ΘΕΜΑ: 5.1 Ο κατακλυσμός του Νώε & ο πύργος της Βαβέλ - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

02 Νοεμβρίου 2022

ΘΕΜΑ: 5.1 Ο κατακλυσμός του Νώε & ο πύργος της Βαβέλ

    ΠΡΟΣΕΥΧΗ 

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 

Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

ΘΕΜΑ: Ο κατακλυσμός του Νώε & ο πύργος της Βαβέλ



Χαίρεται! Αγαπημένα μου παιδάκια!
Τι κάνετε;
 Πώς περνάτε; 
Σας καμαρώσαμε στην παρέλαση και όπως πάντα καταφέρατε να μας συγκινήσετε!!!

Είστε έτοιμοι να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι;
Αυτή την φορά δεν θα πάρουμε ούτε αυτοκίνητο, ούτε τρένο, ούτε αεροπλάνο αλλά ... Μία κιβωτό!!!

Ας ξεκινήσει λοιπόν η αληθινή περιπέτεια...

    Με το πέρασμα των χρόνων οι άνθρωποι έγιναν πολύ αμαρτωλοί. Ξέχασαν τον Θεό και σκέφτονταν μόνον το κακό. Η γη είχε γεμίσει από τα εγκλήματα των ανθρώπων. Η δικαιοσύνη του Θεού δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο την αμαρτία τους.

    Ανάμεσα στους ανθρώπους  ένας ξεχώριζε για τη θεάρεστη τίμια ζωή του, ο Νώε. Ο Νώε είχε τρεις γιους, τον Σημ, τον Χαμ και τον Ιάφεθ.

    Ο Θεός είπε στο Νώε: «Έφτασε το τέλος των ανθρώπων, γιατί γέμισε η γη από τα εγκλήματά τους. Θα τους εξαφανίσω από τη γη. Εσύ όμως φτιάξε μια ξύλινη κιβωτό, χώρισέ την σε δωμάτια και άλειψέ την από μέσα και από έξω με πίσσα. Το μήκος της θα είναι τριακόσιοι πήχεις, το πλάτος της πενήντα και το ύψος της τριάντα. Θα της βάλεις στέγη και θα κατασκευάσεις τρεις ορόφους. Εγώ θα φέρω κατακλυσμό νερών, για να καταστρέψω κάθε ον που έχει πνοή ζωής. Κάθε ζωντανό πλάσμα θα πεθάνει. Μ’ εσένα όμως θα συνάψω «Διαθήκη» -συμφωνία. Θα μπεις στην κιβωτό εσύ και οι γιοι σου και η γυναίκα σου και οι γυναίκες των γιων σου. Επίσης θα μπουν στην κιβωτό από ένα ζευγάρι από όλα τα ζώα και τα πουλιά για να επιζήσουν μαζί σου. Αποθήκευσε κάθε είδους τροφή που θα σου χρειαστεί, για να τρώτε εσύ κι εκείνα για πάρα πολλές ημέρες».

   Ο Νώε έκανε ό,τι ακριβώς του είπε ο Θεός. Όταν όλα ήταν έτοιμα, ο Κύριος πρόσταξε τον Νώε να μπει μέσα στην κιβωτό με την οικογένειά του και όλα τα ζώα τα οποία ο Κύριος οδήγησε στην κιβωτό. Ύστερα από επτά μέρες άρχισε ο κατακλυσμός. Άνοιξαν οι καταρράκτες του ουρανού. Έβρεχε αδιάκοπα για σαράντα μερόνυχτα. Τα πάντα πλημμύρισαν. Το νερό έφτασε και σκέπασε όλα τα βουνά. Κάθε ζωντανή ύπαρξη πάνω στη γη, όλοι οι άνθρωποι, τα πτηνά, τα ήμερα ζώα, τα άγρια θηρία και τα ερπετά της γης χάθηκαν μέσα στα νερά. Μόνον η κιβωτός επέπλεε για εκατό πενήντα ημέρες.

    Κάποτε τα νερά άρχισαν να υποχωρούν. Δυνατός άνεμος στέγνωνε τη γη.  Κάποια στιγμή η κιβωτός κάθισε πάνω σε στέρεο έδαφος, στο όρος Αραράτ. Οι κορυφές των βουνών φάνηκαν. Πέρασαν κι άλλες σαράντα ημέρες. Ο Νώε άνοιξε ένα παράθυρο της Κιβωτού κι άφησε ελεύθερο ένα κοράκι, το οποίο δεν ξαναγύρισε. Ύστερα άφησε ελεύθερο ένα περιστέρι, το οποίο όμως δεν βρήκε στεριά και γρήγορα ξαναγύρισε στον Νώε.  Μετά από επτά μέρες άφησε πάλι ο Νώε το περιστέρι, το οποίο ξαναγύρισε κρατώντας στο ράμφος του κλαδί ελιάς. Τα νερά λοιπόν είχαν υποχωρήσει τόσο, ώστε φάνηκαν τα δέντρα. Μετά από επτά μέρες ξανάστειλε το περιστέρι, το οποίο αυτή τη φορά δεν επέστρεψε.

   Τότε ο Θεός είπε στον Νώε να βγει από την κιβωτό με τη γυναίκα του και τα παιδιά του και τις γυναίκες των παιδιών του και όλα τα ζωντανά. Μόλις ο Νώε βγήκε από την κιβωτό και πάτησε σε στεριά έχτισε ένα θυσιαστήριο για τον Κύριο. Πήρε από όλα τα καθαρά ζώα και τα καθαρά πτηνά – από τα οποία είχαν διασωθεί επτά ζευγάρια – και πρόσφερε θυσία στον Θεό. Ο Θεός δέχτηκε με ευχαρίστηση τη θυσία του Νώε και υποσχέθηκε: «Δεν θα καταραστώ πια τη γη εξαιτίας των ανθρώπων. Στο εξής όσο υπάρχει η γη δεν θα πάψουν να έρχονται τα καλοκαίρια και οι χειμώνες, το κρύο και η ζέστη, η μέρα και η νύχτα, η σπορά κι ο θερισμός». 
  
    Ευλόγησε και τον Νώε και τα παιδιά του και τους όρισε να γεννήσουν πολλούς απογόνους, ώστε να εξαπλωθούν και να γεμίσουν όλη τη γη. Σημάδι της Διαθήκης που έκανε ο Θεός με τον Νώε και με κάθε ζωντανή ύπαρξη πάνω στη γη ήταν το ουράνιο τόξο, που εκείνη τη στιγμή φανερώθηκε στον ουρανό. Από τον Νώε και τα παιδιά του προήλθαν οι άνθρωποι όλης της γης. Ο Νώε έζησε μετά τον κατακλυσμό τριακόσια πενήντα χρόνια. Συνολικά έζησε εννιακόσια πενήντα χρόνια!
Απίστευτο και όμως αληθινό!!!


Το όμορφο αυτό ταξίδι μας, παιδιά, ήταν από την Αγία Γραφή και ιδιαίτερα από την Παλαιά Διαθήκη! 

    Λοιπόν αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι  η υπακοή στο θέλημα Του Θεού μας προφυλάσσει πάντοτε! Ο καλός μας  Θεός θέλει τη σωτηρία του ανθρώπου κι όλων των πλασμάτων Του. Η σωτηρία μας θα πραγματοποιηθεί μόνο αν βρισκόμαστε μέσα στην δικιά μας Κιβωτό που είναι... η Εκκλησία μας!!! 

Ελάτε να δούμε τι κρύβει η κάθε λέξη:

Κιβωτός:  Είναι η ίδια η Εκκλησία μας η οποία σώζει τον άνθρωπο από την αμαρτία. Η σωτηρία πετυχαίνεται όταν συμμετέχουμε σωστά και συχνά στα μυστήρια της Εκκλησίας μας.
Νώε: Ένας άνθρωπος ευσέβειας και Αγιότητος που επικοινωνεί με Τον Θεό σώζει την Ζωή. Σήμερα οι άνθρωποι διαμέσου κάθε Ιερέως μπορούν να συμμετέχουν στα μυστήρια της Εκκλησίας, που μας δίνουν την αιώνια Ζωή.
Περιστέρι: Σύμβολο Ειρήνης ανάμεσα στον Θεό και στον άνθρωπο. Με κάθε τρόπο δείχνει ο θεός στον άνθρωπο ότι τον θέλει κοντά Του.
Κλαδί ελιάς: Σύμβολο Ειρήνης, Νίκης και Ελέους.
Ουράνιο Τόξο: Το σημάδι της συμφωνίας ανάμεσα στον Θεό και στον άνθρωπο ότι ποτέ ξανά δεν θα γίνει κατακλυσμός στην ανθρωπότητα.


β) Ο πύργος της Βαβέλ!


Μία γνωστή ιστορία, παιδιά μου καλά, που αναφέρεται στο  βιβλίου της «Γένεσης»( Παλαιά Διαθήκη) είναι αυτή του Πύργου της Βαβέλ.

    Οι απόγονοι του Νώε με την ευλογία του Θεού πολλαπλασιάστηκαν γρήγορα και ζούσαν με αγάπη και ειρήνη. Άλλοι από αυτούς έγιναν γεωργοί και ζούσαν με την καλλιέργεια της γης και άλλοι έτρεφαν κοπάδια από βόδια, πρόβατα και κατσίκια και ζούσαν από τα προϊόντα της κτηνοτροφίας, άλλοι έγιναν κυνηγοί και άλλοι εξασκούσαν κάποια τέχνη από αυτές που σιγά-σιγά επινοούσαν οι άνθρωποι.

Οι άνθρωποι έμαθαν επίσης να κατασκευάζουν πλίθινα σπίτια και η ζωή τους συνεχώς βελτιωνόταν.

    Ωστόσο, καθώς ο πληθυσμός συνεχώς αυξανόταν, δεν χωρούσαν πια στον τόπο όπου είχαν εγκατασταθεί ο Νώε και τα παιδιά του μετά τον κατακλυσμό. Έπρεπε να μετακινηθούν προς άλλα μέρη, να αναζητήσουν αλλού εύφορα εδάφη, να φτιάξουν καινούρια σπίτια και να ζήσουν πιο άνετα. Τράβηξαν λοιπόν δυτικά κι έφτασαν σε μια πολύ εύφορη και μεγάλη πεδιάδα, που την ονόμασαν Σεναάρ. Εκεί εγκαταστάθηκαν. Μετά από αρκετά χρόνια και η νέα τους εγκατάσταση δεν επαρκούσε, γιατί είχαν πάλι αυξηθεί πολύ. Αποφάσισαν να χωριστούν σε ομάδες και να σκορπιστούν προς διάφορες κατευθύνσεις, μα, πριν χωρίσουν, αποφάσισαν να δημιουργήσουν στη Σεναάρ κάτι ξεχωριστό και μοναδικό, που θα θύμιζε στις επόμενες γενιές το πέρασμά τους. Αποφάσισαν να χτίσουν μια μεγάλη πολιτεία με πολλά και ωραία σπίτια και στη μέση αυτής της πολιτείας έναν πύργο πολύ ψηλό, τόσο ψηλό που η κορυφή του να φτάνει στον ουρανό. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνονταν ξακουστοί και στους σύγχρονους λαούς και στους απογόνους τους και όλοι θα θαύμαζαν το εντυπωσιακό έργο τους.

    Αυτά ήταν τα σχέδια των ανθρώπων. Κατέβηκε όμως ο Θεός να δει τα έργα τους και είπε: «Τώρα όλοι αυτοί αποτελούν έναν λαό με κοινή γλώσσα. Αυτό το έργο είναι η αρχή των αλαζονικών τους πράξεων. Από δω και πέρα ό,τι σκέφτονται θα μπορούν να το πραγματοποιούν. Εμπρός, ας επιφέρουμε σύγχυση στη γλώσσα τους, ώστε να μην καταλαβαίνει ο ένας τι του λέει ο άλλος». Πράγματι, από εκείνη τη στιγμή προκλήθηκε σύγχυση γλωσσών. Όσοι εργάζονταν στον πανύψηλο πύργο της Σεναάρ δεν μπορούσαν πια να συνεννοηθούν. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Οι άνθρωποι απογοητευμένοι διασκορπίσθηκαν προς πολλές κατευθύνσεις σ’ όλη τη γη και δημιούργησαν ξεχωριστά έθνη και λαούς.

    Ο πύργος που προσπαθούσαν να υψώσουν ως τον ουρανό ονομάστηκε Πύργος της Βαβέλ, δηλαδή της συγχύσεως, και από τότε συμβολίζει την αλαζονεία των ανθρώπων, αλλά και την αδυναμία συνεννόησης που συχνά επιδεικνύουν οι άνθρωποι, όταν πρέπει να συνεργασθούν για κάποιο πολύ σπουδαίο θέμα.



ΥΓ. ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ

    Οι Άγγελοι παιδιά γιορτάζουν στις 8 Νοεμβρίου. Ειδικότερα την ημέρα αυτή γιορτάζουν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Λέγονται Αρχάγγελοι γιατί είναι οι Αρχηγοί των Αγγέλων. Το όνομα Γαβριήλ σημαίνει "Η δύναμη του Θεού" και το όνομα Μιχαήλ σημαίνει "Θεός και άνθρωπος". Οι Άγγελοι είναι πάρα πολλοί, τόσοι όσοι είναι και οι άνθρωποι κι ακόμα περισσότεροι και χωρίζονται σε 9 ομάδες που ονομάζονται Τάγματα.  Το κύριο έργο των Αγγέλων: 

    Να δοξολογούν και να υμνολογούν ασταμάτητα το Θεό. Δεν τους το επέβαλε ο Θεός σαν εντολή, αλλά αυθόρμητα πηγάζει από τους ίδιους, καθώς ατενίζουν το κάλλος του Θεού και τα μεγαλεία της Δημιουργίας Του.




ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ...

1.«Οι γείτονες»
    Χωρίζουμε τους παίκτες σε 2 ομάδες. Κάθε ομάδα έχει το δικό της χώρο και κανείς δεν μπορεί να περάσει τη διαχωριστική γραμμή. Πετάμε διάφορα αντικείμενα π.χ. μαλακούς κώνους, σπόγγους, πακέτα με χαρτοπετσέτες, μπαλάκια κ.α. ισάριθμα και στα δύο γήπεδα.
    Με την έναρξη του παιχνιδιού, οι παίκτες πετούν τα αντικείμενα στο απέναντι γήπεδο. Κερδίζει η ομάδα που στη λήξη του παιχνιδιού, έχει τα λιγότερα αντικείμενα στο γήπεδο της.
 2. Γίνε εσύ ο Άγγελος μου

    Μέσα σένα καλαθάκι βάζουμε όλα τα ονόματα των παιδιών γραμμένα σε χαρτάκια! Το κάθε παιδί τραβάει τυχαία ένα όνομα! Όποιο παιδί του τύχει θα πρέπει να το προστατεύει χωρίς να τον καταλάβουν οι άλλοι και φυσικά το παιδί που το προστατεύει!!! Ο πιο διακριτικός άγγελος κερδίζει!!!    

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! 


ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Μετά από την κάθε συνάντηση

Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages