἀκάθιστος Ὕμνος» ἤ ἀλλιῶς «Χαιρετισμοί» στήν Παναγία.
–Γιατί λέγονται «Χαιρετισμοί» (…)
Διότι ἐπαναλαμβάνεται ὁ χαιρετισμός στήν Παναγία «Χαῖρε».
Ἀξίζει ὅμως νά γνωρίσουμε τήν καταπληκτική ἱστορία τῶν «Χαιρετισμῶν».

     Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του. Είναι ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας και γενικότερα της ελληνικής ποίησης.

    Κατά το έτος 626 μ.Χ., και ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος μαζί με το βυζαντινό στρατό είχε εκστρατεύσει κατά των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνίδια από τους Αβάρους. Οι Άβαροι απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας και την 6η Αυγούστου κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών. Σε συνεργασία με τους Πέρσες ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενθάρρυνε το λαό στην αντίσταση. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος κατάστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ οι αμυνόμενοι προξένησαν τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι. Στις 8 Αυγούστου, η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη, ως τότε, απειλή της ιστορίας της. Ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδωσε σε συνδρομή της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο», ευχαριστήρια ωδή προς την Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».

    Κατά την επικρατέστερη άποψη, δεν ήταν δυνατό να συνετέθη ο Ύμνος σε μία νύκτα. Μάλλον είχε συντεθεί νωρίτερα και μάλιστα θεωρείται ότι ψαλλόταν στο συγκεκριμένο ναό, στην αγρυπνία της 15ης Αυγούστου κάθε χρόνου. Απλώς, εκείνη την ημέρα ο Ύμνος εψάλη «ὀρθοστάδην», ενώ αντικαταστάθηκε το ως τότε προοίμιο «Τὸ προσταχθὲν μυστικῶς λαβὼνἐν γνώσει», με το ως σήμερα χρησιμοποιούμενο «Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια», το οποίο έδωσε τον δοξολογικό και εγκωμιαστικό τόνο, στον ως τότε διηγηματικό και δογματικό ύμνο.

    Ο ύμνος φέρεται ως ανώνυμος, η παράδοση, όμως, αποδίδει τον Ακάθιστο Ύμνο στο μεγάλο βυζαντινό υμνογράφο του 6ου αιώνα μ.Χ., Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό (μνήμη 1 Οκτωβρίου).  Βέβαιο, είναι πάντως, ότι οι ειρμοί του Κανόνα του Ακάθιστου Ύμνου είναι έργο του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού (μνήμη 4 Δεκεμβρίου), ενώ τα τροπάρια του Αγίου Ιωσήφ Ξένου του Υμνογράφου (μνήμη 3 Απριλίου).

    Και τώρα ας γνωρίσουμε τον Ιώβ!!! Είχατε πολύ υπομονή!!!


Η ζωή του Ιώβ



    Η ιστορία του Ιώβ αναφέρεται στο ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Εξυμνεί την υπομονή του ανθρώπου απέναντι στις κακουχίες και στις δοκιμασίες που του έρχονται. Από την ιστορία αυτή βγήκε η παροιμιώδης φράση «ιώβειος υπομονή». Αυτά που αναφέρονται συνέβησαν πριν από την αιχμαλωσία στην Αίγυπτο.

    Στη χώρα που βρίσκεται στα νότια της Νεκράς Θάλασσας και τότε ονομαζόταν Αυσίτιδα ζούσε κάποτε ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Ιώβ. Ήταν δίκαιος και η ζωή του ήταν πολύ προσεχτική, σύμφωνη με το θέλημα του Θεού. Είχε αποκτήσει επτά γιους και τρεις θυγατέρες. Είχε πολύ μεγάλη περιουσία, κοπάδια από χιλιάδες γιδοπρόβατα και καμήλες, εκατοντάδες βόδια και γαϊδούρια και πλήθος υπηρετών. Κάθε πρωί πρόσφερε θυσία στον Θεό και τον παρακαλούσε να συγχωρέσει αυτόν και τα παιδιά του, αν είχαν κάνει κάτι κακό.

   Ο Θεός θέλησε να δοκιμάσει την πίστη και την ευσέβεια του Ιώβ, γι’ αυτό επέτρεψε να περάσει σκληρές δοκιμασίες. Μια μέρα λοιπόν έρχεται ένας υπηρέτης και του λέει: «Όλα σου τα βόδια που όργωναν και τα γαϊδούρια που έβοσκαν εκεί κοντά τα άρπαξαν Σαβαίοι ληστές. Σκότωσαν με τα ξίφη τους τους δούλους σου. Μόνο εγώ κατάφερα να γλιτώσω κι έτρεξα να σου φέρω τα νέα». Ενώ μιλούσε ακόμα ο υπηρέτης, έρχεται άλλος αγγελιοφόρος και του λέει: «Φωτιά έπεσε από τον ουρανό κι έκαψε τα πρόβατα και τους δούλους σου. Τα έκανε όλα στάχτη! Μόνο εγώ γλίτωσα και σου φέρνω τα νέα». Και τρίτος δούλος έρχεται σε λίγο και του λέει: «Τρεις ομάδες Χαλδαίων ρίχτηκαν στις καμήλες και τις άρπαξαν και σκότωσαν τους δούλους σου. Εγώ μόνο γλίτωσα». Και πριν καλά καλά τελειώσει κι αυτός, έρχεται τέταρτος αγγελιοφόρος και φέρνει το πιο σκληρό μήνυμα: «Οι γιοι σου και οι θυγατέρες σου έτρωγαν κι έπιναν στο σπίτι του μεγαλύτερου γιου σου. Ξαφνικά φύσηξε δυνατός άνεμος από την έρημο, χτύπησε το σπίτι από παντού και το γκρέμισε! Τα παιδιά σου πλακώθηκαν από τα ερείπια και σκοτώθηκαν όλα!».

    Τότε ο Ιώβ σηκώθηκε, ξέσχισε τα ρούχα του και ξύρισε το κεφάλι του, έπεσε καταγής, προσκύνησε τον Θεό και είπε: «Ο Κύριος μου τα έδωσε όλα, ο Κύριος μου τα πήρε! Εγώ γυμνός βγήκα από την κοιλιά της μάνας μου, γυμνός θα επιστρέψω στη μάνα γη. Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου!». Έτσι ο Ιώβ παρά τις συμφορές δεν αμάρτησε.

   Ο Θεός όμως θέλησε να τον δοκιμάσει ακόμα πιο σκληρά και του στέλνει μια φοβερή αρρώστια. Το σώμα του γέμισε πληγές. Ο Ιώβ όλη μέρα έξυνε τις πληγές μ’ ένα όστρακο και καθόταν πάνω σε στάχτες και κοπριές χωρίς ελπίδα και περίμενε μόνο να νυχτώσει και να περάσει η μέρα κι ο καιρός. Αλλά παράπονο δεν βγήκε από το στόμα του για τον Θεό. Η γυναίκα του απελπισμένη κι αυτή του έλεγε: «Ακόμα επιμένεις στην ευσέβειά σου; Βλαστήμα τον Θεό και πέθανε». Εκείνος της απαντούσε: «Μιλάς σαν ανόητη. Μόνο τα καλά θα δεχόμαστε από τον Θεό; Δεν πρέπει να δεχτούμε και τα άσχημα;».

    Είδε ο Θεός την πίστη και την υπομονή του Ιώβ και βεβαιώθηκε πως ήταν δίκαιος και τον ευλόγησε ακόμα πιο πολύ. Απέκτησε δεκατέσσερις χιλιάδες πρόβατα και έξι χιλιάδες καμήλες, χίλια ζευγάρια βόδια και χίλια γαϊδούρια. Απέκτησε δε και επτά γιους και τρεις θυγατέρες. Σε κανένα μέρος της γης δεν υπήρχαν πιο όμορφα κορίτσια από τις κόρες του Ιώβ.

   Έζησε άλλα εκατόν σαράντα χρόνια κι αξιώθηκε να δει τα εγγόνια των εγγονών του. Πέθανε ευλογημένος από τον Θεό σε βαθιά γεράματα κι έγινε για όλους μας παράδειγμα υπομονής και πίστης.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Π Δ επ 15 Οι Τρείς Παίδες




ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Χρωματίστε την εικόνα


2.Κυνηγητό Με Freeze



     Όσες είναι οι παραλλαγές του κλασσικού ομαδικού παιχνιδιού “κυνηγητό”, τόσες είναι και οι ονομασίες για αυτά. Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι εκείνη στην οποία όταν ο κυνηγός ακουμπήσει έναν από τους άλλους παίκτες, δεν τον “πιάνει”. Αντ’ αυτού, ο παίκτης παγώνει μέχρι να τον ακουμπήσει κάποιος από τους άλλους παίκτες και να τον ξεπαγώσει. Αν ο κυνηγός καταφέρει να παγώσει όλους τους παίκτες, κερδίζει. 
Καλή επιτυχία!!!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Μετά από κάθε συνάντηση

    Εἰς τὸ ὅνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Η ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου

“Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.

Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαίμοι τῷ σῷ δούλῳ.

Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Αμήν.”

Pages