ΠΡΟΣΕΥΧΗ:
Πριν αρχίσει η κάθε συνάντηση
Εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Ἀμήν.
Δόξα σοι, Χριστὲ ὁ Θεός, ἡ ἐλπὶς ἡμῶν, δόξα σοι.
Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, Ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Ἀμήν.
ΘΕΜΑ: Εθισμός στο Διαδίκτυο
Ιντερνετισμός, ονομάζεται ο εθισμός στην υπερβολική χρήση του Διαδικτύου που παρεμβαίνει στην προσωπική ζωή. Ἐχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων, που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook, Ινσταγκραμ...), ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες.
Ο “ιντερνετισμός” και η παχυσαρκία, είναι οι δύο σύγχρονες ασθένειες που μαστίζουν παιδιά και εφήβους. Πολύ συχνά οι γονείς τους καλούνται να εφαρμόσουν στα παιδιά τους τις λύσεις απεξάρτησης από τον “ιντερνετισμό”. Ο δε ιντερνετισμός είναι χειρότερος από τον αλκοολισμό.
Ο διαδικτυακός εθισμός ή αλλιώς η «ηλεκτρονική μορφίνη», όπως τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει να αναφέρεται για να αποτυπώσει το μέγεθος της εξάρτησης αυτής, είναι ένας εθισμός που δεν παρατηρείται μόνο τα τελευταία χρόνια και μόνο στην χώρα μας. Παρατηρείται εδώ και δεκαετίες και μάλιστα στο σύνολο των αναπτυγμένων χωρών. Όσο περισσότερο εξελίσσεται η τεχνολογία, τόσο γιγαντώνεται το πρόβλημα αυτό, που μαστίζει κυρίως τους νέους ανθρώπους, και όχι μόνο. Η λέξη «εθισμός» υποδηλώνει ουσιαστικά την απώλεια του ελέγχου μας πάνω σε κάτι. Όταν λέμε για παράδειγμα ότι κάποιος είναι εθισμένος στο αλκοόλ, αυτόματα καταλαβαίνουμε πως ο έλεγχος του πάνω στην ποσότητα του ποτού που καταναλώνει είναι ανεξέλεγκτη. Το ίδιο ισχύει και με το διαδίκτυο.
Κι αν πιστεύετε πως ο εθισμός στο διαδίκτυο σε σχέση με τις άλλες εξαρτήσεις, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, είναι υποδεέστερος και περισσότερο ελέγξιμος, τότε κάνετε λάθος. Αρκετές έρευνες μάλιστα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι εξαρτήσεις που δεν επηρεάζουν άμεσα το σώμα αλλά επηρεάζουν άμεσα το πνεύμα είναι «βαρύτερες» συγκριτικά με τις άλλες. Είναι πιο δύσκολες δηλαδή στην διαχείριση και στην απεξάρτηση. Και αυτό συμβαίνει για έναν λόγο που εμείς οι χριστιανοί γνωρίζουμε καλά. Ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από σώμα αλλά και από πνεύμα, και μάλιστα το πνεύμα του ανθρώπου είναι ισχυρότερο από το σώμα του. Το πνεύμα μπορεί να «επιβληθεί» στο σώμα ενώ το σώμα συνήθως ακολουθεί το πνεύμα. Με λίγα λόγια ότι υπάρχει στο σώμα μας είναι πιο εύκολο να το αποβάλλουμε απ’ ότι σε ότι υπάρχει μέσα στο «κεφάλι» μας.
Υπάρχει βέβαια και ένας ακόμη σημαντικός λόγος και αυτός είναι τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα που απορρέουν από τον εθισμό στα ναρκωτικά για παράδειγμα είναι εμφανή και συνήθως δεν τα αρνείται ούτε ο ίδιος ο χρήστης. Επίσης για τον εθισμό στα ναρκωτικά δεν απαιτείται τόσο μεγάλος χρόνος για να εξαρτηθείς. Το διαδίκτυο όμως είναι πιο ύπουλο. Απαιτείται μεγάλος χρόνος (αρκετά χρόνια) για να εξαρτηθείς και αυτό να αρχίσει να έχει ορατά συμπτώματα σε όλους. Είναι μια εξάρτηση που μπορείς χρόνια να κρύβεις και να καλύπτεις μέσα από άλλες δικαιολογίες. Άλλωστε επειδή η εξάρτηση αυτή συντελείται πρωτίστως στο «πνεύμα», το σώμα συμμετέχει σαφώς, αλλά δεν γίνεται άμεσα ορατό. Άρα ο εχθρός εδώ έχει πανοπλία ατσάλινη και σε πολλές περιπτώσεις αδιάβλητη και ο πόλεμος μαζί του είναι δύσκολος.
Πώς θα καταλάβεις εάν πράγματι παράκανες με το διαδίκτυο
[Εάν απαντήσεις θετικά στις περισσότερες από τις παρακάτω ερωτήσεις τότε μάλλον δαπανάς υπερβολικά πολλές ώρες στο διαδίκτυο!]
1. Θέλεις να περνάς συνεχώς όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο;
2. Έχεις παραμελήσει την οικογένεια ή/και τους φίλους σου επειδή θέλεις να δαπανάς συνεχώς όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο;
3. Έχεις παραμελήσει τις δραστηριότητές σου (π.χ. χόμπυ) για χάρη του διαδικτύου;
4. Έχεις αλλάξει τις συνήθειες διατροφής και ύπνου λόγω της ενασχόλησης με το διαδίκτυο;
5. Έχει μειωθεί η επίδοσή σου στο σχολείο εξαιτίας των ωρών που δαπανάς στο διαδίκτυο;
6. Τσακώνεσαι συχνά με τους γονείς σου εξαιτίας των πολλών ωρών που ασχολείσαι με το διαδίκτυο;
7. Νιώθεις κενό, ανησυχία, άσχημη διάθεση ή και επιθετικότητα όταν δεν είσαι συνδεδεμένος ή όταν οι γονείς σου προσπαθούν να σου περιορίσουν τη χρήση του διαδικτύου;
8. Νιώθεις ενθουσιασμό, χαρά, ικανοποίηση μόνο όταν είσαι στο διαδίκτυο;
9. Όταν δεν είσαι συνδεδεμένος σκέφτεσαι συνεχώς τις διαδικτυακές σου δραστηριότητες (π.χ. παιχνίδια);
10. Λες συνήθως ψέματα προς τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους σου για το χρόνο παραμονής σου στο διαδίκτυο;
Ποιοί είναι οι λόγοι που ένας άνθρωπος, ένας έφηβος μπορεί να εξαρτηθεί από το διαδίκτυο είναι πολλοί και είναι ίδιοι με τους λόγους που ένας άλλος έφηβος θα εξαρτηθεί από κάτι άλλο. Μερικά από αυτά είναι:
- Τα προβλήματα στην οικογένεια,
- η κοινωνική απομόνωση,
- η μοναξιά,
- η χαμηλή αυτοπεποίθηση,
- η ευκολία,
- η δημιουργία μιας πλασματικής εικόνας του εαυτού μας,
- η καθολική επικράτηση της εικόνας ως μέσου εκμάθησης αλλά και γενικά κ.α.
- Το διαδίκτυο συνήθως είναι κάτι που το βρίσκουμε εύκολα (το έχουμε στην τσέπη μας), δεν μας κοστίζει (κοστίζει στους γονείς μας) και δεν πιστεύουμε ξεκινώντας την χρήση του ότι, τουλάχιστον εμφανώς, μπορεί να μας βλάψει.
Και ποια είναι η λύση θα ρωτήσει κάποιος;
Το να μην έχω καθόλου κινητό ή υπολογιστή; Να απέχω δηλαδή από την κοινωνική εξέλιξη; Δεν προσπαθούμε να δαιμονοποιήσουμε το διαδίκτυο σε καμία περίπτωση. Άλλωστε όλοι μας πλέον το χρησιμοποιούμε κατά κόρον.
Η λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι πνευματική!
Πρέπει πρωτίστως να κατανοήσουμε πως ο διάβολος μας θέλει εξαρτημένους, καμένους, ελεγχόμενους. Υπάρχει μια πρόταση για την λύση αυτού του προβλήματος που είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί κόπο. Μερικές μόνο ερωτήσεις αρκούν. Ερωτήσεις που όλοι μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.
Μπορώ να διαβάσω στον πατέρα μου ή στον πνευματικό μου πατέρα τα τελευταία μηνύματα στο κινητό μου χωρίς να ντρέπομαι; Αυτό που βλέπω στο διαδίκτυο μπορώ να το δω μαζί τους; Θα το έβλεπα μαζί με τον Άγιο μου ή με τον φύλακα Άγγελο μου; Μπορώ να σερφάρω όλη μέρα, κάθε μέρα αγνοώντας τα πάντα; Σίγουρα δεν είπαμε να καταργήσουμε το διαδίκτυο για πάντα και τελείως. Μπορούμε όμως να κάνουμε ένα συμβόλαιο με τον εαυτό μας, να δώσουμε μια υπόσχεση που θα την τηρήσουμε, για τον περιορισμό αλλά και το περιεχόμενο του διαδικτύου.
Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην οικογένεια. Στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες «προοδευμένες» χώρες, έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά εθισμού, γιατί ακόμα λειτουργεί η, βιαίως πολεμουμένη, παραδοσιακή μορφή οικογένειας.
Όταν η οικογένεια «μπάζει» από παντού, το πρώτο θύμα είναι το παιδί. Επιβιώνουν και θα επιβιώσουν οικογένειες, που είναι συντηρητικές και χρησιμοποιώ την λέξη με την πρωταρχική, την κυριολεκτική της σημασία.
Και νηστείες κάνουμε, και στις εκκλησιές βαφτιζόμαστε και παντρευόμαστε, και την αφιλοπατρία απεχθανόμαστε, και η ιστορία μας μας συγκινεί και την συγγένεια τιμούμε, το μοναδικό καταφύγιο απέναντι στην περιρρέουσα πνευματική εξαθλίωση.
Οι αντικοινωνικές πράξεις, ακόμη και τα προσφάτως ανήκουστα εγκλήματα, είναι, πολλές φορές, αντιγραφές της τηλεοπτικής βίας, η διαδικτυακή «παιδαγωγία».
Πώς αντιμετωπίζουμε πνευματικά την κατάσταση αυτή;
Για να λυθεί το πρόβλημα ουσιαστικά χρειάζεται πνευματική αντιμετώπιση, εκτός από την πρακτική λύση η οποία δόθηκε από τα παραπάνω. Στο «Πάτερ ημών», μιλάμε στο Θεό Πατέρα μας για να μας λυτρώση από τον πειρασμό. Μήπως γνωρίζεις ποιος είναι ο πειρασμός; Φυσικά και είναι ο διάβολος. Ο διάβολος, λοιπόν, μας θέλει εξαρτημένους, καμμένους, ελεγχόμενους!!! Να εξαρτιώμαστε από τα υλικά, όχι από τα πνευματικά. Τώρα αν δεν πιστεύεις, ότι υπάρχει διάβολος, εδώ υπάρχει πρόβλημα!!!
Το ψέμα πάει και έρχεται... «Μαμά, το χρειάζομαι για τις εργασίες και το σχολείο!!!» Όμως οι έρευνες μας διαψεύδουν! Ο βασικότερος λόγος χρήσης του διαδικτύου είναι για διασκέδαση και ψυχαγωγία! Επίσης οι έρευνες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας μας λένε ότι 1 στους 5 εφήβους χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για συλλογή πληροφοριών σεξουαλικού περιεχομένου! Χρειάζεται κριτική αντιμετώπιση σε ό,τι βλέπω...
Να μην έχω ψευδαισθήσεις... Μετράω την αποδοχή μου με τα like. Είμαι πανέμορφη/ος, κούκλα/ος, θεά/ός!!!! Ζω μέσα στην παραίσθηση της ωραιοπάθειάς μου, της φιλαρκειάς μου.
Η Εκκλησία μας είναι ενάντια σε κάθε μορφή πάθους και εξάρτησης. Θέλει να εξαρτώμαστε από τον Θεό και μόνο. Η Αγία Γραφή λέει: “Όλα μου επιιτρέπονται, αλλὰ δεν συμφέρουν όλα. Όλα μου ἐπιτρέπονται, αλλὰ εγὼ δεν θα ἀφήσω τον ἑαυτό μου να εξουσιασθεί από τίποτα.” Το ωφέλιμο θα προτιμήσω ή το εύκολο;
Στην Εκκλησία μας μιλάμε για μια υπέροχη αρετή: τη διάκριση. Διάκριση σημαίνει αποκτώ την ωριμότητα και τη σοφία να κρατάω και να κάνω μόνο ό,τι είναι ωφέλιμο για την ψυχή μου. Μην βάζεις πάντα τον εαυτό σου και τη διασκέδασή σου στο κέντρο της ζωής σου. Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα είναι και ψυχή!!!! Ασχολήσου λίγο με την ψυχή σου. Μπορείς σαν εναλλακτική να προσευχηθείς, να ... να ... να κάνεις λίγο χώρο για τον Χριστό.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ:
Μετά από κάθε συνάντηση
Ἅγιος ὁ Θεός, Ἅγιος Ἰσχυρός, Ἅγιος Ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (3)
Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου· γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Ἀμήν.
Δι’ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ ὁ Θεός ἐλέησον καί σῶσον ἡμᾶς. Ἀμήν.