ΘΕΜΑ: 9.3. Η νηστεία άσκηση σώματος και ψυχής, οι vegan και οι vagetarian (Γυμν.-Λύκ.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

25 Νοεμβρίου 2021

ΘΕΜΑ: 9.3. Η νηστεία άσκηση σώματος και ψυχής, οι vegan και οι vagetarian (Γυμν.-Λύκ.)

  ΠΡΟΣΕΥΧΗ:

Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση

Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν. 
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.

Γνωστοποιήσεις τρέχουσας εβδομάδας

• ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ: Το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεώς μας ξεκινά εκστρατεία αγάπης για φιλανθρωπικά καταστήματα & άπορους νέους με την βοήθεια των κατηχητών της. Παρακαλούμε τυπώστε την αφίσα μεγέθους Α4 ή Α3 αν μπορείτε (βρίσκεται στο τέλος της ανάρτησης), γνωστοποιήστε τη και στα παιδιά σας και τέλος αναρτήστε τη στον πίνακα ανακοινώσεων του κατηχητικού σας. Αν μπορείτε τυπώστε ανάλογα αντίτυπα και μοιράστε τη στα παιδιά σας. Το τέλος της συλλογής ειδών για τους άπορους αδελφούς μας θα είναι πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να μπορούμε να τα μοιράσουμε εγκαίρως.

• ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ: Στην παρούσα σύναξη θα πρέπει να θυσιάσουμε κάποιο χρόνο για την προετοιμασία τυχόν χριστουγεννιάτικης εορτής που σκεπτόμαστε να πραγματοποιήσουμε με τα παιδιά των ομάδων μας. 

• ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Επίσης σας αποστέλλουμε και Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια για να αρχίσετε τις πρόβες για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή σαΣ ή για ψυχαγωγία των παιδιών.

• ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: Αν κάποιοι οι κατηχητές, παρέλειψαν κάποιο θέμα ή πήγαν εκδρομή με τις ομάδες τους ας εκμεταλευτούν τη συνάντηση αυτή για να αναπληρώσουν στα θέματα τα οποία παρέλειψαν. Ας ανατρέξουν στα προηγούμενα βοηθήματα.

• ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: Για όσους κατηχητές πρόλαβαν να πραγματοποήσουν τα μαθήματα των νεανικών συνάξεων να κάνουν μία ανακεφαλαίωση των όσων ειπώθηκαν μέχρι σήμερα, έτσι ώστε να εμπεδωθούν καλύτερα από τα παιδιά.

ΘΕΜΑ: 
Η νηστεία άσκηση σώματος και ψυχής




ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
    Όπως έχουμε ξαναπεί, ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα (σάρκα) και ψυχή (πνεύμα). Το σώμα για να είναι υγιές και δυνατό χρειάζεται άσκηση, γυμναστική. Το ίδιο και η ψυχή μας, για να είναι υγιής και καθαρή χρειάζεται πνευματική άσκηση, πνευματικό αγώνα. Στην προσπάθεια αυτή ιδιαίτερα σημαντική θέση έχει η νηστεία.


    
    Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή του Θεού στον Αδάμ μέσα στον Παράδεισο. Είναι ένα σπουδαίο όπλο για να συνηθίσουν οι άνθρωποι στην υπακοή στον Θεό και στην πάλη κατά των πειρασμών. Ο Χριστός μετά τη Βάπτισή Του, νήστεψε σαράντα ημέρες στη έρημο. Ο Ίδιος τόνισε την αξία της νηστείας με τα λόγια, «το γένος τούτο ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία». Και όπως θυμόμαστε, ό,τι έκανε και είπε ο Χριστός μάς οδηγεί στη σωτηρία.

    Η Εκκλησία, για να μη γίνονται υπερβολές, καθόρισε τι πρέπει να τρώμε την κάθε ημέρα και εποχή. Ημέρες αυστηρής νηστείας (φαγητό χωρίς λάδι), είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή όλου του χρόνου και ιδιαίτερα των περιόδων νηστείας (Τεσσαρακοστών). Την Παρασκευή νηστεύουμε, επειδή Παρασκευή σταυρώθηκε ο Κύριος. Την Τετάρτη, για να θυμόμαστε ότι ένας από τους μαθητές του Τον πρόδωσε ημέρα Τετάρτη. 

Όταν οι ημέρες, που έχουμε χρέος να κάνουμε αυστηρή νηστεία, συμπέσουν με κάποια μεγάλη εορτή, γίνεται «κατάλυση», (δηλαδή χαλάρωση της νηστείας). Αν είναι εορτή Αγίου, καταλύουμε (τρώμε) λάδι. Αν είναι εορτή της Παναγίας ή του Προδρόμου, καταλύουμε ψάρι (πλην της 29ης Αυγούστου).


Οι νηστείες της Εκκλησίας


1. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή (πριν το Πάσχα):


    
    Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου (λάδι τρώμε μόνο Σάββατο και Κυριακή). Γίνεται ως προετοιμασία για την συμμετοχή μας στα Σωτήρια Πάθη του Χριστού και στη χαρά της Αναστάσεως. Όποια μέρα κι αν πέσει η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου) τρώμε ψάρι και των αγίων 40 Μαρτύρων (9 Μαρτίου) τρώμε λάδι.



2. Η νηστεία των Χριστουγέννων (Μικρή Τεσσαρακοστή):



    Αρχίζει από τις 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου. Κατά την νηστεία αυτή τρώμε ψάρι (όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής) από την αρχή της μέχρι και την 17η (ή 12η) Δεκεμβρίου. Ψάρι τρώμε και στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). 
        
    Από την 18η μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, επιτρέπεται μόνο η κατάλυση οίνου και ελαίου εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.



3. Η Νηστεία της Παναγίας:



    Από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 14η Αυγούστου νηστεύουμε προς τιμήν της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 
    
    Η νηστεία αυτή είναι αυστηρή: νηστεύουμε από λάδι όλες τις ημέρες εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Ψάρι καταλύουμε μόνο στην εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου). Εάν η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) πέσει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, τρώμε ψάρι και όχι κρέας.



4. Η Νηστεία των Αγίων Αποστόλων:


   
    Αρχίζει από την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι και την 28η Ιουνίου. Συνήθως η νηστεία αυτή είναι πολύ μικρή. Καταλύουμε ψάρι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Ψάρι καταλύουμε και κατά την εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου (24 Ιουνίου). Αν η εορτή των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) πέσει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, τρώμε ψάρι και όχι κρέας.

 

5. Αυστηρές Νηστείες: 

    Κατά τις οποίες δεν τρώμε λάδι εκτός αν πέσουν Σάββατο ή Κυριακή κάνουμε και στις εξής ημέρες:



    5 Ιανουαρίου (παραμονή Θεοφανείων)


    14 Σεπτεμβρίου (Ύψωση του Τιμίου Σταυρού), γιατί είναι κάτι το ανάλογο με την Μεγάλη Παρασκευή.


    29 Αυγούστου (αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου) σε ένδειξη πένθους για την άδικη θανάτωση του αγιοτέρου ανθρώπου της παγκόσμιας Ιστορίας.
 (Ανώτερη από τον Πρόδρομο είναι μόνο η Παναγία).
   Μόνο ένα Σάββατο νηστεύουμε το λάδι, το Μεγάλο Σάββατο. 
    Και καμία Κυριακή, δεν νηστεύουμε διότι η Κυριακή είναι αναστάσιμη ημέρα (κάθε Κυριακή θυμόμαστε την Αγία Ανάσταση του Κυρίου).





6. Κατάλυση νηστείας εις πάντα, δηλ. όταν τρώμε τα πάντα
  • Τα Άγια Θεοφάνεια. 6 Ιανουαρίου
  • Πρώτη Κυριακή του Τριωδίου, Από την Δευτέρα μετά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή του Ασώτου.
  • Την Εβδομαδα της Διακαινησίμου. Από την Δευτέρα του Πάρχα μέχρι την επόμενη Κυριακή του Θωμά.
  • Την Εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος. Από την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος μέχρι την επόμενη Κυριακήτων Αγίων Πάντων.
  • Την Εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα. Από την 25η Δεκεμβρίου έως και την 4η Ιανουαρίου.

7. Κατάλυση νηστείας εις πάντα, εκτός από κρέας
  • Την Εβδομάδα της Τυροφάγου. Από την Δευτέρα μετά την Κυριακή της Απόκρεω μέχρι και την επόμενη Κυριακή της Τυρινής. 

Πρακτική εφαρμογή

   Την 15η Νοεμβρίου κάθε χρόνο αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων και εγώ θέλω να νηστέψω, λέει ένα παιδί. Όμως επειδή είστε ακόμα παιδιά θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με τους γονείς σας. Είναι γνωστή ως Μικρή Σαρακοστή για να την ξεχωρίζουμε από τη Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα. 

   Έχουμε ξαναπεί ότι η νηστεία κάνει καλό τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή. Ο αθλητής, όταν προετοιμάζεται για τους αγώνες, πρέπει να προσέχει τη διατροφή του. Συχνά πρέπει να στερείται πολλά και μάλιστα πράγματα που του αρέσουν. Το ίδιο και ο πολεμιστής, όταν προετοιμάζεται για μια μάχη.

   Και ο χριστιανός, που είναι πνευματικός αθλητής και πολεμάει ενάντια στις αρνητικές πλευρές του εαυτού του (πάθη) και ενάντια στο κακό και την αδικία που υπάρχει στον κόσμο, προσέχει επίσης τη διατροφή του. Συχνά στερείται πολλά και μάλιστα πράγματα που του αρέσουν. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι «κακό» να τρως ή ότι «το φαγητό είναι αμαρτία», ούτε ότι ο Θεός «μας τιμωρεί» επειδή απολαμβάνουμε κάτι νόστιμο.

    Η νηστεία μας βοηθάει να κόψουμε το θέλημά μας, να ασκηθούμε στην υπακοή που είναι εφαρμοσμένη ταπείνωση, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ να λέμε ΟΧΙ στις τροφές που σημαίνει ότι αύριο θα πούμε όχι και στις προκλήσεις, όχι θα πούμε και στην αμαρτία. Άρα η νηστεία είναι προετοιμασία για τα Χριστούγεννα αφενός, αλλά και για το μέλλον μας αφετέρου.

    Με τη νηστεία ο χριστιανός αποκτά διαύγεια πνεύματος, ανάταση ψυχής, ισχυρότερη θέληση, προθυμία προσευχής, περισσότερη προσοχή, εντατικότερο και αποτελεσματικότερο αγώνα. Φάε καλά και πήγαινε για διάβασμα... φάε καλά και πήγαινε για προσευχή.... Ούτε το ένα ούτε το άλλο θα καταφέρεις να κάνεις. Γιατί το χορτασμένο στομάχι δεν βοηθά στην διαύγεια του πνεύματος. Η νηστεία μάς βοηθά να έχουμε διαύγεια πνεύματος.

    Δεν αρκεί όμως μόνο η νηστεία των τροφών. Λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «ας μη νηστεύει μόνο το στόμα, αλλά και το μάτι και η ακοή και τα πόδια και τα χέρια και όλα τα μέλη του σώματός μας. Να νηστεύουν τα χέρια παραμένοντας καθαρά από την αρπαγή και την πλεονεξία. 

    Να νηστεύουν τα πόδια ξεκόβοντας από τους δρόμους που οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα. Να νηστεύουν τα μάτια… Ας νηστεύει και η ακοή. Και η νηστεία της ακοής είναι να μη δέχεται κακολογίες και διαβολές… Ας νηστεύει και το στόμα από αισχρά λόγια και λοιδορίες. Διότι τι όφελος έχουμε, όταν απέχουμε από πουλερικά και ψάρια, δαγκώνουμε όμως και κατατρώμε τους αδελφούς μας;».

    Καλά όλα αυτά, τα παιδιά όμως μπορούν να νηστεύουν; Εννοείται! Σε συνεννόηση με τους γονείς και τον πνευματικό μας μπορούμε να νηστέψουμε κι εμείς και να αγωνιστούμε (με μέτρο) όσο μπορούμε! Από τη νηστεία δεν έπαθε κανείς κακό, το αντίθετο μάλιστα! Καλή συνέχεια Σαρακοστής, καλή συνέχεια στον αγώνα!

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Είναι η νηστεία της Σαρακοστής, vegan, vagetarian; Ομοιότητες και διαφορές

Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή (άλλως ασιτία). 

Η Νηστεία κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία  
Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, νηστείες ονομάσθηκαν οι ημέρες κατά τις οποίες οι πιστοί οφείλουν να απέχουν από ορισμένες τροφές καθώς και να ελαττώσουν τις αμαρτίες τους για λόγους εγκράτειας και ωφέλειας σώματος και ψυχής. Κάθε Xριστιανός οφείλει να νηστεύει κατά τις νηστείες, όπως καθορίστηκαν από την Μητέρα Εκκλησία.


Αυστηρή χορτοφαγία = vegan
    Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός, αγγλ. veganism) είναι η ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, καθώς και το μέλι. 

    Συνήθως γίνεται για λόγους ηθικής, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό και θεωρείται πως προϋποθέτει πολλή βία και βαρβαρότητα, για λόγους υγείας, αλλά ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους αφού θεωρούν ότι η χορτοφαγία συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη μορφή θρησκευτικότητας ή πνευματικότητας τους. 

Διαφορές «νηστίσιμου» και vegan
    
    ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ:
    Σύμφωνα με την Εκκλησία, απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και αυγών. 
    
    Τα ψάρια δεν συγκαταλέγονται τα θαλασσινά. Το χταπόδι, τα καλαμαράκια και τα υπόλοιπα μαλάκια θεωρούνται νηστίσιμα.
    
    Αυτό συμβαίνει διότι τα ζώα αυτά δεν έχουν αίμα. Αντίστοιχα, προϊόντα όπως το μέλι ή τα σαλιγκάρια επιτρέπονται. Το μέλι επιτρέπεται.
    
    VEGAN
    Στον αντίποδα, η vegan διατροφή δεν έχει εξαιρέσεις. Όλοι οι ζωικοί οργανισμοί ανεξαιρέτως, όπως και προϊόντα που έχουν παραχθεί από την εκμετάλλευσή τους, αποκλείονται από το τραπέζι. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ζώα, -σπονδυλωτά και ασπόνδυλα-, έντομα, γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά και το μέλι.

    Το τελευταίο, παρότι δεν είναι μία ουσία που εκκρίνουν απευθείας οι μέλισσες, για την παραγωγή του απαιτείται η μαζική αιχμαλωσία και η εφ’ όρου ζωής εκμετάλλευσή τους.

   
 VEGETARIAN

    Vegetarianism (ελληνιστί χορτοφαγία) γενικά σημαίνει καθόλου κατανάλωση κρέατος, πουλερικών ή θαλασσινών. Όμως τα αυγά ή/και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνήθως περιλαμβάνονται σε μια χορτοφαγική διατροφή. Γενικά δεν υπάρχει μια απόλυτη προσαρμογή στον τρόπο διατροφής των vegatarian αλλά πάνω-κάτω αυτόν τον τρόπο διατροφής ακολουθούν οι περισσότεροι.


ΣΧΟΛΙΑ 
     Εν ολίγοις οι συνέπειες των χορτοφάγων μπορεί να φθάσουν και σε ακρότητες εφόσον φτάνουν στο σημείο να θεοποιούν τα ζώα ή να τα θεωρούν ίσα με τον άνθρωπο ή να τα αγαπούν παθολογικά. 

    Αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον τα ζώα, όχι όμως τον άνθρωπο. Υπερασπίζονται τα ζώα, όχι όμως τον άνθρωπο. Αν σφαγιαστεί ένα ζώο επαναστατούν, αν όμως δολοφονηθεί ένας άνθρωπος αδιαφορούν.  

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ

    Οι Ορθόδοξοι μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας κρέας, πουλερικά και ψάρια, και όσα προϊόντα παράγονται από αυτά.

    Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται ένα όραμα που είδε ο απόστολος Πέτρος, στο οποίο ακούστηκε η φωνή του Θεού να του λέει να σφάξει και να φάει από τα ζώα που υπήρχαν μέσα σε ένα είδος σεντονιού. 
    
    Μάλιστα ο Θεός διαβεβαίωσε τον Απόστολο «Αυτά που ο Θεός κατεβάζει από τον ουρανό μέσα στο σεντόνι τα έχει κάνει καθαρά. Εσύ λοιπόν μην τα θεωρείς ακάθαρτα και μολυσμένα. (Πραξ. ι΄ 13-15)». Ο Θεός του ξεκαθάριζε ότι δεν έπρεπε ο απόστολος Πέτρος (και οι ιουδαιοχριστιανοί), να θεωρούν όπως πριν, στην Παλαιά Διαθήκη, τα ζώα ως ακάθαρτα.

    Ο ίδιος ο Χριστός όταν ήταν στη γη έτρωγε και κρέας και ψάρι. Κρέας αφού εόρταζε το Ιουδαϊκό Πάσχα, το οποίο περιλάμβανε και τον πασχάλιο αμνό. Στο Ευαγγέλιο επίσης αναφέρεται ότι ο Χριστός μετά την Ανάστασή Του ζήτησε από τους μαθητές Του και έφαγε ψάρι και κηρήθρα (Λκ. κδ΄ 41-43).

    Είναι πλάνη να αποφεύγει κανείς μερικά φαγητά ως δήθεν ακάθαρτα. Διότι καθετί που έκανε ο Θεός είναι καλό, και τίποτε δεν πρέπει να πετάμε ως ακάθαρτο και απορριπτέο, αρκεί να το χρησιμοποιούμε με ευγνωμοσύνη και ευχαριστία προς τον Θεό που μας το έδωσε. Επομένως γίνεται ξεκάθαρο ότι μας επιτρέπεται να τρώμε από όλες τις τροφές.

    Βέβαια επειδή η Εκκλησία μας θέλει να μας βοηθήσει να μην κολλάμε στα υλικά αγαθά και να μην γινόμαστε δούλοι παθών όπως η λαιμαργία, γι’ αυτό έχει θεσπίσει ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ κατά τις οποίες απέχουμε από τροφές ζωικής προέλευσης. 

    Πιο αυστηρή νηστεία ακολουθούν οι μοναχοί, οι οποίοι ειδικά στο Άγιο Όρος δεν τρώνε κρέας, όχι όμως επειδή το αποστρέφονται ή επειδή έχουν λανθασμένες αντιλήψεις γι’ αυτό, αλλά για περισσότερη άσκηση, σαν ένα αγώνισμα που το κάνουν για την αγάπη του Χριστού.


Πάμε να δούμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν αυτή την εβδομάδα...


30 Νοεμβρίου - Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου

    Ο Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και τον πατέρα του τον έλεγαν Ιωνά. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε Πρωτόκλητος.
 

   Η ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε στη Βιθυνία, σε Εύξεινο Πόντο και Βυζάντιο, Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο για να καταλήξει στην Αχαΐα. 



   Εκεί η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε πολλούς ασθενείς και πλήθος ανθρώπων πίστεψε στον Χριστό.  Ο ανθύπατος με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα Χ. 

    Την μέρα που πέθανε ο Άγιος, ο Αιγεάτης τρελάθηκε κι αυτοκτόνησε. Οι χριστιανοί τότε με τον επίσκοπό τους τον Στρατοκλή, πρώτο επίσκοπο των Πατρών, παρέλαβαν το σεπτό λείψανο και το 'θαψαν με μεγάλες τιμές.

 Στην Πάτρα υπάρχει ο τόπος του μαρτυρίου και ο τάφος του Αγίου, ενώ στον εντυπωσιακό Ιερό Ναό του Αγίου φυλάσσονται η τίμια Κάρα του Αγίου και λείψανα του Σταυρού του μαρτυρίου του.


4 Δεκεμβρίου -Αγίας Βαρβάρας Μεγαλομάρτυρος

    Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.) και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Διόσκορου ο οποίος ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως.

 Ο πατέρας της λόγω της ομορφιάς της την φύλαγε κλεισμένη σε πύργο. 

    Δεν γνωρίζουμε που διδάχθηκε τις χριστιανικές αλήθειες, καθώς ο πατέρας της ήταν φανατικός ειδωλολάτρης, λόγος για τον οποίο άλλωστε προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την πίστη της στον Τριαδικό Θεό. Ένα τυχαίο περιστατικό, όμως, την πρόδωσε: ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να τις ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

 

    Εξοργίσθηκε τόσο που την κυνήγησε με το ξίφος του για να τη σκοτώσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα, Μαρκιανό, κατηγορώντας την για την πίστη της. Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με θάρρος την πίστη της στον Χριστό. 

    Μετά από φρικτά βασανιστήρια σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό.

 Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα του πυροβολικού. Στην Ορθόδοξη εικονογραφία ζωγραφίζεται πολλές φορές μ’ ένα ποτήρι στο χέρι όντας προστάτιδα ενάντια στο αιφνίδιο θάνατο και μη θέλοντας να στερηθούν οι ετοιμοθάνατοι τη Θεία Κοινωνία. Συχνά τη συναντούμε κοντά σ’ έναν πύργο (με τρία παράθυρα) ή κρατώντας ένα βιβλίο (για τους ετοιμοθάνατους) ή ένα κλαδί φοίνικα.


 ΒΙΝΤΕΟ...

  1. Σχετικό BINTEO είναι και το παρακάτω:

 










ΠΡΟΣΕΥΧΗ 
Μετά από την κάθε συνάντηση
   
 Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)

    Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.

    Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.

Pages