Πού σταματάει το άγχος και αρχίζει η εμπιστοσύνη στον Θεό; - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

15 Δεκεμβρίου 2020

Πού σταματάει το άγχος και αρχίζει η εμπιστοσύνη στον Θεό;



Ο όρος άγχος (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην
αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλός του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις.

Συναισθήματα, θυμού, απογοήτευσης και φόβου, όπως επίσης, οξυθυμία, κούραση και κατάθλιψη, κυριαρχούν και δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο άνθρωπος με συγκέντρωση.

Το στρες κάνει τους ανθρώπους ιδιαίτερα απαιτητικούς, ανυπόμονους και ευερέθιστους με ιδιαίτερα χαμηλή διάθεση για συνεργασία. Διατρέχεται μάλιστα κίνδυνος να κακοποιήσει κανείς λεκτικά ή ακόμη και σωματικά τα παιδιά του. Λειτουργώντας κάτω από στρες, υπάρχει η τάση να παρεξηγηθεί η συμπεριφορά των παιδιών του, πιστεύοντας ότι για παράδειγμα έκαναν κάτι από πρόθεση ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απλή απροσεξία.

Εξαρτάται από τις γνωστικές, συναισθηματικές διεργασίες, τον τρόπο ζωής του ατόμου και τον τρόπο αντίληψης του. Κάθε άτομο έχει ένα ορισμένο βαθμό άγχους, ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός κάτω από ορισμένες περιστάσεις. Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις αυξημένου άγχους, προξενεί κακό και συντελεί στο να υπολειτουργεί το άτομο στις δραστηριότητες του και στο να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του.

Στο πρώτο μας βίντεο https://youtu.be/OljuTgpcT8o έγινε αφήγηση μιας ιστορίας από την οποία συμπεράναμε ότι η λύση για τα προβλήματά μας είναι πιο εύκολη και πολύ πιο φανερή από ότι νομίζουμε, ουσιαστικά ο ίδιος μας ο εαυτός είναι εκείνος που κάνει τα δυνατά αδύνατα. 

Στην συνέχεια με το δεύτερο https://youtu.be/-ST_jaaQ5Pw και το τρίτο βίντεο https://youtu.be/nMYgKyD_aWI καθώς είχαν παρόμοιο περιεχόμενο, καταλήξαμε στο εξής. Σε κάθε δυσκολία που μας προκαλεί άγχος, λύπη και απογοήτευση η λύση είναι μια, η προσευχή στον Θεό, στην Παναγία και στους Αγίους. Αναλυτικότερα ‘Σε ότι κι αν έρθει άσε την ζωή σου στον Θεό’. 

Κλείνοντας με το τέταρτο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=hu34C_byUdM του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Τρικόρφου Γερόντος Νεκταρίου Ιερομονάχου επισημάνθηκε ότι ο άνθρωπος που αγχώνεται δεν έχει εμπιστοσύνη στον Θεό.


 Πώς αντιμετωπίζει η πίστη μας το άγχος; 


  • Το άγχος το έχουν οι μεγάλοι, καθώς αρχίζουν λίγο-λίγο να συνειδητοποιούν την ευθύνη που έχουν για τον εαυτό τους, την ευθύνη τους μέσα στη ζωή. Όταν ο άνθρωπος εμπιστευθεί τον Θεό, δεν έχει άγχος. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει.


  • Το αποτέλεσμα αυτής της αγωνίας και του άγχους είναι να μην χαιρόμαστε τη ζωή αλλά να την κάνουμε μαρτύριο.Έτσι γινόμαστε νευρωτικοί γεμάτοι ανασφάλεια.


  • Το άγχος δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στον Θεό. Ο Θεός είναι ο προνοητής μας. Αυτός που τρέφει τα πετεινά του ουρανού δίδει και σε μας τα απαραίτητα.» Μην μεριμνάτε» προτρέπει ο Κύριος, που σημαίνει όχι να μένουμε απαθείς και να περιμένουμε όλα να έρθουν ουρανοκατέβατα.


  • Εμείς κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν αλλά να μην μας καταβάλλει η αγωνία και η μέριμνα. Όταν μάθουμε να εμπιστευόμαστε στην πρόνοια του Θεού ηρεμούμε και ειρηνεύουμε.


  • Το μεγάλο κακό στη ζωή δεν είναι το οποιοδήποτε κακό μας συμβεί. Το μεγάλο κακό είναι αν, το οποιοδήποτε πράγμα μας συμβεί, δεν το αντιμετωπίσουμε σωστά. 


  • Αν το αντιμετωπίσουμε ως άνθρωποι του Θεού, κάτω από την πρόνοια του Θεού, ως κάτι το οποίο το ξέρει ο Θεός, το ελέγχει ο Θεός και το επιτρέπει για το καλό μας, αν το αντιμετωπίσουμε, με τις γνώσεις τις πνευματικές που έχουμε, ως κάτι το οποίο θα μας ωφελήσει, δεν μπορεί καθόλου να μας βλάψει, και δεν δημιουργείται τότε άγχος.


  • Το άγχος, σε τελευταία ανάλυση, δημιουργείται, επειδή δεν γίνεται το δικό μας. Αλλιώς, δεν άγχεται ο άνθρωπος.


Το άγχος προέρχεται από το ότι τελικά δεν γίνεται αυτό που θέλω εγώ· δηλαδή δεν γίνεται αυτό που θέλει το εγώ μου, δεν ικανοποιείται η φιλαυτία μου. Ο ταπεινός άνθρωπος αποκλείεται να έχει άγχος.


Τέλος παίξαμε το καθιερωμένο μας παιχνίδι ‘Kahoot’ το οποίο βασιζόταν σε γενικές γνώσεις…. Με νικητή τον ‘gftw’.  Δηλαδή 4 άτομα μαζί!!! (άδικο αυτό!!)


Υγ. Όσοι επιθυμείτε να εγγραφείτε στις διαδικτυακές συναντήσεις θα πρέπει να κάνετε τα παρακάτω:

  1. Να δείτε το παρόν βίντεο που αφορἀ τις διαδικτυακές συναντήσεις μας και να κάνετε ότι λέει.

  2. Να είστε γνωστός με ένα τουλάχιστον μέλος της παρέας μας.

  3. Να είστε 18-29 ετών, φοιτητής, εργαζόμενος ή άνεργος κ.λπ…

Ραντεβού κάθε Κυριακή στις 5:00 το απόγευμα.


Pages