Το διαδίκτυο - Ιντερνετισμός - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

01 Αυγούστου 2020

Το διαδίκτυο - Ιντερνετισμός


Ιντερνετισμός, ονομάζεται ο εθισμός στην υπερβολική χρήση του Διαδικτύου που παρεμβαίνει στην προσωπική ζωή. Ἐχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων, που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook), ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες.
Ο “ιντερνετισμός” και η παχυσαρκία, είναι οι δύο σύγχρονες ασθένειες που μαστίζουν παιδιά και εφήβους. Πολύ συχνά οι γονείς τους καλούνται να εφαρμόσουν στα παιδιά τους τις λύσεις απεξάρτησης από τον “ιντερνετισμό”. Ο δε ιντερνετισμός είναι χειρότερος από τον αλκοολισμό.
Επιστήμονες κατέθεσαν στην Αυστραλιανή Εταιρεία Ψυχολογίας μια έκθεση για τον εθισμό στα διαδικτυακά παιχνίδια. Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του ποσοστού ιδιαίτερα μικρότερων ηλικιών.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές στην πρόσβαση του διαδικτύου. Η πτώση του κόστους των διαδικτυακών συνδέσεων και η μεγάλη διαθεσιμότητά τους, το δωρεάν ίντερνετ σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αλλά και η κατάκτηση της αγοράς από τα smartphones έχουν αναγκάσει πολλές χώρες να χορεύουν πλέον στους ρυθμούς της «αιώνιας συνδεσιμότητας».
Ωστόσο αν θέλεις να κάνεις ένα τεστ στον εαυτό σου για να καταλάβεις εάν είσαι εθισμένος ή όχι στο διαδίκτυο, απάντησε στο παρακάτω ερωτηματολόγιο.
1. Χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας πάνω από 1,5 ώρα την ημέρα; Επίσης τον χρησιμοποιείτε αφού έχετε τελειώσει τα μαθήματα σας ή συνήθως πριν με αποτέλεσμα να παραμελείτε τις υποχρεώσεις σας;
2. Ο υπολογιστή σας βρίσκετε στο δωμάτιό σας ή σε κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού;
3. Οι γονείς σας γνωρίζουν πότε χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή;
4. Ακούτε τους γονείς σας όταν σας λένε να μην χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο; 
5. Έχετε συζητήσει με τους γονείς σας ποιες ιστοσελίδες μπορείτε να χρησιμοποιείτε ή μπορείτε να χρησιμοποιείτε ότι σας αρέσει;
6. Γνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μόνο «καλοί» άνθρωποι αλλά και «κακοί»; 
7. Σας έχει ζητήσει κάποιος άγνωστος να του στείλετε φωτογραφίες σας ή προσωπικά σας στοιχεία ή ακόμα και τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας των γονιών σας;  
8. Υπάρχει κάτι που έχετε κάνει σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου για το οποίο ντρέπεστε;  
9. Το ξέρετε ότι αν χρησιμοποιείτε καθημερινά και για πολλές ώρες το διαδίκτυο αυτό θα έχει συνέπειες στη σωματική και ψυχική σας υγεία;
10. Σας έχουν μιλήσει για αυτό οι γονείς σας ή το έχετε ψάξει μόνοι σας; 
11. Γνωρίζετε τι προτείνει η Εκκλησία για αυτό; 

Πώς αντιμετωπίζουμε πνευματικά την κατάσταση αυτή;
Για να λυθεί το πρόβλημα ουσιαστικά χρειάζεται πνευματική αντιμετώπιση, εκτός από την πρακτική λύση η οποία δόθηκε από τα παραπάνω. Στο «Πάτερ ημών», μιλάμε στο Θεό Πατέρα μας για να μας λυτρώση από τον πειρασμό. Μήπως γνωρίζεις ποιος είναι ο πειρασμός; Φυσικά και είναι ο διάβολος. Ο διάβολος, λοιπόν, μας θέλει εξαρτημένους, καμμένους, ελεγχόμενους!!! Να εξαρτιώμαστε από τα υλικά, όχι από τα πνευματικά. Τώρα αν δεν πιστεύεις, ότι υπάρχει διάβολος, εδώ υπάρχει πρόβλημα!!!
Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, είναι: Αυτό που βλέπω στο διαδίκτυο, είναι σωστό; Τι λέει η συνείδησή μου; Μπορώ να το δω μαζί με τον πατέρα μου; Μαζί με τον πνευματικό μου πατέρα; Μαζί με τον φύλακα άγγελό μου; Θα μου πείτε: «Εγώ, δεν έχω πνευματικό πατέρα, δεν πιστεύω σε αγγέλους και δαίμονες!!!» Αν δεν έχεις πνευματικό πατέρα, αν δεν πιστεύεις σε αγγέλους κ.λπ. τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα!!! Δεν μπορείς πνευματικά να λύσεις το πρόβλημα αυτό.
Το ψέμα πάει και έρχεται... «Μαμά, το χρειάζομαι για τις εργασίες και το σχολείο!!!» Όμως οι έρευνες μας διαψεύδουν! Ο βασικότερος λόγος χρήσης του διαδικτύου είναι για διασκέδαση και ψυχαγωγία! Επίσης οι έρευνες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας μας λένε ότι 1 στους 5 εφήβους χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για συλλογή πληροφοριών σεξουαλικού περιεχομένου! Χρειάζεται κριτική αντιμετώπιση σε ό,τι βλέπω...
Να μην έχω ψευδαισθήσεις... Μετράω την αποδοχή μου με τα like. Είμαι πανέμορφη/ος, κούκλα/ος, θεά/ός!!!! Ζω μέσα στην παραίσθηση της ωραιοπάθειάς μου, της φιλαρκειάς μου.
Η Εκκλησία μας είναι ενάντια σε κάθε μορφή πάθους και εξάρτησης. Θέλει να εξαρτώμαστε από τον Θεό και μόνο.
Η Αγία Γραφή λέει: “Όλα μου επιιτρέπονται, αλλὰ δεν συμφέρουν όλα. Όλα μου ἐπιτρέπονται, αλλὰ εγὼ δεν θα ἀφήσω τον ἑαυτό μου να εξουσιασθεί από τίποτα.” Το ωφέλιμο θα προτιμήσω ή το εύκολο;
Στην Εκκλησία μας μιλάμε για μια υπέροχη αρετή: τη διάκριση. Διάκριση σημαίνει αποκτώ την ωριμότητα και τη σοφία να κρατάω και να κάνω μόνο ό,τι είναι ωφέλιμο για την ψυχή μου.
Μην βάζεις πάντα τον εαυτό σου και τη διασκέδασή σου στο κέντρο της ζωής σου. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα είναι και ψυχή!!!! Ασχολήσου λίγο με την ψυχή σου!
Μπορείς σαν εναλλακτική να προσευχηθείς, να ... να ... να κάνεις λίγο χώρο για τον Χριστό.

Pages