Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας Πατριάρχης Αλεξανδρείας (18 Ιαν.) - Νεοτητα Ι.Μ Φωκιδος

ΝΕΑ

18 Ιανουαρίου 2021

Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας Πατριάρχης Αλεξανδρείας (18 Ιαν.)

 


Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 στην Αλεξάνδρεια από γονείς χριστιανούς. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ήταν ακόμα παιδί, βάφτιζε στην ακρογιαλιά παιδιά ειδωλολατρών τηρώντας τους ιερούς κανόνες. Ο τοπικός επίσκοπος Αλέξανδρος, γεμάτος θαυμασμός γι' αυτό το αυθόρμητο έργο του νεαρού παιδιού, λέγεται ότι αναγνώρισε ως έγκυρες όλες τις βαπτίσεις του. Στη συνέχεια τον πήρε υπό την προστασία του και ανέλαβε τις σπουδές και τη μόρφωσή του. Με τον καιρό, ο Αθανάσιος έγινε γραμματέας του επισκόπου και σε ηλικία 24 ετών χειροτονήθηκε διάκονος.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος συγκάλεσε το 325 μ.Χ. την Α' Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί δόθηκε η μεγάλη μάχη της Ορθοδοξίας με πρωταγωνιστή τον Αθανάσιο. Θυμίζουμε ότι τότε ταλάνιζε την Εκκλησία μας η διδασκαλία του τοπικού πρεσβυτέρου Αρείου, που δίδασκε ότι (δήθεν) ο Χριστός δεν ήταν θεός, αλλά κτίσμα του Θεού. Ενώ φυσικά ο Χριστός είναι Θεός και άνθρωπος μαζί, άρα Θεάνθρωπος.

Ο Αθανάσιος έγινε το σύμβολο για τους ορθοδόξους στον αγώνα τους κατά κακοδοξιών του Αρείου και σύμφωνα με τη διδασκαλία του συντάχθηκαν τα πρώτα επτά άρθρα του «Συμβόλου της Πίστεως» («Πιστεύω…»).

Μετά από τρία χρόνια, ο επίσκοπος Αλέξανδρος πέθανε, αφού είχε υποδείξει τον Αθανάσιο ως διάδοχό του. Κλήρος και λαός τον αναγόρευσαν Πατριάρχη Αλεξανδρείας το 328, σε ηλικία 33 ετών. Ο Αθανάσιος συνεχίζει τον αγώνα του κατά του Αρειανισμού, αλλά υψηλά ιστάμενοι οπαδοί του Αρείου κατορθώνουν να τον εξορίσουν. Το 337, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ανακλήθηκε από την εξορία του και γύρισε θριαμβευτής στην Αλεξάνδρεια.

Όμως, οι εχθροί του δεν είχαν πει την τελευταία λέξη τους. Κατορθώνουν να τον εξορίσουν και πάλι, αλλά το 346 ξαναγύρισε στον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξάνδρειας. Εξορίστηκε για τρίτη φορά και κατέφυγε στην έρημο, όπου έζησε με κινδύνους και μεγάλες ταλαιπωρίες έξι ολόκληρα χρόνια. 

Ο Ιουλιανός τον επανέφερε στην Αλεξάνδρεια, αλλά τον εξόρισε και πάλι, όταν βάφτισε γυναίκες ειδωλολατρών επισήμων. Για πέμπτη φορά εξορίστηκε από τον αυτοκράτορα Ουάλη, αλλά ο ίδιος τον επανέφερε έπειτα από επίμονη απαίτηση του λαού της Αλεξάνδρειας.

Ο Μέγας Αθανάσιος ποίμανε τα λογικά πρόβατα της Εκκλησίας επί 45 έτη, 16 από τα οποία τα πέρασε στην εξορία πότε στη Δύση (Ρώμη, Ακηλυία, Νύσσα κλπ) και πότε στην έρημο.

Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου του 373, σε ηλικία 78 ετών. Συνέγραψε πολλά έργα, λόγους και επιστολές, για να αντικρούσει ειδωλολάτρες και αιρετικούς. Έγραψε, επίσης, τη βιογραφία του δασκάλου και φίλου του Μεγάλου Αντωνίου.

Ἀπολυτίκιον  Ἦχος γ´. Θείας πίστεως.

Στύλος γέγονας ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων, τὴν Ἐκκλησίαν Ἱεράρχα Ἀθανάσιε· τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Ὑιόν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατᾑσχυνας Ἄρειον· Πάτερ Ὅσιε, Χριστόν τὸν Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν, τό μέγα ἔλεος.

Βίντεο Αγίου Αθανασίου: 




Σχολιασμός 

ΜΕΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: 

Ο Μέγας Αθανάσιος παρότι στερήθηκε την δυνατότητα για ανώτερες σπουδές εξαιτίας της μειωμένης οικονομικής ευχέρειας των γονέων του, δεν το έβαλε κάτω, ούτε και απελπίστηκε. Τελικά ανταμείφθηκε πλουσιοπάροχα από τον πανάγαθο Θεό. Ο Κύριος τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα και έφτασε σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η χειροτονία του ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε ηλικία μόλις 33 ετών! Τι μας διδάσκει το παράδειγμα του;

1. Οι σπουδές και η μόρφωση δεν είναι το παν για την ζωή και σίγουρα δεν εξαρτώνται μόνο από την δική μας θέληση ή δυνατότητες. Μπορεί κάποιος να κάνει όνειρα για υψηλού κύρους σπουδές με παχυλές απολαβές και αναγνώριση. 

Το μείζον όμως δεν είναι να σπουδάσεις και να αναγνωριστείς στον τομέα σου από τον κόσμο. Είναι το να αναγνωριστείς από τον Θεό, να τον εμπιστευτείς απόλυτα και να ακολουθήσεις το δικό Του θέλημα ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που ακριβώς θέλεις. 

Σίγουρα και ο Μέγας Αθανάσιος δεν ήξερε εκ των προτέρων ότι θα μπορούσε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα γνώσης και σοφίας, αφού όπως είπαμε δεν είχε την δυνατότητα. Τι έκανε όμως; Εμπιστεύτηκε τον εαυτό του στον Θεό, απολύτως και εγκαρδίως, και Εκείνος βλέποντας τις προθέσεις του ως Καρδιογνώστης, του έδωσε πολλά παραπάνω από ότι ενδεχομένως είχε ονειρευτεί. 


Πρακτική εφαρμογή 


Ο Μέγας Αθανάσιος υποστήριξε την Ορθόδοξη άποψη ενάντια στην διδασκαλία του αιρετικού πρεσβυτέρου Αρείου, που δίδασκε ότι (δήθεν) ο Χριστός δεν ήταν θεός, αλλά κτίσμα του Θεού. Ενώ φυσικά ο Χριστός είναι Θεός και άνθρωπος μαζί, άρα Θεάνθρωπος. Άρα γνώριζε πολύ καλά την Θεία Αλήθεια και την υποστήριξε ανάλογα.


Pages